APARTATS

18 de jul. 2016

ELS PUNTS SOBRE LES ÍS. SETMANA 11-160716.


REFORMULACIÓ SECCIÓ. A Partir d’ara aquesta secció serà per comentar les notícies més importants de la setmana, atenent l’actualitat dia a dia i tenint en compte el món internacional, nacional, Catalunya, local, altres (societat, esports, tradicions, festes...).  Es farà tipus comentari general, barrejant i improvisant, en forma com d’editorial del blog.

La setmana en que per primera vegada hem vist com els primers ‘tarats’ encampaven Pokemons oel carrer fotent-se empentes i competint per ser els més ràpids, s’ha vist lamentablement esquitxada per l’atac de Niça. Una mala previsió de l’organització de la festa nacional francesa, va permetre que un boig entrés amb un camió a 80 km/h per la principal via de la ciutat. El resultats: vuitantena de morts i multitud de ferits. Atemptat, suïcidi? És igual; el fet és que qualsevol tarat la pot ‘liar’ amb una arma, amb un vehicle o fent-se esclatar ells mateixos. Atacs a persones. Ja sigui des de la gihad en múltiples atemptats; a Sarrià un paio que va matar dues persones la setmana passada, tirotejos als EUA, venjances... Per rematar-ho cop d’estat a Turquia, la nit del dijous. La situació d’aquell país també és ben complexa. Un país que semblava obrir-se a Europa i que al final, amb l’entrada d’Erdogan, ha fet que de nou l’Islam torni a agafar les regnes de la vida dels turcs. Si; els colpistes militars són pro Europa, pro occident. I és que cada territori ha de lluitar amb les seves pròpies contradiccions. Turquia no ha resolt aquesta contradicció i ara bull entre les aigües de l’Islam i les aigües d’Europa. Una Europa que sembla agonitzar entre Brèxits, crisis d’identitat, xenofòbia i problemes no resolts. Esperem que el projecte europeu nascut per evitar possibles guerres, no acabi sent un fiasco ofegant-se en les seves contingències no resoltes. Seria una pena deixar-ho perdre. En qualsevol cas, el president ha aprofitat per fer una bona purga de la gent insurrecta. A part dels morts, a la presó milers de persones, jutges, magistrats... Que algú m’expliqui quin tipus de democràcia és aquesta. El cert és que recorda més les dictadures encobertes d’Orient. Ambdues notícies han deixat en un segon pla les negociacions per la formació de govern a Espanya i qualsevol altra notícia. En qualsevol cas dir que es visualitza un acord més proper per poder formar un govern. Mentre s’apel·la a la responsabilitat del PSOE perquè s’abstingui, els populars s’han acostat a C’s. Estratègies per evitar unes noves eleccions i deixar quasi un any després sense govern el país. Mentrestant, la maquinària popular segueix manipulant a tort i a dret. La fiscalia, en una decisió totalment partidista i sectària, ha decidit no investigar en Fernàndez Diaz. I perquè els votants de les orenotes blaves estiguin contents, el primer que han fet és apujar els impostos. Au, gràcies als que els vau votar!
Mentrestant, Catalunya ha estat discutint sobre si es possible una RUI. L’ANC va fer una votació interna i va sortir que si. Ara s’estan començant a moure fils per preparar el terreny de la propera diada i és que s’és conscient que la gent està desencantada. En un acte de dissabte de l’ANC a Reus amb discursos d’en Baños i de l’Eduardo Reyes queda clar quin és el missatge. Ells semblen veure-ho molt clar que anem cap a la República i que hi ha un full de ruta, però com dic la gent està desencoratjada per les discrepàncies dels polítics. És evident que la gent no ha deixat de ser independentista però fan falta més imputs per ampliar la base social del procés. Cal Catalunya si que es pot i cal gent del PSC. Ells mateixos també se n’han d’adonar que amb Espanya no es pot dialogar. El gran objectiu ha de ser encoratjar aquesta gent. I una darrera reflexió relacionada amb tot el procés. S’està preparant una diada deslocalitzada de Barcelona. Les diferents regions de Catalunya han demostrat que quan se’ls reclama es mobilitzen pel que sigui per demanar justícia per Catalunya. En canvi; què passa amb Barcelona? La gent si li munten la mani de torn a la capital surt però per defensar els interessos de les terres de l’Ebre no. Una mica més de solidaritat,  capital! I molta més conscienciació és el que fa falta!
La Generalitat manté que no es retornin les obres de Sixena ja que es podrien veure seriosament deteriorades. Mentre Aragó reclama que es tornin ja Catalunya farà tot el possible per conservar el patrimoni. L’alcaldessa Colau ha fet fora els manters -momentàniament- muntant un parc d’skate. És la solució? Segur que hi ha coses que fan bé no obstant hi ha molta gent que es queixa del model de ciutat que hi ha. Sobretot es queixen els veïns de tota la vida del centre de la ciutat que veuen amargats com no poden aparcar, han de pagar un dineral, cada dia hi ha més soroll, incivisme... Un problema que igualment ens trobem en una ciutat com Reus. Han convertit el centre en una amalgama de botigues, llocs per menjar, pubs i bars. I la gent que hi viu ha d’aguantar borratxeres, sorolls, brutícia... en que han deixat que es converteixin els centres històrics d’algunes ciutats? Seguint amb la nostra ciutat, hem vist com desmantellament de dos pisos on s’exercia la prostitució amb noies xineses. En qualsevol cas, amb el tema de la prostitució -tema delicat- sempre que els/les que l’exerceixin lliurement hi estic a favor. És una activitat més. Caldria legislar-ho, papers... és a dir legalitzar-ho!
Tanquem la setmana amb una falsa amenaça de bomba a l’estació de Sants. Fa pànic tot plegat! Aquest terrorisme no avisa, és imprevisible i per tant els objectius poden variar. La gent està espantada; han aconseguit el que volien: crear pànic a occident. Fins i tot per moments semblen superar l’estat de psicosi que va fer viure ETA. No obstant això, en una enquesta feta recentment la gent no variarà la previsió de les seves vacances.