APARTATS

21 d’oct. 2018

ELS PUNTS SOBRE LES ÍS. SETMANA DEL 15-211018


UNA IMATGE VAL MÉS QUE MIL PARAULES.


Matança més mortífera que la de Columbine en un institut de Crimea . Un estudiant de 18 anys, hauria preparat un artefacte explosiu, va agafar l'escopeta i va anar per últim cop al seu institut, deixant una vintena de morts i 44 persones hospitalitzats.

QUÈ S’HA CELEBRAT O FET? Dia del càncer de mama. Més que una celebració és una reivindicació i un reconeixement per a totes aquelles persones que hi lluiten. Cal estar molt atents i compte; els metges alerten que els homes també el poden patir. I en qualsevol cas, el que hem de transmetre és que una bona prevenció és primordial per avançar-se a un possible càncer. Així que a ser previsors i més superada la franja dels quaranta! I en qualsevol cas, llaç al pit en solidaritat.

EL PERSONATGE. Vull recordar una gran actriu: Rita Haywort. Just aquest 17 d’octubre fa cent anys del seu naixement. Ocu amb el seu nom real: Margarita Carmen Cansino. Va ser una dona nordamericana que va marcar l’escena filmogràfica dels anys 40, ja no només per la seva bellesa excepcional sinó per atrevir-se a ballar o cantar si feia falta. Encara avui quan remires els films en els que participà, segueix traspuant una força descomunal. L’any 1946 rodà junt amb Gleen Ford una de es icones de la història del cine negre: ‘Gilda’. La peli serà recordada per la bufetada que li va fotre el Gleen i que, pel que s’explica, no va ser de mentida. Entre les millors cintes en les que fou protagonista en vull destacar cinc: ‘Només els àngels tenen ales’ de 1939, ‘Sis destins’ de 1942, ‘La dama de Shangai’ de 1947, ‘Salomé’ de 1953 i  ‘Taules separades’ de 1958. Lo curiós del cas és que mai va ser nominada als Òscar; uns premis que crec sincerament que estan sobrevalorats. Un dia va dir: -‘jo em conformaria amb que la mort fos un descans, com dormir’-. La pobra va morir després de ser consumida per l’alcohol i finalment l’alzheimer. Totalment recomanable recuperar algun dels seus films!

L’EFEMÈRIDE. El 19 d’octubre de 1968, ara fa 50 anys, als Jocs de Mèxic al podi dels 200 metres va passar el següent. Els atletes Tommie Smith i John Carlos, amb mitjons negres i descalços, van aixecar els braços al cel amb el puny tancat amb un guant negre a la mà. Tommie va aixecar el braç dret amb el que es coneix com a ‘blackpower’. Carlos l’esquerre per reivindicar la unitat del poble negre. Tot plegat després de recollir les medalles d’or i bronze. Al costat, el guanyador de la plata Peter Norman també va secundar la protesta. És un gest de solidaritat amb l’Amèrica negra, farts de la discriminació que patien dia a dia. El Comitè no només els va sancionar sinó que els va apartar. Avui a les lligues americanes de futbol americà i bàsquet hi continua havent mostres de suport cap al poble negre. Han passat els anys però moltes coses no han canviat, tristament.

LA METEO/ESPAI TERRA. Començament de setmana marcat per les conseqüències dels aiguats que van caure a casa nostra, primer al Camp de Tarragona i després cap al nord. Ja a França fins i tot hi va haver morts. Pel que es veu la borrasca va recargolar-se per ser encara més violenta a la zona de l’Aude. S’han comptabilitzat onze morts. Els temps s’ha anat recuperant a casa nostra, però, en vistes d’una nova llevantada de cara a dijous i divendres hem vist com els meteoròlegs de TV3 feien uns mica el ridícul. Al migdia del dimarts s’expulsaven les responsabilitats i a la nit el Molina havia de mullar-se si o si. Noves previsions, afirmen que la tendència serà haver de patir més fenòmens extrems en els propers anys: calorades, fredorades, tempestes violentes...
Així hem arribat a la matinada del dijous i el divendres. Una gota freda brutal ha afectat València deixant registres d’aigua amb més de 250 litres. A casa nostra, l’afectació més gran ha estat a les Terres de l’Ebre. Més a tocar, pluges ben caigudes, constants amb crescudes de rieres i torrents secs. Finalment, la gota s’ha traslladat al sud de la Península amb registres esfereïdors de quasi 400 litres i un bomber mort. Fot por veure la natura tant desbocada!

TREMENDING TÒPIC/MEDIA. La gran polèmica de la setmana s’ha donat a ‘Operacion Triunfo’ de TVE. Un alumne s’ha cagat en Falange Española i una de les professores Noemi Galera ha dit que en això coincidien i que ella també s’hi cagava. Els hi han faltat cametes als de TVE per sortir a demanar disculpes a FE, tot dient que prendran mesures contra la presentadora. Quan toquen alguns dels actuals o vells poders de l’estat ve que corren. Per haver-se cagat amb els catalans i l’independentisme, haver desitjat la mort de més catalans ens els atemptats de Barcelona, per amenaçar Puigdemont que acabaria com Companys, per tractar-nos de terroristes, colpistes, nazis... Res! Ningú s’ha afanyat a demanar una disculpa. Així que Noemí Galera, tot i que aquests tipus de programes no són sant de la meva devoció, aplaudeixo la valentia que has tingut des de dins dels seus propis mitjans manipulats, per cagar-te en un partit com aquest. Tot el meu suport!
C’s i SCC han volgut crear una nova polèmica amb un gag del Polònia, on parodiaven una família que rebutjava ser escolaritzada en català. Pur fum i pura mentida i manipulació com sempre. El programa es fics amb tothom i ‘no deja títere con cabeza’ sigui del signe que sigui. En el mateix programa es va ridiculitzar el Torra i van sortir Companys i Macià en un gag on l’avi oferia un pack de paintball al l’afusellat. No manipuleu més desgraciats! No aconseguireu tancat TV3 podrits manipuladors. Menys lliçons i més donar la cara per exemple a l’hora de passar un control -el Rivera- que s’ha saltat.

QUE N’APRENGUIN! La Filosofia i la Història de l Filosofia tornaran a ser obligatòries a BAT. Si en va fer de mal aquest ingent desgraciat ministre J.I.Wert. A part de voler ‘españolizar a los catalanes’ va promoure la LOMCE; una llei educativa feta amb el cul per aquest cateto i ignorant i aprovada per tota la cleca vassalla del seu partit. El que havíeu d’haver fer era consultar els docents. Ells us haurien fet veure la importància de sengles assignatures. I per què? Doncs perquè ensenyen a pensar i a tenir capacitat crítica per posar en dubte moltes coses, com la vostra voluntat de tenir quants més burros millor. Però clar al govern de la ignorància això no li interessava. A ells ja els hi va bé la submissió i el si bwana. Les lleis educatives haurien de ser pactes estatals per total majoria revisables per fer petits retocs però no per ser modificats cada 4 anys segons qui governi.

UN TIP I L’OLLA PLENA. És que noi, no hi ha manera! Quina setmaneta ens han donat els del PP. La veda la va obrir la  deutora (l’empresa familiar de Dolors Montserrat, Montserrat Operador Logístic SL, deu a hisenda un total de 4.314.090 euros, segons el llistat de deutors publicat per l’Agència Tributària fa unes setmanes) Dolors Montserrat al Congrés amb una rèplica al govern lamentable. Va fer un discurs ple de falsedats, esbiaixat, inconnex, amb interrupcions i vague que va deixar estranyats els de l’oposició i els seus. Va recordar els grans moments del més gran dels inútils que ha tingut Espanya com a president: MpuntoRajoy. La seva mare, una diputada educada i gens provocadora, que va tenir el Parlament català fins no fa massa, no se’n deu sentir massa orgullosa. Però és que no n’han tingut prou en vessar-la al Congrés. L’ex ministra Tejerina, en la pre campanya de les eleccions andaluses, ha afirmat que els nens andalusos van dos cursos per enrere respecte als nens de Castella i Lleó (volent dir que tenen més nivell ja que hi han invertit més calers). Al migdia de dijous, un personatge més que del guinyol que no pas de la política, Teodoro Garcia ha afirmat que a Andalusia s’inverteix més en putes que en educació. Lo curiós del cas és Diari el Plural.es ha destapat que els que si que s’han gastat els calers en drogues, alcohol, orgies i putes han estat els del PP. Més de 140.000 euros pels 32.000 -igualment de fastigosos, compte- dels PSOE’s. El tema està en que davant de la teva pròpia merda que t’ofega el millor el llençar la merda als altres per despistar. Munten una gran bola gràcies a la premsa afí que tenen i així ‘lo seu’ queda en un segon pla. Amb l’independentisme han tapat tota la corrupció del seu Partit Podrit. Ah! I com a premi va i el Pedro Sànchez col•loca la Soraia SS en el Consell d’Estat. PdeCat i ERC i catalans; prenguem-ne nota si us plau! No oblideu que va ser ella la que va ordenar les càrregues de l’1-oct.

ESCLAUS DE LES DADES. 1500 cabres i 100 ovelles han inundat Madrid en la festa de la Transhumància. 600 són els anys de tradició a la capital que omplen emblemàtics carrers i places com la calle de Alcalà o el Paseo del Prado, per on transcorre la Cañada Real. Aquest pas es va establir per un acord fet entre los Hombres buenos de la Mesta i los procuradores de la Villa. Acord en el que s’establia el dret de pas el 02 de març de 1418 perquè els ramats tinguessin accés a millors pastures.

DURUS A QUATRE PESSETES. Una -ara si justa- sentència del Tribunal Suprem diu que han de ser els bancs els que s’han de fer càrrec de les despeses hipotecaries i no pas els clients. Així es calcula que des de 2015, es podrà deduir una mitjana de 3.000 euros per hipoteca. De fer els bancs estan cagats i les borses els han durament penalitzat amb fortes baixades. I és que es temem lo pitjor: un munt de gent fent cua perquè els hi abonin aquesta quantitat. Ja era hora que es penalitzés d’una vegada a banca. De totes maneres estic segur que no es quedaran de braços creuats i buscaran la manera de fotre’ns els calers amb alguna martingala.

EL PROCÉS. Aquest dimarts 16 d’octubre hem tornat a sortir al carrer per reivindicar l’alliberament dels Jordis. Ja fa un any que estan en presó, sotmesos a un sever i tendenciós càstig de part de l’Estat. Fins i tot el Tribunal dels Drets Humans i Amnistia Internacional han coincidit que és una aberració mantenir-los-hi. LLIBERTAT JA!
Destitucions arbitràries del govern espanyol per haver mostrat suposats signes de favoritisme vers l’independentisme. El darrer ha estat el cònsol honorari de Grècia a Barcelona per "greuges a la bandera d'Espanya". Pel que es veu va participar en una manifestació indepe. El primer fou Xavier Vinyals, cònsol de Letònia, a qui van acusar, tot i que ell ho va negar, d'haver penjat una estelada a l'edifici consular. Després van venir la destitució del cònsol búlgar i polèmic exfutbolista Hristo Stóixkov i la del cònsol honorari de les Filipines, Jordi Puig, per una foto feta durant l'aturada del 3 d'octubre del 2017. L'últim, abans del de Grècia, va ser Albert Ginjaume, cònsol honorari de Finlàndia fins al febrer d'aquest any. Així és com abandera la llibertat d’expressió l’estat espanyol. La gent creu que aquí hi ha llibertat i comproven que en molts temes no n’hi ha pas.
El Consell General del Poder Judicial ha vetat la participació de la directora general de Justícia Montse Muñoz a una videoconferència per negar-se a treure's el llaç groc ja que al·leguen que sinó no hauria estat imparcial. Ocu; per parlar de les clàusules sòl!
Per fi google ha inclòs el català entre les 40 llengües de l’assistent.
Conferència de Torra a Ginebra on ha demanat mediació internacional. En sortir ha hagut d’aguantar com tres malparits cridaven ‘viva España’, ‘Viva Franco’ i es cagaven en sa mare i els seus morts.
‘El defensor del poble manté que algunes denúncies per adoctrinament a les escoles catalanes són molt inconcretes’ (324). Doncs com totes les acusacions que han fet a l’independentisme, inconcrecions o directament mentides. No es fan enrere en res. Ara queda acreditar-ho bé i tapar les boques de tota aquesta conxorxa contra Catalunya.
Pablo Iglesias ha anat a visitar a Oriol Jonqueras a la presó i a la resta de presos polítics de Lledoners. El missatge és molt clar: hi ha una situació d’anomalia judicial amb aquestes persones preses i si això no es reverteix res de suport als pressupostos. Tot el suport! El líder de Podemos també ha parlat per telèfon amb el Puigdemont per establir ponts de diàleg.
Escissió a En Comú. La gent sobiranista ha fet un manifest on declara que no se sent representada. Crisi als Colacaus, sobretot després de la marxa de Domènech.

TIP DELS IUESEIS. Els mals de cap d’aquesta setmana ha estat tres: Mèxic, Moscou i l’Aràbia Saudí. Amb Mèxic el focus de la ira del Trump han estat els milers de persones procedents d’Hondures, el Salvador i Guatemala que han volgut entrar els iueséis. ‘El boig’ ha amenaçat el país amb el tancament de les fronteres, tot i que després en un míting ha alabat les forces mexicanes ja que diu que fan un feina bona. És delirant! La segona polèmica ha estat tocar els ous Moscou. Els ha acusat de no respectar un pacte nuclear i han dit que els iueseis se’n retiren. Evidentment els russos l’han amenaçat! Finalment, ens han volgut vendre que s’ha aclarit l’assassinat de Jamal Khashoggi. Evidentment, la gent no és idiota i no crec que es conformin amb les explicacions sibilines de que el van matar a cops per una discussió. Aquest paio el van eliminar i el van esquarterar per no deixar-ne rastre i perquè era un espia.

REUS DE TOTA LA VIDA/CAMP. Al petit poble de Colldejou (Baix Camp) hem celebrat la festivitat de sant Rafel; la festa de la collita. Després d’uns dies de pluja intensa hem pogut treure en processó el nostre patró pels carrers del poble. Dos dies amb actes diversos com balls, sopars i actuacions que fan que ens trobem i passem una bona estona plegats.
A Riudoms hem participat de la primera Festa Major del Baix Camp organitzada pel Consell Comarcal. Paradetes per degustar els menjars típics de cada poble i informació del mateix i una trobada de les entitats i grups festius de cada ha marcat aquest diumenge calorós. A la plaça de l’església s’hi han pogut veure des de gegants, nanos, corals, diables, bastoners o batucades.

EL NOSTRE PA DE CADA DIA. Aquest cap de setmana hem anat a la celebració eucarística a Colldejou i hem constatat que l’església s’està quedant extremadament buida i tristament envellida. Les persones més joves érem nosaltres amb 42 anys. Ja ni t’explico els més grans l’edat que tenien. I és que és una evidència que no se saben guanyar el jovent. Un llenguatge massa estrany i un missatge massa metafísic no ajuden gens. Doncs bé, mireu quins notícia. Treuen al mercat Jesucrist Go. L’objectiu és crear un equip personal d’evangelització que pots anar trobant. Beats, personatges bíblics, sants... que pots anar caçant pel carrer. Ai senyor!