APARTATS

11 de març 2018

ELS PUNTS SOBRE LES ÍS. SETMANA DEL 05-110318

UNA SETMANA DE TRES PARAULES I UN COLOR (buscarem tres paraules i un color que defineixi la setmana).
LA CONVERSA. Una conversa privada masclista i racista de Lluís Salvadó, ex secretari general d’Hisenda, aixeca un munt de crítiques. Tot i que la filtració és intencionada, les declaració és lamentable. Dimissió ja!
NOM: prohibició. L'Ajuntament de Girona prohibeix a l'exèrcit participar durant els pròxims tres anys a l'ExpoJove de la ciutat. Ben fet! L’any passat van desoir que no havien d’anar-hi uniformats. Doncs au!
ADJECTIU: esperada. Després d’un llarg periple, la carta que una supervivent de l’Holocaust va enviar a la seva bessona des de Sort ha arribat a Israel. En ella, la germana ja morta relata que han aconseguit travessar el Pirineu i es creuen salvats. Massa anys per tancar amb una mínima dignitat el cercle.
VERB: adoctrinar. Els ministeris d'Educació i Defensa espanyols ultimen el temari per introduir la cultura militar i els valors constitucionals en l'ensenyament de Primària. I després acusen els catalans d’adoctrinament. Proposen que es canti el ‘Pasodoble de la bandera’ a les escoles, concretament que la cantin els alumnes de primària.
COLOR: lila. En defensa de les dones, els seus drets i llibertats i per reclamar la igualtat amb els homes.
01 QUÈ HEM CELEBRAT? QUÈ HEM FET? (Festes, festes majors, aniversaris, trobades, gegants, bitlles, aplecs, sortides, correfocs, concerts...). Dia internacional de la dona. A Espanya s’ha seguit de manera massiva en forma de vaga general però és que hi ha molta feina a fer ja que hi ha unes tristes dinàmiques que costaran molt de revertir. Aquest dijous dia 8 passarà a la història com una de les jornades més multitudinàries de protesta al país; no hi ha hagut ciutat en la que el lila no s’hagi vist a les places i els carrers per defensar els drets i la igualtat de la dona. El 44% dels europeus pensen que les dones han de tenir cura de la llar i la família. La llàstima és que el món de la dreta ha volgut manipular com sempre la reivindicació acusant a l’esquerra d’haver-se apropiat d’aquest espai. Com sempre ganes de crear polèmica i no construir. No sumar-se avui a les reivindicacions és d’una mesquinesa fastigosa. Diferents dones de C’s s’han plantat als platós de la Sexta o TV3 i han anat allà a fer partidisme i a defensar el programa electoral del seu partit. Algunes del PP també han tingut un paper galdós. Una regidora del PP d'Alcoi diu que la vaga del 8M exclou les "dones reals". Aquesta gent sembla viure en altre planeta. La ministra Garcia Tejerina ha dit que farà vaga a la japonesa, és a dir; treballant més hores encara. En termes semblants s’ha expressat la Cifuentess de Madrid. Rajoy les ha desautoritzat a les dues. La qüestió és que ells volen portar la contrària a tot el que fa ‘tuf’ a esquerranor. Lamentable! Em sumo completament a totes les reivindicacions per fer justa d’una vegada la paritat. No hi haurà normalitat fins que homes i dones s’equiparin amb tot. Hi ha dades intolerables com aquesta: la pensió de jubilació dels homes és de 1.327 € de mitjana. La de les dones, de 790 €. Una altra dada horripilant és que les dones a Europa treballen dos mesos de franc en comparació amb els homes. Aturem la bretxa salarial per dignitat! El periodisme s’ha plantat i ha aconseguit fer un manifest al que s’han adherit un munt de professionals. La persona que ha nascut en un entorn majoritàriament femení, me’n sento molt orgullós que m’hagin ensenyat des de les àvies i la mare uns valors i unes maneres de fer i de respectar als altres que em fan millor persona. Igualment no podrem descansar fins que no hi hagi ni una agressió ni física ni verbal a cap dona. Per cert; al final el president espanyol mesquí ha sortit amb el llacet lilà repetint un mantra que fa anys que inútilment diu però que no acaben mai de dur a terme. Suposo que li devien picar el crostó.
Tres mesos de l’anada a Brussel•les i seguim en camí i farem tot el que calgui per assolir la llibertat del nostre poble. Va ser un dia i un cap de setmana molt especial que mai ningú ens traurà. El que vam viure a la capital de Bèlgica va ser molt gran i molt especia. A veure si els polítics en prenen nota d’una vegada d’exemple d’unitat per sobre d’ideologies.
Madrid recorda el 14 aniversari dels atemptats dels trens de l'11M. En record a les 193 víctimes innocents d’aquella massacre injustifcada. Ni oblit, ni perdó
02 LA DONA/L’HOME (personatges rellevants, gent que mor, premis...). Quim Monzó guanya el 50è Premi d’ honor de les Lletres Catalanes. Amb aquesta distinció a Monzó es premia el contista enginyós –la seva millor aportació–, el novel·lista costumista reflex del seu temps, la versió posada al dia de Pere Calders i l’escriptor que als anys 70 va portar a Catalunya el realisme brut de Raymond Carver. I, com en altres ocasions, també es premia el periodista. Fa 10 anys que no publica ja que està fart que el pirategin. ‘Mil cretins’ va ser la seva darrera publicació i la veritat és que és una llàstima que no segueixi escrivint; és un valor perdut. Felicitats pel premi i per la llum que sols aportar quan parles. En moltes de les coses que has dit aquestes dies hi estic totalment d’acord. Hem de vetllar pel català sinó ens el manllevaran. Em comprometo a divulgar-lo amb totes les energies i amb totes les seves complicacions com la fonètica i els pronoms febles.
Premis Enderrok 2018. Txarango, grans triomfadors dels Premis Enderrock amb quatre guardons. Love of Lesbian s'ha proclamat millor grup en llengua no catalana i Porto Bello millor artista revelació segons la votació popular. La votació popular també ha premiat els treballs de Zoo, Joan Rovira i Ebri Knight i les cançons de Manu Guix i els Quico's. Lluís Llach ha rebut el premi als 50 se carrera. En definitiva, una mostra més que la música catalana gaudeix d’una salut immillorable. Felicitats!
03 L’EFEMÈRIDE/CAL RECORDAR (tal dia com avui).  08/03/1841 naixia Valentí Almirall, pare fundador del catalanisme i del principi que Catalunya necessitava partits polítics que no fossin sucursals dels partits d’àmbit estatal. Si aixequés el cap i veiés la vergonya que esta duent a terme el PSC segur que es fotria cops de cap a la paret. Aquest partit era català i independent de l’espanyol, en canvi ara n’és una sucursal lamentable i despersonalitzada. Després de l’intent de la Renaixença per recuperar els valors usurpats el 1714 culturals i lingüístics, Almirall permeté encetar la segona fase del procés proposant un ideari defensat per un partit polític i que aquest tingués representació als governs. Ves que ben aviat no haguem de tornar a tenir una renaixença després del 155; el nou decret de nova planta de 2018. Quina involució!
08/03/1639 Felip IV va ordenar als catalans que allotgessin a les seves cases als militars espanyols en el context de la guerra dels Trenta Anys (1618-1648) que enfrontava entre altres Espanya i França. Mira si en fa d’anys que aquests reis fastigosos ens toquen els ous. Aquesta llei feia que la pobra gent hagués de prioritzat donar allotjament a aquells desgraciats, que sense cap temor i sabedors de la seva autoritat, van saquejar i fins i tots violentar famílies senceres. Quan jo era petit, fixat tu quants anys després, als poblets encara era costum que les autoritats, com podien ser agents de ronda de la gc i capellans s’allotjaven i menjaven a casa de veïns. El que va començar com una imposició al final la tradició ho va absorbir a la seva manera.
04 LA METEO (el temps, encerts o no de les previsions, fenòmens...). 11 dies consecutius ha estat plovent a Catalunya; bona dada. De fet la situació de pre alerta en la que estàvem per sequera s’ha revertit i ens trobem que les reserves d’aigua, i encara queda tot el desgel, s’han recuperat. A la resta d’Europa romanen imatges brutals relacionades amb el fred extrem. Per exemple pel fred milers d’estrelles de mar han mort a la Gran Bretanya. A Sierra Nevada els gruixos de neus són tan alts que no trobaven un refugi de muntanya que havia quedat sepultat per la neu. La setmana l’hem viscut en els alt i baixos d’una primavera que ja és a les portes. Dies amb temperatures maquetes, fresca amb la caiguda del sol i pluges dia si dia no. La terra ha recuperats aquella olor d’humitat i la vigorositat. De fet l’herbei ja es deixa notar, tot i que una mica tímid.
05 REUS DE TOTA LA VIDA/AL CAMP (notícies de la ciutat i de camp de Tarragona). 3400 persones participen en els pressupostos participatius. Com ja vaig dir la setmana passada és una molt bona iniciativa i amb la participació es demostra que ha tingut una bona acollida. Estaria bé que en un futur es pogués participar de decisions més serioses via referèndum com fan els països avançats.
Lo submarino millor sala de concerts en els premis enderrock. L’enhorabona! Hem pogut gaudir dels millors grups de casa nostra en aquesta sala a la nostra ciutat. Varietat i preus assequibles per a tothom i un aforament petit fan de Lo Submarino una sala com les d’abans. Tant de bo segueixi oferint música en directe durant molt de temps.
La Ribera d'Ebre fa rutes turístiques durant la floració. Benvingudes siguin totes aquelles iniciatives per potenciar els valors que té un entorn preciós. Bona iniciativa és que el Priorat ofereixi tastos de vins a cellers i visita a les vinyes com que a l’Ebre visitin els camps en l’època de floració.
06 EL TREMENDING TÒPIC (modes, tendències, mil•lenials, llibres, discos...). Ha estat trending tòpic la decisió del govern espanyol d’aprofitar la dictadura del 155 per passar-se pel forro la llei catalana i seguir amb concert de les escoles que segreguen per sexes. Sixena, segregació a l’escola, acabar amb processos d’independència d’ajuntaments... i a la recàmara queden TV3 i la immersió que ja veurem com ho voldran dinamitar. Ens trobaran de cara i defensant el que és nostre! Però com que ens doneu tant de carinyo a més que sapigueu que marxem.
Per desgràcia, des de la desaparició del pobre nen Gabriel ha estat trending tòpic. Al final el diumenge han trobat  el cadàver del nen desaparegut a Níjar i detenen la parella del pare. El cadàver de Gabriel Cruz hauria estat localitzat al maleter del cotxe de l'actual parella del pare. No hi ha dret que se segui la vida d’una persona d’aquesta ni de cap manera. S’ha de ser molt fill de puta per assassinar una criatura en aquestes edats. Cap pietat!
07 ESCLAUS DE LES DADES (dades, fets, textos, pactes, enquestes, descobriments, estudis...). Una de cada cinc dones al món, forçada a casar-se abans dels 18 anys. Els matrimonis infantils baixen a l'Índia i pugen a l'Àfrica subsahariana, segons l'Unicef. Una altra vergonya que no s’hauria de permetre per molt que formi part d’una tradició antiga. Veure imatges de nens exercint ja de pares en un nucli familiar hauria d’alertar a les autoritats del món per posar-ho fre. Els nens a aquestes edats han de jugar i no ser obligats a formar una família. És indignant!
132 són els anys i 950 els quilòmetres que ha recorregut una ampolla amb missatge llençada al mar el 1886 amb finalitats científiques. Els científics alemanys volien estudiar les corrents marines i entre 1864-1933 en van tirar al mar milers com va quedar registrat al Paula aquell any. És un fet increïble! Estaria xulo agafar una ampolla i escriure el que sentim i hem patits els catalans perquè les generacions futures en puguin tenir coneixement.
08 JUDICI ALS MEDIA (com s’han comportat els mitjans de comunicació i les xarxes tuiter i facebook). Entrevista a Santi Vila. Realment no ha deixat indiferent a ningú. S’ha passejat per teles i ràdios i ha dit el que sent i com ho va viure; respectable. La seva postura m’ha recordat més la d’un d’Unió que no pas la d’un conseller que formava part d’un govern que tenia per objectiu assolir la independència. Molt crític amb la Marta Rovira; era de la postura d’acatar les eleccions que Espanya proposava i fer marxa enrere en la proclamació de la independència. Una de les perles que va deixar sobre la taula va ser que se n’alegrava de la victòria de l’Arrimadas ja que demostra la pluralitat de Catalunya. Definitivament, aquest noi, que va ser un magnífic alcalde per la ciutat de Figueres, sembla que s’hagi trastocat. Descansa, reposa i ves una bona temporada a l’Empordà a veure si la tramuntana et torna el seny.
Cara a Cara Cuevillas-Vox. Duríssim! L’advocat del president li ha passat la mà per la cara en tot moment a aquest impresentable. Un home Javier Ortega que encarna la cara més obscura d’una Espanya que tristament és ben actual. Es presenten com una acusació particular quan darrere no deix d’haver-hi un partit d’ultra dreta espanyola. Tant de bo tinguessin el valor de denunciar la vergonya de govern i de país que hi ha a Espanya i deixar-nos a nosaltres tranquils. De tot el que va dir, com sempre, veritats a mitges i manipulacions les que vulguis. En la terra de la corrupció és normal que gentussa com aquesta tinguin tan de poder.
09 AMANTS DE LA POSTVERITAT (brindis al sol, mentides, conxorxes, mitges veritats...). En la compareixença de Francisco Camps en la comissió d’investigació contra el finançament irregular del PP, aquest impresentable, a part de negar-ho tot i no aportar res, ha volgut crear polèmica i desviar l’atenció amb la diputada d’ERC Ester Capella quan aquesta ha utilitzat el terme País Valencià. Chapeau pel president de la mesa que lluny de donar-li la raó li ha dit que cadascú s’expressa com vol i que contestés. Quan ens podrem desprendre d’aquestes desferres del PP? Si n’han fet de mal als territoris de parla catalana. Ens han volgut aniquilar però no podran!
10 UN TIP I L’OLLA PLENA (notícies negatives). Un cafè al bar del Congrés costarà 0,88 euros i el menú no arribarà als 10. Això si! Això no indigna a tota la cavernada espanyolista. Quan hi ha gent que no arriba ni a final de més tenen la puta barra d’apujar 1 € dels pensionistes al mateix temps que al congrés d’inútils abaixen els preus. Quina mena d’exemple és aquest! Si tinguessin una mica de dignitat s’abaixarien els sous però com que són uns merdosos fan el contrari. No vull saber res d’aquesta tropa.
11 QUE N’APRENGUIN! (Notícies positives). Escridassada a l’alcalde de Lleida Àngel Ros. Tatxo Benet, després de comprar l’obra ‘Presos polítics a l’Espanya contemporània’ l’ha exposat al Museu de Lleida a l’ex espai Sixena. Doncs bé la gent ha rebut i ha acomiadat l’alcalde amb crits i una protesta constant; no l’han deixat ni parlar. I és que la gent no li perdona la seva actitud ni la del PSC en tot el Procés, l’aplicació del 155 i l’expoli de les obres de Sixena. Venen a donar lliçons d’esquerrania, llibertats i catalanisme quan són els primers trilers en perdre el cul per donar suport al PP i les seves polítiques neofeixistes. Per tant, benvingudes les cridades. Tot el suport gent de Lleida. A veure si d’una vegada per totes aconseguiu treure aquest corb de l’alcaldia.
Andreas Graf, un alemany de 36 anys, ha rebut dels seus companys de feina un regal inesperat i molt valuós: 3.265 hores lliures de feina a la seva disposició per cuidar el seu fill amb càncer. Menys mal que en el món queden encara persones que tenen gestos humans amb els altres. Em trec el barret amb aquesta gent que fa més digna l’existència.
12 ‘DURUS’ A QUATRE PESSETES (economia, fraus, hisenda, euros). El nou home més ric del món és el propietari d'Amazon, Jeff Bezos, que acumula una fortuna de més de 112.000 milions de dòlars, la xifra més alta que mai ha aparegut a la "Llista Forbes". Jeff Bezos desbanca a Bill Gates com la persona més rica del món L'espanyol Amancio Ortega baixa de la quarta posició a la sisena. El propietari d'Amazon, acumula una fortuna de més de 112.000 milions de dòlars, la xifra més alta que mai ha aparegut a la "Llista Forbes". Bezos desbanca dos noms més habituals d'aquest rànquing, Bill Gates - que ha estat 18 cops el més ric els últims 24 anys - i l'inversor Warren Buffet. Gates, amb 90.000 milions de patrimoni, ha quedat, ara, en segon lloc a llista Forbes i Buffet, amb 84.000 milions, en el tercer. El quart lloc l'ocupa el francés Bernard Arnault, de LVMH - que inclou firmes com Louis Vuitton - que és l'europeu més ric, amb una fortuna de 72.000 milions de dòlars. Amb 71.000 milions, Mark Zuckerberg, creador de Facebook, és al cinquè lloc. Amancio Ortega perd dues posicions i cau al sisè lloc (70.000 milions de  dòlars). Amb més crisi i major precarietat més ric i més pobres. Les diferències s’eixamplen injustament i ningú hi posa remei. Ells no s’han rebaixat una merda els sous i en canvi a les seves empreses han fet eros i reduccions de sous que han afectat a qui realment les manté en peu:  els treballadors. Caldria una gran revolució perquè hi hagi més igualtat entre els extrems.
13 EL PROCÉS (notícies lligades al procés sobiranista català). Proposen formalment Jordi Sànchez com a president de la Generalitat, candidat del qual la Cup de moment es desmarca. Ara el jutge Llarena haurà de determinar si li permet ser investit. Mentrestant els dos partits majoritaris arriben a un acord per investir-lo el proper dilluns i estenen la mà a la Cup perquè s’hi afegeixin. Finalment, la resposta de Llarena ha arribat i segons el Síndic aquesta vulnera la voluntat se dos milions de ciutadans. Ha dit que Sànchez no pot sortir de la presó per ser investit. Automàticament han dit que presentaran recurs al Tribunal dels Drets Humans (a darrera hora de diumenge han dit que no ho presentaran). Hi ha hagut molta polèmica. Primer, perquè el jutge torna a prendre una decisió política pel fet de dir que el Jordi no pot ser president ja que ho fa des d’un partit polític. Qui els entengui que els comprin. Després, perquè la gent sembla altament desconcertada amb les desavinences entre l’independentisme. En un altre ordre de coses, la Clara Ponsati ha anunciat que torna a Escòcia per seguir exercint la docència com abans d’entrar en política. Amb aquesta decisió posa en escac a la justícia espanyola, pel que es veu la justícia anglesa és molt més estricta que la Belga o la Suïssa. Davant d’aquesta decisió aquesta ha estat la reacció miserable del secretari d’organització del PSC: ‘no se la trobarà a faltar’. Només em ve una paraula al cap: malparit! Continuem! Se’ls hi compliquen les ordres d’extradició! Menys mal que dins de la justícia encara hi ha jutges que tenen dos dits de coneixement. Arxivada la causa contra 51 investigats per tallar l'A-2 durant la vaga del 8N. El jutge ordena arxivar provisionalment la causa per desordres públics. Les proves que s’havien presentat no s’aguantaven per enlloc, com per exemple apuntar les matricules dels cotxes que hi havia a la zona. I és que la policia no deix d’estar en l’ull de l’huracà. Diferències entre la versió de la Policia Nacional i la dels Mossos d'Esquadra sobre el suposat espionatge a polítics catalans. La gc, a l’incautar documents dels Mossos, va localitzar uns papers que suposadament incriminaven els Mossos per casos d’espionatge. El mateix cos se n’ha encarregat de desmentir tal acte. Pel mig hi havia una història d’amor vers un agent. Sembla estrany comes poden utilitzar esbiaixadament informacions per assolir rèdits polítics. La taronjada i els mpuntosrajoys no accepten les explicacions i ho denuncien. Quina poca feina de veritat! Ara que gran part de la culpa és de tots aquells ignorants que sense un mínim de criteri es creuen tot el que diuen i actuen en conseqüència. El president va anar al círculo eqüestre i va haver d’aguantar com un imbècil empresari alemany li deia això: ‘A base de sus mentiras han conocido los 2,2 millones de votos que tienen (...) Por sus mentiras y porque lo que están haciendo va contra la ley  porque todos ustedes vayan a prisión". Karl Jacobi. Desgraciat ignorant. El viu retrat de l’Íbex i el seu nerviosisme al comprovar que no Catalunya se’ls hi envà.
Acabem el diumenge amb un fet lamentable, l’agressió a una parella de nois per portar un llaç groc a Barcelona. En Jonathan i en Joan van ser agredits per un petit grup de persones amb insults homòfobs i contra la independència. Quina angúnia; aquests és la moneda amb la que paga l’espanyolisme radical i xenòfob i feixista. A veure si ara aquests jutges miserables en comptes de perseguir independentistes tenen els ous suficients per perseguir aquets fills de gossa.
"El programa de govern acordat entre ERC i JxCat és nítidament autonòmic" Riera (Cup). Doncs malament! Encara no heu après la lliçó? No hi ha a fer amb aquesta Espanya penosa. Hem de ser forts i valents i tirar pel dret.
Manifestació a Barcelona promoguda per l’ANC. Una vegada més la gent s’ha llençat en massa de Colom al Parlament per demanar als partits que facin el favor de tirar endavant el mandat que el poble català els va demandar. L’ANC esclata contra els partits i apuja el to de les seves reivindicacions preguntant-se: ‘Per què ens vam trencar la cara l’1-O?’. Doncs si noi! A més de mil persones que van prendre mal per l’acció violenta i desmesurada de pn i gc que els ho has de dir? Tenen tota la raó que donin la cara els que es van presentar. I sinó si veuen en cor que abandonin i un altre entrarà. Cal gent valenta i disposada a tot per fer aquest pas tant important. Tot i que entenc postures crítiques com les de la Rahola, com ja he dit altres vegades, estic segur que el que estan fent els polítics forma part d’un pla consensuat per arribar finalment a bon port.
14 TIP DELS IUESEIS (notícies lligades als EUA). Cerimònia dels Òscar. Independentment dels guanyadors, que m’interessa poc la veritat, em quedo amb el discurs que va fer Guillermo del Toro. En la seva condició de mexicà d’origen, va fotre a la cara del Trump que ell és tan americà com la resta. Faltaria més! Manquen plantufades com aquesta a aquest tarat que no oblidem que va prometre aixecar un mur entre els Iueseis i Mèxic.
Nou tiroteig als iueseis amb tres morts i l’atacant en una residència per a veterans. De nou el debat es reobre amb la meitat del país mirant cap a una altra banda.
15 EL NOSTRE PA DE CADA DIA (notícies relacionades amb l’església catòlica i si s’escau altres confessions). El bisbe de sant Sebastià diu que la dona porta el dimoni a dintre. El sents i la veritat és que a mesura que avança en la declaració va enredant-se i ficant-se en un jardí del que ja no pot sortir. El que he dit altres vegades; si la postura de l’església és aquesta, apostato. Ja n’hi ha prou de tractar la dona com una serventa al servei de l’home i ja n’hi ha prou de demonitzar-la i de dir que duu el mal a dins. Abans van ser capaços d’arribar a afirmar que no eren pures i que per tant havien rebut el càstig d’expulsar el dimoni un cop al mes en forma de regla, motiu pel qual fins i tot se’ls hi denegava la comunió. Quina vergonya haver de testimoniar com una de les principals autoritats eclesiàstiques espanyoles segueix adoctrinant amb aquestes mentides. Però el tio no ha callat en tota la setmana i el dijous ha seguit amb el deliri només comparable al del boig o un borratxo dient que les dones fan un ‘holocaust feminista’ quan avorten. Si tinguessis la mínima dignitat d’acostar-te a escoltar a una dona que ha hagut d’avortar, no tindries la barra de pronunciar aquestes paraules excloents i nazis. Calla ja desgraciat!