APARTATS

26 de març 2017

ELS PUNTS SOBRE LES ÍS. SETMANA DEL 20-260317


1) ÉS UNA VERGONYA. Homs, condemnat a un any i un mes d'inhabilitació i una multa de 30.000 euros pel 9N. T’ho miris com t’ho miris és una vergonya que jutgin un fet que hauria de ser parlat i pactat políticament. Són les armes i l’artilleria que ara gasta l’Estat Espanyol. Exigir, obligar i a canvi de què? I a més si no passes pel tub et foten la constitució i els tribunals pel cap. Ja em diran quin estat és aquest que s’omple la boca de connstitució i llei, prohibeix votar els catalans i en canvi deix que els carrers s’omplin de banderes preconstitucionals? Indigne!
Bill Gates, el més ric del món per quart any consecutiu, segons Forbes. Amancio Ortega és quart, superat per Warren Buffett i Jeff Bezos, en la llista dels mil milionaris de la revista dels EUA, que augmenta amb 233 noms i ja són 2.043. Aquest és un món que necessita una bona sacsejada per acabar amb aquestes injustícies socials. No pot ser que cada dia hi hagi gent més rica i al mateix temps gent més pobra i que malviu com pot. Manca una justícia social absoluta i els nostres representants no fan res per subsanar aquests desequilibris. Per tant, no ens sentim representats per ells, fora!
2) PER APLAUDIR. Per aplaudir que hagin descobert i denunciat un criador de gossos de Lliçà d'Amunt per mutilar-los les cordes vocals perquè fessin anuncis sense bordar. Amb aquests fills de puta no hi pot haver cap mena de pietat. Que els hi tallin les cordes vocals a ells. És tan cruel! Necessitem urgentment invertir en educació ja que en tenim unes mancances esgarrifoses.
3 ) UN EXEMPLE A SEGUIR.  La Volta a Catalunya elimina la figura de les hostesses dels podis. Aquest si que és un pas ferm per dignificar la dona. Ja està bé de veure ‘dones florero’ en la fórmula 1, el motociclisme i el ciclisme. Ens omplim massa la boca d’igualtat i a l’hora de la veritat són més efectius aquests gestos que altres coses. Me n’alegro!
4) EM SAP GREU. Registres perquè els jihadistes no s'infiltrin entre els desplaçats que escapen de Mossul. Em sap greu que la majoria hagi estigmatitzat els pobres immigrants fent creure que tors són dolents i venen a fer mal. Ja està bé que ho hagi controls per descobrir possibles jihaidistes però fem el possible per treure l’etiqueta dels immigrants que prou pena tenen.
5) QUE N’APRENGUIN. S’inicien els tràmits per derogar la llei mordassa. La prepotència del PP ha fet que els partits s’uneixin per tombar una de les lleis més injustes dels darrers temps. S’ha d’agrair en aquest cas la pressió que han exercit PSOE i C’s, com a integrants d’aquest estrany partit. Sobta una mica com a la vegada formen part d’un govern al que han donat suport i volen ser oposició. Ara, benvinguda sigui la derogació de la mordassa.
6) NO HI HA RES A FER. Un tren de Rodalies atropella un grup de senglars que feia dies que corrien per Badalona. Cada vegada la cosa està pitjor. Aquesta vegada ha estat un tren però moltes altres vegades han provocat accidents alguns d’ells mortals. Cal que es facin campanyes d’extinció sinó malament rai, ja que cada vegada són més propera a la civilització, amb els riscos que això comporta. Perquè en tinguem unes dades fixem-nos en aquesta: hi ha més de 200 accidents amb senglars cada any a les carreteres tarragonines. Cal posar fil a l’agulla ja!
7) CALDRIA MILLORAR. 600 milions de nens -un de cada quatre- viuran en zones amb problemes d'accés a l'aigua el 2040, segons Unicef. És una vergonya haver d’acceptar aquestes normes. No hi ha dret i menys sent els nens els que se’n veuen perjudicats. No tenim perdó de permetre aquesta catàstrofe! Abans de preocupar-nos en fer guerres i ser els més poderosos, hauríem de destinar recursos i esforços en arreglar xacres com aquesta.
8) CAP MENA DE PIETAT. La batalla campal en un partit de futbol infantil a Mallorca. La batussa, protagonitzada pels pares a cops i puntades de peu, acompanyada d'insults, va acabar de seguida penjada a internet. Tristament als camps de futbol veiem insults, vexacions i enfrontaments. Senyors, estem davant d’un esport, una pota més de l’educació dels nostres infants i hem de ser els adults els primers en donar exemple. Absolutament condemnable! Tota la gent implicada en les baralles no hauria de tornar a entrar en un camp de futbol en molt de temps. Cal ser estricte!
Enxampen un home que triplicava la taxa d'alcoholèmia, circulava sense llums i a gran velocitat a Torreforta. No escarmenta la gent amb els morts a les carreteres i continua tenint conductes que no poden ser perdonades. Calen multes i càstigs exemplars contra aquests imprudents. Si convé que s’inventi un aparell que detecti que no torna a posar-se al volant. Ens hi va la vida a tots!
9) ANEM EN EL BON CAMÍ. Es crearan per primer cop llistes d'espera a escoles i instituts amb totes les opcions demanades i tenint en compte les notes. Ho trobo molt bé. Cal que la gent es prengui seriosament tota l’etapa escolar i l’ensenyament en general. Només així podrem treballar per tenir alumnes millors i més ben preparats. S’hauria d’acabar amb totes les picaresques a l’hora d’entrar en un centre.
10) TIP DELS IUESEIS.  L'FBI desmunta les acusacions sense fonament de Trump. Ha caigut el complot muntat per aquest líder de la post veritat, o dit d’una altra manera; de la mentida que volen que es converteixi en veritat. Ja n’hi ha prou Donald Trump. Si tingués una mica de dignitat hauria de plegar avui mateix.
Tomben l’Obamacare al Congrés i Trump es queda amb un pam de nas. Menys mal que de tant en tant demostren tenir una mica de cordura més enllà de Trump, el qual segueix dient que ho tombarà.
11) LA CAGADA. Mendez de Vigo. el futur passa per les pàgines web", "abans l'educació del futur era fer documents Excel, ara és fer pàgines web". d'una jornada sobre l'emprenedoria internacional organitzada pel The Economist. Canvien els membres del govern però noi, no hi ha manera de trobar gent una mica digna. Els assistents es miraven els uns als altres com dient: què diu? L’emprenedoria té el futur en les pàgines web? I fer projectes nous, engrescadors, empreses... això no importa Sr. Mendez? De fet veient algunes intervencions de Rajoy s’entén que els que té a la vora no poden ser gaire millors.
12) UNA DADA.  L'atropellament d'una dona per part d'una conductora de 98 anys ha obert el debat sobre el límits d'edat per conduir. La veritat és que la gent a mesura que ens fem grans perdem reflexos i determinades activitats de risc -com pot ser la conducció es poden convertir en molt perilloses. Per tant jo legislaria perquè una persona en pic passa dels 80 anys màxim deixés de conduir.
Els comerciants de Barcelona calculen que els turistes es gasten 2.000 milions d'euros a les seves botigues. Què duri! I si pot ser que s’ampliï. Tot el que sigui beneficis per a la petita i mitjana empresa benvinguts són, i més tenint en compte que les mesures governamentals precisament han desafavorit la classe mitjana collant-la amb pujades d’impostos i ives.
13) LA DONA-L’HOME. El físic Lluís Torner, Premi Nacional de Recerca. El físic Lluís Torner, director de l'Institut de Ciències Fotòniques, ha rebut el Premi Nacional de Recerca 2016 per la seva investigació pionera en fotònica. Una ciència que té nombroses aplicacions a la biomedicina, les energies renovables o la nanotecnologia. Per aplaudir i agrair la tasca que fan totes aquestes persones per oferir solucions a les malalties i les mancances dels humans.
14) EL FET. Puigdemont demana fer una conferència al Senat sobre el referèndum català. De moment Garcia Albiol ja se n’ha burlat dient que el Senat no és un lloc per anar a fer festes amb els amics. Des del Senat han dit que ho estudiaran i en diran alguna cosa. Em puc imaginar la seva resposta: NO. Aquesta és la punta de la llança de l’operació diàleg espanyola. De moment altres països com Anglaterra o la UE ens han rebut abans que la pròpia Espanya. Poca cosa espero d’Espanya la veritat.
15) ELS ‘DURUS’. El Parlament aprova els pressupostos en un debat tens. Ja era hora perquè mira que entre els uns i els altres han marejat la perdiu de mala manera. En ells s’hi ha inclòs la partida pel referèndum, fet que ha crispat els ànims de l’unionisme. Els PPSOE-C’s, units també a Catalunya, més els torrecollons dels Coscubieles, han posat totes les traves que han pogut. Al final pressupostos aprovats i endavant!
16) EL PACTE. Andalusia i Aragó s’alien per lluitar contra el Corredor Mediterrani de la costa. Per això si que s’uneixen aquests fastigosos; per anar en contra de Catalunya. Quina vergonya de personal. Tenen els sants collons de desafiar amb la complicitat del govern de Madrid els projectes europeus. Senyors, facin una mínima reflexió: on hi ha la major riquesa a l’interior o al Mediterrani? Amb aquesta senzilla pregunta i la resposta corresponent evident que té no caldria seguir prometent, mentir i fer campanyes per promoure el corredor del mig.
17) POR. Als feixistes que han rebut amb crits, insults i amenaces a Artur Mas al Ateneo. Aquests no els tancaran no,  i mira que segur que els tenen fitxats i ben fitxats. Si l’altre dia no hi arriba a haver un cordó policial haurien linxat Artur Mas. Les comparacions són odioses però això si que és assetjament Sra. Magali i no que un imbècil t’insulti a la sortida de l’Audiència (que ho recrimino també). Ens passem hores i hores parlant d’il•legalitzacions i en canvi deixen campar lliures aquests feixistes violents i radicals. Il•legalització ja!
18) NO VA PEL BON CAMÍ. Espanya. Ian Gibson titlla d'"horrorós" i "vil calúmnia" que el PP continuï rebutjant buscar les restes dels afusellats pel franquisme. A més l’irlandès s’ha mostrat a favor del referèndum a Catalunya. Des d’aquí unes setmanes també vam defensar aquesta mateixa postura del Sr. Gibson. Per tant, totalment d’acord en buscar aquests aproximadament 120.000 cadàvers que encara resten desapareguts per donar-los una sepultura digna. Sinó es fa això mai es farà net del tot.
19) NO ME’LS CREC. Cas Palau. Les famílies de Millet i Montull neguen saber que era el Palau qui pagava viatges, obres i bodes. És la tàctica Infanta Cristina i Urdanga. Jo no sabia res, el meu marit no em donava explicacions del que feia o el que deixava de fer. Tenen la barra de fer-nos creure aquesta mentida. No només no ens la creiem sinó que esperem i desitgem que els hi caigui una bona a sobre per tot el que han robat. Avui dimecres, hem sabut que el Millet tenia en una caixa de seguretat 1,5 milions d'euros en bitllets de 500. Clar que si; pels ‘gastets’ de cada dia home. Malparit! A la garjola i a netejar boscos amb cadira de rodes si convé! I que torni tot el que ha robat, clar!
20) EL TEMPS. Aire molt poc saludable a Barcelona i la seva corona. Així que hi ha hagut restriccions de trànsit per entrar a la ciutat. En temps d’anticicló tot és complica. Aquest passat dia 13 ha començat la primavera amb temperatures, en ple mes de març, de maig. Insectes per tot arreu, florida dels arbres, pol•len a sac arreu... Tot a punt! La setmana l’hem acabat amb aiguats i nevades intenses a la serra de Prades i amb enfarinada a Llaberia i la Mola. Han baixat les temperatures i han crescut els pantans i els embassaments.
21) EL TEXT. Absolta una mare que li va treure el mòbil al fill perquè es posés a estudiar i la va denunciar per maltractament. Menys mal que hi ha una mica de justícia. Ja fa temps que vinc alertant que el jovent -i no tant jovent- viu emmalaltit amb un mòbil a les mans de dia i nit i tot. Cal que hi posem seriosament ja que sinó se’ns n’anirà de les mans.
22) EL FRAU. El fiscal demana 4 anys de presó a Narcís Serra i Adolf Todó per sous milionaris. És un frau claríssim i premeditat i a més van deixar caure Catalunya Caixa, una de les caixes de proximitat que hi havia a Catalunya. Si es pot demostrar -les proves són ben evidents- que paguin!
23) A REUS/AL CAMP. L'aerolínia Ryanair volarà a Eindhoven i Londres des de Reus a l'hivern i transportarà 365.000 viatgers. Tres companyies aèries de l'Aeroport de Reus obtenen l'autorització per oferir rutes a Moscou. Benvinguts siguin tots els enllaços de Reus amb el món. Tant de bo es poguessin consolidar aquests i altres vols per molts anys. Seria un símptoma de la bona salut del territori.
Tarragona, una de les ciutats europees amb menys embussos de trànsit. Sembla mentida perquè mira que Tarragona és caòtica i per ni aparcar ni t’explico. Tot enfocat per pagar! Com si no paguéssim prou.
Kiabi crearà fins a 400 llocs de feina a la Bisbal del Penedès en un centre de logística. Per aplaudir que tota empresa s’instal•li a casa nostra i ofereixi tants llocs de treball. Ajudarà a baixar els índex d’atur al Camp de Tarragona. I això que ens venen que amb el procés les empreses marxen de Catalunya.
La llista d'espera per operar-se de pròtesi de genoll és gairebé el doble que la de l'any 2010. Lamentar aquesta situació. Aquí queda demostrat que els que manen estan més per altres coses més que per la salut de les persones.
La Guàrdia Civil ha imputat un veí de l’Aldea com a presumpte autor d'un delicte de tinença il·lícita d'armes, a localitzar a l'interior d'un local de restauració, 6 armes de foc i diversos cartutxos de munició. Ja em diran que volia fer aquest home. Cal una major vigilància. Recordar els assassinats d’Aspes de dos agents rurals.
Reus (Tomb) i Tarragona (Via T) s’han unit per unir forces pel comerç. Bona iniciativa. Ja era hora que les dues ciutats s’adonessin que no han de competir sinó que han d’ajudar-se i plantejar objectius comuns. Es retroalimenten i es necessiten
La CUP portarà a la Fiscalia a l'alcaldessa de Riudecols pels cobraments irregulars del Consell Comarcal. Com sempre, en tots els nivells, molta gent que acaba accedint al poder, delinqueix d’alguna manera o altra. En tots aquests aspectes una bona educació és primordial.
Una fiscal de Reus conclou que assistir ebri a una mesa electoral no és cap delicte. Un home es va presentar borratxo en una mesa de Riudoms i el van substituir, a part de denunciar. Doncs el fiscal diu que delicte. Home delicte potser no, però una bona sanció per irresponsabilitat si.
Detenen a Cambrils dos homes amb més de 21.000 paquets de tabac de contraban. Aplaudir la detenció!
L'Ajuntament instal·la 200 plaques a les papereres per apagar les burilles. Ben fet!! Ara falta que la gent les apagui i les tiri a dins. De res serveix que posin pipi cans i burilleros si la gent mal educada no ho respecta.
24) NO N’HI HA PROU! Unió Democràtica posa punt final a més de 80 anys d'història. Ara caldria a més demanar perdó a la militància i els votants per no haver entès el rumb de la política catalana. Pleguen i ho fan de la manera més ridícula i patètica per la porta del darrere; sense vots i quebrant el partit.
25) L’EFEMÈRIDE. Dues efemèrides de trist record de fa un any. La primera l’accident de Freginals. La Generalitat intensificarà els controls a autocars, un any després de l'accident de Freginals. Està bé que el sector estiguin més vigilat però hem de pensar que en darrer terme el qui condueix és una persona i el que li pot passar a una persona és imprevisible. Un record per aquell pobre jovent. Que no s’arxivi el cas i que s’arribi als causant d’aquesta desgràcia. La segona els atemptats de Brussel•les. Tots vam quedar impactats amb la força dels atemptats. Amb tot veiem que en un any s’ha optat per més violència i no dialogar, i així la pau és cada dia més lluny.
Dos anys de l’accident aeri de Germanwings. Mentre s’han fet diferents homenatges, el pare del suposat causant de la tragèdia ha dit que el seu fill no estava malalt. Home! Jo des del primer dia he pensat que aquí no s’ha dit tota la veritat. S’han fet malament les coses i cal una investigació més profunda i depurar més responsabilitats. Està clar que aquí l’únic responsable no és el pilot que va estavellar l’avió. Darrere hi ha tota una companyia que havia de detectar la inestabilitat del pilot. Jo com a víctima ho considero com assassinat. Quina diferència hi ha amb un atemptat? No és el mateix que un accident de cotxe. És una vergonya! Calen més controls i una major seguretat pels pilots i copilots.
Comencen els actes de commemoració del 40è aniversari del retorn de Tarradellas. Va ser, pel que es veu, tot un personatge. Es feu càrrec de la presidència de la Generalitat a l’exili. La imatge que tots recordem de Terradellas al balcó de la Generalitat dient allò del ‘ja sóc aquí’ no va ser fins l’any 1977, amb una Espanya que lluitava per fer una transició cap a la democràcia que avui en dia encara no ha conclòs. Una imatge i unes paraules icones un moment de recuperació lenta i progressiva del sentiment, llengua i institucions catalanes.
Johann Sebastian Bach va néixer el 21 de març del 1685 a Eisenach i va morir el 28 de juliol de 1750 a Leipzig. Va deixar-nos un llegat de composicions barroques i clàssiques excepcionals, de les quals em quedo amb la primera que vaig sentir: l’Oratori de Nadal. Corria l’any 1989 i jo era al Seminari.
Lluís Llach celebra 50 anys damunt dels escenaris. El cantautor més important de la música catalana del segle XX i XXI (primera part). Dels seus primers passos en valorem valentia de composar i fer-ho plantant cara al feixisme imperant a Espanya amb Franco. La nova cançó va ser un moviment revolta musical per cantar les injustícies del moment. D’aquella etapa no podem obviar dues cançons icona de la resistència catalana i social. Una és La Gallineta i l’altra L’estaca (l’actual Himne de Podem). Per mi però la cançó que mai m’abandona en instants de xof és el Viatge a Ítaca. El gran moment va ser el que va fer col•laborant amb el poeta Miquel Martí i Pol. És tan gran tendresa que ens han deixat. Quin llegat noi! Un concert d’en Lluís mai et deixava assegut només a la cadira; et remenava per dins. Et feia cridar, et feia plorar, et feia sentir, et feia sentir optimista; et feia lluitar. Com et trobem en falta Lluís. Sort en tenim els de Porrera que t’anem veient per allà en el concurs-concert que organitzes per la festa major d’hivern. Des d’allà hem conegut el Borja Penalba, el Feliu Ventura, la Gemma Humet i la Mireia Vives entre altres. Ja sé que és molt personal el que diré però el cor em diu que El pont de Mar blava i Món Porrera són el zènit de la teva carrera. Amb el de Porrera ens vas mostrar la bellesa d’una terra, un entorn i una gent que a vegades costa una mica de trobar. No vull acabar sense anomenar unes cançons que has creat tu i que ens has regalat i hem fet nostres: El país petit, Cançó a Mahalta (que em vaig atrevir a dir-te en una presentació a la biblio de Reus, que era una cançó excepcional), Venim del nord, venim del sud, Un ram de roses blanques, Maremar, Amor particular,  Tossudament alçats. Per acabar el més gran desig que mai s’hagi pogut sentir en català: Que tinguem sort! Per molts anys Sr. Lluís Llach! I a escriure eh, que se’t dóna molt bé!
26) NO HO VEIG CLAR. Que col•loquin en un stand al Saló de l’Ensenyament de Barcelona. Hi hagut protestes davant de l’stand amb proclames com 'Les armes maten, no eduquen'. No crec que sigui el lloc més adequat. L’altra pregunta que em faig és: per què cal un exèrcit espanyol si ja en tenim un d’europeu? En qualsevol cas em mostro totalment en contra de les armes.
27) ENS HAN DEIXAT. Mor als 101 anys David Rockefeller, l'últim nét del fundador de la dinastia. Doctorat en Ciències Econòmiques, tenia una fortuna de 3.300 milions de dòlars. Les herències i el patrimoni heretat! Un nom sinònim d’èxit com tipus Trump i ‘a viure del cuento’. Ah, i a fumar puros que això fa de ‘ricatxo’.
La periodista Paloma López Borrero als 82 anys. La recordarem especialment per les seves cròniques a la 1 des de Roma amb el papa Joan Pau II. La gent en destaca la força que tenia. Darrerament l’havia seguit a la 1 els migdies i res feia sospitar que estigués malalta.
28) EL PARIPÉ. Democràcia estil Podemos: les bases de Podem (7,5%) voten NO a integrar-se amb Colau. Podem s’integra amb Colau per ordre de dalt. Vells i típics tips de la vella política espanyola. Tant que s’omplen la boca de noves maneres de fer i ser i al final, de tant en tant, la rancietat en les formes es fa present. En el fons els que manen són els que estan a dalt de tot.
29) UN BRINDIS AL SOL. Margallo afirma que Espanya deu favors a uns altres països per acords secrets contra Catalunya. L’ex ministre ha volgut fer la brometa en un dels canals afins al règim i l’ha acabat vessant. Tal com ha dit el Jonqueras el que ha dit és molt greu ja que està manipulant les opinions dels països. No deixen que la gent s’expressi lliurement sobre el que pensa del referèndum català. Un tic ben evident perquè vegi ben clar el món el tipus de democràcia que es gasta a l’estat espanyol. No oblidem les manipulacions de Fernàndez Díaz, la converses de la Camarga... Ara queda reblat amb les manifestacions de Margallo. Quin escàndol! Fins i tot un eurodiputat del PP letó titlla d’”immorals” les pràctiques que ha revelat Margallo.
30) LA DESGRÀCIA. 5 morts i una vintena de ferits en un atac prop del Parlament a Londres. I retransmès quasi a l’instant per les xarxes socials. Com sempre les imatges han estat esgarrifoses. Gent atropellada, morts... Tenim un problema enorme i la solució no és amenaçar i començar nous atacs. Cal seure i saber que volem i negociar -si és que pot- tal com s’ha fet amb l’IRA, ETA o les FARC. Sinó la barbàrie serà interminable. Ells són plenament conscients que amb ben poc en poden fer una de grossa. L’endemà mateix a Bèlgica de nou un boig va voler fer un acte similar. Per sort va ser reduït i no va causar víctimes. Dialogueu!
Dos morts després del xoc d'un pesquer amb un mercant rus al port de Barcelona. Fins divendres no s’han pogut trobar el cossos dels mariners. Pel que es veu els russos van envestir la petita embarcació que va anar a parar al fons del mar.
31) LA MODA. Anar en contra del que és català. Hisenda liquida el català dels formularis per “raons d’economia i oportunitat”. Multat amb 601 euros per haver parlat en català a la policia espanyola a l’aeroport del Prat. Tot un conjunt de temes que demostren una catalanofòbia exasperant, i això que ens volen pintar que Espanya és plural i bla bla bla. Res a fer! Si fos per ells segur que eliminarien del mapa la llengua catalana. Però no podran! No podran amb nosaltres i amb el que ena estimem. El més lamentable és que fins i tot els que haurien de donar exemple com les autoritats i la policia també fan gala de la seva autoritat per arraconar el català.
32) QUÈ CELEBREM?  Noces Xell i Isaac. Aquest dissabte 25/03/2017 ens hem casat la Xell i jo a Colldejou. Amb 40 anys fets, hem fet el pas definitiu que ens mancava per regularitzar la nostra situació de parella; ens hem celebrat les noces. Hem tingut un dia excepcional primer a Colldejou, on ens ha casat l’Alcalde Jordi Sierra i hem fet una mena de vermut amb els assistents i els 5 gegants del poble homenatjant-nos, i, després a Vilanova, on hem dinat amb els pares i la família més propera. Gràcies!!!
Dia mundial de l’aigua. En aquest dia cal conscienciar a la gent que és vital fer una millor gestió de l’aigua. Hem d’entendre que és un bé escàs i que qualsevol mesura d’estalvi és imprescindible. Fem tot el que puguem i més perquè la terra segueixi sent el planeta blau.
33) L’ENQUESTA/L’ESTUDI. Un estudi demostra que els mitjans de comunicació digitals fomenten el discurs d'odi cap a col·lectius potencialment afectats pel racisme-xenofòbia, la islamofòbia, l'antigitanisme i la catalanofòbia segons l'Observatori del Discurs d'Odi als Mitjans. Una dada que ens empetiteix com societat i per la que caldrà vetllar per a millorar sinó volem que vagi a més.
34) CIÈNCIA/SALUT. Dos aspectes que són una passada. Un assaig pioner al món estudia el vincle entre l'Alzheimer i la síndrome de Down. L'Hospital de Sant Pau porta a terme un estudi per detectar, de forma precoç, una malaltia que tenen més del 80% de les persones grans amb síndrome de Down.
La braquiteràpia, és a dir, l'aplicació de radiació directament al tumor, aconsegueix els mateixos resultats en la lluita contra el càncer de mama que la radioteràpia, però de manera més eficaç perquè redueix el tractament de 7 setmanes a 4 dies i amb menys efectes secundaris.
35) EL DESCOBRIMENT. Per primer cop, l'eficiència d'una cèl·lula solar de silici, és a dir, el percentatge de llum solar que transforma en electricitat, ha superat el 26%. Ho ha aconseguit un equip de l'empresa japonesa Kaneka Corporation, d'Osaka, liderat per Kunta Yoshikawa. Publiquen els resultats aquest dilluns a la revista "Nature Energy". Així es podran elaborar plaques solars més eficients.
Gossos ensinistrats detecten el càncer de pulmó de forma precoç. L’experiment demostra el gran olfacte que tenen aquesta animals. Aquesta virtut posada en mans de la ciència pot ajudar en la prevenció d’aquest càncer, ja que capten una olor diferent que desprèn el càncer se pulmó.
36) L’ESGLÉSIA. Ser capellà serà més difícil: el papa inclou psicotècnics a les proves d'accés. No trobo malament que els que optin a ser capellans hagin d’acreditar un bon nivell. Em sembla més rellevant que pugui ser capellà qualsevol persona, estigui casada o no o sigui dona o home. I aquesta porta de moment el Vaticà la té tancada.
37) UN TIP I L’OLLA PLENA. De IEUA-VERDS. Joan Boada s’ha preguntat si l’executiu català continuarà amb “l’estupidesa de voler fer un referèndum que no porta en lloc, que no tindrà legitimitat, que no tindrà reconeixement internacional” si Rajoy continua rebutjant-lo. La resposta del diputat d’ERC a Madrid l'ha 'esmicolat': “[Albert] Rivera diu més o menys la tesi d’en Boada”. Vasos comunicants. Els verds, com que no tenien on anar a parar morts, van acabar per trucar a la porta del guanyador per integrar-s’hi. Així van entrar a formar part dels Comuns i en massa casos, des de que el Coscubiela n’és el portaveu, l’han vessada. En Boada aquí també ha quedat ben retratadet.
38) L’ANÈCDOTA. Aprovacions pressupostos catalans. PP, PSC i C’s  van interrompre la votació demanant que s’aturés per poder discutir amb la mesa. La presidenta Forcadell entre foteta i emprenyada i amb una paciència infinita, va haver de respondre’ls un a un amb una cara de pomes agres evident. Quin rotllo haver d’aguantar torrecollons com alguns del PP i altres de C’s. Quina paciència. De fet la Forcadell des de que és presidenta està desmillorada. Estar en la primera línia de la societat desgasta molt.
39) LA DEMAGOGIA DE LA SETMANA. Els comuns aprofiten el nou partit per apujar-se el sou gairebé a 3.000 euros al mes. De portes en fora moltes operacions de màrqueting però de portes endins ningú es deslliura d’alguns tics de la vella política. Per tant no cal que aneu omplint-vos la boca que cobreu menys i que nosequè quan us apugeu el sou quan voleu. Amb el tema sous els únics sensats són els de la CUP. Ells si que ho han dit i ho han fet.
Rajoy: -"No podem permetre un referèndum que no permet la nostra constitució ni cap altra constitució escrita del món"-. Ni ell es creu aquestes paraules. És un manipulador! Ve que quan ha calgut la Constitució l’han reformat i s’han quedat tan amples PP i PSOE. El que ha de dir és que a ell i als seus no els hi dóna la gana de canviar-la perquè tenen por del resultat que se’n pugui derivar.
40)  LA REFLEXIÓ. Aturada per la fiscalia una fecundació in vitro "post mortem". A vegades la societat sembla haver embogit. Com poden deixar que una dona de 60 anys pugui tenir fills i en canvi censurin una mare que havia congelat l’esperma de la parella abans de morir. La fiscalia fa el ridícul paralitzant aquesta FiV. Esperem que es resolgui a favor de la mare.