DIVENDRES 221113.
REUS-VALLVERD DE SARRAL (Fonda Casa Miret)
Ja de nit, vam
sortir de Reus amb una ventada d’aquelles que es deixen notar –com sempre que
fa vent a casa nostra-. En poc més de quaranta cinc minuts ens vam plantar a VALLVERD,
un petit llogarret, d’uns vint habitants, pertanyent a Sarral tot i que està
entre Rocafort i Santa Coloma de Queralt.
Només baixar del cotxe va quedar clar
que l’hivern era ben evident en l’ambient: a aquella hora les temperatures
tocaven els zero graus ja. Vam serpentejar pels estrets carrerons del poble per
fer cap a la Fonda Casa Miret (clicant enllaç), al cor del poblet.
Allà ens van obrir les portes de
casa seva els seus amables propietaris. Després d’acomodar-nos a la nostra
habitació ens van ensenyar la casa i la veritat és que està molt ben
conservada, des de la cripta inferior que data del segle XII, fins a les
habitacions restaurades amb pedra de la zona, les zones comunes, les diverses
terrassetes, la sala comuna amb la llar de foc... Ens quedava una estona per
sopar, així que, ben abrigats, vam donar un tomets pel poble, habitat en
aquests moments per una vintena de persones. Amb el vent que havia bufat, el
cel estava ras; un espectacle per gaudir de les estrelles. Ben refredats vam
pujar una estoneta a la sala d’estar a la part alta de la casa –ben a la vora
de la llar de foc- per fer una cerveseta i llegir una estona abans del
sopar. Precisament aquests és un dels
moments diferents de la casa ja que comparteixes la gran taula del menjador amb
altres persones que com tu son a la casa. És un bon moment per fer-la petar una
bona estona mentre sopes. I de sopar ens van oferir crema de carabassa i
endívies amb formatge de primer, i canalons de porc senglar i truita d’alls
tendres de segon. Tot ben regat amb vi de Sarral. Vam poder assaborir els trens
vins: el blanc, el rosat i el negre Portell. Per rematar la festa mató amb mel
de postres i iogur casolà, i poder compartir tota aquesta estona experiències
diverses amb la resta de companys de taula. Ja a l’habitació, si tocaves el
vidre fred te n’adonaves de la magnitud del temps gèlid de fora. Vam poder
descansar ben calentets!
|
Menú. Primers: crema de carabassa i endivies amb formatge |
|
Segons: truita d'alls tendres i canalons de porc senglar |
|
Postres: mató i iogurt casolà |
DISSABTE 231113. VALLVERD.
SANTA COLOMA DE QUERALT. PONTILS. SANTA PERPÈTUA DE GAIÀ. SANT MAGÍ DE LA
BRUFAGANYA. SANT QUINTÍ DE MEDIONA. VILAFRANCA DEL PENEDÈS. CALAFELL (Allotjament
Antiga).
Ens vam llevar amb
dia solejat i clar però fredíssim. Pel que es veu, a la nit vam arribar als
quatre o cinc graus sota zero. De nou, vam baixar al menjador i vam esmorzar
plegats compartint taula, llesques de pa torrat amb embotit de la zona i melmelades
casolanes, i un agraït calent cafè amb llet. Amb una certa recança ens vam
acomiadar de tothom per la bona atenció rebuda i per haver compartit aquestes
bones hores en aquest bonic entorn.
|
Racons de Casa Miret |
|
Esmorzar: llesques amb embotit de la zona i melmelades |
Maletes en mà van anar fins al cotxe que
tot i la por, es va engegar. Ens vam posar en ruta. L’entorn del poblet et deix
una imatge inesborrable amb les nombroses vinyes que l’envolten i que ara, en
plena tardor, canvien de color la fulla i la transformen vermellosos i marrons.
Aquells camps extensos amb petits masetons al bell mig, donen al conjunt una
imatge que et queda a la retina ben guardada.
En poca estona ens
vam plantar als peus de l’antiga muralla de la vila de SANTA COLOMA DE QUERALT.
Vam entrar per l’imponent portal de santa Coloma i vam fer cap a la plaça de
Major, on hi l’ajuntament. És una plaça porxada pels quatre cantons, on hi pots
observar diversos tipus de columnes i on per a la part del fons per damunt hi
sobresurt el campanar imponent de l’església parroquial. Aquesta església d’estil gòtic està dedicada
a santa Maria. Data del segle XIV i al seu interior hi destaca un retaule
preciós d’alabastre blanc del segle XII fet per Jordi de Déu, el qual té per
protagonista sant Llorenç (a la mà aguanta la graella en la que va ser cremat
en viu). Als peus de l’església s’hi aixeca la bonica plaça també porxada de l’Església.
D’allà baixes pel carreró en pendent que
et condueix al vell portal d’en Roca. Al final hi ha un interessant monument a
la pagesia. Llavors puges passeig amunt i la teva dreta s’hi aixeca imponent el
patí d’armes del Castell dels Comtes de santa Coloma (segle XIII). Cal
entrar-hi per veure l’enorme escalinata i les pintures del sostre mateix. A fora, a la plaça la façana s’aixeca
imponent seguida d’altres edificis com la capella de santa Magdalena. Una prova
del fred que feia i havia fet a la nit el vam trobar en una de les fontetes de
la plaça de l’ajuntament. S’hi havia acumulat aigua que s’havia convertit en
una peça rodona perfecta de gel. Un cafetó ens va reanimar una mica.
D’allà vam baixar
fins a PONTILS, d’on en destaca l’església dedicada també a santa Maria amb la
seva enorme espadanya i les casetes dels voltants amb els seus endreçats
pedrissos.
En dos quilòmetres
vam arribar a un dels entorns més bonics que he vist darrerament: SANTA
PERPÈTUA DE GAIÀ. Puges per la carretera i a ma dreta, imponent dalt d’un turó
a més de 500 metres d’altitud, hi veus el vell castell (datat del 976) i l’església
de santa Perpètua (tots dos en restauració). D’allà per una estreta carreterona
vas baixant i descobrint com, als peus de la vall, s’hi aixeca el poblet a
tocar del riu Gaià. Tres imatges encantadores. El riu i els voltants amb xops i
pollancres immensos alçant-se al cel, el poblet que amb onze habitants
resisteix el pas del temps i la inesborrable imatge a dalt de tot de la roca
del conjunt del castell i l’església aixencant-se damunt del tallant. És d’aquells
llocs on segur que el temps transcorre d’una altra manera.
D’allà vam recular
una mica per anar cap a l’altra part de la vall i fer cap a un dels llocs emblemàtics
pels tarragonins: la capella i fonts de SANT MAGÍ DE LA BRUFAGANYA. Cada any
els tarragonins pugen en pelegrinatge amb carros i a peu per omplir els cantis
de les cases amb l’aigua de la zona de sant Magí. L’entorn és preciós. Enmig d’un
paratge natural molt ben cuidat s’hi aixeca la capella i als seus peus diversos
fonts que deixen brollar sense parar una aigua clara, pura i freda. Damunt la
imatge del sant vigila l’entorn. A fora uns arbres centenaris, ara canviant la
fulla, donen a l’entorn un punt de màgia insuperable.
Vam avançar una
mica més en direcció a la Llacuna i ens vam aturar a fer una mossegada al
Restaurant Miralles. Una bona carn a la brasa per recuperar una mica les
forces.
Havent dinat el dia
es va tapar una estona i es va girar una mica de vent, de manera que la
sensació de fres de nou es va intensificar. Tot i així, vam seguir la ruta
passant deixant el poblet de Rofes, mentre escoltàvem el partit del Barça
contra el Granada, i ens dirigíem a SANT QUINTÍ DE MEDIONA. El poble en si no
té massa cosa. El que val la pena és donar un tomet pels brolladors i déus a
tocar de la muntanya. A tocar del riu Mediona hi ha un munt de brocals antics
per on brollen litres i litres d’aigua fresca. Al voltant, a la mateixa roca de
la muntanya, s’hi obren diversos forats intrigants. Un cafè ens va dignificar una mica l’esperit.
Amb els darrers
rajos de sol vam arribar al bressol dels castells: VILAFRANCA DEL PENEDÈS. Realment,
tot un descobriment. S’ha de dir que Catalunya gaudeix d’unes precioses ciutats
i que potser nosaltres no sabem apreciar el suficient i mira que darrere hi ha
històries i segles de fets transcendents. De tot em quedo amb els Palau Reial i
Baltà (d’estil gòtic dels segles XIII i XIV), la impressionant Basílica de
santa Maria (gòtica, segle XIII), el conjunt del voltants de la plaça de l’Ajuntament
amb el propi edifici del consistori i més enllà amb la capella de sant Joan
(gòtic del segle XIV), la immensitat de les places allargassades, les
apreciades botigues a banda i banda dels carrers del centre històric i l’aire
casteller que es respira per tota la ciutat. Hem sento orgullós d’haver conegut
el Castellers de Vilafranca i veure com han estat capaços any rere any de
desafiar el cel amb els seus castells verds de somni.
Vam deixar la
capital. Encara ens quedava una estoneta de camí. Per fi, ja de nit, vam fer entrada
a CALAFELL. Vam anar directes al nostre allotjament Antiga (vella casa d’Indians)per
deixar les maletes i el cotxe. Abans de sopar encara teníem temps de donar una
volteta pel poble. De fet l’hotel estava molt ben situat als peus de la
ciutadella ibèrica. Vam entrar a l’Església de la santa Creua aprofitant que
feien missa. I d’allà, escales amunt, vam anar ascendint pels carrerons que
envolten la ciutadella que ja vam visitar uns anys enrere. S’ha de reconèixer
que la part antiga ha quedat molt ben arreglada. Així vam anar fent temps fins
a l’hora de sopar, que ho vam fer al mateix recinte. De primer saltejat de
verdures a la graella i de segon vam triar lluç i marmitaco (tonyina amb pebrot
i ceba). De postres mel i mató i pastís. Tot acompanyat d’un vi blanc Gorg del
glaç de la D.O. Penedès. I abans d’anar a dormir un capítol de la segona
temporada de Homeland. Espectacular!
|
SOPAR ANTIGA: saltejat de verdures |
|
Lluç |
|
Marmitako |
|
Mató amb mel |
DIUMENGE 241113.
CALAFELL. CASA DE SANT SALVADOR DE PAU CASALS. EL VENDRELL. LA BISBAL. SANTUARI
DE MONTSERRAT DE MONTFERRI.
|
Allotjament Antiga. Vista interior i església |
Ens vam llevar sota
un dia rúfol i ennuvolat. Vam esmorzar i ens vam posar en ruta. La primera
aturada –i molt especial, per cert- la vam fer a la CASA MUSEU DE PAU CASALS (San Salvador, el Vendrell).
Vam
ser els primers en accedir a la casa i la veritat és que vam quedar
impressionats. En Pau Casal fou un català il·lustre admirat a tot el món per la
seva música però a casa seva descobreixes molt més que això. Va ser
contemporani de gent molt important com Àngel Guimera, Enric Granados, Chopin,
Charles Chaplin... Tothom l’admirava! Comences l’exposició veient la carabassa
que li servia de caixa de ressonància de petit i veient la pianola que tocava
el seu pare. Mires a la dreta i per entre els vidres de la gran balconada que
dona al menjador hi veus el blau mar i el sol com entre per la casa, li dóna
llum i l’escalfa. Entremig tot un seguit d’audiovisuals et van situant en la
seva vida. Veus la seva habitació, el seu lavabo, el seu menjador... les cartes
que va escriure, fotos, els records... A mig camí entres en una mena de sala d’audicions
on els veus a ell tocant el seu estimat amic: el violoncel. Passes per una sala
que sembla un palauet amb pintures precioses i accedeixes a la part més dura de
l’exposició però potser la part que t’ensenya el racó més humà d’en Pau. La
guerra civil va fer que hagués d’exiliar-se primer a Prada de Conflent i després
Puerto Rico. Va renegar de les dictadures feixistes i comunistes, i va ajudar a
tot aquell qui va poder amb diners de la seva pròpia butxaca. Per cert; a
nivell sentimental va compartir la seva vida amb quatre dones. La darrera part
t’obre les portes de les Nacions Unides. Se’l veu en un vídeo dirigint l’orquestra
i en acabat un dels moments més emotius per una persona que senti Catalunya i
català; aquell discurs on parla de Catalunya com a país petit, que hi va haver
el primer parlament i on es van reunir per primer vegada les nacions unides. És
realment emotiu! L’exposició s’acaba amb el Cant dels Ocells que sempre tocava al final dels seus concerts
en homenatge i en record a la seva estimada terra catalana. Pau Casals va dir
que mentre hi hagués el dictador ell mai tornaria a Catalunya. L’any 1973 va
morir a Puerto Rico. L’Any 1979 les seves restes tornaven a la seva pàtria
Catalunya per ser enterrades al cementiri del Vendrell. Per acabar el passeig
és imprescindible donar un tomet pels jardins del costat.
Abans d’anar a
dinar encara vam tenir temps de donar una volteta pel VENDRELL; una ciutat que
també m’ha sorprès gratament, no només per ser el bressol de Pau Casals, Àngel
Guimerà o Apel·les Fenosa, sinó per conservar l’encant del seu centre coronat
amb l’alt campanar de l’església de sant Salvador, els dibuixos dedicats als
motius tradicionals de la nostra terra i la seva gent del costat de l’ajuntament
(en la façana de dues cases), pels estrets carrerons del centre i el contrast
entre edificis modernistes i edificis més antics. És la ciutat de Pau Casals,
així ho commemora el monument dedicat a ell a la plaça major.
|
Casa de Pau Casals |
|
Casa d'Àngel Guimera. Ambdues cases són a tocar. |
I bé, arribava l’hora
de dinar. Vam anar a la BISBAL per retrobar-nos amb mon cosí, l’Eva, el
Manelet, el Joan i l’Adela i la resta de la família bisbalenca. I vam començar
bé: fent un partidet en una pista de futbol sala; vam fer gana. A tocar de les
dues vam anar al Restaurant Ull de Llebre on vam gaudir del menú degustació que
tenen. Primer et porten plats per compartir: pa amb tomàquet amb embotit,
calamars, bunyols de bacallà, amanida, sorbet de carabassa... Ho vam regar bé
amb un Vi blanc Ull de Llebre. I llavors podies triar un segon entre entrecot,
bacallà o lluç; evidentment, em vaig decantar per l’entrecot, ah, i amb vi
negre. De postres lioneses amb xocolata o sorbet o gelat. Cafès i au... a matar
la tarda amb la canalla al parc, fent baixar el dinar perseguint l’Adela i
fent-los baixar per les lliscants rampes dels gronxadors. Un gran migdia; un
més bon dinar i excel·lent companyia.
Dia curt clar!
|
Segons per triar: entrecote |
|
Lioneses amb xocolata de postres |
Aprofitant els
darreres raig de llum, mentre baixàvem, ens vam aturar a fer una visita al SANTUTARI
DE MONTSERRAT DE MONTFERRI, d’estil gaudinià. Fou construït precisament per un
deixeble de Gaudí, Jujol entre 1926 i 1928. Realment impressiona. Un bon final
per un cap de setmana ple de sensacions, bona gent, bon menjar i tot descobrint
una part de la nostra estimada Catalunya tant pels que fa a ciutats i pobles,
com paisatge i els seus personatges.
Un gran cap de setmana per tenir ben present. Gràcies! Iblama
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada