APARTATS

7 de gen. 2018

ELS PUNTS SOBRE LES ÍS. SETMANA DEL 01-070118

UNA SETMANA DE TRES PARAULES I UN COLOR (buscarem tres paraules i un color que defineixi la setmana).
NOM: Melcior, Gaspar i Baltasar. Noms dels reis mags que estan en extinció a Catalunya. Cada vegada es posen menys.
ADJECTIU: inútil. És el paper que juga la corona espanyola. En la pasqua militar ni un trist detall per donar un bri d’esperança de vetllar per una solució al conflicte amb Catalunya. Això si; de desfilar, posar per la foto i tirar-se floretes entre ells en saben molt. Així no anem enlloc!
VERB: estar preparat. Segons la De Cospedal ha dit que l’exèrcit estava preparat per intervenir a Catalunya. Segueixen sense entendre res. No és un conflicte que s’hagi de resoldre amb la força sinó que s’ha de resoldre amb diàleg! No voler entendre això és d’un ‘cassurisme’ absolut.
COLOR: vermellós. De les postes de sol. Hem estat amb 9 dies de ventades i amb 9 dies previs amb postes de sol espectaculars amb tons vermells, taronges i liles. Espectacular!
CARBÓ. Per a les entitats bancàries de Cerdanyola. A les portes de diverses entitats bancàries hi ha aparegut carbó escampat per terra. A veure si fan una mica d’autocrítica!
01 QUÈ HEM CELEBRAT? QUÈ HEM FET? (Festes, festes majors, aniversaris, trobades, gegants, bitlles, aplecs, sortides, correfocs, concerts...). Abans d’acabar l’any hem anat al XXIIIè pessebre vivent de Porrera. Enguany els beneficis han estat destinats a l’Associació Barreres fora i el recorregut del pessebre s’ha desenvolupat per la part més clàssica del poble: places de l’església i Constitució i carrers adjacents. Té molt de mèrit Porrera. El meu humil reconeixement.
Hem acomiadat el 2017 i hem donat la benvinguda al 8 amb alegria, bon sopar i celebració a Colldejou. Un dels millors caps d’any que recordo. I ho hem fet acompanyats de gent ben diversa, fet més apreciat encara. Està clar que en la diversitat hi ha l’alegria. Una mica abans de la mitja nit hem anat a la plaça i hem seguit les campanades junts. La nit l’hem gaudit al bar fins ben entrada la matinada. L’endemà dinar del primer dia de l’any a casa de mons pares. Amb nosaltres hi eren els tiets de Barcelona i els fillols Adela, Manel i Joan. Havent dinat hem fet cagar el tió.
Els Reis han arribat a casa nostra entre la nit del 05 i el dia 06. Aquest any hem optat per anar a veure’ls per primera vegada a Porrera i realment ha valgut molt la pena. Han baixat de sant Antoni i han passat pel mig del poble fins al Casal. Allà la canalla ha rebut els seus regals de ses Majestats. Després hem baixat cap a Reus per sopar amb mons pares i recollir els reis; tindrem una pota de pernil per un temps i moltes coses de les que gaudir. L’endemà hem dinat plegats a casa de la Rosa i el Joan. A part de celebrar el 70è aniversari del Joan Gaya -per molts anys- hem dinat plegats en el dinar de Reis. Entrant, caldet i vedella farcida. Boníssim! I res... a gaudir d’aquestes darreres hores de vacances abans de tornar a la rutina.
València recupera la festa de les Magues de gener que no se celebrava des de 1937. La desfilada ha acabat a la plaça de l'Ajuntament de València, on les magues, que representen la igualtat, la llibertat i la fraternitat, han estat rebudes per l'alcalde, Joan Ribó, entre crits de "pau i cultura", i després tots han sortit al balcó municipal. Grups d’extrema dreta han intentat boicotejar la desfilada; per sort en va!
02 LA DONA/L’HOME (personatges rellevants, gent que mor, premis...). 31 de desembre de 1936 va morir Miguel de Unamuno. A part de ser diputat al Congrés de Diputats va destacar com a escriptor i filòsof. A la facultat el vaig descobrir arran d’un treball de recerca que em van fer fer sobre els passos del Quixot a la seva obra ‘Vida de don Quijote y Sancho’. Vaig fer el treball -amb bona nota tot sigui dit- tot i que el em va captivar de veritat, a les tardes a la biblioteca de la vella facu de la Imperial Tarraco, va ser la seva vessant filosòfica. Moltes frases sobre la vida, la política, la societat... Pots llegir les seves obres com ‘La tia Tula’ però les seves frases no deixen indiferent. Us en deixo dues que venen a compte amb el que està passant a Catalunya. "Venceréis, pero no convenceréis. Venceréis porque tenéis sobrada fuerza bruta; pero no convenceréis, porque convencer significa persuadir. Y para persuadir necesitáis algo que os falta: razón y derecho en la lucha". “Merecemos perder Cataluña. Esa cochina prensa madrileña está haciendo la misma labor que con Cuba. No se entera. Es la bárbara mentalidad castellana, su cerebro cojonudo (tienen testículos en vez de sesos en la mollera)”. Molt significatives certament!
Mor la cantant francesa France Gall. En poc més d’un més han mort dues icones de la música en francès, primer va ser Jonny Hallyday. A part de guanyar Eurovisió el 1965, amb 16 anys i representant a Luxemburg amb el tema ‘Poupée de cire, poupée de son’, la recordarem pel tema ‘ella est la’, versionada després.
03 L’EFEMÈRIDE/CAL RECORDAR (tal dia com avui). El 4 de gener de 1809 va néixer Louis Braille. Amb 3 anys, un accident li va fer perdre la vista d'un ull i, poc després, de l'altre. El 1819 va entra a l'Escola d'Invidents de París, on coneix Charles Barbier, inventor d'un sistema de lectura que Braille reformarà i completarà. A ell li devem aquest sistema de lectura dels invidents. Gràcies!
80 anys del borbó pare que va jurar fidelitat a Franco. No el felicitaré pas. Després de tenir un fart de fulanes, caçar elefants i participar en la conxorxa del 23f, ha deixat pas a Felip VI, que repetint la història dels felips, ha tornat a promoure un nou Tractat de nova planta contra Catalunya: el 155. La casa real, lluny de mediar i posar pau en el conflicte català, sent com sou Comte de Barcelona, encara ha posat més llenya al foc per defensar el cop d’estat del govern del PP. De què han servit? Bé si, parlen anglès això està bé. La que feia els telediarios de la uno també mana i pes veu capacitada per prendre decisions com la de vetar la Rahola i la dona del Mas a Tous. Mentrestant, el cunyat ex balomanista, és de vacances per Roma amb la germana tant tranquil gaudint de llibertat, tot i tenir una sentència en ferm en contra pel cas Noos. Això si els catalans a la presó! No us felicitaré per res borbons! No serviu per a res; només esteu al servei de la casta espanyolista que governa per dir amén al que ells diuen, estigui bé o malament. Tant de bo la República acabi sent una realitat i puguem treure-us del davant.
Avui diumenge fa un any que ens va deixar en David Bowie. En el seu record pel munt de temes que ens va deixar!
04 LA METEO (el temps, encerts o no de les previsions, fenòmens...). Setmana que tranquil•lament podríem situar al mes de maig, amb temperatures que han fregat els 25 graus en molts punts del territori. De la mateixa manera, el vent ha deixat cops de més de 120 km/h a les terres de l’Ebre i el Camp Tarragona. El vent precisament ha ajudat en l’incendi de Castelldefels. A finals de setmana un canvi brusc de temps ens ha tornat a dur a l’hivern. Els pronòstics de 8tv han previst nevades a qualsevol cota pel cap de setmana. En canvi Tv3 ha estat més cauta. Aquests vegada ells Molines han guanyat el pronòstic. La nit del 6 ha fotut una bona pedregada per la Terra Alta i nevades al Pirineu. A l’Empordà fins i tot hi ha hagut un tornado que ha deixat desperfectes al seu pas. Al nord oest d’Espanya fins i tot han avançat les cavalcades dels reis per la pluja i el mal temps. I en la tornada de vacances col•lapses a tocar de la capital, amb una falta de previsió dels uns i els altres. Pel es veu hi ha hagut gent que ha passat més de 12 hores al cotxe i sense assistència. Els UME han hagut d’intervenir en diverses carreteres per alliberar alguns cotxes atrapats. Per cert, dimitirà el ministre de la Serna pel caos? Igualment a Nova York una fredorada brutal i nevades constants han fet decretar l’Estat d’Alerta. Igualment, la borrasca Eleanor ha provocat el caos a l'oest i el centre d'Europa. Un temps com veiem cada vegada més imprevisible!
Catalunya, oficialment amb epidèmia de grip que satura CAPS i hospitals. Patirem! Amb el bon temps que ha fet i just ara, en període de cova, caloret, bo, calor... canvi de temps, torna el fred de cop i ja estarà escampada! Quin hivern!
05 REUS DE TOTA LA VIDA/AL CAMP (notícies de la ciutat i del camp de Tarragona). Jornades de vent constant que deixen dos accidents relacionats, amb la caiguda d’un semàfor i la caiguda d’una peça industrial d’un camió. Portem una temporadeta de vents que tela. I com ja he dit altres ocasions, des del govern espanyol encara tenen la barra de dir que hi ha hagut un dèficit de vent per generar energia. N’hi ha un tip!
Agra polèmica a la urbanització de les Planes del Rei del municipi de Pratdip, al Baix Camp. Els veïns d'aquesta zona del municipi no tenen aigua potable des del passat 31 de desembre (ReusDiari). El dia de Reis s’han manifestat per reclamar solucions, mentre que l’ajuntament ha dit que ho resoldran però que hauran de pagar-ho. Que s’hagi d’arribar a aquests extrems és humiliant i menys per un bé tan preuat com és l’aigua.
06 EL TREMENDING TÒPIC (modes, tendències, mil•lenials, llibres, discos...). Polèmica a Vallecas per la participació de la drac queen ‘La prohibida’ en una carossa. Tota la dreta rància opositora a la Carmena s’ha posat les mans al cap per aquest fet, quan aquesta actriu és coneguda al barri i a mig Espanya. Curiós que no s’escandalitzin tant davant la corrupció dels emes punto rajoy. I és que aquesta xusma només s’escandalitza quan se’ls hi toquen els pilars del seu règim decimonònic i passat de moda.
07 ESCLAUS DE LES DADES (dades, fets, textos, pactes, enquestes, descobriments, estudis...). Enquesta El Español: l'ultranacionalisme PP-Cs arrasa a Espanya amb 183 escons i ERC guanya a Catalunya amb 13. El bloc indy puja 2 escons, de 17 a 19. Doncs au! A menjar-se la mateixa merda de sempre a Espanya amb el PP iels del ‘recambio’ de C’s. Si no hi ha un canvi real no hi ha res a fer.
 ‘Científicos del Laboratorio de Biología Molecular del Consejo de Investigación Médica de Reino Unido han demostrado cómo el alcohol daña el ADN en células madre de ratones, lo que ayuda a explicar por qué beber aumenta el riesgo de cáncer’ (Sinc). Terrible dada! Per un plaer que tenim a la vida i ara resulta que provoca càncer. Ens limiten el menjar, ara el beure... que ens queda? A vegades penso que val la pena que visquem menys però que gaudim dels plaers de la vida.
08 JUDICI ALS MEDIA (com s’han comportat els mitjans de comunicació i les xarxes tuiter i facebook). ‘Sorprendente dato de las Campanadas de Castilla y León Televisión (@rtvcyl) con un 0,0% de cuota de pantalla y 0 espectadores a las 00:00 horas(@laguerradelosmedios). TV3 fa un 35,4%. Doncs això; els que la voldrien veure tancada noves dades que Tv3 es seguida massivament. De fet els estudis de dades fets recentment, l’apunten com a televisió més vista a Catalunya. També per plantejar-se seriosament si són viables altres teles d’altres comunitats que, amb allò del ‘café para todos’, gràcies al PP, se’ls hi va donar una televisió pròpia quan no calia.
‘La Vanguardia’ i ‘el Periódico’ aquest final de setmana han fet bullir la xarxa, ja que tot i ser mitjans catalans, se’ls ha vist, a l’hora d’afrontar les notícies el ‘plumero’ espanyolista. Serà que el grup Godó i Zeta han marcat com han de ser les directives a partir d’ara? Una pena que no puguin exercir com a mitjans independents.
09 AMANTS DE LA POSTVERITAT (brindis al sol, mentides, conxorxes, mitges veritats...). Borrell: “Si això encara fos el franquisme, les coses serien molt pitjor per als independentistes”. Jo encara no sé com no li tapen la boca a aquest imbècil. Després de ser un fracassat en la política espanyola ve ara i irromp en la campanya, fot llenya al foc, manipula, es queda tant ample i es queda per opinar i dir la seva de tot el que passa. Prou! Estàs incitant a l’odi Josep Borrell! Calla d’una vegada! No diguis res més! Fes-ho per conservar la poca dignitat que encara et queda! On és aquí la fiscalia per actuar contra ell? On són els Manos Límpias? A no clar, que tots aquesta colla de vassalls només actuen contra Catalunya. Quina merda de tot plegat!
Hernando (PP) pide a Junqueras que dimita: "Es un político preso que ha cometido delitos gravísimos". Em venen insults a la boca que no diré. Més llenya al foc d’aquest partit corrupte i fastigós del PP, del qual, tot i les proves palmàries en els centenars de casos (més de 900) en els que s’han vist implicats, no ha dimitit ningú. A més; es passa pel forro la presumpció d’innocència. Obvien que els presos preventius poden estar en política. I obvien que Bèlgica ja els hi va passar la mà per la cara en dir-los que les acusacions que feien eren falses. Per tant; nova falsedat del PP desmuntada.
10 UN TIP I L’OLLA PLENA (notícies negatives). El Suprem deix a Jonqueras a la presó. És una decisió que ni la judicatura entén. Ara queda corroborat que la decisió és totalment política -per si algú en tenia cap dubte-. Sense sentència prendre aquest tipus de decisions és lamentable en un estat de dret. Estan actuant contra ells com si ja hi hagués una sentència en ferm que no existeix. Ahir vaig tenir una mena de visió. Vaig visualitzar que el govern espanyol per penjar-se la medalla i per voler demostrar que hi ha separació de poders, els indulta d’una pena que se’ls hi imposarà tot i que no s’aguanta per enlloc. Tot el suport als exiliats i sobretot als presos Oriol,  Quim i Jordis.
Bimbo considera "razonable" una jornada laboral de 60 horas semanales para sus repartidores (Diario de Cantabria). Boicot total a aquesta empresa que no respecta els drets laborals dels seus treballadors, si es confirma. Quan Europa avança en molts temes, Espanya sembla que proporcionalment reculi cap a l’Edat mitjana en drets i llibertats, drets laborals, salaris... I lo bo del cas és que en aquesta pujada salarial que faran progressivament, amb el vist i plau dels sindicats, apugen els sous però la diferència amb preus s’allarga ja que aquests pugen també. Si no vetllen per la gent, mataran la societat i aquesta se’ls hi tirarà a sobre.
La magistrada Ayala afirma que la ingerència política en la Justicia és total: "No se me permitió quedarme (en el caso ERE) por un voto unánime de PP y PSOE en el CGPJ" (valenciaplaza.com). Brutal! Una prova més del que s’està vivint en aquesta Espanya de la no separació de poders i on la manipulació és a l’ordre del dia. Poc importen els organismes internacionals i europeus de les advertències que han donat en aquest sentit, ells segueixen a la seva desfent i fent com volen segons bufa el vent. És claríssim, tal com apunta la magistrada, que el poder polític mana en el judicial. Terrible! Espanya desperta d’una vegada! Veiem que ha dit al respecte Gabriel Rufian: "El Consejo de Europa lo dijo ayer: España es un ejemplo de connivencia con la corrupción y de falta de separación de poderes. El hecho de que Junqueras, un líder pacífico, esté en la cárcel es un ejemplo de ello".
‘González ha comparat les FARC amb els independentistes catalans, i ha posat aquests últims com exemple per defensar la necessitat que els ex guerrillers participin a les eleccions. “Sóc partidari que els polítics catalans investigats participin a les eleccions. No hi veig cap inconvenient’ (NacióDigital). ‘Otro jarron chino que no deja de decir soplapolleces’. Va a Colòmbia diu que a Catalunya hi ha un petit conflicte i ens comparà amb les FARC. Aquest home està malalt! Que els hi donen als del PSOE? Sembla que els paguin per de tant en tant sortir i deixar anar animalades. I finalment més mitges veritats; clar que poden participar en política; no hi ha sentència. No els hi has perdonat tu la vida, miserable.
11 QUE N’APRENGUIN! (Notícies positives). El col·lectiu britànic Democracy Volunteers ha fet públic un informe en què valora el desenvolupament de la jornada electoral a Catalunya i, en les seves conclusions, lloa la cobertura feta per TV3, en contraposició a la dels mitjans espanyols, la qual titllen de "gens neutral". Que n’aprenguin la resta de cadenes de la cobertura i les opinions tendencioses i poc neutrals que han emès. Sol passar que els que més xulegen de ser els millors professionals, a l’hora de la veritat són uns titelles a les ordres del grup influït pel govern que els paga. Felicitats TV3; no et deixarem caure malgrat que des de Madrid així ho voldrien. Feina ben feta! Ni els 168 milions que reclama Montoro com a IVA amenaçaran la viabilitat de Tv3 i Catalunya Ràdio. Allà serem per defensar-vos i ajudar-vos!
Islàndia és el primer país en prohibir la diferència salarial entre homes i dones per la mateixa feina. Tant de bo les bones mesures s’extrapolessin arreu del món. Per aplaudir abastament aquesta decisió. Aquest si que és un pas endavant! Felicitats Islàndia per ser un model arreu del món!
12 ‘DURUS’ A QUATRE PESSETES (economia, fraus, hisenda, euros). L'estat espanyol gastarà uns 1.500 milions d'euros més en un nou submarí. Claaaaaaro! Aquest és un gasto útil i necessari. En la seva línia. On és el poble espanyol al carrer? O és que ja tots són borregos? Va home va! No deixeu que es puguin fer aquestes niquitats. On són els activistes de Podem i del 15M? Que passa que a l’estar col•locats ja han tancat l’activisme a l’armari? Activisme de postal!
La crisi de les pensions. Actualment, el 83% del que ingressa la Seguretat Social prové de les cotitzacions dels salaris i avui aquestes cotitzacions no donen per pagar les pensions degut a la crisi, en el sentit que hi va haver menys gent treballant i cotitzant, i a causa de l’augment dels pensionistes, més gent jubilada. Qüestions pararal•les però que els peperos obvien: han baixat els sous i per tant les cotitzacions són menors. El valor del diner no és el mateix que fa uns anys. La vida s’encareix però aquest encariment no ha anat en consonància amb el que s’ha aportat al Règim general. Els descens es calcula d’un 3% per afiliat. A tot això cal afegir-hi que molts aturats no cobren l’assegurança per atur i per tant l’Estat deix de cotitzar per ells en la S.S.. Per tot plegat res de parlar de crisi finalitzada tal com no es cansa de dir el professor Santiago Niño Becerra. La crisi es donarà per acabada quan els qui treballen siguin capaços de guanyar-se la vida ells i pagar les pensions dels que no treballen.
13 EL PROCÉS (notícies lligades al procés sobiranista català). Més discursos dels presidents autonòmics i en tots ells la paraula Catalunya hi ha estat ben present i cap d’ell per donar-li un suport o mostrar-li una certa empatia. Només els presidents de València i el de les Balears i una miqueta l’Urkullu del País Basc. El més sagnant i fastigós de tots el del socialista Javier Lombàn, president d’Aragó. Aquest individu vomitiu ha tingut la barra de fer l’arenga des de Sixena, amb les obres robades a la Generalitat legalment comprades a mode de botí de guerra; i això que no hi ha una sentència en ferm. Ai si es gira la truita! Si es recorren les sentències i surt que tot és una ‘camama’!  Aquest tuit m’ha fet pensar molt: ‘Entrañables mensajes navideños: Feijóo dice q se tiene q castigar políticamente a Catalunya, Fernandez Vara agradeciendo el trabajo de los piolines, Lambán restregando las obras de Sijena. Que ganas de quedarnos con nuestros hermanos españoles, verdad?’. No cal dir res més!
José Antonio Martín Pallín (A Coruña, 1936) no es talla a El Mundo: ‘Aquest magistrat emèrit del Tribunal Suprem i Premi Nacional de Drets Humans el 2006, considera que "una manera racional d'afrontar el problema [de la investidura de Carles Puigdemont] seria portar-lo davant el jutge i que allà [es decideixi] posar-lo en llibertat". El contrari "seria incompatible amb l'estat de dret, la separació de poders i la Constitució’. Deu estar fora del sistema d’influències del govern espanyol. Ara l’acusaran d’estar en contacte amb Veneçuela i tota la patranya que la caverna sempre té a punt. En un país normal no hi hauria d’haver cap pres a la presó ni cap exiliat per les seves idees polítiques, no ens haurien pegat per votar i ens haurien deixat decidir sobre el nostre futur com a poble.
Més de 400 instituts dels Estats Units discutiran sobre la qüestió catalana (Nació digital). Això aquí a Espanya és adoctrinament; ja veus! Per aplaudir l’actitud d’aquesta gent disposada a parlar de qualsevol tema. Benvingut sigui obert el debat a les aules i arreu, no com aquí que només impera el poder de la ‘ley’. Pensem que la Mesa del Parlament està imputada per ‘haver deixat parlar de la independència. Tristíssim! En canvi, aquí han fet declarar els docents de sant Andreu de la Barca que van parlar de l’1-O a les aules.
Donya Soraia i don Enric Millo estan callats des del dia 21 de desembre. Segons els rumors, es veu que han estat negociant una formació de govern parlant amb tots els partits catalans. Hi ha una altra versió que diu que després del fiasco del PP en les eleccions són a la nevera, com els àrbitres quan la caguen en un partit de futbol.
Dimecres a la nit hi hagut diverses concentracions arreu de Catalunya per reclamar l’alliberament dels presos. La més especial ha estat la de Sant Vicenç dels Horts, el poble d’Oriol Jonqueras. Fins que no siguin al carrer persistirem. En aquest reclam fins i tot l’ambaixada espanyola de Londres ha aparegut plena de llaços grocs. I en la seva dinàmica habitual, que ningú entén, l’Oriol ha estat obligat a tornar a la presó d’Estremera amb un informe que no s’aguanta per enlloc.
14 TIP DELS IUESEIS (notícies lligades als EUA). L'objectiu de Trump no era la presidència sinó aconseguir publicitat i negocis, assegura el llibre de Michael Wolff, "Foc i Furia", que es publicarà dimarts. Pel que es veu estan fent el possible perquè el llibre no surti a la llum. Poc a poc suposo que s’anirà desemmascarant aquest farsant que es creu ser un home molt intel•ligent, segons ell mateix diu. No obstant el Dow Jones ha vist com superava la barrera positiva dels 25.000 punts. I és que que sigui un carallot en certs aspectes, en lo seu, a nivell empresarial, és un crack del diner.
15 EL NOSTRE PA DE CADA DIA (notícies relacionades amb l’església catòlica i si s’escau altres confessions). Unes reflexions relacionades amb aquests dies de nadal. Primer. Aquestes festes són religioses i cristianes, per tant crec és bo que s’expliqui als més petits que representen símbols com el pessebre i els reis, i el seu significat. Segon. Més que mai, són uns dies en els que la solidaritat amb els altres -sobretot els més desafavorits- val més que molts altres gestos. Tres. No gastar diners a la babalà comprant tot tipus de merdes perquè és nadal. Fem gala d’allò que permeti emocionar a una persona. I no oblidem que segurament seran més els nostres actes i les nostres actituds les que poden ser més decisives més que un regal efímer.