APARTATS

4 de febr. 2018

ELS PUNTS SOBRE LES ÍS. SETMANA DEL 2601-040218

UNA SETMANA DE TRES PARAULES I UN COLOR (buscarem tres paraules i un color que defineixi la setmana).
NOM: violació. Una nena de tres mesos és violada a l’Índia. A Nova Delhi tres nenes són violades cada dia.
ADJECTIU: detingudes. Dues noies detingudes a l’Iran per treure’s en públic el vel, fer-lo onejar amb un pal per reclamar més llibertats.
VERB: suspendre. El TC suspèn els impostos als pisos buits i a les nuclears del Parlament 2017.
COLOR: taronja. Dels 4000 quilos que han trobat de taronges robades en un cotxe a Sevilla.
01 QUÈ HEM CELEBRAT? QUÈ HEM FET? (Festes, festes majors, aniversaris, trobades, gegants, bitlles, aplecs, sortides, correfocs, concerts...). No he celebrat ni de bon tros els anys del borbonot. Ni ganes! Cap reconeixement a aquesta família de vividors i menys a aquest que duu 4 dies i que ha demostrat ser un venut amb el conflicte català. Ell que és Compte de Barcelona podria haver fet molt més pels catalans; com a mínim donar un escalf als ferits en l’1-0, just ara que se’n compleixen 4 mesos. Res de res! Ja poden anar fent vídeos fent vida -simulada- familiar. Així no es guanya a la gent, la gent te la guanyes amb gestos apropant-t’hi i comprenent-la. Abans d’acabar el fidne hem sabut de la implicació del rei en el cas Pujol. Així que no felicito fill.
Sant Blai. Com mana la tradició  cal comprar blaiets -galetetes delicioses- i després de beneïr-les a l’església junt amb altres fruits com pomes, plàtans i el que convingui per menjar-s’ho. És un bon averany de cara a les collites que s’estan gestant a la natura. També és una data important per a mi ja que la meva estimada iaia Maria feia els anys. Allà on estiguis iaieta que sàpigues que t’estimo des del mes profund del meu cor. Sé que sempre estàs amb mi, junt amb la resta d’avis. Mai us oblidaré! Gràcies pel gran mestratge iaia Maria. El mínim que sóc avui us ho dec en gran part a vos. Vau ser una gran persona. Felicitats iaieta!
A Reus, el dissabte a la Mercadal, les entitats sobiranistes han il·luminat un llaç gegant en solidaritat amb els presos polítics, exigint-ne l’alliberament immediat. Esperem i desitgem que ben aviat recuperin la llibertat.
Dia mundial contra el càncer. Tota col•laboració i tota lluita serà benvinguda per a eradicar aquesta xacra.
02 LA DONA/L’HOME (personatges rellevants, gent que mor, premis...). ‘El Periòdico’ acomiada l’humorista Ferreres. Pel que es veu les raons de l’acomiadament són poc clares. No ha agradat a la direcció la duresa amb que va criticar la repressió de l’1o. Realment aquest diari darrerament ha existit més per crear polèmica en el si del sobiranisme i donar cova al ‘trio del constitucional’. De fet jo ja fa anys que ni de lluny compto amb comprar-lo.
03 L’EFEMÈRIDE/CAL RECORDAR (tal dia com avui). Fa 80 anys del bombardeig de l'aviació italiana a la plaça de Sant Felip Neri. Un dels atacs més devastadors de la Guerra Civil va causar 42 morts, la majoria nens. En la seva memòria! A persistir en la lluita per fer que aquests testimonis no caiguin en l’oblid.
04 LA METEO (el temps, encerts o no de les previsions, fenòmens...). Si la Candelera plora, l’hivern és fora. Si la candelera riu, l’hivern és viu. Doncs noi tot i que començat tapat ha fet un dia de collons, així que tenim fred per uns quants dies; ja està bé. Les previsions corroboren un canvi per aquests dies. Fins i tot les televisions nacionals se n’han fet ressò. Aquí a Catalunya el cert és que ve una llevantada i això és símptoma de temporal i esperem una pluja que al final ha estat generosa. Mentrestant; la setmana dir que ha estat força freda i que s’ha mantingut força les nevades caigudes. Temperatures fredes i vent, tot i que al bo del migdia s’ha estat bé. Veurem si es compleixen les previsions. Cap de setmana a les cotes més altes de les muntanyes del prelitoral. Es mostra que els mesos que vindran seran més humits del que portem. Benvinguda sigui l’aigua clar!
05 REUS DE TOTA LA VIDA/AL CAMP (notícies de la ciutat i de camp de Tarragona). Setmana mogudeta de Societat Civil Catalana. El seu jovent ha fet públic, via tuiter, que al menjador de l’escola Puigcerver de Reus hi ha una estelada dibuixada. Quan pares de l’Ampa del sant Bernat Calbó van penjar el cor de C’s a l’entrada del recinte no van dir res. Ara es volen cebar amb una escola modèlica com la Puigcerver, amb el sense arguments de sempre de tota aquesta colla de manipuladors i venedors de fum de l’adoctrinament i tota la mandanga. Doncs bé, aquesta colla dels SCC han convocat un acte sobre «escola i adoctrinament a Catalunya» a Cambrils per donar les seves lliçons de venedories de fum. Sense moure’n de la vila marinera, ha transcendit la notícia que Ciutadans vol que la futura ràdio de Cambrils sigui bilingüe com a mostra de pluralitat. La pluralitat no es demostra amb la llengua que parles sinó en el que dius.
Anem cap a Reus per conèixer unes quantes notícies rellevants. La primera. Els Mossos han alliberat un home segrestat per una banda de narcos a la ciutat mateix. La segona va de dos tancament de botigues antigues: la llauneria Mata de la Raval i la botiga de la Casa Navàs. Dos negocis centenaris. Una llàstima! La tercera. Detenen la presumpta autora de l'incendi en un pis amb vint ferits. Un dels ferits es troba molt greu i està ingressat a l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona. La quarta com no podia ser d’una altra manera relacionada amb el procés. Acusen d'incitació a l'odi un mecànic de Reus per no atendre un agent de la policia espanyola. Ja em diràs! Acusar a dues persones de Reus, l’amo del gimnàs del carrer Balmes i aquest xicot del taller del Camí de Riudoms, que tenen un negoci privat. És el colmo! Et volen dictar fins i tot el que hem de fer a casa nostra. Espanya cada cop més ‘erdoganyeja’.
06 EL TREMENDING TÒPIC (modes, tendències, mil•lenials, llibres, discos...). #SalvemLoMontsià alerta que moltes oliveres històriques arrencades acaben morint en pocs anys en jardins privats. S’ha posat de moda arrencar arbres mil·lenaris per trasplantar-los als jardins particulars de la gent. Tot el meu suport a aquesta plataforma. No deix de ser una manera d’usurpar el que és d’una terra i un territori.
Ha bullit la xarxa amb els consells -en forma de sàtira tot sigui dit-  de ‘The Times’ perquè un guiri passi desapercebut a Espanya: cridar, ser maleducat, llençar merda al terra, arribar sempre tard, ser desagraït. Han posat el dit a la llaga de lla caverna i aquesta ha supurat fins a límits impensables. Quant de mal fa eh que des de fora us vegin així? I encara s’han quedar curts! Evidentment les estigmatitzacions no són bones,  ni generalitzar tampoc però bé que els va vendre l’Espanya de la sevillana i el barret de mexicà.
Ha rebentat les xarxes, les teles i internet un vídeo d’uns cadets de l’aviació russa que ballen en calçotets 'Satisfaction' de Benny Benassi. En solidaritat, mig món, davant l’amenaça que els fotrien fora, també han fet el ball. Més que res m’ha semblat ridícul; res més. A part d’això em solidaritzo amb aquests nois i tots els que els han recolzat, més que res per defensar la llibertat d’expressar-se lliurement el que creguin i com creguin.
07 ESCLAUS DE LES DADES (dades, fets, textos, pactes, enquestes, descobriments, estudis...). Segons l’INE (Instituto nacional estadística): Tasa de paro: (12/2012), Cataluña: 23,8%, Madrid: 19,3%. Hoy (12/2017), Cataluña: 12,6%, Madrid: 13,8%. Doncs ja em diran! Malgrat tot s’ha aconseguit reduir l’atur fins i tot per sota de Madrid. Per aplaudir! I això que havien marxat tantes empreses.!
08 JUDICI ALS MEDIA (com s’han comportat els mitjans de comunicació i les xarxes tuiter i facebook). La revista satírica Mongolia desmunta i deixa en ridícul via Tuiter Cristina Seguí, vinculada a Vox i que actualment col•labora amb l’Inda i Intereconomia. Aquesta ‘pàjara’ ha barrejat informacions del 2014 amb altres de 2017 per defensar a un agressor sexual de Cambrils del que s’ha revisat la causa aquest darrer any. Pel que es veu no es va poder demostrar que l’ADN fos d’ell però ell va reconèixer els fets. En qualsevol cas la Seguí el defensava com a ‘víctima’ del l’abús -segons ella- de la violència de gènere. Davant d’això la revista ha demostrat que havia manipulat les informacions, davant el que ella, lluny de reconèixer l’error -com sovint passa a Espanya- s’ha posat a desqualificar-los i insultar-los. Terrible que una persona sigui capaç de fer aquestes coses.
Segons el CAC (Consell Audiovisual de Catalunya), TV3 i Catalunya Ràdio van ser les més plurals durant la campanya electoral del 21D. Per candidats, Inés Arrimadas és qui va tenir més temps de paraula a TV3, seguida de Miquel Iceta, Xavier Domènech i Xavier García Albiol. Els últims foren Carles Puigdemont, Marta Rovira i Carles Riera. Malgrat la inferioritat de temps i no facilitats els indepes van guanyar les eleccions. Felicitar la nostra televisió pública per la feina ben lluny d’ideologies. Ja li agradaria a TVE ser tant plural i no acabar per convertir-se en un mitjà de la coronota i el poder governant.
‘The Guardian’ tracta al ministre Dastis de dirigent autoritari i que s’aprofita de les fake news. No n’hi ha per menys. Ho vam veure arran de l’1O on va tenir la barra de dir que les imatges dels cops de porra de la seva policia contra població civil catalana eren invents de nosaltres. Ell mateix va tornar a la palestra per fer un nou ridícul afirmant que a Catalunya no s’ensenyava castellà. Si fóssim en un país normal ja l’haurien fet plegar.
09 AMANTS DE LA POSTVERITAT (brindis al sol, mentides, conxorxes, mitges veritats...). ‘Si lo que explica El País es cierto, ministros y el presidente del Gobierno en persona llamaron a magistrados del TC antes de su reunión para persuadirlos aduciendo "razones de Estado". Se parece bastante al tipo de cosas por las que caen gobiernos en las democracias’ (tuit Arturo Puente). Res estrany! N’hi ha que ho fan amb tota la cara dura com el Guerra ‘cepillando’ l’estatut català i altres com la Soraia ho fan d’amagat tot i que se’ls acaba descobrint. En qualsevol cas la pràctica és ben clara i evident!
‘Si la única salida que plantea el independentismo se llama Puigdemont, es que no quieren una salida’ (Pedro Sànchez). Homeee! El títere de Rajoy. Aquí els tenim; els 4 de a bord: el reiot, Mister hilillos de plastina, Mr Coca i el titella de Ferraz. Va home va! T’has venut la pell al diable desgraciat! La gent confiava que series capaç de rentar la cara a una Espanya tenebrosa i va t’alinees -de fet et van fer alinear si volies ser el candidat- amb el Mpuntorajoy. Obvies, buit de personalitat, que els catalans vam votar en majoria que volíem repetir el govern que us vau carregar amb el 155.
El rei espanyol ha dit a la recepció anual al cos diplomàtic que “Catalunya és la crisi més gran de la història recent d’Espanya”. O sigui, més que ETA, que l’11M, que Tejero... (Iu Forn). Doncs la solució que hi estan donant no és la més correcta.
10 UN TIP I L’OLLA PLENA (notícies negatives). ‘El juez decretó el archivo exprés de la muerte de un migrante en Archidona sin practicar las pruebas propuestas por su familia’ (Diario.es). Hi ha coses que no es poden entendre per molt que ho puguis arribar a intentar. I aquest govern del PP, recolzat per la inoperància de l’oposició, permet inhumanitats com llençar pilotes de goma a immigrants o votants l’1o, no esclarir bé a casos estranys que els poden esquitxar i fer-se el boig amb la corrupció del partit.
‘El gobierno revoca la "utilidad pública" a asociaciones que trabajan con toxicómanos o refugiados, pero mantiene a Hazte Oír’ (Público). ‘Todo atado y bien atado’. Impunitat absoluta! Amparen la fundació del dictador, l’hazme ‘reir’ aquest, mantenen l’església... en canvi no fan cas aquelles entitats que més utilitat fan a la societat. I silenci!
Pérez de los Cobos: "El cumplimiento de la ley está por encima de la convivencia". Clar que si! La llei sempre primer i sempre per davant. Cretí! Un paio que ha tingut la barra, després de participar ell mateix en persona en l’operatiu de l’1o, de criticar la feina dels Mossos i afegir que van ser còmplices del govern quan van tancar més escoles que els afamats de la gc i la pb; una paio que es  capaç de mentir davant del tribunal per tapar les vergonyes d’un govern corrupte i violent. Un paio que és còmplice de la violència que es va exercir contra la gent indiferència. Aquest paio no em mereix cap respecte. Crec mil vegades més en el cap Trapero i els seus que no pas en aquest incompetent. Al mateix temps han transcendit les ferides de la majoria dels violents agents que van atacar el poble català l’1-o. Entre les més ridícules: ungles trencades, rascades, contusions, esgarrapades... Per favor! Sort que les imatges parlen per si soles. Van atacar una gent indefensa! No tenen excusa! Ara; la idea és ben clara: justificar que hi va haver violència per justificar les càrregues. Indignes!
‘Operación Lezo: Un manuscrito secreto de Ignacio González vincula a Cospedal con Gürtel y las 'cloacas'’ (publico.es). I què passarà? Res de res. La ministra de defensa, que ja va haver de marxar per potes de la seva comunitat castellana, deixant darrere seu un llast insavable, ara és vinculada a la Gurtel. Però tranquils que l’aparell de l’estat amb el PSOE i Cs se’n cuidaran de tapar-ho o desviaran l’atenció dient que la culpa és de Catalunya clar.
‘Me muero de ganas de ver los “valientes” de la CUP plantando o desobedeciendo al magistrado del TS’ (Garcia Albiol). Aquest tuit fastigós quedarà impune. En canvi  a Pablo Hessel el rapero per poc més li demanen presó i tot. Llibertat d’expressió a la carta. Tu callat i sinó imputat i ells impunement poden amenaçar el President Torrent, burlar-se de la Mireia Boya i l’Anna Gabriel, entre altres que han estat citat a declarar, i es queden tan amples.
11 QUE N’APRENGUIN! (Notícies positives). El GRECO (Grup d’Estats contra la Corrupció) crítica amb duresa la falta d’independència judicial d’Espanya. Suma i segueix. Un munt d’ímputs que fan veure de com les gasta ‘el estado’ amb la intervenció del poder judicial. Aquest està completament a mercè del legislatiu i l’executiu que són els que marquen el camí que els reblen amb l’autoritat que tenen. I ja pot ser més justa o injusta la llei, només donen la raó al poderós i al manipulador, en aquest cas el govern Espanyol, el qual fins i tot s’ha saltat les recomanacions dels seus lletrats. I no ha passat res. Quan es va fer a Catalunya se’ns va dir de tot, si ho fan ells, si ells se salten les normes, no passa res ja que són la llei. I mentrestant la suposada oposició de PSOEC’s en silenci ho reblen. I és que no s’acaben aquí les vergonyes segons el periodista Sergi Mulero ‘Espanya, en risc de ser degradada a la categoria de “democràcia imperfecta” pel tractament “repressiu” de la crisi catalana, segons l’informe anual de la unitat d’intel·ligència de ‘The Economist’’.
12 ‘DURUS’ A QUATRE PESSETES (economia, fraus, hisenda, euros). L'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona, l'IRB, ha rebut per primera vegada un llegat testamentari privat per finançar-se. Es tracta d'una herència d'un milió i mig d'euros d'un matrimoni que, per voluntat expressa fixada al testament, es destinaran a la recerca per combatre el càncer i les metàstasis. Per aplaudir llargament i treure’s el barret. Sort en tenim que encara queda gent digna.
Llogar un pis a Barcelona ja és més car que mai i, per primera vegada, supera els 900 euros mensuals de mitjana. Mare meva! Ja em diran els qui ho poden controlar com s’ho farà la gent per poder llogar-se un pis si els salaris no s’apugen amb una proporcionalitat a la que estan pujant els lloguers. És una evidència que el sistema falla quan això passa. Ja va sent hora que s’aturi aquesta dinàmica de desproporcionalitat.
L'economia catalana tanca el 2017 amb un creixement del 3,3%, més del que s'havia previst i més que Espanya i Europa. Així es demostra com s’és un motor mundial. Hi pot haver la crisi que es vulgui, ens poden intervenir... però la nostra economia segueix creixent a un ritme increïble; res l’atura! Si el govern espanyol tingués una mica de dignitat sortiria a la premsa i aplaudiria unes dades lloant la bona feina fets pels catalans.
13 EL PROCÉS (notícies lligades al procés sobiranista català). Hem començat la setmana amb la incertesa de la investidura de Puigdemont, en un nou ridícul de les Zoido produccions fent controls a les carreteres per veure si el president entrava en un maleter. Fins i tot han fet obrir el del Domènech, sospitós d’ajudar l’independentisme. Han buscat mil excuses perquè el president no pugui ser escollit. En una d’elles, han volgut impugnar abans de fer-se, la investidura telemàtica a distància. Es veu que a Espanya se li oblida que governen una part del territori espanyol com són les Canàries. Serà que el senyor Rajoy no va fer aparicions amagat darrere del plasma? No hi ha dret! I a sobre els tribunals els avalen.
Dimarts no hi ha hagut sessió d’investidura al Parlament i el president Torrent n’ha justificat l’aplaçament per protegir la immunitat del president Puigdemont. Aquesta suspensió ha posat en evidència les desavinences entre sobretot ERC i JUNTS. Unes discrepàncies que venen de molt abans. Els del Puigdemont estic segur que volien una llista única per presentar-se a les eleccions i els el del Jonqueras ho van refusar veient-se ja a la presidència de la Generalitat. El paper ben fet des de Brussels per Puigdemont i la resta de consellers va fer que la gent es decantés per votar-los. Jonqueras i Sànchez van jugar amb evident desavantatge. Aquesta estratègia crec que estava molt ben orquestrada des d’Espanya; que guanyi el Puigdemont que després ja farem tot el possible perquè no pugui governar. Així ni els uns ni els altres, proposta de nou candidat i ves a saber si llavors no es posiciona algú de la banda dels taronges o anar a eleccions on segur que l’independentisme perd vots. A la nit en el discurs que va fer en Puigdemont sobretot paraules per reforçar la unitat. Hem d’estar units davant l’escomesa espanyola. Ells ja s’ha vist que amenacen i tenen els tribunals de la seva banda. Ho tenen tot ben controlat. Si amb el franquisme Europa va mirar cap a una altra banda, ara Europa fa el mateix. Tot i la flagrant violació dels drets humans i la no separació de poders es manté al marge. Em cago en aquesta Europa; no han servit per a res de moment. I la pobra gent al carrer convocada primer per l’ANC i Òmnium però sobretot després pels CDR, ha tornat a donar la cara i rebut algun que altre cop de porra per defensar amb el cos la República. A aquests si que els importen poc les amenaces, no estan contaminats per les polítiques de partit, són nets i crec que són capaços de fer els que convingui per defensar-nos. Polítics actuals: no menyspreeu el poder del poble; estigueu a l’alçada o el poble us rendirà comptes.
En un article a ‘El Temps’, Marçal Girbau diu dues coses que cal que tinguem en compte: ‘Un poble seriós i responsable no té por d’exercir el legítim dret de defensar-se fins a les darreres conseqüències’. Fa por però al final és per pensar-ho. No hem xafat ni un plat i ens tractat com a merdes; tot i que jo no hi estic d’acord és evident que necessitem alguna cosa que no sigui pura i dura violència. Esperem que sigui més en la línia que traça al final en el sentit que ens cal organització parafrasejant a Lenin i Gramsci. A mig matí del dimarts la bomba -bomba al final per a bé o mal- ha esclatat de la mà de l’Anna Rosa Quintana. S’han filtrat uns missatges enviats per Carles Puigdemont al conseller Comín dient-li on tot s’ha acabat i que a ell l’han venut els seus. No sé si es veritat o no que els han interceptat o hi havia voluntat que els interceptessin, el fet és que des de l’unionisme s’ha celebrat com una gran victòria, quan la mateixa Arrimadas ha sortit dient que ells no poden formar govern. Com ho hem d’entendre doncs? Jo crec que l’estat no vol ningú al govern que dugui la sang tacada del vell processisme. Per tant ni consellers  i president exiliat ni els empresonats. Volen saba nova encara que això suposi esberlar l’estat de dret. Si ens pensen que la gent s’aturarà van llestos. A més el món va veient com les gasta aquesta Espanya neofatxaglobal; esperem que algun dia el món reaccioni! Crec que si tot va així es farà de manera per aixecar el veto als empresonats, així com les acusacions de sedició i rebel•lió que no s’aguanten per enlloc. Com dic, només si no es posa a Puigdemont al cap de govern. Que no t’estranyi que en la reunió que van mantenir el Rubalcaba i la Pascal es parlés en aquests termes.
Paral•lelament el Toni Albà, després que la setmana passada ho fes l’Eduard Biosca, ha hagut de declarar per uns tuits suposadament . Ha dit: "Aquests tuits no volen incitar a l'odi a ningú, la meva feina és fer riure". Però és que no van per aquí els trets. La justícia espanyola el que vol es demostrar la seva força ja sigui fent anar a declarar a la persona més insignificant, empresonant i el que convingui. Som molts i no podran amb tots!
Jonqueras concedeix una entrevista i es castigat sense pati quinze dies. Aquestes són les lliçons que ensenya la justícia espanyola. Ja m’explicaran quin criteri segueixen, malparits! Pobre Jonqueras; tractar com el pitjor dels delinqüents sense haver comès cap delicte i sense sentència.
‘Si nosotros presentamos una candidatura y se ve que solo nos votan 57 escaños, se va a visualizar que en independentismo es mucho má en el Parlamento que el constitucionalismo’ (Inés Arrimadas en la Ser). For de lo de sempre ha acabat sent sincera.
“Aquests empresonaments són inadmissibles: estan empresonats per les seves idees polítiques”,  “les accions del govern espanyol en aquest cas són un precedent molt perillós per al dret a manifestació pacífica a tot el món”. “aquestes tres persones sempre han exercit el seu dret a manifestació de manera pacífica”. “L’Estat espanyol actua de manera dictatorial quan empresona oponents polítics i negant el seu alliberament amb l’objectiu de que abandonin les seves conviccions polítiques”. “Tot plegat constitueix una inadmissible violació dels seus drets fonamentals’ (Ben Emmerson). Aquest prestigiós advocat britànic ho ha presentar a les Nacions Unides. Els treballadors d'Economia han tornat a sortir al carrer per exigir la llibertat dels presos polítics; si, polítics: ‘"La incerteza que existe de que la voluntad política mayoritaria sea respetar el orden legal para lograr la aspiración de independencia que aun hoy comparte el investigado" (Jutge Llarena). Però després no digueu que Quim Forn està a la presó per la seva ideologia.
14 TIP DELS IUESEIS (notícies lligades als EUA). Trump reclama al Congrés que es modernitzi l'arsenal nuclear dels EUA en el seu primer discurs sobre l'estat de la Unió. Clar que si! En la seva línia! Quan hauríem cap a la desmilitarització anem al revés; cap a ser cada vegada més forts i armats fins a les dent. Quan hauríem de vetllar pel diàleg i la conversa molts opten per la confrontació i el rearmament! No té remei aquest món!
15 EL NOSTRE PA DE CADA DIA (notícies relacionades amb l’església catòlica i si s’escau altres confessions). Neix la plataforma catolicossolteros.com. És una pàgina per posar en contacte cristians d’arreu per veure que sorgeix. Ho trobo molt bé. Si es comparteix aquesta creença està bé que puguis trobar la teva mitja taronja i que pensi igual que tu.