APARTATS

7 de gen. 2023

NADAL A COLLDEJOU 2022



Aquest passat 29 de novembre, el Nadal ha començat a agafar forma a Colldejou amb la col·locació dels llums al carrer. 


Posteriorment, el dia 3 s’han encès per primera vegada amb els llums del carrer, coincidint amb el Pont de Desembre.


Els dos primers actes del Nadal els hem viscut el cap de setmana del 17 i el 18. El dissabte ha estat el torn de la Marató dedicada enguany a les malalties del cor. Al matí hem anat a posar un pessebre a la Serra del Garriol i a la tarda després de la xerrada i la xocolatada, el patge del rei Baltasar ha recollit les cartes dels nens de la vila. Finalment, hem penjat els llaços vermells amb els desitjos a l’arbre de la plaça. Al costat ja hi havia el tió colldejouenc, que just el dia 15 amb l’arbre havien fet acte de presència a la plaça.





L’endemà dia 18 ha estat el torn de la cursa de Nadal organitzada per Naturtime. El poble s’ha omplert d’un munt de gent disposada a participar en alguna de les modalitats de cursa proposades corrent i caminant. 








El dia 24 l'Ajuntament amb companyia ‘Sol de nit’ ha organitzat la festa de la cagada del tió. Amb el seu espectacle a les 12h del migdia ens han fet superar diverses proves que han permès al final que el tió ens obsequiés amb regals a totes i tots els presents, jovenets i adults, en un migdia digne del més de maig, fregant els 20 graus.






















El mateix dia 24 a la tarda, a les 18h,  Mossèn Carlos ha oficiat la Missa del Gall de la vila. A mitja celebració el nen Jesús s’ha fet present a l’església havent combregat. Al final l’hem adorat tots els presents. 






Al lateral dret del recinte hem pogut reviure les escenes del naixement de Jesús amb el pessebre que hi han muntat les feligreses i els feligresos de Colldejou.





L’església feia molt goig sobretot gràcies als vermells de les ponsèties que hi han posat.

Ja a l’hora de sopar les cases s’han omplert amb els familiars vinguts de totes les contrades per de manera més personal i familiar celebrar la nit de Nadal. Una nit on a Colldejou se sol fer cagar el tió a a les cases.

El dia de Nadal ha nascut radiant i clar. El poble s’ha aixecat amb un silenci digne de les grans ocasions. Són dies per fer una mica més el ronso dins del llit. Segurament en moltes cases dia de caldet i galets i tarda de nou de fer cagar el pobre i extenuat tió.

Les temperatures anormalment altes i l’anticicló han seguit sent els protagonistes la resta dies fins a acabar l’any. I així hem arribat al dia 31, el cap de l’any. Després de sopar i abans del punt de la mitja nit la plaça de l’església s’ha anat omplint de gent per viure els darrers minuts del 2022. L’ajuntament ha repartit raïm entre els assistents. Llavors ha arribat el moment màgic; el punt de la mitja nit. S’ha fet el compte enrere i així han sonat primer els quarts i després les hores; el moment exacte que marcava el traspàs del 2022 al 2023. Llavors a la plaça ha estat el moment de les felicitacions i els bons desitjos, al temps que es destapaven les ampolles amb cava per brindar. Feia una nit excel•lent per celebrar-ho al carrer i xerrar una estoneta a l’aire lliure.


















 

A partir de llavors el bar ha romàs obert fins ben entrada la matinada per fer una celebració com déu mana. Els nostres millors desitjos per aquest 2023!

Per tancar les festes de Nadal hem tingut el dia més màgic de l’any ja amb temperatures més normalitzades per l’època de l’any: el dia de reis. De la mà del Centre Cultural ses Majestats els Reis de l’Orient han arribat a la nostra vila al voltant de les 18h.



Després de la missa perceptiva oficiada per Mossèn Carlos, el toc de campanes ha anunciat l’arribada de Ses Majestats a l’entrada del poble. Melcior, Gaspart i Baltasar portaven a les seves mans l’or, l’encens i la mirra. Han estat rebuts per la canalla amb molta alegria. Lentament han anat pujant en direcció a la plaça de l’església on una gentada els esperava. Durant el recorregut ses Majestats han anat llençant caramels a la concurrència. 







Allà també els ha rebut Mossèn Carlos. Tots han entrat en comunió a l’església per adorar el nen Jesús i fer entrega els reis de l’or, l’encens i la mirra. Ja al carrer de nou el Mossèn ens ha dirigit unes paraules igual que els reis que de la mà de Melcior i Baltasar ens han recordat si ens havíem portat bé i que en funció d’això tindríem regal o carbó. Llavors s’ha fet una crida a tothom perquè se n’anés cap a casa per passar ells mateixos a repartir els regals. 










Així la carrossa amb els regals i els reis han començat el recorregut pels carrers de Colldejou. L’itinerari ha estat el següent: Masies, Sol, Forn, Plaça, La Font i Baix. Els reis en arribar a les cases han trucat a la porta, essent rebuts per la canalleta. Un per un se’ls hi han entregat els regals que havien demanat a les cartes. Moltes cases han ofert menjar i beure als patges i als reis. Finalment, casa per casa hem fer una foto de record. Poc després de les vuit la comitiva reial ha acabat la feina passant per la darrera de les cases. Cansats i amb gana Ses Majestats i els patges han estat convidats a un berenar-sopar al Bar. 


































Així, amb la lluna plena damunt de lo Collet han acabat les festes de Nadal. Encara queden dos dies als més petits per acabar de jugar amb els regals abans de tornar a la normalitat el proper dia 9. Esperem que totes i tots plegats hagueu passat unes bones festes!



Agrair la feina feta als col•laboradors i als participants! 

BON ANY 2023!