APARTATS

9 de des. 2018

ELS PUNTS SOBRE LES ÍS. SETMANA 03-091218


UNA IMATGE VAL MÉS QUE MIL PARAULES.


Un vaixell de l’armada espanyola passejant-se navegant a prop de Gibraltar ha fet sonar l’himne d’Espanya a tot drap. Gibraltar mai serà espanyol!

QUÈ S’HA CELEBRAT O FET? Pont de desembre amb poca cosa que celebrar la veritat. Uns dies per desconnectar per afrontar la recta final abans de Nadal. Com Nietzsche, cada vegada em sento més allunyat de l’Estat i de l’església. L’Espanya ‘una, grande y libre’ ha celebrat els 40 anys d’una Constitució que ja fa molts dies que ha quedat obsoleta. Voleu raons? Doncs perquè embolcalla un règim on els tres poders s’entrelliguen sota el govern d’un rei igual de corrupte i fastigós que el mateix sistema. La negació que la carta magna s’ha de refer i adaptar a les necessitats d’avui i no de fa 40 anys fa que cada dia hi hagi més gent allunyada d’aquesta ‘camama’. Sentències com la de la manada, la burda negació del poder judicial o gravacions com les del Villarejo deixen el sistema per terra. Només l’han reformat quan a la casta unionista els hi ha vingut en gana per rescatar als bancs per exemple. I si no se n’adonen que en aquesta constitució Catalunya no hi té cabuda, doncs fotrem el camp. Cada dia més defensor de la República, tal com han reclamat al País Basc en una manifestació multitudinària. Així mateix, tot el suport a l’Adrià Carrasco que en una conferència del Borrell ha tingut el valor de dir-li que la ‘constitució és una farsa’. Igualment, em sento allunyat d’una església casposa que no fa un pas per fotre fora dels seus altars Franco i que se n’alegra de l’auge de Vox. Com dic, res a celebrar!

EL PERSONATGE. Noam Chomsky. Aquesta setmana ha fet 90 anys. Va néixer un 08 de desembre de l’any 1928. Pels que vam estudiar filologia però des de sempre hem estimat les ciències que envolten l’individu aquest senyor és un mestre. Va ser un dels primers en criticar el capitalisme així com la política exterior dels iueséis. Amb tot, defensava la lliure associació a l’hora d’organitzar-se. Totalment en contra de l’autoritarisme, de la jerarquització i la burocràcia i en darrer terme la globalització. A les seves tesis se les coneix com a socialisme llibertari; molt properes a l’anarquisme social. A nivell de lingüística, a ell li devem la sintaxi. A nivell filosòfic el situaríem en la línia cartesiana del racionalisme. En definitiva, una llegenda viva!

L’EFEMÈRIDE. 35 anys de Thriller. Recordo que vaig anar a casa dels meus millors amics que tenien televisió de pagament i em van posar aquella meravella de peli. Vaig quedar al·lucinat. Avui és una icona! En Michael Jackson va saber fusionar el vídeo i la música per fer una peli curta. 32 milions de còpies venudes. Que va ser el rei del pop no en tinc cap dubte. En aquest aspecte crec que és insuperable. Al llarg de la seva vida musical va saber combinar música i coreografies de vertigen amb una amplitud de film que deixava astorat. Va ser un revolucionari. Iniciava a partir de llavors un època daurada en la seva carrera amb treballs espectaculars com el mateix Thriller, Bad i Dangerous. Tres discos imprescindibles per saber qui fou més enllà dels escàndols personals. Val molt la pena navegar pel seu llegat musical i descobrir repassant les seves lletres que era una persona sensible i humana com la resta. Com sempre m’imagino que els diners i un estat de salut delicat el van pertorbar una mica fins a dur-lo al precipici. En cap cas crec que fos una persona dolenta. Sempre he dubtat que ell fos capaç d’abusar de menors, tot i que massa sovint se’l veié fent coses estrambòtiques.

LA METEO/ESPAI TERRA. Setmana ben tranquil·la, anticiclònica; amb temperatures impròpies per un desembre. Aquest fet ve a corroborar una vegada més de les conseqüències del nostre maltracte vers el medi. De fet el dimarts, se’ns va posar la pell de gallina veient el documental ‘A punt de fer tard’ del Leonardo Di Caprio. El retrocés continu dels casquets polars dóna fe de l’escalfament global. La temperatura en pocs anys ha pujat fins a dos graus i s’està desfent el gel. Posa la pell de gallina veure com ciutats de Califòrnia s’inunden de tant en tant amb el creixement sobtat de les aigües properes. Si no hi posem fil a l’agulla en pagarem les conseqüències! És provable que en molts llocs del món s’estigui fent tard. Hem de lluitar contra aquests xacra ‘negacionista’ especialment instal•lada al voltant de Trump. Els lobbis de poder vinculats al negoci del petroli ja s’han cuidat de tapar-los bé la boca amb una bona calerada perquè neguin l’evidència. Malparits!

Noves dades dels embassaments de casa nostra. Ulldecona ha passat de l’1% fa un any al 82% actual, Siurana del 13% al 47% i Riudecanyes del 18% al 85%. Magnífic!

EL TREMENDING TÒPIC/MEDIA. Per quarta setmana consecutiva, les armilles grogues han pres tot el protagonisme de les xarxes socials no només a França sinó a Europa. Per molt que el Macron ja ha parat la llei d’apujada dels carburants, el poble segueix en peu de guerra perquè entén que s’ha pres una decisió sense atendre els interessos del poble, sinó anant-hi en contra al mateix temps que s’afavoria les elits amb més diners de França. Les xarxes han bullit amb les crides a la mobilització i amb la gent de les grans ciutats, especialment Paris, tapant i protegint els seus negocis. Es calcula que hi han participat unes 140.000 persones, de les que la policia n’ha agafat unes 2000. Que n’aprengui la classe política que ha de fer cas al poble.

QUE N’APRENGUIN! Eleccions andaluses. Ja tenim l’ultra dreta a les institucions espanyoles. Si nosaltres no ens mobilitzem ells guanyen. Clar, aquí s’han sumat diferents factors. El primer; massa anys al govern dels socialistes i massa casos de corrupció. Segon; els socialistes es van confiar creient que guanyarien amb la gorra. Tercer; baixa participació. La gent ‘ha suat’ d’anar a votar. Quart; campanya agressiva essencialment en contra de Catalunya atiant un odi contra nosaltres ple de mentides que són ben rebudes per un públic receptor cateto i ignorant de part de dels PPC’s. Cinquè; s’ha donat sortida a un partit d’ultra dreta als mitjans quan hauria de ser il•legalitzat. Aquests si que són la veritable xacra del país. El seu discurs està encarat cap als forats que consideren que deixen els altres i que segueix donant fe del que mai ha deixat d’existir a Espanya: l’homofòbia, el masclisme, la intolerància, el racisme, el franquisme i l’anticatalanisme. Una dada que els ha de conduir a la reflexió. La major part de votants de VOX són immigrants procedents de fora de la UE. Per cagar-s’hi. Una gent que vota un partit que els vol fora d’Espanya o que vol aixecar un mur a les portes de la seva pàtria. El seu líder, en una entrevista a ‘Okdiario’ ha dit que s’han d’eliminar les autonomies, tancar les televisions autonòmiques i centrant-se amb Catalunya, tancar TV3 clar, posar un 155 permanent i empresonar el Torra. Aneu-los-hi donant protagonisme a aquesta xusma.

UN TIP I L’OLLA PLENA. Amb els Mossos. Què passa? Tios amb porres extensibles pegant a Girona, Brimos al crit d’’a por ellos’. Protegir abans uns que van de feixistes i espanyolistes totalitaris, que venen a casa nostra a fotre-se’n de nosaltres. I qui els imputa aquests malparits de Vox per les consignes que van proclamar sense por? Vergonyós! Això si, a carregar contra els antifeixistes amb tota la ràbia possible. O es depuren responsabilitats o Buch dimissió. En canvi, en els talls de carretera de l’Ampolla de dissabte, per reclamar justícia, els Mossos no han intervingut i han permès que quasi s’arribessin a la cara afectats per la protesta i protestants. Aclariu-ho si us plau i purgueu el cos de feixistes.

ESCLAUS DE LES DADES. 1.400 són les entrades que es van vendre al concert d’Ancona quan l’aforament era de 870. Indignant que amb totes les catàstrofes que han passat en els últims anys a nivell d’espectacles encara es tingui la barra de temptar la sort d’aquesta manera. El resultat una estampida provocada pel llançament d’un gas a l’interior del recinte i 6 morts. És una vergonya! I el Salvini de manifestació abans que anar sense dilació a donar suport a les víctimes.

DURUS A QUATRE PESSETES. ‘El preu de la llum situa Espanya com el quart país més car d’Europa. Des del 2008 el cost de l’electricitat ha escalat del 16è al 4t lloc en el rànquing del Vell Continent’ (DiariAra). En concret 23,83€. En temps de crisi encara fan més mal aquestes dades i més amb l’hivern a les portes. És una vergonya veure com els que surten del govern són ‘enxufats’ en telefòniques, elèctriques, gas... i au! Quan podríem generar energia renovable i de més maneres, curiosament se’ns tanca aquesta porta i a més ens fan pagar més. No hi ha dret!

EL PROCÉS. Josep Rull i el Joaquim Forn s’han afegit a la vaga de fam per denunciar la injustícia que Espanya està fent contra ells en mantenir-los en presó preventiva de manera injustificada. La resta de desdejunis són imbecilitats! No serveixen per res! Tot de cara la foto! Als presos els hi dono suport, a la resta no!

A Brussel•les, un any després de la gran manifestació amb més de 100.000 persones, hem assistit a la creació del Consell per a la República. No sabem quina efectivitat tindrà, tal com apunta la Cup; haurem d’esperar. Però es planteja com una eina que anirà més enllà del que no deixi fer la via autonomista espanyola. L’actual govern de la Generalitat hi ha donat suport, en un gest que estic segur que durà amb ell noves querelles. De fet, la maquinària unionista ja ha començat a demanar 155. Torno a dir i mai més d’acord amb el pare de Raül Romeva: deixeu els presos tranquils i proclameu la República.

Els CDR han començat a bellugar-se tallant l'AP7 a l'Ampolla, tallant carrers a Barcelona i en darrer terme obrint peatg

TIP DELS IUESEIS. Vull parlar i recordar el gos Sully del president Bush pare. Des de que es va morir la seva dona, sempre ha estat al costat d’ell fins a la seva mort el passat divendres. Una vegada mort no s’ha apartat del fèretre en un gest de fidelitat encomiable. Ja m’agradaria que moltes persones tinguessin la meitat d’humanitat i comprensió que ha demostrat aquest gos. Per cert, en el funeral van deixar entrar l’idiota del Trump perquè presentés respectes davant del mort. Pel que es veu, la família Bush havia trencat relacions amb la tofa groga arran de les seves males praxis. Malgrat tot, el vell Bush va voler explícitament que el Trump hi anés. Seran uns dies de certa treva pel Trump en tota la trama que el vincula amb Rússia. De fet han estat hores ja que una nova polèmica els ha esclatat a la cara. Han detingut Meng Wanzhou directora de Huawei acusada d’espionatge contra els EUA.

REUS DE TOTA LA VIDA/CAMP. 80% d’ocupació a la Costa Daurada. Són molt bones dades atenent que són dies on la gent sol anar a la muntanya i a la neu. L’estacionització del sector en llocs com Salou fa molt de mal. S’hauria de buscar una nova estratègia amb la que durant tot l’any hi pogués haver una millor oferta en aquestes zones. Mentrestant, el sector comercial preveu un millor temporada que les anteriors. En aquest sentit, aquest 09 de desembre, a la capital del Baix Camp, s’ha celebrat el dia mundial de l’avellana. Vull aprofitar el benentès per afalagar i promoure la nostra avellana. Cuidem-la, comprem-la i promocionem-la; és part de nosaltres.

EL NOSTRE PA DE CADA DIA. El bisbe de Córdoba diu que se n’alegra del canvi social que s’espera a Andalusia arran de les darreres eleccions. Així mateix espera que aquest mateix canvi acabi produint-se a la resta d’Espanya, davant dels que volen trossejar-la. En la mateixa línia, un portaveu de la conferencia episcopal española (en minúscula clar) n’ha mostrat una actitud similar. Curiós que església i dreta i ultra dreta es vegin bé els uns amb els altres, més atenent el passat que els va lligar amb el franquisme. Lluny de tota aquesta escòria vull estar!