APARTATS

30 de juny 2010

FESTA MAJOR DE SANT PERE - ANADA A COMPLETES 280610

TEXT I FOTOS: Iblama

LA CRÒNICA DE LES COMPLETES ______________


Quan el dia comença a caure, cada 28 de juliol a Reus, concretament a la Plaça de Sant Pere, hi té lloc una de les tradicions més emocionants de la nostra cultura: la baixada a Completes. Totes les Autoritats de la Ciutat acompanyades dels alcaldes del Baix Camp són rebuts a la Porta de la Prioral en aquest cas per Mossèn Creus. Les Portes de la Prioral s'obren quedant al fons l'altar i l'arqueta d'on treuen la imatge de Sant Pere. En aquell moment tots els elements de Seguici, tocant els diversos sons de les seves comparses ensordeixen els presents, mentre s'axeca una torre per parts dels Xiquets de Reus, fa figures el ball de valencians, cercolets... i ballen totes les bèsties i els Gegants; al mateix temps que s'encèn la teia que presideix l'entrada al Recinte. Com dic, és impressionant l'Esclat que allà té lloc. Se't posa la pell de gallina! Per un resusenc, junt amb la Tronada, els Gegants, l'Àliga -amb el seu ball-, Sant Pere i la Misericòrdia, és una de les coses que ens fan sentir més orgullosos d'haver nascut en aquesta ciutat.
Les Autoritats van anar seient. Destacar que enguany hi havia el Conseller Tresseres. Llavors es va procedir a treure la imatge de Sant Pere de l'arca que el guarda durant tot l'any, mentre la gent canta els goigs. És una celebració que traspassa els límits de la religiositat; és cultura i és la nostra cultura!. Acabat l'acte es forma un pilar casteller que comença a caminar fins que arriba davant de l'Ajuntament, passant entre mig de tots els elements del Seguici mentre ballen. Darrere venen les l'Àliga i les Autoritats. La plaça estava pleníssima; hi havia gent a baix, als balcons, a les finestres, als terrats... Increïble! Quan els polítics estaven a punt d'arribar a l'Ajuntament van rebre una forta xiulada! La gent no perdona la crisi en la que tots estem immersos.
Finalment, l'Alcalde Pérez va treure el cap pel Balcó de l'Ajuntament hi va donar la senyal amb un mocador blanc que la Tronada podia començar. Des del centre és encesa. Se t'ericen fins i tot els cabells. Aquest dia fins i tot tenim un castell de focs a la mateixa plaça.

En pic es va haver acabat vam anar a sopar al Bon-Mar un Tutifrutti boníssim i per rematar la festa, mentre caminàvem cap al Parc de Sant Jordi, vam llepar un Bon Gelat del "Jijunero" de tota la vida. La nit la vam acabar de revetlla a cavall entre el Parc i la Plaça Llibertat. Tancàvem així un dia plagat d'emocions i en algun moment fins i tot de llagrimetes!


L'ÀLBUM DE LES COMPLETES ________________



















EL VÍDEO DE LA BAIXADA A COMPLETES ________