APARTATS

11 d’abr. 2016

ELS PUNTS SOBRE LES ÍS. SETMANA 04-100416



INTERNACIONAL
Papers Panamà. Dimissió primer ministre Islàndia. Cameron ensenya la seva declaració de la renta. Per molt que puguin dir tots els apuntats a la llista ja estan marcats per sempre. El que s’ha destapat aquesta setmana deixa ben clar que aquest món global és corrupte i el qui pot roba. Han sortit noms de tots els països i de diverses condicions. Curiosament no n’hi ha cap dels Estats Units. Què passa que allà són uns sants? Doncs no! Com sempre ells són els que han mogut els fils per destapar aquestes corrupteles per desprestigiar l’altra part del món, especialment les potències que potser els podrien fer ombra: Rússia, països àrabs, Gran Bretanya. Si ens centrem amb Espanya veiem com la llei espanyola queda retratada amb aquests casos. La llei en cas que no hagis declarat els teus diners legalment et dona cinc oportunitats per no haver d’anar a la presó, tu. Sembla que estigui feta a mida de lladres! Sobta el darrer dels casos: l’indult. Si tota la resta de passos falla al final és l’Estat el que pot acabar indultant-te com ja ha passat amb molts altres casos que no s’han entès. De fet molts governs, en moments determinats, van optar per obrir un procés de regularització que molts “corruptes” van emprar per posar-se al dia (com el cas espanyol). Doncs res... una mostra més que de les injustícies d’aquest món.

Jihaidisme. Un dels suposats terroristes detinguts ahir és l''home del barret' dels atemptats a Brussel·les. Mohammed Abrini, còmplice de Salah Abdeslam, admet que és l'home que es va escapar de l'aeroport després de l'atemptat. Pel que es veu estaven planejant fer un gran atemptat a París. Per molt que es creï un estat policial ells tenen la paella pel mànec ja que “liar-la” en actes i llocs amb molta gent és relativament fàcil. És la manera del segle XXI de mostrar-se i reivindicar-se també. Segueixo pensant que si no s’asseuen els uns i els altres i es posen a negociar el que convingui perquè hi hagi pau no hi ha res a fer, ja que sinó són aquests seran un altre que els seguiran al darrere que continuaran la lluita.

Una explosió en un temple de l'Índia fa almenys 105 morts en l'any nou hindú. Com sempre s’actua contra els més dèbils, és indignant.

L’ombra d’Alberto Fujimori plana de nou sobre el Perú. Tot torna. Ara és la filla d’aquest “pajaru” la més ben posicionada per guanyar les eleccions al país. Una imatge fresca d’una noia jove amb ganes però que darrere té el llast d’un pare que deu ni do. La gent sembla engrescada en que pugui ser la màxima autoritat del país.

França. La France, la France!! Com sempre tant innovadora com medieval i tancada. Els seus líders, com sempre de cul al poble, han proposat dues mesures que han encolertizat els treballadors i la gent de la Regió del Midi- Pirines, Roussillon- Laguedoc. En primer terme; una trentena de detinguts en les marxes a França contra la reforma laboral. En les imatges de la tele posa la pel de gallina veure com els han escalfat sense pietat. En segon terme; volen canviar els noms dels departaments i en les opcions del departament de Perpinyà hi treuen qualsevol denominació a Catalunya, Països catalans. La gent d’allà s’està organitzant perquè no es perdi l’essència catalans del territori. Ara veurem que farà el govern en ambdós casos. Si actuar a la Napoleó fent el que li roti i escoltarà al poble. Jo em decanto per la primera. Tant de bo m’equivoqui.

WhatsApp encripta els missatges dels usuaris per fer-los més segurs. Aquesta setmana hem vist com ens sortia un missatge que deia que d’encriptaven les converses. Doncs bé aquesta mesura va a favor dels usuaris, per tenir una millor seguretat en les converses.

NACIONAL
Govern espanyol. Trencament negociacions entre PSOE, C’s i Podemos. Rajoy estén la mà a Sánchez per intentar un govern de coalició. C’s i PSOE comencen a divergir davant del festeig del PP. PSOE i Podemos es fan retrets mútuament dels trencament de les negociacions. Com ja havia dit anteriorment o els uns o els altres. Com poden parlar de gran pacte d’esquerres havent-hi pel mig C’s? Hores d’ara veig més un pacte dels socialistes amb el PP incloent C’s, sempre i quan en Rajoy faci una mena de pas al costat i doni entrada a gent nova. En qualsevol cas, tot i que queden tres setmanes veig més a prop unes eleccions que res. I el que hem fa més por: veig un PP guanyant i amb majoria absoluta. Terrible! Haurem de tornar a suportar les orenetes i el Rajoy. Sembla que li plantin més cara des de fora que des de dins. En Maduro, des de Veneçuela, aquesta setmana l’ha deixat ben retratat. Com sempre les formes no són les més adequades però ha estat dels pocs que li ha dit el que pensa que és sense cap mena d’embut: un corrupte com tots els seus!

Front Comunitats. Front comú de les comunitats contra Montoro. Les comunitats autònomes i l’organisme independent nomenat pel govern han aclarit que no tota la culpa del dèficit és de les comunitats. Que en aquest sentit el govern ha fet una mala gestió del que depèn d’ell. Doncs bé en Puigdemont ha proposat fer una mena de front comú comunitari per plantar cara el govern. Doncs bé; li han faltat cames al president extremeny per refusar la proposta. Què fàcil és per als que reben eh? 

Bancs. Declaren nul·les les clàusules sòl de les hipoteques de 40 bancs i caixes. Banc Sabadell recorrerà la sentència que invalida aquestes clàusules. Només dir una paraula: lladres. No en tenen prou en haver entabanat un munt de gent, no en tenen prou en haver deixat sense sostre un munt de persones, no en tenen prou... volen més i més: cobrar comissions per tot, clàusules terra... no tenen vergonya. Hauríem de treure els diners de tots els bancs i ja veuríem si ens tracten bé! Colla de lladres! Primer són les persones!

Morts sobtades. Dos corredors de maratons han mort corrent maratons. Ens hem de fer un seriós plantejament sobre aquest tema. Una cosa és que fem esport i l’altra és creure’ns herois. Hem de veure els nostres límits i no voler ser millors que els altres. Moltes vegades en la competició i en voler ser el millor i el primer la gent perd la vida. I primer de tot és la vida.

CATALUNYA
Política. Jonqueras: “els únics que sempre hem estat independentistes hem estat nosaltres”. Tardà estén a la mà a Colau’s i Domènech’s. Realment és cert. Des de sempre els únics que s’han mostrat per la independència sense ets i uts ha estat esquerra. Són els altres els que han pujat al carro de l’independentisme. En qualsevol cas ara és el moment per unir esforços i encara sumar més suports per traspassar la barrera del 50%, per això aquesta mà estesa a tot el sector d’esquerra. Aquest ha de ser l’objectiu cabdal abans de fer qualsevol altre pas. Sinó el procés quedarà coix. Mentrestant, sembla que definitivament, les files d´ICV es renoven. Els coordinadors nacionals dels ecosocialistes Herrera i Camats s'acomiaden amb la presentació de l'informe de gestió en l'11a assemblea nacional del partit a Cotxeres de Sants. Herrera i Camats reivindiquen la "vigència" de l'aposta estratègica d'ICV pel referèndum i les confluències. Colau insta ICV a "no tenir por" de construir un nou subjecte polític que agrupi l'esquerra a Catalunya. I si! Per una banda ja era hora que pleguessin aquests dos “vells carcamals” per deixar pas aire fresc en la formació. El jovent ha de fer un pas endavant i potser fer una millor lectura del moment en el que viu sumit Catalunya i l’esquerra. Seria genial buscar una confluència de tota l’esquerra social i estendre ponts polítics cap altres sectors. L’objectiu: anar tots una per una Catalunya nova amb mesures socials més dignes i amb una societat més justa. És la formula perfecta. Cap dels dos sectors pot anar per lliure. Es necessita que el catalanisme es fusioni pel bé del país precisament per aixecar des de zero un país nou. Després ja cadascú que defensi la seva ideologia i els seus punts de vista de com ha de ser aquest país.

Medicaments internet. Wallapop detecta cada dia centenars d'anuncis de medicaments a la seva plataforma. Hem d’anar molt en compte ja que cada vegada hi ha més fraus. Et venen qualsevol producte i els components ves a saber quins són i això pot tenir unes conseqüències fatals sobre el nostre organisme. Cal que els governs vigilin més aquest tema.

Agressions a docents. Un 70% de professors asseguren haver patit agressions verbals o físiques. És cap al que tendim. El professor ja no és l’autoritat que era abans. Sempre la culpa és del mestre o del professor. La reacció que tenen molts nois i noies i violentar-se precisament contra aquests professionals i no es tallen un pèl, si cal s’insulta i si es cal s’agredeix. Execrable! Tals pares i tals fills! És una evidència molt clara. Hi ha molts alumnes que no tenen ni un bri d’educació però és que veus els pares i en són la viva imatge. Caldria asseure pares, mestres o professors i alumnes i començar des de zero per deixar ben clar quins són els rols de cadascú.

Català. La setmana en la que s’ha volgut criminalitzar una vegada més el català, hem vist com la nostra llengua arriba a l'app de Twitter. A veure si poc a poc es va normalitzant la situació del català a les xarxes ja que no és normal que amb el munt de persones que la parlen no tingui un rol més important.

Català de l’any. Òscar Camps ha estat l’escollit. Felicitats! Aquest senyor ha estat treballant un munt de temps ajudant als immigrants que entren per Grècia i ha ensenyat al món les calamitats que allà es viuen dia rere dia, davant la impassivitat dels governs. Un exemple a seguir i més en els temps que corren de barbàrie en contra dels immigrants. Jo en aquesta Europa que els foragita no hi vull viure.

Bona educació. Un home recupera la bossa amb 5.000 euros que s'havia deixat en un bar. I és que només el 20% dels diners que es perden es tornen. És una dada que demostra ben clarament quins són els valors de la societat en la que vivim

El musical "Fang i setge" fa fallida. Se’ls hi ha comunicat als actors que no s’han complert les expectatives de públic. Potser se n’ha fet un gra massa per fer un musical i tot de la causa catalana de 1714.

LOCAL
Tarragona. Detinguts dos membres del Motor Club Hells Angels per extorsionar el propietari d'un estudi de tatuatges de Tarragona. Encara que sembla que no pugui ser aquestes coses passen i ben a la vora. Extorsions, xantatges, amenaces... I és que una vegada més la realitat supera la ficció. En una de les grans redades que s’han fet darrerament a casa nostra en contra d’un grup que atracava amb cotxes de gama alta, en un pis franc se’ls hi ha trobat de tot: armes, diners, drogues... I és que per parlar de mafietes tampoc cal anar a Sicília.

Salou. Salou fest. Aquesta darrera setmana hem sentit que hi hagut diversos detinguts per aldarulls a la ciutat. De nou s’ha plantejat que cal fer amb el Salou fest i el cert és que la disparitat d’opinions es ben diversa. Pel sector poca cosa en contra, pels veïns; poc a favor. És una discussió però que supera els límits de la ciutat costanera. És un plantejament de model. Lloret i Salou es venen com a centres de festa i sexe, allò que algun dia es va batejar com el turisme de borratxera. S’ha de veure si es vol aquest model o no. Darrerament s’anunciava muntar una mega orgia a Salou mateix. El consistori ha sortit dient que no ho permetrà. Jo crec que els culpables són els que ofereixen el producte ja des del començament. Hi hauria d’haver una manera que aquest tipus d’ofertes quedessin bloquejades a l’instant. I és que mols països, com per exemple Gran Bretanya i França tenen capades aquest tipus d’actuacions. Potser van ser hora que a casa nostra es censurin amb més fermesa. Altrament, aplaudir la gran mesura que s’ha pres: Salou mantindrà el pis per a dones maltractades. Està molt bé que aquestes pobres dones puguin tenir un lloc on aixoplugar-se després que s’hagi produït un maltractament.

Costa. Ecologistes en Acció reclama l’actuació de la Generalitat per solucionar la crisi del peix blau. Els pobres pescadors han caigut en desgràcia. Ni poden sortir a pescar ni es troba una mesura adequada perquè els fons marins tornin a tenir el peix que hi havia hagut anys enrere. Si de per si el sector ja està sotmès a condicions de treball dures, ara només falta aquesta crisi. Tot el meu suport i ànim!

Reus. Ganxet Pinxo. Comença a la ciutat una nova edició gastronòmica. De fet aquest cap de setmana els carreres de la ciutat –ja de costum plens- encara s’han omplert més. La gent volia gaudir de les tapes que ens han preparat als locals de la ciutat. Una iniciativa molt ben pensada per potenciar els comerços del centre. Potser faltaria proposar algun acte al centre per acabar d’atreure més públic, com per exemple concerts a l’aire lliure. En relació amb l’hospital, l'Ajuntament de Reus i la Generalitat creen una comissió per reequilibrar-lo. A veure si se’n pot treure el profit adequat d’una instal·lació i d’un organisme que ja va néixer amb problemes des d’abans de la inauguració.  Mentrestant, el Col·legi de Metges ha reclamat el pagament dels objectius a l'Hospital de Sant Joan. Una lluita que, en els temps que corren, té pinta que acabarà malament. I per acabar una altra de menjar: ja tenim operatiu el nou restaurant del Bon Àrea; a gaudir doncs!

Colldejou. Sopar per la fam. El vespre del dissabte el vam passar plegats celebrant una vetllada perfecta per recaptar diners en contra de la fam. Primer missa, després actuació màgica i finalment sopar i sortejos diversos. En conjunt, es van aconseguir 779 euros. Una xifra ben reeixida. Calçotada. Amb un dia una mica grisot però amb bona temperatura, l’AVA ha organitzat una calçotada popular al casal del poble. Un nou acte de retrobament de les colldejouenques i els colldejouencs, tenint com a excusa ideal un dinar o un sopar. Cap de setmana completet doncs!