APARTATS

12 de maig 2014

TROS: pèsols i HORTS: calçots 09-100514



TROS – Segona collita faves i primera de pèsols 090514
Sota una calor estiuenca vaig arribar al mas amb moltes ganes i poc temps; al final però vaig aconseguir fer tot. Primer tapar bé el tap de la mina perquè s’omplís correctament. Pel que es veu el darrer dia que la vam netejar no la vam deixar ben tapada. Doncs bé, em vaig posar el llum frontal i baixar a les profunditats de la terra. El cert és que fa una mica de cosa està allà dins i més si està sol. Et venen al cap un munt de sensacions! Però bé... a anar per feina; passar una mica l’escombra, tapar bé el forat, netejar bé l’entrada de l’aigua i sortir del cau per veure com l’aigua va inundant l’estança.
Sense més dilació vaig baixar cap baix als hortets per collir faves i pèsols. De faveres no en tenim massa. Després de plantar-les van caure unes pluges massa fortes i moltes n’hi ha sortit. Després en vam sembrar una segona tongada que donarà faves més endavant però. Pel que fa a les pesoleres a l’engròs. Hi havia pèsols per parar un camió. Una bona collita, més en la zona de la terra de licorella que no pas en l’hortet amb terra de Falset. L’any que ve lligarem les pesoleres a l’estil de les bajoqueres. Per cert; les patateres també van pel bon camí, igual que els alls.
Amb tot collit va arribar l’hora de regar. La veritat és que el terra estava calent i dur com una pedra.







HORTS – Calçots, fent herba i planter casolà 100514
Amb una calor que ja es deixava notar de bon matí, vam pujar tot xino-xano cap a l’hort. El barrancó encara baixava maquet i la veritat és que l’herba ben alta és el símbol de la bonança que suposa l’arribada de la primavera. Hi ha tot tipus d’herbes i tot tipus d’insectes.
Vam acabar d’arranjar un crestall i hi vam entaforar panís, carabassons i girasols. A baix al barranc hi vam acabar de col·locar cinc carabasseres més, tot comprovant que les que han sobreviscut a la crescuda i la força dels porcs senglars, van tirant.



Abans de fer l'herba

Després de fer l'herba


Després d’esmorzar ens vam posar amb l’herba; quin herbassar! Xapo en mà vam recol·locar el taulell que aguanta els rellotges temporitzadors del reg que estaven mig colgats. Igualment vam arranjar una part del lateral del marge. I per rematar-ho la feina més entretinguda: arrencar les males herbetes que han sortit a redós de les tomaqueres, els espinacs, les bajoqueres, les pebroteres i les albergínies.
El tram final del migdia, el vam dedicar a arrancar els calçots (per cert de mides ben variades), collir uns enciamets, unes bledes i el més entretingut: barallar-nos amb les faves i els pèsols. Sort que ens va venir a buscar la Lu perquè sinó no hauríem pogut baixar-ho a peu camí avall.

I com a recompensa pel treball fet, de l'hort a l'olla: favetes ofegades. Mmmmmm!