EL DIA. LA
CELEBRACIÓ
Se celebra el 19 de
març i actualment no es festiu (a excepció del País Valencià on se celebren les
falles i n’és el patró). És una festa en honor a sant Josep, pare del nen Jesús,
que era fuster de Natzaret; per això n’és el patró. Sant Josep va ser declarat
patriarca i patró universal de l’església catòlica pel papa Lleó XIII (1860). A
Catalunya la devoció va estendre’s a partir del segle XVI, especialment entre
els carmelites descalços (anomenats josepets).
És una festa que
cau enmig de la quaresma. Antigament, representava pràcticament l’entrada a la
primavera i es concebia com un dia de respir en el desdejuni en la preparació
de la setmana santa. I és que era típic menjar crema. Avui la crema ja està
establerta com una de les menges típiques de la cuina catalana cremada.
Falles valencianes. Destinofallas.com |
Feliciteu als
Joseps, Josefines, Fina, Josepes, Pepes, Peps, Maria José, Jose, José, Pepito,
Pepe...
UNA RECEPTA DE
CREMA CATALANA
Ingredients
8 rovells d´ou
1 litre de llet
200 grams de sucre
40 grams de midó o
farina de blat de moro
1 canó de canyella
1 pell de llimona
Reservem mig got de
llet i posem la resta a bullir amb el canó de canyella i la pell de llimona. A
banda, barregem els rovells amb el sucre i dissolem el midó amb la mica de llet
reservada.
Colarem la llet
bullida i hi afegirem els ous amb el sucre i el midó dissolt. Posarem la mescla
a foc baix i sense deixar de remenar esperarem que vagi prenent cos just fins
que comenci a arrencar el bull, moment en el que la traurem del foc. És
important que no arribi a bullir.
Seguidament
abocarem la crema en una safata o bé en cassoletes de terrissa individuals i la
deixarem refredar. Just abans de servir-la hi tirarem sucre pel damunt i la
cremarem amb una planxa de ferro colat ben roenta o bé amb un bufador de cuina.
La crema catalana
també s´anomena crema cremada o bé crema de Sant Josep, tractant-se d´un plat
que tradicionalment es preparava pels volts d´aquesta diada del mes de març.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada