APARTATS

23 de juny 2014

CORPUS 2014



Enguany aquesta festivitat ha caigut molt enrere i la veritat és que els actes del Corpus seran molt a prop dels actes de la festa major. La gent –grans i petits- ha demostrar que tenia ganes de gegants, ganes d’ocupar les terrasses i ganes de coca en cireres. La gent té ganes de festa major.


DIJOUS 190614. GEGANTS I COCA AMB CIRERES
Al vespre vam poder assistir a la ballada dels gegants al mig de la Mercadal mentre en un lateral de l’ajuntament es repartien les típiques coquetes amb cireres.









A la plaça del Castell, a l’atri de sant Sebastià es va poder veure l’oll com balla.





DISSABTE 210614. REUS: CASTELLS I GEGANTS. VALLS: NIT DE CONCERTS
Amb l’excusa d’una forta calorada, vam aprofitar per baixar a Salou i remullar-nos per primera vegada al mar. L’aigua estava una mica fresqueta però la veritat és que s’agraïa.
Ja a la tarda, passades les 18h els Castellers de la Vila de Gràcia, els Marrecs de Salt i els Xiquets de Reus ens vam oferir una Diada Castellera ben maca. Impressiona com els més menuts s’enfilen en aquelles construccions amb aquella força i aquell coratge. Lamentar que en un dels castells dels Xiquets hi va haver gent que va prendre mal.





Aquest any per primera vegada he pujat a la balconada de l’ajuntament i la veritat és que és impressionant. És una visió súper diferent. Els castells et queden a l’alçada del balcó i pots veure molt més d’a prop les reaccions dels castelleres. Em va impactar especialment l’acotxadora i l’anxaneta dels castelleres de la Vila de Gràcia. Ben menuts que són amb la mirada sempre endavant i amunt... ben amunt!











En acabar els castells, van fer entrada a la plaça baixant del Monterols la Mulassa i els gegants, els quals ens van oferir els seus balls al bell mig de les lloses de pedra de la Mercadal. Un plaer poder haver compartit aquests moments amb mon tiet Lluís.




Sense massa temps, vam agafar el cotxe i ens vam arribar a Valls. Allà estan immersos en la celebració de la Festa Major de sant Joan. És admirable el munt d’activitats que tenen previstes i la veritat és que ofereixen uns concerts interessants. 





Després de fer uns entrepans a la plaça del Blat, vam anar a la plaça de l’oli on tocava en Joan Reig. A la primera part del concert, va reinterpretar el Viatge a Ítaca de Lluís Llach; un disc de l’any 1975 ple de cançons increïbles. A la segona part, amb un Reig ja més “deixat anar” van repassar els grans èxits de la nova cançó.



Després de passar fugaçment pel pati i escoltar una mica la Maravella, vam arribar-nos al pàrquing vell on vam poder veure en Peret, el qual amb la seva banda va repassar els grans èxits de la rumba catalana i Mishima, que ens va presentar el seu darrer disc L’ànsia que no cura.









DIUMENGE 220614. CORPUS
Ja de bon matí, diferents institucions reusenques es van llençar als carrers de la ciutat per muntar les catifes de Corpus. Les més reeixides les del tombar del fossar Vell amb les cares del General Prim i les dels nous sants Joan XXII i Joan Pau II.












Amb el Manel i el Joan vam anar al Mercadal per veure els gegants plantats dins de l’ajuntament. És d’aquells moments que es palpa món geganter; la gent posant-se la roba bé, les faixes... Hi havia ganes de gegants; sobretot els més menuts. Amb els petits al coll, vam col·locar-nos ben a la vora de l’ajuntament per veure la sortida de la mulassa, els gegants i l’àliga. La idea era baixar fins a les Peixateries però de sobte es va posar a ploure i es van haver d’aixoplugar als porxos. 










Mentrestant, a la Prioral van celebrar la Missa de Corpus. Puntualment, en acabar l’àliga va fer el ball solemne curt davant de la porta de sant Pere i acte seguit es va donar per començada la professó de Corpus. Enguany ens vam situar al fossar vell per veure les primeres passes de l’acte. Els gegants, els nanos i la mulassa van començar a desfilar davant de les Peixateries. Lentament, tot el seguici de persones amb els diferents banderes de les seves entitats van anar desfilant passant pels laterals de les catifes, les quals només foren trepitjades pel pali que duia l’hòstia consagrada.
























Posteriorment, vam tornar a veure la professó al seu pas per davant de cal Navàs. Molt plàstica és la baixada dels gegants pel carrer Monterols amb aquelles giragonses i voltes marejants. Primer els nanos, després la mulassa i els gegants, l’àliga, els abanderats de les entitats, les nenes i els nens de les comunions, el cor i, finalment, el pali.
















 I tot a punt per sant Joan i sant Pere. Bona Festa Major!