APARTATS

2 d’abr. 2013

SETMANA SANTA 2013



Riu amunt les roelles comencen a prendre el protagonisme i la verdor dels camps, les tempestes de mitja tarda, el solet calent... Anem a llençar pedres al riu, mentre el “passeig del Cortiella” va ple de gent d’aquí i d’allà gaudint de l’espectacle, del sol, de l’aigua... de les vacances de setmana santa! Són uns dies en els que m’agrada recollir-me una miqueta i reflexionar per adonar-me de l’estat actual de les coses. Són uns dies en els que ve de gust fer alguna sortideta, estar amb la família, els cosins, els tiets... compartir taula amb els amics, xerrar, fer mones pels fillols, anar a les processons. Són uns dies ens els que m’agrada assaborir Porrera. Són uns dies de transformació, que malgrat que el cel estigui més aviat grisós, les estones en que se’ns obsequia amb l’esclat de llum del sol, són màgiques a ulls de qualsevol. Són dies de canvis!


DIUMENGE DE RAMS – BAIONA 240313
Vam beneir el ram, un any més, en terres franceses. Aquesta vegada vam ser a Baiona. A les 11:30 hores ens vam arremolinar al voltant de la portalada principal de la catedral de santa Maria. Allà mateix qui ho va voler va poder agafar un ramet de llorer. De fet la gent només duia llorer, ni olivera, ni palmes. Al mateix ganzell doncs van llegir una lectura vinculada a l’entrada a Jerusalem de Jesús, vam deixar anar una mica d’encens i vam beneir el rams. Així com en altres llocs és un moment força eufòric allà va ser més aviat discret. Llavors en processó vam accedir a l’interior d’aquesta preciosa catedral gòtica per assistir a la missa de diumenge de rams.





DIJOUS SANT – COLLDEJOU 280313
Vam assistir a la missa del darrer sopar a Colldejou. A l’altar ja hi havia la imatge de Jesús clavat en creu. A la part esquerra –a la primera capella- s’hi va fer el monument amb el sagrari i alguna palma beneïda i unes espelmes que es podien encendre en respecte a Jesús. Més avall, la darrera capella era presidida per la Mare de Déu dels Dolors.
Em quedo amb el fet que el mossèn va recordar que la mort de Jesús és un signe de transformació i de canvi; a part evidentment de tot el significat que comporta.




OBRADOR DE MONES 2013 – FASE 1
Vam procedir a fer les bases de les quatre mones amb pa de pessic.









DIVENDRES SANT 290313
MONT-ROIG : VIA CRUCIS
Anava encapçalat per una representació d’armats ben engalanats amb els seus vestits de romans i uns escuts ben llampants en una combinació de grocs i vermells. A la mà hi duien llances i anaven al compàs d’un tambor de so opac. Darrere hi havia dos passos: el Jesús crucificat en la creu que era portat entre tres persones i la Mare de Déu dels Dolors. A cada estació el mossèn llegia el fragment que tocava per situar els assistents.






COLLDEJOU: MISSA I PROCESSÓ
A tocar de les 13 hores vaig assistir a la missa i posterior processó. En la missa es va anat destapant la imatge de Jesús clavat en la creu, a la que tots els feligresos van presentar els seus respectes. Es va preparar l’altar per poder oferir el pa i el vi després de la mort de Jesús i així poder combregar de nou. En acabar es va treure en processó pels carrers del poble la imatge de Jesús en creu -que per cert es duta ajaguda entre tres persones- i la imatge de la Mare de Déu dels Dolors, portada íntegrament per dones –concretament quatre-. Es va poder honorar –com he dit- la imatge del crist i també la imatge de la Mare de Déu dels Dolors.






OBRADOR DE MONES 2013 – FASE 2
La idea era deixar-les enllestides totes però un contratemps gastrointestinal va fer que només poguéssim enllestir la mona del Cesc, que era per l’endemà. Els passos que vam seguir van ser els següents. Tallar el pastís pel mig i untar-lo amb xocolata tova.  Vam escalfar xocolata de cobertura i la vam escampar per damunt i amb una xocolata especial el lateral, on hi vam enganxar el crocant. Vam fixar les figures de xoco a la superfície (ous i pilotes), i ho vam guarnir amb cireres i pastilletes de xocolata més petites. I ho vam rematar amb les plomes als laterals.





DISSABTE SANT – COLLDEJOU-PORRERA 300313
OBRADOR DE MONES 2013 – FASE 3
El matí el vam dedicar a acabar les mones. La més costosa va ser la de crema de l’Adela, ja que vam haver de fer la crema deixar-la reposar, untar i enganxar el crocant i les figures.



ENTREGA MONA CESC I DINAR COSINAL
Al migdia la padrina Xell va fer entrega de la Mona al seu filoll Cesc, que “subtilment” va posar la mà damunt del crocant per agafar un dels ous de xocolata. Per celebrar-ho vam dinar plegats junt amb l’Albert per liquidar unes potes de corder i un tall rodó fet al forn. Al final vam obrir la mona i la vam provar. 




REUNIÓ AVA COLLDEJOU
Doncs davant la sorpresa dels assistents ens van anunciar que plegaven i ho deixaven perquè darrere hi havia un altre grup de persones que es volia posar al capdavant de la Junta. Primer de tot vull donar el meu reconeixement a tots els anys que la Junta sortint ens ha obsequiat amb les festes que ha organitzat. També vull donar un vot de confiança a la nova junta que entrarà però com sempre les formes no han estat les més adequades. 


PORRERA – MISSA PASQUAL
Vam arribar de nit a Porrera però vam arribar justet a la plaça quan el mossèn es disposava a encendre el ciri pasqual amb el foc nou de la nova vida, després de la mort de Jesús. Lentament, amb el foc nou i tot desafiant la miqueta de vent que bufava, vam entrar a les fosques a l’església. Ja a dins es va procedir a l’encesa dels llums i així es va poder donar inici a la missa. Aquesta és una de les misses més llargues ja que s’hi llegeixen diverses lectures. A més es renoven els vots dels cristians. A mitja celebració, el mossèn ens va fer pujar a l’altar i ens va fer repartir en rotllana pel voltant de la pica baptismal. Ens va entregar una rameta de farigola per recordar el perfum de quan ens van batejar i tots vam encendre les candeles que portàvem amb el foc nou, de la nova vida que comença, tot agafant-lo del ciri pasqual. Finalment, va procedir a la ufanosa benedicció amb aigua beneïda.
Com ja es tradició quan la missa es va acabar ens va convidar a xocolata i coca. Als assistents se’ls hi va repartir una ampolleta amb oli perfumat, com a recordatori del olis del baptisme.





DIUMENGE DE PASQUA 310313
Doncs bé! Va arribar el gran dia. I de veritat que va fer la mar de bon temps. Ens vam trobar amb el Pep i la Mònica a tocar del riuet i vam acabar tenint calor. Al cap d’una estona van arribar el Ric i l’Eva amb el Manel, el Joan i l’Ade. Vam estar una estoneta jugant i vam acabar al renovat Bar-Cal Carlets on vam fer el vermut, al que s’hi van afegir l’Àgata i el Pau. Arribava l’hora de dinar!
Havent dinat els diferents fillols van baixar a casa nostra i vam procedir a l’entrega de les Mones 2013. El primer va ser el Manel que va rebre una mona amb el Bob Esponja (tota de xocolata). Acte seguit el padrí Lluís va entregar la mona al seu fillol Joan. I la padrina Josefina al seu fillol Ricard. De nou el multi padrí Isaac va entrar en joc entregant la mona de crema i crocant a l’Adela. A continuació va ser el torn del Pau amb la mona Bob. I vam tancar la sessió tornant a ser fillol jo i rebent de mans de la Padrina Mercè la meva mona de mantega i de part del Padrí Ricardo una mona de pa de pessic i fruita. I vinga; amb tot repartit vam berenar! Una embafada! Enguany va ser l’any de les pilotes de xocolata de tots els colors!











DILLUNS DE LA MONA – EL LLOAR 010313
Ens vam acomiadar de Porrera amb una calamarsadeta calabruixada però vam passar un dia excels al Lloar. Per dinar cadascú va portar el que li va semblar i ens va sortir una parrillada de carn brutal, amb ternasco, llangonissa, corder, carxofes lloanenques, patata, ceba i allioli. En aquests casos l’amanida acaba essent com un postres. Però a més de postres hi havia mona tu. Tal com mana la tradició vam menjar mona. No podem oblidar que acompanyada de dos litres que van volar de Vi de Porrera. Per calmar i fer baixar el dinar vam fer una excursioneta la mar de bonica per tocar l’aigua del riu Montsant al seu pas pel Lloar. 





I així, mentre un immens núvols veia reflectit els darrers colors del sol vam tornar cap a Reus. Un gran final de setmana santa! Una setmana santa per recordar! Iblama