APARTATS

25 de jul. 2016

ELS PUNTS SOBRE LES ÍS. SETMANA DEL 18-240716


PP i C’s han escenificat un principi d’acord perquè hi hagi govern a Espanya. En la tria de les vice presidències però ha arribat la sorpresa i aquesta és que Convergència els hi ha donat els seus vots. Després de tot el que han fet en contra de Catalunya és una indignitat haver d’acceptar aquesta operació. L’Homs no sabia que havia de dir als media. El meu vot l’han perdut. En Marc Castells i l’Ignasi Planas han estat les veus cantants reconeixent la cagada i sent crítics. Si no fan un partit nou amb cares noves se seguirà amb la casta carcamal de sempre i es farà política vella. En qualsevol cas, en les darreres enquestes, els independentistes creixen.
Entre el desgavell a Convergència i la ficada de pota d’en Puigdemont donant el suport a les institucions democràtiques de Turquia n’hi ha per tancar la paradeta i plegar. Aquest no és l’exemple per a una nova República catalana que volem construir. Nosaltres mateixos som els primers que davant els tics feixistes del govern espanyol (un de nou, al no donar-nos els diners que ens pertoquen de finançament) hem desobeït les seves lleis i hem fet una consulta. La manera turca de fer un cop d’estat evidentment que no és la forma adequada. Calia haver promogut una revolució o una buscar una majoria parlamentària. Ara s’ha vist com les gasta el president. Purga generalitzada massiva a l’estil dels gulags estalinistes eliminant tota l’oposició que li pot fer ombra i via lliure a la musulmanització de Turquia. Ideal pels plans que tenia l’Erdogan. En la dinàmica de tirar cap Europa o l’Islam, les institucions actuals tiren clarament cap a l’Islam. Difícilment, en aquestes condicions, Turquia entrarà a Europa. Una Europa que segueix el seu nou camí una vegada que la Gran Bretanya l’abandona. Els nous lideratges ja han pres les regnes i mentrestant sembla més preocupada la gent que no pas les institucions i els polítics. Clar que les relacions mai es trencaran; ambdós es necessiten. Ara cal trobar la millor manera d’encaixar.
Arriba la canícula i arriben els primers focs de la temporada i tempestes seques. De moment, l’incendi de Nalec ha estat el més important amb mes de 700 hectàrees cremades. En un foc que sembla que es va originar per sant Joan, que va quedar com mig enterrat enmig de restes i que amb la calor s’ha reprès. És evident que el risc del foc és una amenaça constant però és que la reflexió ha d’anar més enllà. Estem fent una bona feina amb els boscos? Molt em temo que no. La massa forestal creix i s’espesseix inversament proporcional a la gestió que se’n fa. Hi ha un munt de terrenys que s’han abandonat i avui en dia són veritables selves. No s’ha ajudat a  les famílies perquè no deixin perdre els seus terrenys i que ha passat? doncs que la malesa ha avançat inexorablement cobrint els camps vells antigament cultivats. I tota la massa forestal que tenim serveix per alguna cosa? No. Es parla dels pellets. Seria brutal subvencionar-ho. Les empreses agafarien la fusta dels arbres i així s’ajudaria a netejar els boscos. Mentrestant, la gent consumiria producte transformat d’aquí per alimentar les llars a l’hivern. Tant de bo es potenciés tot aquest cicle.
‘Legal highs’: una droga nova. Ve a ser com una mena de droga low cost, amb els components però amb menor quantitat o amb elements similars. En qualsevol cas, una nova droga que salta les legalitats de molts països i que de moment ha posat en alerta la Gran Bretanya. I com sempre, el públic més propens el jove. Per a ells més ‘facilitats’! Caldrà estar-hi amatents!
Finalment, Trump ja és candidat republicà. Una gran imatge pels EUA. Tota la patilla, la caspa i les males arts juntes en un sol personatge, molt proper al populisme exacerbat i manipulador amb tics feixistes i xenòfobs. Un imbècil més d’aquesta Amèrica vomitiva. No vull perdre l’esperança que la gent assenyada americana acabarà imposant-se per donar la presidència a la Clinton. Sinó estem arriats amb el magnat. Només cal veure el caos de la convenció que han fet; discursos plagiats, ex candidats que reneguen de Trump, promeses de construcció de murs davant de Mèxic, bronques entre els assistents... Feina rai! Semblava impossible superar la incompetència dels Bush; en Trump ho pot superar fàcilment.
8 mesos després els comerciants del centre confirmen la idea que la marxa de Zara a la Fira ha fet perdre clients a les botigues i comerços del centre. No calia ser massa espavilat per veure-ho, és un gran aglutinador de gent Zara. Tampoc queda massa clar que a la Fira les coses els hi vagin molt millor. Però bé; com que tampoc paguen, no crec que els hi importi massa. El dia que se’n cansaran abandonaran la fira i la deixaran que s’ensorri, tornaran al centre i es quedaran tant amples. L’empresa continuarà creixent i l’amo encara seguirà sent més ric. La fira va ser un error al nivell de l’hospital nou i moltes altres merdes que han passat darrerament. L’ajuntament ha jugat a la puta i la ramoneta i ara es troba el descontentament del centre i la caiguda lenta de molts negocis de la fira. Em fa l’efecte que serà en cadena això en pic passi l’any de vida.
Munic sacsejada per un tiroteig d’un noi de 18 anys amb 9 morts més ell. Sembla que era un boig i que no hi ha relació amb estat islàmic. En canvi, a Kabul si que Estat Islàmic ha matat 80 persones fent immolar diferents persones enmig d’una manifestació. El món s’està tornant boig. La gent o per alguna raó -encara que sigui una animalada- o per deliri mata i es maten ells mateixos. És un viure constantment amb certesa que no estàs 100% segur enlloc. S’acosten els jocs de Rio i em fa l’efecte que alguna malifeta acabaran fent allà. Boicotejar un certamen com aquest amb la gentada que aglutina de tant diversos països i sent un dels símbols de la civilització europea... tela! Té tots els ingredients! Esperem que no passi res!
Elecció al Partit Demòcrata Català Presidència Mas i Munté. Coordinació Pascal i Bonvehí. Conesa Consell Nacional. Un error que els de la vella escola segueixin al capdavant del partit. Si volen un partit nou aquest ha de tenir saba nova sinó la gent no s’ho creurà. I mentre tombin Mas, Homs i companyia i siguin els que remenen les cireres malament. Esquerra mentrestant espera el seu moment per assolir la presidència de la Generalitat amb claredat. En les darreres enquestes Convergents i Cupaires es desinflen, puja l’independentisme i els Rabells es consoliden com a segona força.
I tanco la setmana amb una petita reflexió que vull fer entorn a un escrit que va fer el director del Diari de Tarragona. En elles afirmava que un ‘no’ d’una dona davant d’una proposta vol dir en realitat que ‘si’. Amb aquests temes no es pot fer broma i menys les persones que ocupen un càrrec com aquest, a les que se li suposa un nivell cultural superior. No es pot banalitzar el tema. Ha d’entendre aquest individu que darrere hi pot haver molta gent que pot interpretar aquestes paraules a la seva maner i poden fer molt mal. Per dignitat hauria de dimitir i deixar que noves fornades de periodistes donessin un nou aire al diari.