APARTATS

1 de febr. 2016

ELS PUNTS SOBRE LES ÍS. SETMANA 25-310116



ELS PUNTS SOBRE LES ÍS. SETMANA 25-310116
Setmana dels barbuts, barbes, pèls, de Premis Gaudí (amb tints surreals i que ha premiat Truman), amb nous virus com el Zika... amb calor i Carnavals a molts poblets com Porrera. Setmana en la que es torna a parlar català a la franja amb Aragó. Set dies més clars a Catalunya que a Espanya?  Es pot definir en poques paraules: setmana sísmica i de Corrupció; això si; l’atur ha baixat i l’Ibex 35 ha tingut una tendència a anar a la baixa per culpa dels bancs. Depenent dels vents si venen del sud o del nord –d’esquerra o de dreta vaja- sempre es pot veure el got mig ple o mig buit. Mentre a la Infanta Cristina se li comunicava que hauria d’anar a judici a València es pujava un esgraó més en l’escala tortuosa de les corrupteles del PP. Un tal Alfonso Rus, alcalde de Xàtiva, un tio capaç d’anar pels carrers del seu poble amb un Ferrari ha estat imputat junt amb altres 24 per corrupció. El tio ha pagat una fiança i ja és al carrer. Aquesta és la justícia que tenim al nostre país? Una vergonya! Ara, això si, una regidora castellana per menysprear els borbons tractant-los d’assassins i puteros –res més lluny de la realitat- ha estat condemnada. La qüestió és que mentre els rics siguin rics i els burgesos siguin burgesos, la resta tot controlat. Vivim en un país en el que es penalitza més un insult que un desfalc. Així va tot! I ens podem trobar injustícies de tot calibre... Ha estat una setmana molt intensa en aquest sentit. Algú que va tirar una nena de 17 mesos per una finestra, jubilats que han de renunciar als drets d’autor ja que sinó els hi poden retirar la paga. Una de les notícies més trending de la setmana; un noi que va anar a pagar una excursió de la seva filla al banc Santander (que quedi retratat), que costava 10 euros li cobraven una comissió de 10 euros. El senyor va grabar un vídeo per denunciar-ho i en poques hores va convertir-se en viral. Terrible! Continua havent-hi tants temes que no queden clars. Ara penso en la sentència del Prestige per exemple. Han condemnat a dos anys de presó al capità del barco. El declaren a ell com a únic responsable de l’enfonsament del vaixell. Així queden impunes totes les autoritats que en l’època estaven al capdavant dels governs de Galícia. Sembla que ningú ja recorda els milers de persones els afectats i els que físicament es van traslladar a la costa da Morte per treure Xapapote de les platges. I la gent sembla conformada! No ho sé... fa tot un tuf estrany! Tranquils que no se m’oblida; he dit sísmica a l’inici perquè al sud d’Espanya es va sentir amb molta força un terratrèmol amb epicentre al nord d’Àfrica. La terra segueix amb les seves alertes.
Espanya ha continuat en la deliberació de possibles pactes de govern. La cosa sembla encallada i els Rajois ja es preparen per anar a eleccions! El PSOE ha fet un congrés i ha conclòs que poden pactar amb qui vulguin menys amb els independentistes. En molts sector de PSOE no estan massa per labor tampoc de tenir massa tractes amb PODEMOS. El filibusterisme entre PPSOE i C’S ha fet que en el Congrés, els de PODEMOS s’hagin d’asseure el galliner. Queda clar que el rival a batre són els de Pablo Iglésias. Els resultats de les eleccions va deixar amb un pam de nas a C’s i va fer que PODEMOS es convertís en la gran sorpresa, amb força suficient com per ser decisius en el proper govern. Per tant és lamentable que un dels partits més votats hagi de veure les sessions des del galliner.

A Catalunya, la setmana que han cremat una vintena de cotxes prop del Parc Guell i la setmana que s’ha destapat una mega rave al metro de Barcelona i que s’ha anunciat el retorn de Sau amb Torem a Sau, hem assistit quasi bé en directe a l’esfondrament del campanar del poble de Rosselló a Lleida. Així com Verdaguer en un dels seus poemes més reexits fa parlar dos campanar simbòlics entre les cendres d’una Catalunya enderrocada després de Felip V, s’ha esfondrat doncs aquest campanar. És una imatge del que passa a Catalunya? Ens estem ensorrant? Jo estic més per pensar que s’està ensorrant un model vell de Catalunya per construir un nou model de la mateixa. Significatiu! La reflexió també va una mica més enllà. L’església té un munt de patrimoni arreu del territori i tal com van les coses difícilment es pot fer càrrec de tot. Així que com a símbols que són les esglésies dels pobles, o bé ens hi posem entre tots a ajudar en el manteniment dels mateixos o veurem com aquells vells símbols dels nostres pobles cauen sense poder evitar-ho.

Hem anat coneixent les intencions que tenen JxSi i la Cup. Com a mínim veiem que el govern ja s’ha posat en marxa. Com sempre les veus de discrepància van planejant per aquí i per allà; no és cap novetat... ja hi estem acostumats! Mentre que des de Convergència es diu que el pacte és per garantir l’estabilitat del govern, des de la Cup no està tan clar. Diuen que aprovaran els pressupostos només si s’hi inclouen mesures socials explícites. Mentrestant l’Assamblea s’ha reunit de nou amb intervencions molt aplaudides com les del Llach i la Presidenta del grup parlamentari de la Cup, encoratjant a la gent perquè no es desanimi i segueixi en la persistència de seguir endavant. Vist des de fora, fot negre veure com aquí cadascú va a la seva i diuen el que volen, una cosa molt semblant a la que ha passat en el grup de Catalunya si que es pot. Amb la Colau al capdavant han dit dues coses: una, que es plantegen fer un grup propi sense la dependència de Podemos i dues, s’han deixat veure algunes vergonyes en la discrepància entre el sector d’Iniciativa i els de Cat si que es pot. En canvi, a la dreta, la Senyora Arrimadas, superada la polèmica de la setmana passada respecte al masclisme –segons ella- de certs programes de tv i ràdio, s’ha dedicat aquesta setmana a coses que realment valen la pena. I des d’aquí jo ho aplaudeixo! Ha dit que renuncia als privilegis de ser la cap de l’oposició. Que només es queda amb el dret de ser consultada per millorar el que faci falta. Tot i que no puc deixar de notar un cert populisme en la mesura, donem-li el benefici del dubte. Per tant, aplaudeixo la decisió. Veurem si d’ara en endavant es porta com una líder del seu territori que es Catalunya o segueix mirant cap a Madrid i Espanya. En l’entrevista que va tenir amb en Puigdemont va semblar que hi havia un cert feeling. Veurem però! No ho veig clar! El dissabte serà de trist record ja que una bicicleta ha atropellat la Muriel Casals.

Ara que els Colacaus se senten forts han proposat una mesura que ha fet posar els pels de punta a més d’un. Han fet una proposta per limitar els motors dièsels a Barcelona. Quedarà en paper mullat? En moltes coses han obrat bé i han tirat propostes endavant, però en moltes altres els han fet veure que no ho havien de fer: Congrés de Mòbil, retardar l’encesa dels llums de Nadal, els allotjaments limitar-los... Està bé que vulguin fer canvis substancials però també han de fer cas als agents vius de la ciutat. Si no els tenen en compte se’ls pot girar la truita en contra. Mentrestant, aquest diumenge la plaça de sant Jaume s’ha omplert amb gent convocada per Societat Civil Catalana, per protestar en contra del procés independentista. Està molt bé que demostrin els seus sentiments però no manipulin ni falsegin la realitat. Manifesteu-vos lliurement. Heu estat milers si, els que demanem la independència anys rere anys des de 2010 som milions. Així que la reflexió queda feta!

La setmana a Reus ha viscuts dos pics interessants. Una de cal i una d’arena. Per una banda perquè l’alcalde Pellicer ha fet un nou pacte de govern amb Ara Reus per garantir l’estabilitat. Fa gràcia veure els d’Ara Reus i els de Convergència. Aquí fan veure que són dos partits i tal i qual... i te n’adones que a l’hora de la veritat són “más de lo mismo”. Voleu enganyar a algú? Ara Reus és una divisió de Ciu, i ara s’ha vist clar que molt dir que seran oposició dura i tal i qual i a l’hora de la veritat pacten amb els convergents per donar estabilitat. Quina oposició es pot fer estant dins del mateix govern? Per l’altra, l’ajuntament ha fet efectiva una promesa electoral. Han imposat 72 multes de 45000€ a 8 bancs que són els amos de pisos buits de la ciutat. És indignant veure com aquests criminals banquers són capaços de quedar-se amb pisos perquè gent no els pot pagar i deixar-los buits i no donar-los-hi una sortida digna en forma de lloguers baixos. Està clar que van per la pela i que les persones els hi importen molt poc. Si no ens posem al cap que primer són les persones, mai les coses podran funcionar bé. Per tant, aplaudir l’actitud de l’ajuntament de Reus.

Set dies que els acabem assabentant-nos que ben a la vora nostra a Siurana hi va morir un personatge que va resultar ser un ex oficial nazi. Juan Buyse “el belga” va morir l’any 2002 i una investigació feta per Toni Orensanz ha permès destapar el cas. Si és certa la història que no descansi en pau. Ni oblit ni perdó pels assassins sigui del color que siguin!