Ha estat un cap
diferent i llarg. En un principi vam planificar fer una sortida a fora però al
final vam decidir quedar-nos a la nostra caseta de Colldejou i la veritat és
que hem estat tranquils i hem pogut desconnectar igualment.
DIJOUS 311013.
CASTANYADA
Ens vam trobar a Ca
la Maria per gaudir d’una nit ben especial. Mentre picaven i fèiem l’aperitiu
vam preparar un foquet que amb vam agrair, i és que la humitat del mar es
deixava notar tan a la vora. Amb les brases fetes vam anar coent llangonissa i
el plat fort: sardines; ben salades i au, a les brases. Per acompanyar
escalivat i salsa impressionant de romesco. Vam sopar plegats i la vam fer
petar a aixopluc sota del porxo de l’entrada. De postres, com no podia ser d’una
altra manera, panallets i castanyes acabes de coure a la flama, vinet... El
problema d’aquestes vetllades gastronòmiques nocturnes és que de sobte –quan ja
és massa tard- te n’adones que has menjat massa. Les digestions es fan
insofribles! Per fer baixar una mica el menjar vam jugar una bona estona a
ping-pong. Genial!
DIVENDRES 011013. DIA
DE TOTS SANTS
És un dia estrany i
més veient el temps que ja és canviant. El sol va més baix i et llevis a l’hora
que et llevis sembla que ja sigui al vespre. Aquest dia sempre tens un record
per aquelles persones que ja no hi són i que han format part de la teva vida.
No en va a ells els hi deus moltíssimes coses. El dia abans vaig anar a fer una
visita al cementiri de Reus per parlar i recordar una bona estona l’Avi Paco,
la tieta Fina, la Iaia Rosa, la Iaia Maria i la Iaia Paquita. Sempre que vaig
al cementiri de Reus també m’agrada buscar les tombes dels meus avantpassats i
també –tot i conèixer-los- retre’ls-hi el meu petit homenatge, seguint aquella
tradició que els meus avis feien cada any. Així vaig anar a veure les tombes
dels meus besavis Consol i Josep i Trinitat i Francesc. També em vaig acostar a
la creu que recorda la mort fatídica, als pocs mesos de vida, de les germanes
del meu pare: la Paquita i la Rosita. Anar al cementeri sempre és una
experiència i més si té l’encant que té el de Reus. Tombar per aquelles tombes
centenàries et fa entrar en una altra òrbita. A més, ara, des de fa un temps a
la part final del cementiri, pots contemplar el monument ara en homenatge a
tots els difunts de la guerra civil que s’alça en blanc al cel. Impressiona! És
el millor lloc que podia ocupar i sense distincions de bàndols. I mentre
passejava pels carrers em vaig quedar amb un munt d’imatges. Gent gran, gent
jove, gent guapa, no tan guapa... que en forma de rostres esculpits,
serigrafiats o estampats, identificaven molts nínxols. I que en aquest dies
rebien la visita de familiar propers o simplement d’amics que encara que només
sigui un dia a l’any, es fan presents en el records dels que quedem vius.
Anar al cementiri
és un exercici que s’hauria de fer sovint. Només que servís per fer-nos estimar
i valorar molt més la vida que tenim al nostre davant i que moltes vegades no sabem
viure en plenitud. I que la vida és un instant. Arribarà el dia que ens tocarà
a nosaltres marxar-ne i aquell dia ja no hi haurà pas enrere; no podrem tornar.
I pot ser que si tenim una mica de sort, algú ens voldrà recordar malgrat només
sigui un dia a l’any. Hem de viure més intensament la vida!
A la tarda, quan el
sol s’amaga entre uns tímids núvols, vam anar a fer una visita al cementiri de
Colldejou. Vam recordar la Padrina Maria. Puges per aquella costa, passes per la restaurada Era i allà custodiat
pels alts centinelles de parets blanques i lluents i al el mar i el cap Salou
al fons s’alça humil però intens el cementiri de Colldejou. La gent en massa va
anar a visitar els seus difunts. El cert és que no hi havia cap tomba sense el
seu ram de flors i segur que no va quedar cap tomba sense la seva oració.
Per tancar la
sessió de Tots Sants, ahir amb les estrelles brillant al cel després d’una tarda
plujosa i ventosa, no vaig voler marxar de Porrera sense passar pel seu preciós
cementiri i tenir un record per una de les persones que més estimat en la meva
vida: la Iaia Maria. Per ella tot el meu respecte i estima. S’ho va merèixer
tot. Em va fer gran, em va ensenyar, va ser pacient i si, en els darrers anys
de la seva vida, en aquest temps de transició cap al més enllà, jo vaig fer tot
el que vaig poder per ella, però estic segur que mai vaig acabar fent el
suficient per tot el mestratge i tot l’amor que ella em va saber donar. Per
sempre estareu amb mi Iaia. No em deixeu!
Amb una inspiració
fonda, vaig tenir un record també per l’Avi Ricardo. Tot i que no vaig
conèixer-lo he après a estimar-lo.
DISSABTE 021113.
ESTRENA DEL NOU FORN DE COLLDEJOU
En un dia radiant,
vam anar cap al Colmado de Colldejou. Va ser un dia especial ja que la Montse i
el Jordi ens van oferir les primeres fornades oficials de pa. Després d’una
pila d’anys el forner Lluís que pujava el pa a Colldejou des de Vandellòs es
jubila. Llavors clar el poble es quedava sense pa. En una excel·lent decisió s’ha
optat per comprar un forn per a la botiga i que allà mateix es vengui pa. Però
no només es venen barres de pa i baguettes i rústiques, sinó que també es ven
pa rodó tallat, croissants i ensiamades. En l’estrena vam voler ser-ne
testimonis a la botigueta. En gaudirem!
DIUMENGE 031113.
HORTS D’EN RIC: ACLARINT COLS
Amb un vent força
molest vaig anar a passar el matí a l’hort. Vaig deslligar una tira més
tomaqueres –mentre el vent em va deixar-. Acte seguit, vaig voler eliminar tots
els caragols i llimacs que vaig poder i que foraden literalment les cols. A l’acotxar-me
vaig descobrir tot un món subterrani arran de terra. Al voltant de les cols ja
consolidades n’havien sortit un munt de petitones. Així que em vaig dedicar a
aclarir una mica el paisatge traslladant-les a un altre crestall. El cert és
que l’hort en pic arrenques les tomaqueres queda una mica desolat, de totes
maneres s’ha de dir que el que hem anat plantant i sembrant va tirant. Almenys
les faveres ja treuen el cap, les bledes s’han consolidat i les escaroles
també. Els porros estan ben macos i els calçots es veuen sans. Queden quatre
tomaqueres xerris que encara produiran una mica més. Mentrestant, els pebrots i
els albergínies encara tenen una mica de força i els carabassons sembla que
hagin reviscolat com per art de màgia. Diverses carabasseres ja se’ls pot veure
la forma arrodonida damunt del terra. Igualment, pastanagues i remolatxes ens
continuen donant força alegries. Globalment, es pot dir que ha estat una bona
temporada!
DILLUNS 041113.
TROS: PREPARANT EL TERRENY
Aquesta setmana, dos
mesos després, vam donar per tancada la collita d’avellanes forta. Ara queda
repassar algun raconet, acostar-nos a la part més fonda del tros a veure si
trobem alguna cosa i anar igualment a la part més alta a veure que, però el més
bo ja està al sac i ben lligat. És una satisfacció!
Fa dues setmanes
mon pare va arrencar els esquelets que quedaven de les faveres velles i les
pesoleres i vam remenar una mica la terra. Ahir, al llarg del matí em vaig
dedicar a muntar els nous crestalls que formen part del primer tancat, el que
anirà destinat a les faveres. Vaig intentar treure al màxim les pedres que
surten i hi vaig escampar una bona capa d’adob natural (AgriMartin, 30 quilos).
A l’altre tancat ho vaig fer una mica diferent. Vaig fer uns crestalls igual
però al centre hi vaig fer dos crestallets fondos. A sota de tot hi vaig tirar
adob natural i ho vaig cobrir amb una capa de compost negre tou. Com si fos una
mena de miracle en acabar aquestes operacions es va posar a ploure. Tot i que
no va caure massa aigua va estar bé per poder endolcir una mica aquesta terra
tan seca. Ara reposarà unes dues setmanes i aprofitant la lluna plena de la
segona quinzena hi sembrarem les faves els pèsols i els alls.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada