APARTATS

25 de març 2018

ELS PUNTS SOBRES LES ÍS. SETMANA DEL 19-250318

UNA SETMANA DE TRES PARAULES I UN COLOR (buscarem tres paraules i un color que defineixi la setmana).
NOM: poesia. El passat dia 17 va ser el dia de la poesia. Ens aniria molt bé per desfogar-nos llegir-ne més i més sovint i també escriure el que surti del nostre interior. És un bon desfogador!
ADJECTIU: salat. Fem sal. Tal com va plantar cara Gandhi als anglesos hauríem de fer amb l’estat. Tot i les prohibicions injustes, van anar a fer sal saltant-se el monopoli anglès. Doncs ara malgrat tot fem sal i a la llarga ho aconseguirem catalans.
VERB: alertar. Entitats ecologistes alerten de la disminució de la població de les òlibes, un rapinyaire nocturn del qual es comptabilitzen només unes 1.000 parelles a Catalunya. La davallada és general a tot Europa, però en alguns indrets mediterranis arriba al 50% en els últims 5 anys.
COLOR: vermell. El color de l’ONG Open Arms. Després de rescatar gent del Mediterrani que haurien mort de qualsevol manera encara han de trobar-se que els arresten i fins i tot els acusen a Itàlia per anar en contra de la llei d’estrangeria. Sort que els han deixat anar!
01 QUÈ HEM CELEBRAT? QUÈ HEM FET? (Festes, festes majors, aniversaris, trobades, gegants, bitlles, aplecs, sortides, correfocs, concerts...). Sant Josep. A casa ens hem reunit i hem dinat plegats per celebrar un dels sants referència de l’any. Aquest, junt amb sant Jordi i sant Joan els celebrem ben de gust. És un dia de bon postres: tarda de crema catalana cremada i cava. A València festa gran amb la crema de les Falles.
"I will survive", de Gloria Gaynor, fa 40 anys. Una cançó que avui en dia és un dels clàssics de festes i celebracions i que s’ha consolidat com un dels himnes de resistència davant de les adversitats que et puguin sorgir a la vida. Una lletra que per molt passin els anys no perd aquella frescor que la segueix fent actual. De fet se n’han fet tot tipus de versions i adaptacions que han permès conèixer-la entre les generacions més joves. Per molts anys!
La Xell i Jo celebrem aquest diumenge un any de casats. Amb joia ho celebrem!
02 LA DONA/L’HOME (personatges rellevants, gent que mor, premis...). Pilar Rahola. Ha estat una opinadora molt important per a l’independentisme i l’aplaudeixo per haver-nos defensat arreu però ja fa un temps que fot fàstic. Si diem que quan parlen els del PP naixen nous indepes, cada vegada que parla aquesta dona se’n perden. Prou! Prou del ‘tietisme’. Per la què la gent se l’escolta i li fa cas si molt sovint pixa fora de test? Prou protagonisme. Només pel fet de defensar Israel ja no l’haurien d’escoltar.
03 L’EFEMÈRIDE/CAL RECORDAR (tal dia com avui). El març de 1980 les catalanes i els catalans vam celebrar les primeres eleccions al Parlament des de la Segona República. Així recuperàvem les nostres institucions després de 40 anys de fosc franquisme, gràcies a la forta determinació democràtica d'aquest país. Recordem-ho i no oblidem que avui en dia ens trobem en una situació molt semblant amb la de la dictadura del 155, amb el que ordenen i fan el que els hi surt dels ous, passant-se pel forro el que puguin demandar els legítims representants del poble de Catalunya. No tenen ni els mínims d’educació per respectar la dignitat del nostre poble, cosa que si que van fer el 80, tot i la fragilitat del moment. La llàstima és que molta gent segueix preguntant-se quan hi havia més llibertat i netedat si ahir o avui.
04 LA METEO (el temps, encerts o no de les previsions, fenòmens...). Hem començat la setmana amb una davallada de les temperatures que ens ha tornat de cop a l’hivern. Al Pirineu, Prepirineu i de la Catalunya Central fins a la Costa Brava i Barcelona i interior del Camp de Tarragona ha anat nevant. A les parts altes els gruixos han estat importants i a les zones poc habituals amb neu com a la capital hi ha hagut problemes de mobilitat. Arriba la primavera i ho fa amb una emblanquinada històrica. El vent però ha agafat el protagonisme per deixar cops brutals als extrems. Una vegada més els meteoròlegs havien avisat i encertat. Els agricultors del Segrià se les han vist per preservar els arbres fruiters de les gelades. Abans de la davallada forta de les temperatures han optat per remullar els arbres per fer una capa d’aigua que a la nit es gelarà però que no baixarà més avall de temperatures sota zero que podrien acabar matant els fràgils arbres. Igualment, a les nits, han optat per encendre fogueres a la vota de les tires. Acabem la setmana amb una nova tongada de pluges arreu.
05 REUS DE TOTA LA VIDA/AL CAMP (notícies de la ciutat i de camp de Tarragona). Els alcaldes de la Costa mantenen que cal desmantellar la via litoral. I és que aquesta és un vella reclamació d’aquestes viles que tota la vida han hagut d’aguantar tenir les seves poblacions separades per vies obsoletes, sorolls, accidents. Esperem que del desitjat corredor del Mediterrani pugui donar una solució més digna a tota aquesta problemàtica mal resolta.
La regidora de la CUP de Reus és detinguda per obligar-la a comparèixer davant del jutge. Ha estat citada 3 vegades en la investigació per un fals i inexistent delicte d'odi en les protestes contra els policies de l'1-O. Com ja va passar per Nadal amb els altres dos regidors de la Cup, ara ha passat amb la Mariona Quadrada, la qual després de negar-se a declarar ha estat detinguda per dur-la davant del jutge. L’esquerra independentista s’ha mobilitzat per donar-li recolzament a les portes del jutjat. Tot el suport a la Mariona i a tots els que injustament estan encausats d’alguna manera o altra pel Procés.
06 EL TREMENDING TÒPIC (modes, tendències, mil•lenials, llibres, discos...). 50 mares amb fills amb síndrome de Down fan un karaoke al cotxe amb ells que s'ha fet viral en el dia de la malaltia. Tot que convingui per fer evident aquesta problemàtica, més que res per evidenciar que la societat ha de ser més acollidora amb aquesta canalla avui i el dia de demà. La lluita ha de ser constant perquè puguin tenir oportunitats en aquest món massa competitiu i que massa sovint acaba arraconant a sectors de gent.
07 ESCLAUS DE LES DADES (dades, fets, textos, pactes, enquestes, descobriments, estudis...). El verí d'una serp de cascavell, clau per investigar alternatives als antibiòtics. Un equip liderat per investigadors catalans descobreix que mata bacteris sense danyar cèl·lules sanes. Evidentment, dels antibiòtics se n’ha abusat ja sigui prenent-nos-els directament nosaltres o consumint-los indirectament al menjar carn d’animals tractats. En qualsevol cas els estudis estan dient que ens estem fent resistents als antibiòtics i que cada cop són menys efectius. Per això, qualsevol iniciativa alternativa és benvinguda.
08 JUDICI ALS MEDIA (com s’han comportat els mitjans de comunicació i les xarxes tuiter i facebook). Entrevista escrita de TV3 a Oriol Jonqueras. La veritat és que no ha deixat a ningú indiferent amb el que ha dit. Em quedo amb dues cites: "Ens tocarà defensar els drets civils i polítics davant l'autoritarisme de l'Estat. És l’hora de fer govern”. Si a veure, això ho tenim clar però m’imagino que abans caldrà jugar una mica amb aquest estat per anar veient com reacciona als reptes que se li presenten. De moment, poca democràcia, restriccions de les llibertat i imposició del que ells volen i punt. Preguntat per Santi Vila s’ha quedat a gust: “La història i el poble de Catalunya segur que posaran tothom on li correspon”. Si noi, aquest que ara va pels platós i per les ràdios promovent el seu llibre, ha quedat ben retratat. Ha fet un ‘duranilleida’; no oblidem on són!
El president de RTVE menteix en una compareixença al Congrés. En ser preguntat pel grup mixt per si havien presentat i rotulat a Albert Boadella com a president de Tabàrnia ha dit que no. El Diario.es ha tret la imatge congelada del moment. I efectivament, hi consta el que nega. Però és que, per si no n’hagués prou, van interrompre el canal 24 hores per emetre en directe la roda de premsa d’aquest imbècil, quan mai han tingut la dignitat d’entrevistar ni punxar Puigdemont darrerament. Bé! En la seva línia de manipulació informativa habitual. Cap novetat! Prestar-se al joc del govern fent-li la gara gara i poca cosa més. Cap autocrítica ni res que s’hi assembli; a mirar cap a una altra banda i espavil.
09 AMANTS DE LA POSTVERITAT (brindis al sol, mentides, conxorxes, mitges veritats...). El PSOE acusa Joan Tarda de voler "revenja" per demanar que es jutgin els crims del franquisme. Miro aquest PSC i em fa un fàstic que ni t’explico. No em pot fer el mateix fàstic que el PSOE però és que me’l fa. Els d’aquí perquè no tenen ni la dignitat de sortir i dir als seus amos d’allà que el que han dit és una bajanada? Doncs clar que s’han de jutjar els crims; és de justícia, desgraciats. Quina revenja hi ha en voler que hi hagi justícia? La llei de la memòria històrica hauria de ser una prioritat independentment del govern que manés. Haurien de ser temes que el govern de torn no pogués canviar. Lamentable!
El líder del PPC, Xavier García-Albiol, considera que el ple d'investidura convocat per aquest dijous "és un frau de llei". Tu si que ets un frau de llei Garcia Albiol. Quasi que us han fet fora del Parlament i encara veniu a donar lliçons, vaaaa! Mira’t el melic i els teus; això si que és un frau! Però és que no es queda sol. Quan el populisme obre la boca s’esplaia i no passa res. La que hauria de governar i no ha proposar ni una merda també dóna lliçons: ‘Inés Arrimadas acusa Roger Torrent d'estar "degradant el Parlament" convertint-lo en un "escenari per al show del procés’. Covardaaa! Proposa candidatura i sabràs el que és. O és que sou només uns folloneros i governar us fa por?
10 UN TIP I L’OLLA PLENA (notícies negatives). Nicolas Sarkozy, sota custòdia policial per presumpte finançament irregular. Pel que es veu, aquest ninot es va finançar amb els bruts diners del Gadafi de Líbia. Tot ve arran de la denúncia pública que en va fer el fill. Acusen al francès d’haver-se endut els diners (5 milions d’euros) per finançar la campanya electoral del seu partit i no haver ajudat en res a Líbia. Només cal veure-li el careto a aquest paio per veure que no és aigua clara. Si se sabessin la de coses que hi ha darrere dels països i de les organitzacions polítiques. Finançaments irregulars, vendes d’armes, suposades ajudes humanitàries que en realitat són militars... Un desgavell en el que s’hi passa de puntetes!
El fundador de Facebook admet "errors" en l'escàndol de la filtració de dades. Mark Zuckerberg trenca el silenci amb un comunicat sobre l'ús de dades amb finalitats electorals. No n’hi ha prou amb una disculpa. Amb el seu permís s’ha espiat a la gent per influir-la després en propaganda i merdes. No hi ha dret! Que li fotin una bona multa i li tanquin el xiringuito ja veuràs si aprendran a fer les coses bé. Ja podem anar en compte petits i grans amb internet i les xarxes socials. Són una eina poderosa per a bé i per a mal.
11 QUE N’APRENGUIN! (Notícies positives). Els sindicats afirmen que gairebé tots els treballadors d'Amazon a Madrid segueixen la vaga de 48 hores. Ben fet i tot el suport! Davant la injustícia només en queda una: mobilització, unitat i revolució. Només així s’assoleixen les més grans fites. Si els que manen Amazon posen als treballadors unes condicions de merda: vaga! A veure si d’una vegada per totes respecten el veritable important en la cadena productiva: el treballador. I és que a Espanya les coses no van bé. Metges, policies locals i pensionistes s’han manifestat també per reclamar millores laborals i salarials justíssimes. El mateix dic de les mobilitzacions socials a França contra la política d'austeritat de Macron. Aquest paiet es pensava que mira, arribaria a França i faria el que ell voldria sense tenir en compte la classe treballadora una vegada més. Doncs au! De moment mobilitzacions de dos dies però aneu amb peus de plom ja que el poble francès al llarg de la història ha demostrat tenir-los molt ben posats. No jugueu amb ells!
12 ‘DURUS’ A QUATRE PESSETES (economia, fraus, hisenda, euros). El govern espanyol eximirà de l'impost de la renda els pensionistes amb ingressos de fins a 17.000 euros anuals, segons ha avançat aquest dimarts el subsecretari de Política Social i Sectorial del PP, Javier Maroto. La idea, sense concretar la xifra, ja la va plantejar fa setmanes el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i ara s'haurà de concretar en el projecte de pressupostos que s'aprovarà la setmana que ve.
‘El gobierno del PP se va gastar este año 10.000 millones de euros en gastos militares (material de guerra) pero no tiene dinero para actualizar las pensiones, que solo cuestan 1600 millones’ (Diario.es). Doncs això! Que la gent no és idiota i al final acabarà fent saltar pels aires aquest govern de merda corrupte i elitista del PP que ha estat capaç de prioritzar la banca, l’exèrcit i la casa real abans que a les persones.
13 EL PROCÉS (notícies lligades al procés sobiranista català). (Tot i que després de s’ha desdit, Jordi Turull és el candidat alternatiu de JxCat per ser president, segons Meritxell Serret. Bé, evidentment que hi ha una línia marcada i s’estan seguint els passos fil per randa. Amb la renúncia de Jordi Sànchez, queda oberta la porta a Turull. No patim que els tribunals ja la caparan tard o d’hora. Per tant si arriba a president, que ja ho veurem, aposto que hi haurà un mandat curt. Que quedi constància de la judicialització de la política a Espanya. Pots comptar que l’inhabilitaran i s’haurà de deixar pas a un altre tot i que crec que se’l ‘carregaran’ abans. Llavors veurem si segueix en la línia de buscar algú amb causes penals pendents i ja s’opta per algú que no en té tipus Elsa Artadi o Quim Torra) Aquestes paraules les vaig escriure el dimarts i ja han quedat obsoletes. I és que després que es proposés a Turull i perdés la primera votació per l’abstenció de la Cup. El divendres el jutge prevaricador havia citat a tots els encausats i els ha fotut a la presó incondicional. Jordi Turull, Josep Rull, Dolors Bassa, Raul Romeva i Carme Forcadell han entrat en presó preventiva la nit de divendres. En previsió d’això la Marta Rovira va optar dijous per exiliar-se a Suïssa, segons sembla, per evitar que la fotessin a la presó. Magistrats i gent entesa han dit que les acusacions no s’aguanten per enlloc, però ell recolzat pel poder de l’estat, segueix impunement fent el que vol. A l’acte, la gent s’ha mobilitzat pels carrers dels pobles i les ciutats per demanar-ne la llibertat. Pels que fa als CDR l’activitat no s’ha aturat. Concentracions, actuacions. I les mobilitzacions que calguin. La gent té gola avall que no hem fet res mal fet i que s’han acabat els somriures i els clavells.
Mentrestant, aquesta setmana des de Ginebra, les conferències i les xerrades entorn al tema ‘Presos polítics i exiliats en la UE avui’ que s’han donat en l’ONU han deixat impactats els assistents. Un dels moments més forts ha estat quan Meritxell Serrer ha dit que l’Estat ha tractat pitjor el Sobiranisme que ETA. Curiosament, des de que Puigdemont i la resta de consellers són a Europa junt amb l’Anna Gabriel a part d’internacionalitzar el procés i el tracte que dispensa Espanya a la diferència, curiosament el paper dels tribunals està fent un gir. Fins i tot aquest dimarts Ernesto Ekaizer reconeixia que alguna cosa estava motivant aquest canvi d’actitud. Però ‘con llarena os habéis topao’. Si mai hi havia hagut una mínima esperança, ni que fos per humanitat, cosa que ni amb el Forn han demostrat, el jutjarret l’ha esberlat.
Ha quedat en un últim pla però aquesta notícia crec que és més greu del que s’ha venut. Expulsen dos homes, un vestit de guàrdia civil, de la casa de Puigdemont a Waterloo. Dos fills de puta que tenen la barra d’anar a davant de casa seva i vestits com si fossin policies fer befa i mofa. On és la benemèrita posant el crit al cel per haver utilitzat el cos per fer aquest acte fastigós? Això no és incitar a l’odi justícia de merda?
Aquesta setmana se les han tingut -aparentment- al Congrés PP i C’s per ser ‘tous’ amb Catalunya. Segons Sáenz de Santamaría, cessant 260 càrrecs amb el 155 "han portat a terme la demolició de les estructures d'estat que havia creat la Generalitat". Per tant aquesta bruixa ha reconegut que hi havia estructures d’estat per una banda. Per l’altra, es deuen pensar que perquè cessin i prohibeixin ens silenciaran i ens aturaran. Doncs no!
Tanquem el diumenge amb la detenció de Carles Puigdemont a Alemanya quan tornava de Dinamarca. Des de les files filofeixistes de C’s i del PP s’han congratulat amb la detenció del president mentre que el sector independentista ha donat tot el suport al president. La policia de Suècia també a demanat a Clara Ponsatí via tuit que s’entregui. Mentrestant, la gent s’ha tirat al carrer de Barcelona escandalitzada en suport a Puigdemont i per reclamar la llibertat dels presos polítics.
14 TIP DELS IUESEIS (notícies lligades als EUA). Setmaneta que ha deixat amb el cul a l’aire Donald Trump. Primer amb les acusacions de tres dones amb les que va mantenir relacions: ‘Tres mujeres contra Trump: una actriz porno, una conejita Playboy y una exconcursante de "The Apprentice"’ (El Mundo). Després per haver provocat una semi hecatombe a l’haver anat en contra de Rússia per l’afer de l’enverinament de la setmana anterior. En veure que Putin, que per cert, no oblidem que ha tornat a guanyar les eleccions a Rússia, ‘bordava’, acte seguit es van afanyar a matisar els que havia plantejat i que ambdós aniran de bracet al món. Caqueta! Finalment mirem aquest titular: ‘Asociaciones de comercio piden a Trump detener los aranceles a productos chinos’ (Diario.es). Clar! Com que la Xina és uns dels principals productors i el tret li podria sortir per la culata. I és que la Borsa és la que mana i no ell. No pot estar tranquil. La gent de nou li ha ocupat els carrers per eliminar les armes. Ai, americans!
15 EL NOSTRE PA DE CADA DIA (notícies relacionades amb l’església catòlica i si s’escau altres confessions). Pels cristians comença la setmana santa i es fa amb la benedicció dels rams, palmes i palmons a les esglésies. La festa commemora l’entrada de Jesús a Jerusalem, on va ser rebut triomfalment. Enguany nosaltres hem tingut l’honor de fer-ho des de la plaça de sant Pere del Vaticà. Hem tingut el Papa Francesc a 50 metres. Primer han fet la benedicció al voltant de l’obelisc amb palmes, palmons i rames d’olivera a les mans. El Papa llavora ha procedir a fer la benedicció. A continuació han pujat cap a l’altar des d’on han concelebrat la missa, amb la lectura de la passió de Crist. Ha estat emotiu!