APARTATS

1 d’abr. 2018

ELS PUNTS SOBRE LES ÍS. SETMANA DEL 2503-010418.

UNA SETMANA DE TRES PARAULES I UN COLOR (buscarem tres paraules i un color que defineixi la setmana).
NOM: David Deutchman, als seus 82 anys, és conegut com "l'avi de l'UCI" perquè des de fa 12 anys abraça els nadons prematurs quan els seus pares no poden.
ADJECTIU: denunciada. Puigdemont denuncia Ana Rosa Quintana a Bèlgica per difondre els missatge privats i personals a Comín. El Codi Penal belga preveu penes d'entre sis mesos i tres anys de presó per difondre missatges privats sense consentiment.
UN NÚMERO: 55. Cinquanta-cinc diputats flamencs reclamen a Rajoy que deixi de perseguir l’independentisme i que retiri el 155. Exigeixen que Espanya respecti els drets humans i critiquen la violència contra la ciutadania de Catalunya.
VERB: adoctrinar. He vist unes imatges d’un nen que deu tenir poc més de tres anys vestit de legionari i trompeta en mà fa passos militars i canta ‘el novio de la muerte’ mentre els adults l’aclamen i l’aplaudeixen. On són els programes especials censurant aquestes actituds? On són els programes especials de la Griso, la Quintanta, l’Herrera, la Bueno, el Losantos criticant aquest fet?
COLOR: groc en solidaritat amb els Cdr que han dut a terme accions per no silenciar la tirania de l’estat espanyol tallant carreteres i manifestant-se. També per solidaritzar-nos amb l’atac que ha destruït un casal de Sarrià. Cap impunitat contra el feixisme. Si no es castiga d’una vegada per totes seguirà caminant lliure i impunement.
01 QUÈ HEM CELEBRAT? QUÈ HEM FET? (Festes, festes majors, aniversaris, trobades, gegants, bitlles, aplecs, sortides, correfocs, concerts...). Setmana Santa. Després d’iniciar-la a Roma el diumenge de Rams hem estat a cavall de Colldejou i Porrera en els dies claus de la passió, mort i resurrecció de Jesús. Com sempre uns dies de recolliment i respecte tot recordant la mort de Jesús. I entremig entrega i recollida de mones de les filloles i els fillols amb aquella emoció i amb aquella alegria habituals. El dijous la va venir a buscar a Colldejou el Pau i el Cesc, mentre que el dissabte va ser el torn del Manel i l’Adela a Porrera, on un any més a mi també se me n’ha fet entrega de mans de la Padrina Mercè i el Padrí Ricardo. Moments també per estar en companyia amb la família que benvinguts són.
Mig any just del Referèndum de l’1 d’octubre celebrat heroicament a Catalunya. Sis mesos de les violentes càrregues policials desproporcionades de la guàrdia civil i la policia nacional (en minúscula perquè segueixen sense demanar perdó pels atacs indiscriminats a la població) i dels més de mil ferits que van fer. Està clar que pel poble de Catalunya hi va haver un abans i un després acabada aquella jornada històrica en la que malgrat tot hi va haver urnes, paperetes i es va votar. Mai oblidarem aquell dia!
02 LA DONA/L’HOME (personatges rellevants, gent que mor, premis...). Compartit avui amb dos homes que han fet, fan i faran història. Ambdós s’han mostrat compromesos amb la causa catalana i han reclamat sempre que han pogut llibertat pels presos polítics arreu. En Pep Guardiola s’ha mantingut ferm en dur el llaç groc, tot i que el multin a Anglaterra. Jordi Savall, a part de refusar premis donats des d’Espanya pel tracte donat a Catalunya, ha dedicat una peça als qui "pateixen persecució política" des de Versalles. Savall ha enviat aquest missatge des de la Capella Reial de Versalles. Un activisme d’arrel per denunciar la mala praxis d’aquest estat manipulador i brut. Segur que han seguit el gran mestratge de Pau Casals.
El col•loco aquí perquè no se on posar-lo. José Angel Hidalgo, funcionari de presons, ha tingut la seva setmana de glòria en els mitjans de comunicació catalans explicant la seva experiència a les presons espanyoles. Pot explicar tot el que vulgui, ara; posar al mateix nivell l’independentisme i el feixisme no. Aquesta manipulació no la podem permetre!
03 L’EFEMÈRIDE/CAL RECORDAR (tal dia com avui). 30/03/1939 arribaren 49 mestres de fora als pobles de Lleida, per ordre de l'Estat franquista "Para españolizar". Fixem-nos la proximitat entre el franquisme i el govern del PP. Quan hi havia el ministre Wert va dir que ‘había que españolizar a los catalanes’. No podran amb nosaltres! Ahir i avui ens trobaran alçats i plantant cara! Fins que no es reconegui la pluralitat real d’Espanya amb fets i competències totals i clares mai haurem superat les traves que va suposar el feixisme.
04 LA METEO (el temps, encerts o no de les previsions, fenòmens...). Setmana marcada per la primera lluna plena de la primavera i que ens ha donat en conjunt uns dies assolellats al matí, algunes pluges i fresqueta als vespres. Amb els núvols que han anat circulant s’han pogut veure sortides i postes de sol espectaculars. Finalment, el vent ha acabat fent la guitza als extrems del país, provocant desperfectes arreu de Catalunya com caigudes d’arbres, teulades, instal•lacions, talls de carretera, talls de vies...
05 REUS DE TOTA LA VIDA/AL CAMP (notícies de la ciutat i de camp de Tarragona). Llibertat provisional per la reusenca que va fer un tuit amenaçant contra el jutge Llarena. La noia es coneguda com a Cori i el tuit va ser el següent: «la dona del fill de puta d'en Llarena és Gema Espinosa, directora de l'Escola Judicial. Viu a Sant Cugat, on ve els caps de setmana. Cal difondre-ho perquè han de saber que no podran anar pel carrer a partir d'ara!!». No és aquesta la manera! Condemna total!
Presó per un veí de Vinyols i els Arcs que va enverinar gossos, gats i una guineu. Tampoc són bones maneres d’actuar. De totes maneres cal fer una bona gestió amb animals en llibertat que tomben pels camps i per terrenys privats sense control. Massa sovint les administracions es renten les mans i els problemes s’acaben multiplicant.
L'Ajuntament de Reus podria vendre Gecohsa per salvar l'Hospital Sant Joan. Qualsevol actuació que permeti salvar l’entitat benvinguda serà. De la mateixa manera molt a favor em mostro de la nova manera de fer de l’ajuntament de Reus. L'alcalde de Reus inicia una ronda de trobades als Centres Cívics de la ciutat amb l'objectiu és palpar l'opinió dels veïns sobre l'estat de la ciutat. Benvinguda sigui també tota participació ciutadana. En un altre ordre de coses, repassem una mica els actes de setmana santa a la ciutat. El diumenge de rams a les Peixateries Velles es va procedir a una benedicció dels Rams una mica deslluïda. La ‘polèmica’ la vam tenir servida el dimecres sant ja que no es van cantar saetes a la Mercadal (fet que a mi ja m’està bé ja que considero que és una tradició importada, no autòctona). Finalment, el divendres sant es va procedir a treure el sant Crist de la Sang per acabar amb les Tres Gràcies. Per desgràcia s’ha tornat a recuperar una vella xacra; posar palcos on la gent per accedir-hi ha de pagar. No m’agrada!
06 EL TREMENDING TÒPIC (modes, tendències, mil•lenials, llibres, discos...). Recomano dos discos de música catalana que a ben segur trasbalsaran el panorama musical. El primer és el nou treball dels Catarres. El seu nom és ‘Tots els meus principis’. És de descàrrega gratuïta però n’han fet 10.000 còpies cadascuna d’ella amb una foto exclusiva a l’interior. L’estil musical segueix tenint aquella frescor d’altres treballs amb un toc lleugerament més electrònic amb lletres vinculades amb el bon rotllo, l’amistat i la companyonia. L’altra recomanació és dels Buhos, ‘La gran vida’ amb ritmes enganxosos pop i lletres més compromeses amb diferents  causes com el feminisme, la igualtat i la independència.
A Espanya ha estat trending tòpic la Cifuentes i el seu currículum falsejat a la facultat. Cap prova fefaent i molta paraula dedicada al complot contra la presidenta. A Europa han estat tendència les paraules de Pep Guardiola. L’entrenador català, en una mostra més del seu compromís, ha sortit en tromba per dir que en el Procés català no hi ha violència de cap manera. Que tot és una conxorxa per justificar precisament els delictes més greus que imputen al catalanisme. A nivell mundial les tragèdies amb morts a la franja de Gaza han estat brutals. Fills de mala mare que han disparat contra civils per matar-los. Com pot defensar algú Israel?
07 ESCLAUS DE LES DADES (dades, fets, textos, pactes, enquestes, descobriments, estudis...). Els robatoris de bicicletes es disparen un 35% en dos anys. És una dada realment preocupant ja que en el darrer any la xifra a Barcelona ha superat les 5000. Sembla com si fos obra d’algun grup organitzat i és que fins i tot són capaços de serrar barres de ferro per alliberar-les per prendre-les. Tot i que no és del tot infal·lible, es recomana que es posin cadenats al davant i al darrere, així com es lligui el sillín.
Extradició Enquesta diari Die Welt: 51% dels alemanys diu NO a l’entrega de Puigdemont mentre que Espanya el 35% en demana l’extradició. Una dada més que deix entreveure una certa manipulació dels mitjans de comunicació espanyols més pendents de desacreditar l’independentisme que no pas de fer-ne una crítica constructiva. La distància i la no intoxicació fastigosa espanyola fa que els tema català des d’Europa sigui analitzat sense manipulació i amb equanimitat. És el cas d’Alemanya, Escòcia, Suïssa o Itàlia on ho hem pogut comprovar la setmana passada al ser-hi. És claríssim que hi ha més equanimitat  fora que dins!
08 JUDICI ALS MEDIA (com s’han comportat els mitjans de comunicació i les xarxes tuiter i facebook). Joseba Egibar: ‘El govern espanyol ja pot anar preparant la carpeta dels indults abans de parlar amb el PNB’. 'És obscè que Rajoy vulgui parlar de pressupostos. Que els aprovi amb els partits del 155!' És d’agrair que el PNB s’hagi mostrat solidari i comprensiu amb Catalunya. Gràcies companys. És una solidaritat que no ve d’avui i és que el 1939 tant el president català com el lehendakari van creuar junts la frontera per refugiar-se a França davant l’escomesa franquista. Abans i ara, abans la humanitat i la solidaritat. El tema dels indults seria un gest de senyors; jo ja fa un temps que jo penso. Tot i que amb el que estan fent ni això els salvarà d’un ridícul espantós.
‘Cuando TVE acabe de ponerte el desfile de la Legión por el Jueves Santo, te pondrá la declaración de Rajoy frente al juez por la Gürtel’ (Gabriel Rufián). Si noi! La derivada de la televisió espanyola pública és paral·lela a la deriva del govern del PP. Molt patriotisme, molta fe, molta legión, molta processó, molta devoció i molta missa i a l’hora de veritat a favor de la pena de la mort, donar bola a l’’a por ellos’ i manipular tot el poden. Sort que els treballadors són diferents i ja s’han queixat de la direcció diverses vegades.
Tuiter. ‘President @KRLS y queridos amigos y amigas catalanas: siento en el alma vuestro sufrimiento, pero habéis sentado a la política y la justicia española en el "banquillo" europeo… gracias’ (Juan José Ibarretxe). Paraules de l’ex Lehendakari basc que el govern espanyol va postrar a l’ostracisme després de proposar un pla per millorar les relacions entre el País Basc i Espanya. Paraules solidàries com aquestes són benvingudes si estan allunyades de fanatismes i que reflecteixin una realitat que es ben evident. Catalunya ha aconseguit fer veure al món que Espanya no és del tot transparent en les maneres de fer i d’actuar, més properes a èpoques que ja haurien d’estar mortes i enterrades.
‘Bdías desde Sevila. Qué grandioso amanecer. Y qué tontos los vascos y catalanes que reniegan de este patrimonio común’ (Pedro J Ramírez). Ets un desgraciat simplement! Manipulador històric que ara està més per estar amb la seva fulana després de deixar tirada la seva dona de tota la vida (Àgata Ruiz de la Prada). Garant del pseudofeixisme dels rajoys, defensa a ultrança des de les pàgines de les seves fulletons informatius dels seus mitjans. Gran gurú de la premsa espanyolista capaç de fer articles interessants quan no es toquen els pilars del règim i capaç de ser un miserable més quan calgui atacar tot aquell que posi en dubte el sistema.
09 AMANTS DE LA POSTVERITAT (brindis al sol, mentides, conxorxes, mitges veritats...). Una nova mentida de la caverna espanyolista aprofita per fer colar un altre bulo per desprestigiar Catalunya. ‘Cancelada la Barcelona World Race por la "falta de estabilidad política" por el retraso presupuestario’ (El Mundo). Segons el periodista Anton Losada no s’ha fet perquè no hi ha pressupostos a Espanya, però la culpa per Catalunya, com sempre. ‘Hacienda limita las ventajas fiscales de eventos como el Barcelona World Race. Un cambio de criterio de la dirección general de Tributos sobre las deducciones por patrocinios dificulta captar empresas que contribuyan a promocionarlos’ (El Periódico) Fastigós!
‘Ayer tuve que acompañar, junto a otro compañero de @tv3cat, a @JaumeAlonsoCuev cuando salía de la comisaría de @policia junto a @josepalay’  Dos energúmenos le seguían hasta su moto insultándole, amenazándole y deseando su fusilamiento. Tal cual’. (Javier Heredia). Una mostra més del que són capaços de fer aquests desgraciats impunement. Lamentable!
10 UN TIP I L’OLLA PLENA (notícies negatives). Els rajoy’s prometen rebaixa de l’IVA pel 2018. Una promesa més -i no és la primera vegada- d’aquest govern irresponsable i elitista preocupat només en finançar l’exèrcit i la corona i que deixa de la mà de déu la cultura i l’ensenyament per exemple. Un país que té el que ha sembrat: una majoria de gent aborregada i sumisa, que acata tot el que li diuen des dels mitjans afins del règim, sense cap autocrítica i sense ni ser capaços de preguntar-se que potser no els hi diuen tota la veritat. Doncs bé tornen a prometre però et diuen que no ho faran quan hi hagi pressupostos.
11 QUE N’APRENGUIN! (Notícies positives). Al món hi ha països més democràtics que l’Espanya actual i en poques hores són capaços, independentment de tot, d’organitzar un referèndum. Ho han volgut, ho han demanat i el faran. Una cosa tan senzilla per saber el parer de la gent, donar veu al poble i sortir de dubtes. I sobretot fer democràcia! La pregunta del referèndum d'independència de Nova Caledònia ha estat pactada en 15 hores amb París. Per aplaudir!
‘La Audiencia de Palma confirma la condena a un guardia civil por pegar a un joven que le habló en catalán’ (DigitalPalma). Menys mal que encara queda una mica de cordura entre els jutges. Cal eradicar aquestes actituds com sigui! Benvinguda sentència!
12 ‘DURUS’ A QUATRE PESSETES (economia, fraus, hisenda, euros). El deute més elevat el té Catalunya: gairebé 78.000 milions d'euros. D'aquests, 7 de cada 10 els deu a l'Estat pels crèdits del FLA i de pagament a proveïdors. La resta del deute està en mans dels bancs i dels mercats financers. Lo curiós del cas és que el fla són uns diners que Espanya ens deix després que nosaltres els haguem pagat ja. Si això no és una injustícia econòmica que baixi déu i jo digui. Estic segur, i molts estudiosos així ho apunten, que si Catalunya recaptés els seus propis diners seria molt més rica i podria administrar millor els seus recurosos.
13 EL PROCÉS (notícies lligades al procés sobiranista català). Catalunya, amb la gent que ha fet un pas cap a l’exili, ha permès que Europa conegui de més a prop el tracte que Espanya dispensa a Catalunya pel Procés. Cada dia són més les persones que declaren a favor de Catalunya. Pennac, De Luca i Saviano demanen alliberar els independentistes presos. En un manifest a "Le Monde", els intel·lectuals reclamen "llibertat immediata" per als polítics catalans "empresonats per les seves conviccions". Així mateix arreu d’Europa s’han fet concentracions i crides en defensa de Catalunya. ‘S’ha d’assegurar que els catalans no se sentin perduts’ (president del Bundestag, Wolfgang Schäuble). I aquesta ve d’Alemanya! L’Assemblea de Còrsega ‘condemna l’actitud repressiva’ de l’estat espanyol. Demana als polítics europeus que participin en la recerca d'una solució 'política i democràtica a la crisi catalana. 'Mentrestant l'ANC s’ha manifestat a Berlín per exigir la llibertat de Puigdemont. El lema de la mobilització ha estat ‘Per una solució política: llibertat presos polítics catalans’.
Em fa una mica de pena i sento ràbia i tot de veure que intel·lectuals, musics, literats... espanyols miren cap una banda en comptes de defensar la causa democràtica. Els altres vegades ficats en mil causes Anna Belen, Bardem, Victor Manuel... han estat callats com a putes. De fet ara ha parlat el José Sacristan i la veritat és que més valdria que s’hagués quedat callat. Ha dit que no són presos polítics i que no tenen ni idea que és ser un pres polític. Ja em dirà que són doncs!  Jo ja no dic que hagin de defensar la independència. El que dic és que defensin la democràcia que no és res més que defensar la pluralitat d’idees. I molt més defensar l’alliberament dels presos polítics.
Els dos agents, Alay i l'empresari Josep Maria Matamala eren les quatre persones que viatjaven en el mateix vehicle que Puigdemont aquest diumenge, quan van detenir-lo en una àrea de servei a Alemanya. A tots quatre, la Policia Nacional els va obrir una investigació per determinar si havien incorregut en alguna conducta delictiva per haver ajudat Puigdemont. El deliri espanyol és tan enorme que fins i tot els han fet anar a declarar i menys mal que els han deixat en llibertat. I és que no ho ha un pam de net en aquest país? Segons la defensa de Forcadell, Llarena ha vulnerat els drets de llibertat, presumpció d'innocència, tutela judicial, llibertat ideològica, expressió, manifestació i representació. Això si; encara rebran més protecció ja que ara els cdr ja som kale borroca segons el portaveu del PSOE (Àbalos). ‘Interior envía más escoltas a Cataluña para proteger a jueces y a políticos. Los policías desplazados escoltarán a cargos de Ciudadanos, el PP y el PSC, y se suman a los que ya protegen al juez del Tribunal Supremo Pablo Llarena cuando viaja a Cataluña’ (El País).
Montblanc trenca relacions amb el govern espanyol. Una moció presentada per FIC, PDECat, CUP i Agrupament Catalanista proposa no assistir als actes amb representants estatals i també deixar de convidar-los. Ben fet! Aïllar-los de tot és el que hauríem de fer! Molt bé Montblanc. O posen tios competents i que no muntin bulos o fora.
155 dies de 155. Aquesta és una trista i merdosa efemèride. I no és que comencés fa 155 dies sinó que va començar abans amb la intervenció dels comptes de la Generalitat. O sigui que fa més dies que Catalunya està intervinguda per aquesta púrria espanyola que ens vol treballant i guanyant els calers que ells no guanyen per poder viure del ‘cuento’ de l’estat de les autonomies i el cafè per a tots. Ara tots els tabarnieros que es passen el dia venent fum que se n’adonin de que va això. I als que tenen l’obligació de fer govern que el facin d’una puta vegada per poder anar allunyant aquesta xacra de casa nostra. Molts sectors com el tercer sector i els metges estan que pengen d’un fil davant de les dificultats per poder desenvolupar les seves tasques. Fins i tot els ho fan justificar una entrada de xeringues per punxar als caps.
 14 TIP DELS IUESEIS (notícies lligades als EUA). Rússia i els EUA a punt d’una nova guerra freda. Els russos expulsen 140 diplomàtics i tanquen el consolat dels Estats Units. I és que la crisi que ha esclatat arran de l’enverinament és de grans dimensions. Esperem que només siguin gestos anem a dir de cara a la galeria per tenir la parròquia contenta. I és que ni als uns ni als altres els hi convé ficar-se en un merder d’aquesta magnitud. En tot cas, el ros segueix amb els seus deliris fent amistats perilloses i enemistant-se amb altres. ‘Trump nombra a su médico presidencial como nuevo secretario de Asuntos de Veteranos. Ronny Jackson, nuevo secretario de Asuntos de Veteranos de Donald Trump’ (El País).
15 EL NOSTRE PA DE CADA DIA (notícies relacionades amb l’església catòlica i si s’escau altres confessions). Durant la setmana santa a Espanya els quarters militars i el ministeri de Defensa tindran la bandera a mitja asta per la mort de Jesús. Lo bo del cas és que es passen pels ous la llei i fan el que volen. Quan era ministra la Carme Chacon es va aprovar una un decret llei en el que es regulava el següent, atenció:  ‘regula un Real Decreto 684/2010, promulgado por Carme Chacón, que establece que se actúe de esta forma cuando se decretan días de luto nacional o por el fallecimiento del titular de la Corona, del presidente de Gobierno y de militares muertos en acto de servicio’. Ja em diran quina posició ocupa en l’estat Crist! Fins i tot l’església ha demanat explicacions a aquest govern manipulador.