APARTATS

3 de març 2019

ELS PUNTS SOBRE LES ÍS. SETMANA DEL 2502-020319

UNA IMATGE VAL MÉS QUE MIL PARAULES. La imatge fastigosa tot sigui dit és per la campanya feixista d’’Hazte Oir’. Fan circular un bus en contra de les dones i de la violència de gènere en que hi apareix la imatge de Hitler transvestit. El faran circular per Espanya. El govern espanyol els ha denunciat. Aïllem aquesta xusma!


QUÈ S’HA CELEBRAT O FET? Doncs mira! Aprofitant que tothom esta de carnaval hem anat de pont. Estada a Conques com a casa, a Casa Ramona. El dissabte hem baixat fins a Montsonís per visitar el magnífic castell i dinar a la botiga. A la tarda hem caminat fins al Monestir de Salgars; una joia amagada de tot i em ascendit fins a dalt de tot de la roca on s’aparegué la mare de Déu. Cavalcada de Carnaval a Tremp i cap a casa. Ja al vespre hem vist com el Barça guanyava al local social de Conques al Madrid en família. El cert és que hem dormit plans! Diumenge l’hem dedicat a visitar les cases-botiga-museu de Salàs de Pallars. Abans de dinar hem descobert la meravella de poblet de Rivert amb el salt del molí i les cases velles. Després de dinar a Talarn a La Penya (fantàstics espaguetis al agliolio). Havent dinat hem ascendit fins a Santa Engràcia a dalt de tot d’un penyal. La tarda l’hem acabat a cavall entre Orcau i el seu castell, Sant Romà d’Abella i Isona, amb una posta vermella espaterrant. Ha anat molt be el capde per desonnectar!

EL PERSONATGE. Xabier Arzalluz que ens ha deixat aquest dijous. Bona senyal és que tant sospitessin d’ell els ETA com els del PP; a ben segur que era una home de negociació i consens dels d’abans, de dir les coses clares però mai renunciar a les teves aspiracions. Vella política d’una altra època. Generacions de polítics que més enllà de l’oposició política, fugien de la mentida i de la crispació actual, s’asseien en una taula de negociació, s’ho deien tot suposo, però al final sortien de la reunió amb alguna fumata blanca; algun avenç que ens permetés de seguir confiant en ells. Els compares amb alguns que avui dominen o volen dominar l’arc parlamentari i realment veus la talla de la pobresa dels d’avui. Per la vella escola! Descansi en pau!

L’EFEMÈRIDE. 26/02/1616 Galileo Galilei renunciava a la Teoria Heliocèntrica per amenaces de la Inquisició. Si noi! El científic va haver de fer-se enrere en les conclusions de les seves investigacions per la pressió de l’església, la qual considerava que el centre de l’univers era Déu i no el Sol. No podia ser que un individu contradigués les escriptures. Si se n’han comès d’aberracions en nom de l’església. Si no s’hagués retractat hauria acabat a la foguera. Una mostra del gran desenvolupament i modernitat que l’església ha demostrat des d’antuvi. I avui segueixen entestats en unes maneres de fer i pensar que els segueixen allunyant de les persones dia rere dia.

LA METEO/ESPAI TERRA. Més de maig abans d’acabar el febrer. Hem tingut temperatures rècord ben a la vora que no es tenien des de 1914 en un mes de febrer; i és que al bo del sol s’han fregat els 30 graus. A la plana de Lleida ametllers florits i fruiters a punt.

Erupció del volcà Popocateptl a Méxic. La violenta explosió ha arribat a enviar cendres fins als dos km d’alçada. S’ha pogut seguir en directe i en viu. Estaven preparats ja que feia dies que donava senyals que alguna cosa estava a punt de passar.

EL TREMENDING TÒPIC/MEDIA. El PP segueix embogit. Exigeix la dimissió de la Rosa Maria Mateo de TVE perquè pel que es veu li ha dit ‘mequetrefe’ (que hi ha de mal; si és veritat?). Acusen la televisió pública d’imparcial. Massa memòria selectiva tenen. Quan per desgràcia va governar el PP, la Uno i els seus canals eren una matrafula vil i burda de propaganda del PP. Tampoc van anar a cobrir la presentació dels llibre del Sànchez i no va passar res. Ho voleu controlar tot peperus però amb tot, tot, no podreu mai. Tindreu les vostres teles i els vostres mitjans escrits però no podreu mai amb tot, manipuladors!

QUE N’APRENGUIN! ‘Espanya és el país més sa del món, segons Bloomberg’ (324). Felicitats! Es veu que una bona dieta acompanyada d’una bona assistència mèdica pública així ho fan possible. Dades de geografia econòmica curioses que donen a Espanya la segona esperança de vida més llarga després del Japó i Suïssa amb 86 anys. En aquest sentit penalitzen molt l’obesitat i el tabaquisme, en altres llocs més estesos. Superem per primer cop Itàlia sumant 92,8 punts en l’index.

UN TIP I L’OLLA PLENA. El govern de Sànchez ha paralitzat de mala manera la recerca de les restes del poeta Federico Garcia Lorca. Una iniciativa de Ian Gibson i el forense Francisco Etxeberria entre altres, situen la fossa amb les restes dels assassinats a escassos 20 cm sota d’un blog de ciment en un parc que duu el seu nom a Alfacar. Segons aquesta teoria les restes van ser dipositades en un sac i enterrades aquí el 1986 per acabar de fer el parc en la seva memòria. Van demanar de passar un georadar i el ministeri es veu que ho va fer però no va avisar l’equip que havia fet la investigació. I pel que es veu els resultats són secrets. La sensació és que no és vol trobar el cos d’un dels símbols més desgraciats de la repressió feixista espanyola. Tan de bo algun dia es pugui dir que Espanya ha fet les paus i s’han dignificat totes les víctimes.

ESCLAUS DE LES DADES. ‘Más del 78 % de las mujeres menores de 24 años preferirían a un hombre maduro antes que a uno joven.  Desde hace más de dos años este portal ofrece un servicio único ¡con gran éxito!’ (Mindalyzed). És una realitat palmària i que no ve d’avui. Una dona, en aquestes edats, sol veure en els suposats homes de la mateixa edat ‘iogurins’; els veuen massa esbojarrats i poc madurs. Tendeixen a fixar-se en homes més grans, persones que puguin essencialment crec oferir-los una estabilitat, una seguretat. Podríem dir que majoritàriament la dona està més ben preparada que l’home per posar seny i formar una família; i abans afegiria. L’altre problema amb el que ens trobem però és que en aquestes edats, vist com està organitzada la societat, difícilment aquestes persones podran emancipar-se, primera perquè se sol seguir estudiant i segona perquè no es té un poder adquisitiu suficient per fer-ho. No estaria de més que els governs promoguessin un canvi de model social perquè les coses funcionessin d’una altra manera.

DURUS A QUATRE PESSETES. Segons una entrevista al Catedràtic Oriol Amat a Vilaweb, l’any 2019 serà un bon any econòmicament parlant, pujaran els salaris i es reduirà l’atur, tu! Caram! Pujaran diu sobretot entre aquest 20% de la població que viu al llindar de la pobresa. Molt arriscat el pronòstic, però ell és l’entès. Una mica contradictori si tenim en compte que es pensa que a Europa i el món el creixement quedarà estancat. El professor Niño Becerra també va dir que Catalunya tindria un situació econòmica semblant a la independència abans d’acabar el 18, i mira! Veurem el que passa, però jo la veritat és que no sóc massa optimista. Pels més rics si, a aquests any rere any la sort sempre els hi somriu i cada dia són més rics. Costarà molt revertir una situació laboral, social i econòmica que ha deixat assolada Espanya entre Zapateros i Rajoys.

EL PROCÉS. Judici al Procés. Declaració de Jordi Cuixart. Només dir ja d’entrada que 4000 noves afiliacions a Òmnium noves. Amb un parlar massa sovint d’anar per casa -pel que li han recriminat- i sempre amb un somriure mig desafiador, ha defensat la resistència pacífica com a dret democràtic, matisant que la prohibició de fer el referèndum era al govern i no a la societat civil. La fiscalia de nou ha denotat poca i mala preparació. Han seguit repetint les preguntes perquè anés a parar al seu camí, però no ho han aconseguit. Preguntat per la violència, ha reblat que l’única violència que hi ha haver va ser de mans de la policia pegant a la gent. S’ha retractat de la declaració que va fer a la Lamela ja que ella l’únic que volia era evitar la presó, ara ha dit que ja li és igual.

Amb la Carme Forcadell lliçó de dret parlamentari. La Madrigal, ex fiscal general de l’estat, ha demostrat no saber-ne un borrall segons els entesos. La Presidenta ha defensat la dignitat institucional del Parlament.

Tardà va dir que tenia por de la violència però que no n’hi va haver. De Gispert va dir que hauria actuat com la Forcadell. Artur Mas va declarar que sempre el referèndum havia de ser legal i pactat. Marta Pascal va parlar de la possibilitat del referèndum unilateral. Va recomanar que anés a eleccions.

Testimonis miserables de la Soraia i el Rajoy. S’han expulsat les puces tirant la responsabilitat cap a baix. Ells passen de responsabilitats. No sabien res, no recordaven, que mirem els mitjans... sibilines declaracions. La Soraia, amb un testimoni pervers, ni sabia si s’havia declarat la independència, manipulació dels ferits... Com la va posar entre l’espasa i la paret l’advocat Melero. Ah, i ves que encara no haguem d’agrair la amabilitat del Rajoy, visiblement neguitós amb Vox, d’haver posat el 155 i no haver declarat l’estat d’excepció. Montoro es va cagar i va dir que es podia haver enganyat tot i la intervenció de l’Estat. Per ell la malversació és clara tot i haver-la negat abans. Per cert, cap pregunta d’Hisenda cap al Montoro de part de l’acusació. Tela! De la declaració del Zoido ja només val la pena recordar que no va assumir cap responsabilitat, fotent el mort a les policies que ja s’han queixat. O sigui que s’apunyalen entre ells. Segurament el mort caurà sobre els Mossos i es quedaran tan amples.
Després a destacar la plantada de l’Eulàlia Reguant i l’Antonio Baños. Van ser expulsats i seran multats amb 2500 euros per negar-se a respondre als feixistes de Vox.

Iñigo Urkullu ha dit que en tot moment es volia un referèndum pactat seguint el model del Quebec i Escòcia. Ha dit que Rajoy no va tenir una actitud proactiva per redreçar la situació. Puigdemont no volia fer una DUI i que ell mediava entre ells descartant la DUI i el 155 (ha dit que Rajoy no era molt partidari de l’aplicació de l’article). Gabriel Rufian ha dit que no hi va haver violència el 27s. Ha titllat de salvatjada les càrregues de l’1oct i en marxar no ha donat la mà al Santi Vila. Dante Fachín, llaç groc a la solapa, ha dit que va anar a la concentració del 27s i que va ser plural i que hi va haver una actitud respectuosa. Ha defensat que la societat catalana no està trencada; ho demostren els més de 300.000 vots amb ‘no’. Ernest Benach ha entrat més en termes tècnics de funcionament de la Mesa. Ha dit que ell hauria fet el mateix que la presidenta Forcadell. Finalment, vull destacar la declaració de l’Alcaldessa Colau ha parlat força bé. Ha dit una cosa amb la que estic d’acord; l’1oct no va ser dels indepes, va ser de tots els que hi van participar d’alguna manera o altra.

TIP DELS IUESEIS. Reunió del Un amb el Trump que ha acabat com el rosari de l’Aurora. Es veu que el líder coreà li ha demanat al de la tofa que retiressin les sancions a Corea del Nord. El ros ha agafat i s’ha aixecat de la cimera deixant a tothom amb un pam de nas, ja que no ha signat res del suposat pacte per la desnuclearització. Li han caigut crítiques per totes bandes. Problemes a fora i a dins. El que va ser el seu advocat Michael Cowen ha revelat d’ell que és ‘racista, timador i trampós’. Entre les perles en destaco dues. La primera és que va pagar dues dones perquè amaguessin infidelitats seves en campanya i la segona boicotejar la campanya de la Hillary Clinton. Al més pur estil de la màfia! Aquest Cohen també és una bona perla. Es veu que l’any 2018 el van començar a investigar i ell va decidir col•laborar. Doncs bé; ha reconegut que ha mentit, que ha estafat, ha evadit impostos i ha reconegut el finançament il·legal del partit. Les noves perles del segle XXI. Quin món! Mira si en té de temes per arreglar els iueséis! En un altre ordre de coses. ‘Més de 4.500 menors que han entrat sols als Estats Units des de Mèxic els últims 4 anys denuncien abusos sexuals’ (324). És una dada esfereïdora!

REUS DE TOTA LA VIDA/CAMP. ‘La Universitat Rovira i Virgili millora el seu posicionament internacional respecte el 2018 en el QS World University Rankings by Subject’ (ReusDigital). Queda situada entre les 300 millors universitats del món en química. Un reconeixement per la universitat que tenim més propera. Està molt bé que la comunitat científica es fixi en aquestes coses amb nosaltres. Mentrestant, el Consell Comarcal del Priorat ha rebutjat l’abocador de Riba Roja. El Priorat ja té prou dificultats, només faltaria que li posessin un abocador per anar a destruir la merda dels altres. Fa molta ràbia que només se’n recordin del Priorat per aquestes merdes.

EL NOSTRE PA DE CADA DIA. ‘El que va ser el número tres de l'Església catòlica, el cardenal australià George Pell, declarat culpable d'haver abusat sexualment de dos menors als anys 90.’ (324). Per molt que el papa i els del voltant surtin a llençar consignes i bones intencions està clar que l’església ha de netejar en profunditat el mínim indici de sospita d’aquests desgraciats, a part de protegir i defensar les persones més joves i indefenses. Amb tot aquest reguitzell d’abusos es constata que la podridor és transversal i horitzontal. Pot ser un capellà de poble o un cardenal molt influent de la cúria vaticana. Sap molt de greu haver de pensar que sota la protecció i el poder que dóna el mantell diví s’hagin pogut cometre aquestes atrocitats.