APARTATS

13 de maig 2018

ELS PUNTS SOBRE LES ÍS. SETMANA DEL 07-130518


UNA SETMANA DE TRES PARAULES I UN COLOR (buscarem tres paraules i un color que defineixi la setmana).
NOM: ‘aprovechategui’. És la paraula que Rajoy ha utilitzat per descriure Rivera. Benvinguts a la realitat. És la paraula ideal per descriure C’s: són uns aprofitats de tot i si darrere hi ha Catalunya més.
ADJECTIU: immigrades. La millor escola catalana de l'any té més del 97% d'alumnes de famílies immigrades. L'Escola Mare de Déu de Montserrat de Terrassa ha rebut el Premi Ensenyament. Felicitats!
VERB: eutanasiar. El Congrés fa el primer pas per despenalitzar l'eutanàsia. El Congrés admet a tràmit una proposició de llei sobre la despenalització de l'eutanàsia remesa pel Parlament de Catalunya. Molt bé!
COLOR: negre. El govern espanyol no té cap intenció de retirar el ducat de Franco. Se’ls hi veu el plomall i de quina manera! Vergonya!
01 QUÈ HEM CELEBRAT? QUÈ HEM FET? (Festes, festes majors, aniversaris, trobades, gegants, bitlles, aplecs, sortides, correfocs, concerts...). A Colldejou hem celebrat sant Isidre, patró dels pagesos. Missa en el seu honor, benedicció dels camps, dinar per la gent gran a l'Hotelet i ball amb els Charlotte amb coca de sucre i vi ranci i dolç per a tothom.
Dia d’Europa. Ens omplim la boca que som europeus però si ens ho posem a pensar encara hi ha molta feina a fer. No tots els països estat igual d’equilibrats en salaris, sous i impostos i crec que si som una comunitat caldria que tot fos per igual. Està molt bé que puguem circular lliurement, que no hi hagi fronteres i que tinguem una mateixa moneda. Ara falta que hi pugui haver un sistema judicial europeu efectiu que vetlli per les cagades que cometin els països; on es pugui recórrer! A nivell d’exèrcit, a part que jo els faria desaparèixer tots, estaria bé que hi hagués un exèrcit únic i professional. Igualment, m’agradaria que s’interpel·lés més els ciutadans per prendre millor les decisions que s’hagin de prendre.
02 LA DONA/L’HOME (personatges rellevants, gent que mor, premis...). “No dic que els conservadors siguin estúpids en general sinó que, en general, els estúpids són conservadors” anglès John Stuart Mill (filòsof i economista). Va morir un 08/05/1873. Una veritat com un temple. Aquest filòsof és estudiat a BAT des de fa uns anys i potser s’hauria d’ensenyar a esferes superiors perquè la gent tingués major consciència d’on diposita el vot. Si noi; els estúpids són conservadors per això voten a la dreta carronyera, castissa i rància, tot i ser conscients de la corrupció i la misèria que hi sol haver al seu voltant.
Antonio Mercero, el creador de "Verano Azul" i "Farmacia de Guardia ha mort aquesta setmana. Dues sèries que van marcar la nostra infantesa la primera, amb el Chanquete i els amics de l’estiu. La segona amb la vida de barri al voltant d’una entranyable farmàcia i tota la seva clientela. Punt d’humor justet, bon rotllo, família, amics i petites històries d’amor. Ingredients suficients per no deixar indiferent.
03 L’EFEMÈRIDE/CAL RECORDAR (tal dia com avui). 10/05/1840 es va fundar la Mútua d'Obrers de la Indústria Cotonera a Barcelona. Aquesta fou la primera associació obrera de Catalunya. Només a la capital el sector reunia més de 50.000 treballadors sense cap tipus de prestació per contingència. És el precedent més remot de la Seguretat Social. Quant hem d’aprendre dels nostres avantpassats. Malgrat les condicions de merda que els va tocar viure es van unir i es van revoltar conta la injustícia per aconseguir un món més digne. Un munt d’anònimes i anònims que van posar la primera pedra per un món laboral més just.
10/05/1508 Miquel Àngel signa el contracte per a la decoració del fresc de la volta de la Capella Sixtina al Vaticà. L'obra es considerarà una de les obres culminants de la pintura renaixentista. Tot i la pila d’anys que va estar-s’hi fent-la quan hi ets i la contemples et quedes meravellat. Provablement sigui l’obra pictòrica més imponent del món. Doncs la va fer un geni del segle XVI.
04 LA METEO (el temps, encerts o no de les previsions, fenòmens...). Tardes amb pluja i tempestes irregulars que han afectat més el nord de Catalunya fins i tot amb alguna pedregada. A nivell de previsió han estat més precisos a 8tv que no pas a TV3 ja que han descartat pluja al litoral i prelitoral i així ha estat. Al Pirineu els gruixos de neu acumulats van del 29 cm d’Ulldeter als 239 de Boí. El dijous la frescor i la ventolera han pres el protagonisme. Divendres calorada estiuenca. Dissabte, ja al matí ha arrencat amb pluja i boira, cosa que els meteoròlegs van situar més de cara a la tarda. Però és que a la tarda els aiguats i les pedregades han destrossat un munt de collites especialment a la Noguera. A la Vall d’Aran han provocat una esllavissada brutal i al Pirineu nevades de 10 centímetres, fet que ha sorprès als meteoròlegs i tot. Diumenges de sol i ventades als estrems.
05 REUS DE TOTA LA VIDA/AL CAMP (notícies de la ciutat i de camp de Tarragona). ‘Els alcaldes del Priorat qüestionen les proves esportives massives a la comarca. El Consell d'alcaldes s'oposa a totes aquelles activitats que no tenen en compte les característiques i la petita dimensió de la comarca' (ReusDigital). Clar que si! Tot el meu suport a aquesta reivindicació. És una aberració que hi passin ral•lis cotxes i curses de motos amb que tampoc queda clar que aporta massa beneficis pels pobles que l’acullen.
Admesa a tràmit la querella per l'operatiu de l'1 d'octubre a Mont-roig. Els Advocats Voluntaris de l'1 d'Octubre han hagut de pagar 2.000 euros en no ser part implicada en el cas. El jutjat número 1 de Reus ha demanat identificar els agents de la Guàrdia Civil que van actuar a Mont-roig del Camp (Baix Camp) l'1-O, durant el referèndum declarat il·legal pel Tribunal Constitucional. És de justícia. Les càrregues injustificades fetes a Mont-roig demostren la ‘anada de la pilota’ dels qui les van ordenar i sobretot dels qui les van executar de manera arbitrària i amb una desmesura digna d’un drogat o un tarat. Que els identifiquin i que paguin.
06 EL TREMENDING TÒPIC (modes, tendències, mil•lenials, llibres, discos...). #eurovision2018 La veritat és que vaig veure una estona estona, cosa que inclou l’actuació d’Espanya junt amb altres. L’actuació espanyola no hem va semblar dolenta, al contrari; de les millors dels darrers anys. Doncs bé; l’han posat en 23ena posició. La guanyadora ha estat Israel amb una esperpèntica posada en escena tot i que reconec que la cançó era enganxosa. Un any després segueixo pensant que el festival és una estafa.
#valtonyc perquè entrarà a la presó. Li han confirmat la injusta i incomprensible sentència i d’immediat el faran entrar a la presó. Des del moment que s’ha sabut les xarxes han bullit en defensa del cantant i en contra d’aquest estament judicial obsolet, caduc i al servei del govern.
07 ESCLAUS DE LES DADES (dades, fets, textos, pactes, enquestes, descobriments, estudis...). Xiuxiuejar, aixopluc, caliu, tendresa, llibertat, moixaina, amanyagar, enraonar, ginesta i atzavara són les paraules escollides per anar al Talepaviljoen! 10.469 tuitaires han decidit que són les 10 paraules més boniques del català! Doncs vinga! A veure si en guanya alguna. Jo si hagués d’apostar per una ho faria per ‘llibertat’; i més en els temps que corren.
Nou estudi del CEO. Les dades no han deixat indiferent a ningú. Repassem-ne algunes. La monarquia i el govern espanyol les institucions més mal valorades pels catalans. Comprensible, sobretot arran de les ordres donades l’1 d’octubre i la incomprensió de part del rei. El 48% a favor de la Independència pel 43,7% en contra. Realment curiós que després de tot el que està passant la gent es reafirmi en el sentiment de la independència. En aquest mateix sentit aniria la pujada de la  CUP que passaria a tenir 11 diputats. Són els únics que s’han mantingut ferms en el seu pensament.
08 JUDICI ALS MEDIA (com s’han comportat els mitjans de comunicació i les xarxes tuiter i facebook). Entrevista de la Griso a Rajoy i a la mateixa hora Anna Rosa ha entrevistat a Rivera. Ni això respecten ara. Fins ara hi havia hagut un ‘fair play’ quan els mitjans parlaven amb algun polític. Avui s’ha trencat aquesta dinàmica i el deslleial ha estat Rivera. Pel que es veu esta molt dolgut pel terme ‘aprovechategui’ que va utilitzar Rajoy per referir-se a ell. Aquesta setmana han escenificat que no s’entenen i que el seu acord bàsicament era per anar de la maneta contra Catalunya. Me n’alegro que entre ells es fotin els plats pel cap! I ja és lo últim és que el PP posi d’exemple al PSOE.
'The New York Times' situa Espanya entre les democràcies que s'ensorren. Si des de fora ho veuen perquè no es veu des de dins? Doncs perquè la premsa està controlada i al servei del govern. És com en l’època de Franco que només es dedicaven a promocionar les virtuts del dictador i ocultaven les aberracions que dia a dia es feien.
‘Os metéis con Vigo Mortensen por hacerse de Omnium. Con Aminstía por criticar la represión. Con Alemania, Suiza, Bélgica y Escocia por negar el delito de rebelión. Os metéis con la ONU por cuestionar la prisión de los presos catalanes. A ver si veis que os estáis quedando solos’ (tuit Joan Mangues). Tuit encertadíssim que deixa en clara del que és Espanya avui. I és que en el seus deliris Espanya està quedant retratada als ulls del món.
Pudriendo el cerebro de los niños a la goebbelsiano manera. Torturando niños en público. La hez (Enrique Calvet, eurodiputat espanyol). Un tuit fastigós i lamentable. A aquest no el jutjaran ni el fotran a la presó, al contrari; se li han donat minuts a les teles del règim. Això si que és terrorisme verbal, adoctrinament i mentida clar.
09 AMANTS DE LA POSTVERITAT (brindis al sol, mentides, conxorxes, mitges veritats...). La Policia Nacional ha detingut mig centenar de persones que es feien passar per altres homes i dones a l'hora de fer els exàmens de castellà necessaris per aconseguir la nacionalitat espanyola. 17 arrestats a Barceloa, 16 detinguts a València, 6, a Mallorca. Un engany més en aquesta societat bruta i corrupta. Que no ha de fer la gent si els seus líders són els primers corruptes? Lamentable!
10 UN TIP I L’OLLA PLENA (notícies negatives). Pío García-Escudero obliga  a la senadora d’ERC, Mirella Cortès a prendre possessió en castellà, després de provar-ho en una de les llengües cooficials d’Espanya: el català. La cooficialitat se la passen pel cul com ben bé es pot veure en la seqüència. Vergonyant! I després fins i tot ha fet escarni dient-li que ja era hora que ho fes en castellà. Amb dos collons la senadora ha repetit el que ha dit: que aposta per la llibertat dels presos polítics.
11 QUE N’APRENGUIN! (Notícies positives). Barcelona tanca el 2017 com la ciutat del món amb més congressos internacionals. L'activitat congressual que desenvolupa la Fira ha contribuït a superar a ciutats com París i Viena. Per alguna cosa serà però segur que la causa no és el 155. La feina ben feta d’alcaldes, Generalitat i país en són la clau. A part de l’enorme atractiu i potencial que indubtablement té la ciutat.
12 ‘DURUS’ A QUATRE PESSETES (economia, fraus, hisenda, euros). 'Argentina negocia un préstec amb l'FMI per atenuar la pujada del dòlar. La moneda argentina no para de devaluar-se. I és que la por a un corralito esvera. Ela argentins ja van haver de viure una situació econòmica de crack   i fallida i no volen tornar a viure-la, d’aquí la crida a l’ajuda al Fons Monetari en previsió d’una caiguda insostenible. En aquest sentit Macri ha pres una bona decisió.
13 EL PROCÉS (notícies lligades al procés sobiranista català). Top Llarena informa a Alemanya que només té els indicis que li ha donat la Guàrdia Civil sobre la malversació de fons públics. Argumenta que li falten els informes de Montoro. Jo crec que a Alemanya se’n fan creus de veure com un jutge es capaç de fotre a la presó preventiva a gent sense proves clares. Aquesta mateixa setmana, en el context de les declaracions que ha pres, Llarena ha dit a la Boya: "Si vol, la processo per rebel·lió". Com si mira; poguessis triar si vols carn o peix. La qüestió és que et vull al trullu i si no t’hi foto per una causa t’hi fotre per una altra. Quina vergonya constant!
Joaquín Jiménez, exjutge del Suprem (fa sis mesos que es va jubilar): ‘Els presos haurien d’estar en llibertat. Els empresonats haurien d’estar en llibertat provisional No hi ha rebel·lió. Per posar-ne un exemple: no ha estat un 23-F. No hi ha cap paral·lelisme entre els CDRs i la kale borroka’. Dir això és tremendisme punitiu’. Mare meva. En una línia similar en la que altres il•lustres espanyols es posicionen en contra de moltes de les actuacions que s’estan duent a terme des de l’estat com per exemple l’Elpidio José Silva. Tant de bo, almenys serveixi per fer obrir una miqueta els ulls a l’obcecació espanyolista cavernària. En un sentit semblant , l’advocat de Clara Ponsatí ha donat una lliçó a la caverna espanyolista dient i demostrant que a Espanya no hi ha justícia.
‘Millo defensa l'operació espanyolista per retirar llaços grocs a Barcelona’ (LaVanguàrdia). Clar que sí! Que has de dir tu ‘txaqueteru’? Tindràs l’honor d’haver tornar a ser la màxima representació de Catalunya però noi ja em diràs que has fet en tot aquest temps. Passar la mà per l’esquena als teus, mentir, manipular i això si: penjar-te medalles. Doncs no noi! El 155 ha estat una intervenció barroera i bruts de les nostres institucions i de les nostres finances. Si les coses han anat bé és per l’estabilitat que venia de l’etapes anteriors... del president Puigdemont, Mas... tu no has fet res miserable titellot al servei del soraidisme.
Un jutge de Badalona obliga una núvia a treure’s la xapa dels presos per casar-la. Els ha dit que “és un organisme públic neutral”, i que “també prohibiria símbols de VOX o del PP”. És una mostra viva del que és l’estat espanyol. No il•legalitzen res que faci tuf a extrema dreta (sindicats i partits com Fuerza Nueva, Vox, manifestacions d’ultres amb símbols preconstitucionals...), subvencionen monuments i entitats feixistes (Valle Caídos, Fundación F.F), no jutgen ni condemnen els feixistes que han comès atacs directes (Blanquerna), ni als que han fet amenaces directes de mort (com els de tanc a Puigdemont) etc però en canvi són capaços d’amargar el dia que es casen a uns nuvis per un llacet groc. Indignant!
El govern espanyol recorre al Constitucional la reforma de la llei de la presidència per permetre investir Puigdemont a distància. Es crema així el darrer dels cartutxos abans d’acabar els terminis. Tot sobre el previst. El dijous a la tarda, el mateix Puigdemont per vídeo ha anunciat que el candidat serà l’advocat Quim Torra. De totes les declaracions que hi ha hagut la més lamentable i penosa m’ha semblat la de Podem Catalunya. El Domènech abans ni d’haver parlat amb el candidat ja l’ha criticat. No m’agrada haver d’encasellar-vos però noi us veig més lluny que a prop de nosaltres. Amb tot constatar la mort definitiva del PSC. Ahir ja van fer el comunicat conjunt amb el PSOE. Finalment, s’ha procedit a investir el Quim Torra, el qual en la sessió d’investidura ha deixat molt clar quins seran els eixos: República, restaurar la Generalitat, treure el 155 i restaurar el president legítim que no és altre que el de Puigdemont. En la primera volta no ha estat investit però les abstencions de la CUP ho permetran fer en segona. Les reaccions al discurs han estat lamentables. Que els de C’s són la púrria més absoluta ja se sap; juguen el seu paper més de cara a la Moncloa que aquí. Però el paper del PSC i Podem m’ha semblat enganyós i fastigós. Molt decebut amb unes sigles amb les que molts ens podríem sentir identificats però de les que cada dia ens sentim més lluny.
14 TIP DELS IUESEIS (notícies lligades als EUA). Gina Haspel, candidata de Trump a dirigir la CIA, diu que prometrà no promoure mai més la tortura, com va fer en una presó secreta de Tailàndia després dels atemptats de l'11S. Arriats anem amb aquesta! Quin desori està fent el Trump dia rere dia. Deixarà els iueseis barrallat, en guerra, devaluat, amb problemes comercials, sense immigrants i fora de les principals aliances mundials. Quina feina més lamentable! Una situació, la americana, que ha estat reflectida en un clip que ha estat trending: ‘This is America’. Un videoclip que mostra uns EUA com a  terrorífics. El tema de Childish Gambino fa referència directa al culte a les armes i a la violència. Doncs això; uns valors de merda amb els que caldrà molt en compte. Amb tot l’homenet, com si fos el tonto de la classe però sabedor que es el fort, fa i desfà de manera bel·ligerant les aliances i els acords dels darrers anys. Més que res per demostrar al món que ell té la tita més llarga.
15 EL NOSTRE PA DE CADA DIA (notícies relacionades amb l’església catòlica i si s’escau altres confessions). ‘El obispo de Lleida, Salvador Giménez, ha mostrado este miércoles su deseo de llegar a un acuerdo extrajudicial con el de Barbastro-Monzón, Ángel Javier Pérez Pueyo, en el conflicto en el que la diócesis aragonesa reclama a la leridana obras de arte originarias de iglesias aragonesas que hasta 1995 pertenecieron al Obispado de Lleida’ (ElPaís). La veda oberta per Sixena ja es va dir que seria utilitzada per altres pobles de la franja per reclamar altres obres suposadament ‘robades’ entre els bisbats. Jo la veritat; si es per tots igual mira, ho puc entendre però com que no hi veig ni un pam de net, sospito que no deix ser una formula més de castigar tot allò que porta el segell de Catalunya. Em sembla molt bé per altra part que el Bisbe de Lleida, vista la pena de Sixena, vulgui evitar la via judicial i plantegi la via del diàleg i el pacte.