APARTATS

17 de des. 2017

ELS PUNTS SOBRE LES ÍS. SETMANA 11-171217

UNA SETMANA DE TRES PARAULES I UN COLOR (buscarem tres paraules i un color que defineixi la setmana).
NOM: prohibicions. Més encara de la Junta Electoral. Als pobles com Colldejou (Baix Camp) han fet treure l’estelada que onejava a la plaça, així com tot aquell element que ells creguin ofensiu o manipulador.
ADJECTIU: pocavergonyes. És el crit mes constant que s’ha sentit en diversos mítings del PP en els que la gent del carrer, farta de la corrupció, les mentides i l’anar sempre contra Catalunya sense més han cridat
VERB: penjar. Com que prohibeixen el groc en llocs públics els hem posat en balcons i finestres en forma de llaços per seguir reclamant la llibertat dels presos polítics.
COLOR: marró. Com la merda amb perdó. Per la merda de campanya que ens està oferint l’unionisme. Què ens ofereixen? Res! És un bucle constant del que no sortim. Davant d’això i de més Rajoy i immobilisme més val fotre el camp.
01 QUÈ HEM CELEBRAT? QUÈ HEM FET? (Festes, festes majors, aniversaris, trobades, gegants, bitlles, aplecs, sortides, correfocs, concerts...). La Marató de Tv3 en pro de les malalties infeccioses. El poble de Catalunya ha demostrat el seu compromís amb la ciència i la investigació per mitjà de la nostra televisió pública; aquella que tan critiquen uns! S’ha fet la jornada central des del platós de Tv3 i molts pobles s’hi han sumat amb diferents actes per recaptar diners. A Colldejou hem fet una caminada popular fins els Bullidors. A mig camí hem esmorzat i al coll del Guix hem posat un pessebre als peus de la senyal. Vermut al migdia a l’arribar al poble i a la tarda xocolatada amb un passi de vídeos amb una repassada de les imatges de les darreres Maratons fetes al poble. Per molts anys! Precisament gràcies als diners de la Marató d’altres anys s’ha pogut avançar en investigació. En un dels resultats més sorprenents han aconseguit protegir les neurones i accelerar la seva regeneració després d'una lesió utilitzant 2 fàrmacs ja existents. Senzillament brutal! 11 hores després ja s’han recaptat 3.901.412 euros.
02 LA DONA/L’HOME (personatges rellevants, gent que mor, premis...). 13/12/1923 Neix a Barcelona el pintor Antoni Tàpies, un dels mestres de l'informalisme i un dels artistes catalans més destacats del segle XX. Nietzsche,  Dostoievski, Wagner, Rull i Gaudí; foren cinc grans personatges que van influir en la vida i en l’estil inclassificable i autodidàctic de Tàpies. Una barreja que com la seva obra va deixar una fonda petjada en l’autor i que va plasmar en obres que mesclaven diversos elements i textures. Així va crear unes icones que romandran per sempre més; com el signe més o la creu. Val la pena acostar-de a la Fundació Tàpies i sense prejudicis deixar-se emportar per la màgia de les seves composicions.
03 L’EFEMÈRIDE/CAL RECORDAR (tal dia com avui). 10/12/1606 es va acabar la catedral de Sevilla després de 203 anys de construcció. És la catedral gòtica més gran del món, essent declarada Patrimoni de la Humanitat el 1987. Del conjunt en destaca l’església i el gran campanar (la Giralda) que formava part de l’antiga mesquita. Al costat el patí dels tarongers es conserva com antiga zona d’ablucions de la mesquita original. Una meravella! Igual que Sevilla; una ciutat única.
04 LA METEO (el temps, encerts o no de les previsions, fenòmens...). Setmana que ens ha deparat primer el pas del fenomen Anna desdibuixat en pluja però que ha deixat força ventades. Després les temperatures han pujat i de nou de cara al cap de setmana han tornat a descendir amb gelades arreu a les portes de l’hivern. A l’Empordà el vent ha tingut majors conseqüències. Ja treballa a Palamós l'embarcació de tipus pelicà que ha de netejar les 35 tones de biomassa forestal abocades al mar i la platja pel temporal de garbí.
Dos fenòmens curiosos ens han fet estar més pendents de la terra i l’ univers. Per un costat dir que una enorme roca ha passat dissabte a prop de la Terra. 3200 Phaeton assolirà dissabte la mínima distància de la Terra sense perill. Per l’altre la pluja d’estels coneguda com les Gemínides.
Macron ha fet una crida a impulsar la lluita contra el canvi climàtic. I és que les previsions que hi ha del desgel dels casquests és preocupant. La imatge que han utilitzat per descriure l’escalfament global de la terra és tremendament plàstica -a part de terrible-: ‘és com si ens deixéssim la nevera oberta’.
05 REUS DE TOTA LA VIDA/AL CAMP (notícies de la ciutat i de camp de Tarragona). L'exèrcit espanyol fa maniobres militars fins divendres al Camp de Tarragona. Hem estat tota la setmana exposats a sorolls al cel i l’ocupació d’espais públics per aquests de l’exèrcit. Ara que no tenim govern fan el que volen! No hi ha res ni ningú que els pugui aturar. És més; creieu que són en va? Jo crec que són per atemorir la població, no fos cas que seguíssim ‘con el delirio independentista’.
06 EL TREMENDING TÒPIC (modes, tendències, mil•lenials, llibres, discos...). L'informe anual d'Unicef sobre l'estat mundial de la infància aporta una dada molt significativa: un de cada tres usuaris d'internet és menor d'edat. A més, posa de relleu que els joves d'entre 15 i 24 anys són el grup d'edat que més es connecta a internet. En l'estudi s'analitzen els pros i contres d'aquesta realitat. Està integrat en les nostres vides i poca cosa més pot fer! Controlar-ne les hores de connexió i les pàgines on s’entra.
S’ha convertit en viral el vídeo de 2 civils amenaçant Puigdemont i Iglesias des d'un tanc. I què els hi passarà? Res. Te’n fots del Maza mort o incites a xiular el rei i multes i penes. Ara insultar periodistes de l’esquerra o menysprear el president no està penat. Fastigoses injustícies!
07 ESCLAUS DE LES DADES (dades, fets, textos, pactes, enquestes, descobriments, estudis...). Detecten alts nivells de diversos metalls en roba comprada en diferents botigues. Una recerca de la Universitat Rovira i Virgili alerta sobretot de les peces de polièster. Tela! Ja estem exposats a prou merdes! Ara només queda que fins i tot no ens puguem fiar de la roba. Ja va ser prou anguniós haver de vigilar les joguines procedents dels ‘xinos’ eren tòxiques.
El perfil dels votants d'Esquerra. Segons l'enquesta del CIS. Els republicans són el partit amb el percentatge més alt de votants amb estudis superiors i, entre els seus votants, hi ha més homes que dones. Els votants de Ciutadans són dones i homes a parts iguals; i la majoria tenen més de 35 anys i estudis de Primària i Secundària. Són dels votants més fidels al seu partit i, d'acord amb el CIS, 1 de cada 2 electors del PP es planteja votar-los. Curioses dades que contraposen dues realitats ben diferents a Catalunya.
La Viquipèdia arriba a les 20.000 biografies de dones. La iniciativa vol reduir la gran bretxa de gènere perquè només el 15% de les entrades és de dones. Em sembla una molt bona iniciativa i més tenint en compte el gran talent que hi ha en molts diferents àmbits. Cal lluitar amb molta més determinació perquè hi hagi paritat arreu. 
Catalunya perd població el primer semestre. Cau un 5% la xifra de naixements i augmenten un 5% les defuncions, amb un balanç negatiu de 2.000 persones. És la tendència darrera. La població ha envellit i clar, com és normal les defuncions també han tirat amunt. Al mateix temps les famílies provablement, en el context de la crisi, han optat per tenir menys nens o no tenir-ne directament, frenant la taxa de natalitat i frenant igualment el rejoveniment poblacional.
08 JUDICI ALS MEDIA (com s’han comportat els mitjans de comunicació i les xarxes tuiter i facebook). El Coronel Inglés de l’exèrcit espanyol ha dit a Tv3 que no tenen prou efectius per ocupar Catalunya i menys per allargar i consolidar una suposada ocupació en el temps en el territori. A més reconeix que ells no poden atacar la pròpia població europea. Realment són unes declaracions que han aixecat molta polèmica ja que la caverna espanyolista el que volia era rebentar Catalunya. En qualsevol cas, amb la policia militaritzada segur que poden muntar-ne una de bona -si la UE els ho permet- després de l’1O.
Ninotades del PSOE. Entrevista a Josep Borrell (PSOE); respecte el procés català: ‘Abans de tancar la ferida s’ha de desinfectar. L’Albiol va netejar Badalona; ara aquest ninot ens vol desinfectar. Suposo que la tercera fase serà gasejar-nos. Aquest Borrell és un poca vergonya. De fet ho és com alguns del partit que, tal com va dir el Comín s’hauria de canviar el nom pel de PUS (partit unionista segur). Tard o d’hora surt la vena central que desautoritza qualsevol pas diferent que pugui fer el PSC. A la petició que va fer Iceta respecte a l’indult dels presos? ja han sortit des de Ferraz desautoritzant-lo. Al final ell ha acabat matisant i després de cagant-se als pantalons. Per acabar, entrevista també a Àngel Ros. Un dels grans culpables de la presa de les obres a Sixena arran de l’aplicació del 155. Doncs ara resulta que arran de la rectificació de De Vigo, a l’haver acceptat el recurs català per Sixena el Ros serà el gran salvador de les obres. Doncs no alcalde; heu fet un dels ridículs més estrepitosos amb el dret a decidir, l’1O i finalment Sixena; els lleidetans i els catalans no t’ho perdonen. De fet mai perdonarem com a país el paper del PSC.
09 AMANTS DE LA POSTVERITAT (brindis al sol, mentides, conxorxes, mitges veritats...). El fiscal demana 2 anys i 14.000 euros de multa al promotor de la xiulada al rei i l'himne a la final de Copa del 2015 Santiago Espot, el qual ha necessitat d’intèrpret ja que ha declarat en català (cosa que contempla la Constitució). Condemnar per xiular el Rei! Aquesta és una mostra més de la ‘democràcia’ espanyola. Insulten al Maza, al rei o ultrantgen la bandera, denuncia al canto; en canvi, amenacen de mort periodistes com la Beatriz Talegon, els fatxes agredeixen independentistes, els ultres assalten la Blanquerna i impunitat absoluta. No podem creure en aquest sistema judicial que només ampara una part. La parcialitat és palmària!
Arrimadas al Cercle d’Economia : ‘Si Ciutadans guanya les empreses voldran tornar a Catalunya. Cal seguretat jurídica i tranquil•litat’. Clar que si guapi! I les flors floriran al desembre i tindrem una paga extra més. Prou venta de fum ‘embustera’. Han marxat empreses si, però perquè els vostres amiguets del PP les han incentivat perquè marxin. Segons la mateixa Hisenda, la repercussió ha estat petita o ímfima. I ara de nou la truita al revés. Resulta que el PP anima a les empreses a tornar, ara que diuen que s’ha recuperat la normalitat -segons ela populars- amb el 155.
10 UN TIP I L’OLLA PLENA (notícies negatives). Traslladen les obres del Museu de Lleida a Sixena. I ha passat gràcies al 155 que ha anul•lat la força de defensa que tenia Catalunya i essent el germà del ministre De Vigo cap de la congregació que gestiona el monestir. Negar que és una qüestió política és com negar que hi ha presos polítics. Clar que és una qüestió política i han aprofitat que no hi ha Generalitat per fer-ho. La qüestió és anar contra Catalunya; una lluita que a l’Aragó ja li va bé ja que sempre ens han vist més com enemics i no pas amics. I tot ve perquè consideren que nosaltres ens vam aprofitar de la seva corona i els ho va robar tot i ara per això som rics; com si Catalunya no fos rica, ni la gent treballés... Manipulació rere manipulació! Dir que els hi vam copiar i prendre el seu sant (sant Jordi) o que ens vam apoderar de la seva bandera i els seus reis; que els reis eren aragonesos i no catalans. Tot aquest munt de ‘patranyes’ explicat en una visita guiada a Osca. I jo em pregunto; per què els de Sixena no reclamen les obres que hi ha al Prado sinó? A clar, és Madrid la capital i el centre de govern que els han ajudat en aquesta conxorxa contra Catalunya. Aprofitant la dinàmica, Compromís aprofita Sixena per reclamar obres que es van dur de Castelló a Barbastre. Què passarà? Res! La llei i la justícia a la carta no ho permeten això. Fastigós
Arrimadas i C’s indignada amb Toni Albà per uns versots on la tracta de ‘mala puta’. 
Quan la Inés va en ruta, 
les pilotes fora, xuta, 
dels fangars en surt bruta,
esquitxada, gens eixuta.
Es disfressa dins la gruta,
en demòcrata es transmuta,
somia que vots escruta
i crida -meus!-la mala puta.
Si, ho afirmo: no està bé! I això dóna llenya a la dreta rància espanyolista per fotre canya a l’independentisme de Catalunya. La gent hauria entès la crítica sense ferir sensibilitats. Ara, la mateixa condemna espero encara que haurien de tenir les amenaces de Casado a Puigdemont, dels imbècils del tanc o dels atacs i amenaces a les noies de la Cup o a periodistes com la Talegon, tant o més ofensives!
A Catalunya, el 2016, els metges forenses van fer 848 actuacions relacionades amb agressions sexuals comeses amb submissió química. I van en augment. És la nova moda. Més que mai cal anar en compte amb el que t’ofereixen ja sigui amb beguda o substància. Aquesta nova creació química t’anul•la la resistència que puguis oferir i a més, en molts casos l’endemà no recordes res. I per si no n’hi hagués prou, les agressions es cometen en grup. Membres de l’equip de l’Arandina han estat empresonats sense fiança per abús sexual. Quin fàstic! Cap mena de pietat. Ara encara és més fastigós el mateix tracte als maltractadors de l’Arandina que els presos polítics catalans. Com es pot creure en aquesta justícia?
Amnistia Internacional: "Els governs europeus són còmplices d'abusos espantosos als refugiats". No podem permetre que s’abusi dels més dèbils sinó en serem còmplices. Cal denunciar els governs que maltractin aquesta pobra gent indefensa. Per dignitat!
El fiscal del cas Nadia considera que els pares es van aprofitar de la malaltia de la filla per lucrar-se i els demana 6 anys de presó. És tan execrable! Fa fàstic pensar-ho i tot. No hi ha dret que es pugui utilitzar un menor amb problemes per enriquir-se. No és pot ser més malvat! 
11 QUE N’APRENGUIN! (Notícies positives). Diumenge, els sobiranistes corsos van guanyar les eleccions a la nova assemblea del seu país. Amb contundència, tot i que amb una baixa participació. La coalició Pè a Corsica va aconseguir el 56,46 % dels vots i 41 diputats d’un total de 63. Aquella mateixa nit Gilles Simeoni va rebre la telefonada del primer ministre francès. Com s’han d’afrontar els problemes; agafar-los quan arriben i seure amb respecte vers l’altre i tractar-lo de tu a tu, no com un inferior o com una colònia. Tot i que el que reclamen els corsos, comparant-ho amb Catalunya, és el que vam reclamar amb el Maragall: blindatge llengua, estatut nou i millora finançament. Veurem com acaba tot, però estic segur que França respectarà i satisfarà les demandes corses.
Austràlia prohibeix als pederastes sortir del país sense autorització. Clar que si! A més per higiene caldria veure’ls-hi les cares per estar millor previnguts. Cap pietat amb aquesta mala gent que és capaç d’abusar d’un menor.
El judici pels EROs andalusos. Acusen els expresidents Chaves i Griñán del PSOE de l'adjudicació fraudulenta i malversació de 850 milions d'euros de fons públics. Amb el govern català i tot el Procés han anat súper ràpid, i tots a la presó o a l’exili. Ara clar, amb la casta andalusa hem topat; ‘las cosas de palacio van despacio’. Dins d’Espanya, Andalusia és cabdal i imprescindible per mantenir el sistema del 78. Així que ja veurem com acaba. No me’n fio ni un pèl! Segur que multeta i al carrer;  o ja trobaran alguna excusa per lliurar-se’n.
Detingut Rodrigo Lanza, que ja va ser condemnat per atacar un guàrdia urbà que va deixar tetraplègic, per homicidi a Saragossa un dels condemnats pels fets de "Ciutat morta". La víctima és de Falange, que es presentarà com a acusació popular perquè l'homicidi està motivat per discriminació i persecució ideològica; diuen. ‘Ni un minut ha passat l’unionisme per vincular aquest paio amb el sobiranisme català i els comuns: El icono “antifeixista” de CUP, ERC y Podemos, detenido por el asesinato de un catalán que llevaba tirantes con la bandera de España’ (Dolça Catalunya). Si es demostra que és culpable que el condemnin. Ara, deixeu de llençar merda contra partits de Catalunya que ja n’heu llançat prou, ells no tenen la culpa dels actes que puguin dur a terme les persones.
Ja era hora que els animals de companyia deixessin de ser béns immobles. L'abandó i el maltractament seran considerats un delicte i en cas de divorci la custòdia de l'animal serà per a qui pugui facilitar-ne el benestar. Són éssers i com a tal han de ser tractats. El meu aplaudiment!
12 ‘DURUS’ A QUATRE PESSETES (economia, fraus, hisenda, euros). El preu de les autopistes de peatge de titularitat estatal pujarà gairebé un 2% el 2018. I després diuen que Espanya no ens roba. Uns diners que paguem en les autopistes d’aquí i que administra el govern espanyol per acontentar els seus. Un greuge més d’aquesta Espanya injusta que ens fot lo nostre per mantenir els xiringuitos dels altres. Prou!
Els treballadors d'Iberia convoquen una vaga parcial per als dies 21, 22, 23 i 24 de desembre. Com sempre aquests desgraciats a tocar els ous a la pobra gent que torna a casa per celebrar el nadal. Ja n’hi ha prou! Aneu a tocar els collons al congrés o al senat si voleu millores salarials però deixeu d’emprenyar la pobra gent que no té culpa de res.
13 EL PROCÉS-ELECCIONS (notícies lligades al procés sobiranista català). Renuncio a veure més debats electorals. He dit prou. Tinc claríssim el vot i no tinc perquè aguantar la tabarra que ens donen. A part, els nostres estan en clara desavantatge a l’estar el candidat d’ERC a la presó i el de Junts a l’exili. Com que no es una campanya en igualtat passo. Confio en els meus i punt! I menys passo de sentir les vergonyoses mentides i ventes de fum dels riveres, albiols, icetes i darrerament també dels podemites. La vostra indefinició us acosta al PSC per a no resoldre res, per tornar a pantalles que ja estan passades fa temps. Si no us desperteu la gent passarà de vosaltres per un vot útil. Dir que no pactareu amb els dels 3% es fotre una patada a la boca als milers de persones que hem sortit al carrer tots aquests anys reclamant justícia i llibertat per construir un nou país. No podreu crear mai una majoria social sense tenir en compte Junts per Catalunya. Ja us ho fareu!
Els Castellers de Vilafranca reclamen al PP que no els faci servir per vendre la marca Espanya. Tot el suport!! Qui hi posin toros, el 155, els presos polítics i els exiliats, i els cops de porra de l’1O i crits de ‘yo soy español’ i ‘a por ellos’. Que facin desfilar la cabra de la legió i l’exèrcit, el rei, els Rajoys-rivera-sànchez amb braç aixecat, uns quants jutges i fiscals, la GC i la PN, la premsa corrompuda... Aquesta és la marca Espanya verdadera. Ah; i el flamenc clar!
La Junta Electoral insta TV3 a compensar el PP per la cobertura de la manifestació de Brussel·les i el concert pels presos. Com si haguessin fet una cobertura espatarrant. 1 minut cada hora. Quina vergonya! Que ens deixin tranquils d’una vegada. Per cert. Avui diumenge els castellers de Catalunya han aixecat els castells que no van poder aixecar pels canvis de plans a Brussel•les.  Mentrestant, TVE haurà de compensar la CUP pel veto d'un anunci electoral "en suport als presos polítics". Finalment, una usuària ha denunciat els llaços grocs i els cartells del presos a la seu de l'Incasòl i els han fet treure. Hauria de denunciar també les mentides fastigoses i burdes, amenaces que diuen el seus... Ah no clar que juguem amb les cartes marcades i només podem aplaudir i atacar el sobiranisme com sigui. Enfonsar aquestes rates, encara que el delicte que hagin comès sigui haver deixat votar. Al temps que el Tribunal de Comptes ha ordenat l'embargament preventiu del domicili d'Artur Mas a Barcelona.
En el vuitè dia de campanya, les posicions dels partits polítics a les xarxes no mostren grans canvis relatius. Des del 5 de desembre, JxCat lidera les mencions (737.179), seguit d'ERC (683.118), Cs (599.676), PSC (533.742), CUP (383.885), PP (210.067) i Catalunya en Comú (141.840). No serà que en les enquestes ens venen que l’Arrimadas guanya a sac per fer-nos agafar por i acabem votant algo més light; segur? No serà que volen crear tendències per esborrar el sobiranisme? M’ho crec tot! Els mitjans espanyols són capaços de tot!
Puigdemont, disposat a "sortir investit al Parlament i automàticament ser detingut". Tot el nostre suport President Legítim de Catalunya. Haver de veure el president a l’exili i el vice president a la presó hauria de fer aixecar la veu de mig món. Estarem al vostre costat per combatre aquest estat espanyol autoritari amb tot allò que és diferent al seu i suposa un voler anar més enllà de les estructures habituals.
Santamaría dice que ERC y JuntsxCat "están descabezados" gracias a Rajoy: "Por tanto, ¿quién se merece los votos para seguir liquidando el independentismo? Mariano Rajoy y el PP" (Europa Press). S’ha de veure la cara d’aquesta miserable, la ràbia i l’odi que desprèn! Se la veu com un gallet que es creu superior, coneixedora com és que té tots els poders de l’estat sota control. Trobo molt bé que diguin que es querellaran contra ells; tot el suport! Són les declaracions més fastigoses mai sentides d’aquesta. Tot i això són tant curts que han comès dues errades per catetos. La primera; reconèixer que els processos judicials han escapçat els caps dels candidats rivals de Rajoy gràcies a Rajoy. Això vol dir que Rajoy s’ha valgut del poder judicial per eliminar oponents. Es vanaglorien d’haver posat els líders indepes a la presó. Però més enllà d’això, la lectura més clara és que a la seva cara deixen en evidència a l’Albiol. És tan ruc que ve a demanar el vot per Rajoy quan el candidat ara a Catalunya és l’Albiol. I és que tinc clar que donen per perduda Catalunya i ja fan campanya per Espanya.
‘Ahir vaig aconseguir que sentíssiu la meva veu. Avui m’han canviat de mòdul dins de la presó.  És la seva reacció a l’exercici de la meva llibertat’ (Jordi Sànchez). Les úniques paraules que ens arribat del Jordi -no oblidem que candidat a les eleccions- i va i prenen represàlies contra ell. Injustícia!
El secretariat de l'Assemblea diu en una carta a la militància que només "reconeixerà" Carles Puigdemont com a "president legítim" després del 21D. Ha hagut de sortir l’Alcoberro dient que és desafortunat; doncs si! No són moments per fer aquest tipus de cagades. Tingueu més cura!
14 TIP DELS IUESEIS (notícies lligades als EUA). Mentre Trump ha dit que es tornarà a la lluna li han caigut de doblegades al seu voltant. Primer amb la crisi oberta amb Jerusalem. El món àrab no accepta Israel i menys que Jerusalem en sigui la capital exclusiva i s’ha obert una crisi internacional que ja veurem com s’acaba. A casa seva, manotada a la cara de Trump. Doug Jones és el primer senador demòcrata que ha9 guanyat les eleccions a Alabama des del 1992. La derrota del republicà Roy Moore és un advertiment a Donald Trump que hi ha línies vermelles que la població no està disposada a creuar. Els suports a Trump cauen. A veure si no hem d’esperar massa en veure quan ha de plegar.
15 EL NOSTRE PA DE CADA DIA (notícies relacionades amb l’església catòlica i si s’escau altres confessions). La escuela vasca prohíbe decir 'Jesús' en los villancicos 'para no ofender a los musulmanes' (Mediterraneo digital). Poca feina! No crec que sigui una ofensa en cap moment i més una cosa que està en la tradició d’aquí des de fa una pila d’anys. Massa sovint ens capfiquem amb rucades que no crec que aportin de nou ni de bé a la societat.
La parròquia de santa Anna de Barcelona, a part d’oferir acollida a gent pobra, refugiats i immigrants, ara acull a refugiats en vaga per protestar ja que Espanya no els hi dóna els papers tot i portar un munt d’anys aquí i haver treballat a casa nostra. És per aplaudir l’actitud d’aquest sector de l’església. Aquesta és l’església que estic segur que Jesús aplaudiria.