APARTATS

16 de des. 2018

ELS PUNTS SOBRE LES ÍS. SETMANA DEL 17-231218

UNA IMATGE VAL MÉS QUE MIL PARAULES.


La imatge va per una de les composicions que té exposades Jaume Plensa al MAGBA, quan es compleixen 70 anys de la Declaració Universal dels Drets Humans. Doncs bé, l’obra immensa és en forma de cortina. En ella hi podem llegir del sostre cap a terra els 30 articles de la declaració. Les lletres són grans i de metall. Si les fas xocar entre elles a més emeten agradables sons.

QUÈ S’HA CELEBRAT O FET? La Marató de TV3 i CatRàdio pel Càncer. Un any més i ja en van 27, se celebra aquesta gran iniciativa. Enguany els diners seran destinats  a la lluita contra el càncer. Arreu de Catalunya s’han organitzat múltiples actes per recaptar diners. A Colldejou, al matí hem fet una excursió la mar de xula, hem pujat al pic rodó per posar un pessebre en un raconet i hem esmorzat plegats. A la tarda, al Casal, hem fet una xocolatada solidària per a tothom, hem passat un vídeo amb les imatges de la Marató de l’any passat i hem escrit desitjos ens uns llaços que seran penjats a l’arbre de Nadal. La segona part de la celebració la farem el dia 10 de febrer amb la festa de la clotxa.

EL PERSONATGE. Javier Lamban. Cada vegada que parla noi, n’hi ha per posar-se les mans al cap. Quan fa un any que ens van robar les obres de Sixena amb la seva llei i la seva justícia, després d’haver-les rescatat de la misèria i l’abandonament en el que les havien deixat els aragonesos, aquest malparit de Lamban no té altra feina que seguir ficant-se amb Catalunya i Torra. Ahir, en la suposada celebració del retorn, va dir el següent de Torra: “Torra es un personaje fascistoide y estrafalario”. No es deu haver mirat al mirall! Ell mateix deix ben clar com van aconseguir que les obres retornessin, amb la llei feta a la seva mida: “Sijena es símbolo de dignidad, Sijena es más que Sijena, es sinónimo de Estado de derecho”. Tu si que ets un feixista, miserable. Mireu que diu: "El independentismo se combate con política, ley y cultura". L’independentisme no es combat així cateto, es combat escoltant què demana i negociant ja que darrera hi ha milions de persones, que estic segur que tenen una formació i una educació molt més acurada que la teva. En seu deliri continua dieant que s’ha permès que Catalunya hagi fins i tot manipulat la història per a la seva conveniència. I que amb els seus poders han manipulat -alienat diu- milers de persones. N’hi ha un tip! Aragó no ha pogut pair mai que està per darrere de Catalunya (que tampoc es tracta d’això). I lo bo del cas és que milers d’aragonesos van fotre el camp de casa seva per trobar una oportunitat a Catalunya. On és tota aquesta gent tapant-li la boca a aquest miserable? Prou de generar odi. Ja està bé que siguem l’ase dels cops de tots! Si hi hagués higiene democràtica haurien de fer cessar aquest miserable!

L’EFEMÈRIDE. El 15 de desembre de 1966 moria Walt Disney. És evident que va ser un revolucionari del món del dibuix animat i el salt al cinema, però no vull parlar d’això. El vull recordar ja que a través de la llarga trajectòria podem veure com han anat canviant els rols en la societat, sobretot del paper que ha jugat la dona. En un primer moment el masclisme va imperar en els seus primers treballs. La dona hi apareixia com a submisa i incapaç de prendre decisions per si sola. Sempre estant a l’espera d’un home que la salvés d’una vida desgraciada. Afortunadament, amb el temps, els papers de les dones han anat adoptant major independència, seguretat i insubmissió. Com dic un reflex de la societat molt clar. S’ha guanyat molt però encara hi ha molta feina a fer per eradicar el masclisme del nostre dia a dia.

LA METEO/ESPAI TERRA. Setmana marcada pel final de la ventada, amb un anticicló damunt nostre ben ferm que ens ha donat estabilitat fins dijous, quan la pluja, les nevades i el vent han guanyat protagonisme a casa nostra. Neu benvinguda al Pirineu i fins i tot al Montseny.

Terratrèmol a Lorca. Un nou terratrèmol de 3’5 de magnitud s’ha registrat en terres murcianes sense danys ni víctimes afortunadament.

Pluja de meteorits coneguda com a Gemínides. La més important de 2018. S’ha pogut veure des de pocs llocs però les imatges que alguns han pogut prendre són realment espectaculars.

EL TREMENDING TÒPIC/MEDIA. Nou despropòsit de la injustícia espanyola. Un paio de 25 anys va tenir relacions amb una noia d’11 anys discapacitada (reconegut un any després amb un 65%). És fastigós que un paio amb aquesta edat se li acudís acostar-se a una nena. El tio ha al·legat que ella aparentava més edat i s’ha quedat ben ample. El jutge se’l creu. El més trist és que la fiscalia no recorrerà al Suprem perquè la família ha tancat aquesta porta. Si els pares i la fiscalia són uns inútils, almenys el jutge hi podria posar cordura. Doncs no! El dia que Espanya reaccionarà potser ja serà massa tard! Normal que les xarxes hagin tret fum amb aquesta indecència.

QUE N’APRENGUIN! Dues iniciatives lloables. La primera consisteix anar al quiròfan a nens que han de ser operats conduint ells mateixos vehicles de transport elèctrics sentint-se protagonistes. Una experiència que s’ha dut a terme al Parc Taulí de Sabadell, aplicada ja a Bilbao amb èxit i que ens ve dels EUA.

La segona experiència està relacionada amb la gent gran. Aquest dissabte, que hem sabut que han augmentat les estafes i robatoris vers la gent gran, hem sabut també de la iniciativa màgica de diversos centres per oferir dinars de nadal i companyia a la gent gran. Gran iniciativa! En dies assenyalats com aquests donar amor i donar-se als altres i estar en companyia són els millors regals que podem fer.

UN TIP I L’OLLA PLENA. Lamentable sessió parlamentària al Congrés dels Diputats. Ja sabem que Casado i Rivera són uns miserables. N’han donat mostres més que suficients. Al ple d’ahir però la baixesa moral va superar tots els límits de la dignitat humana. El PP veu que Vox li està arrabassant votants amb el discurs recolzat en totes les ‘patranyes’ possibles, però que té per bandera la defensa d’Espanya des de l’extrem feixista. I ells ara volen ‘imitar’ part del discurs d’aquests miserables i ho fan amb la mateixa arma de sempre: ficant en el focus Catalunya. Veiem-ne aquest exemple: "Su socio Torra quería balcanizar España y lo único que usted ha conseguido es ulsterizar Catalunya. Ha conseguido que las familias no queden para cenar en nochebuena". El mateix que Rivera ja fa temps que ho practica i li va bé. Mireu que li va dir: ‘Bájese del avión y pise la Catalunya real no la que ve usted desde su burbuja. Usted no está protegiendo a los catalanes porque va de la mano de los que quieren liquidar España’. La gent definitivament és idiota i els hi dóna un suport que no haurien de tenir. Em dol veure la Dolors Monserrat o la Camacho aplaudint bavejant un discurs ple de mentides i falsedats en contra dels seus germans, cosins i conciutadans catalans. No tenen perdó! On és el món? On és Europa censurant aquestes actituds lascives? De la sessió però em va doldre profundament veure com el Pedro Sànchez -en qui jo ja deia que no s’hi podia confiar massa- amenaçava Catalunya ja em diran per què. I és que no estan fent res per avançar en la República. Vull agrair, a part de les intervencions dels partits catalans, els discursos de Compromís i sobretot l’altura de mides de Pablo Iglesias. Gràcies simplement per ser net!

ESCLAUS DE LES DADES. ‘Los terroristas del 17-A tenían documentos de la Policía sobre cómo fabricar explosivos’ (ElPeriódico). Llegeixes la informació i se’t posen els pels de punta. Resulta que els gihadistes van rebre per whassap un document de la Policia Nacional d’Andalusia en el que s’explica com fabricar l’explosiu ‘la mare de Satan’ (el que va esclatar a Alcanar). Jo, arriba un moment que no sé que pensar. L’imam de Ripoll era un protegit de la policia i ara resulta que aquests assassins malparits tenien una informació interna de la nacional. Tot fa un tuf molt extrany! Algun dia se sabrà la veritat però si s’acaba provant algun lligam dels causants de les morts i la policia serà un escàndol sense precedents.

DURUS A QUATRE PESSETES. ‘España se sitúa a la cola entre los países que menos incentivan fiscalmente el ahorro’ (ElConfidencial). Clar, normal. Amb les pagues que es tenen i amb molts preus pels aires ja em diran com es pot estalviar. La gent sol viure el dia a dia, el present. De fet molta pobra gent sobreviu, més que viure. Segons dades de la OCDE, Espanya només aconsegueixen estalviar el 16% del total. Amb aquestes dades ens situem sisens per la cua en estalvi dels països teòricament desenvolupats. I ja no és ‘culpa’ de la gent, ho és dels governs successius que passen i que no prenen cap mesura al respecte. Una altra dada que mostra els temps de crisi en els que estem. Cada dia les famílies tenen menys fills. Fins a juny de 2018 ens hem situat en índex semblants als de 1941: 179.974 bebés. La reflexió és molt semblant. Només es guanyen diners per sobreviure! Com volen que es tinguin fills? Com volen que s’estalviï? En canvi, a Espanya creix el nombre de fumadors. Ens apropem a xifres de fa 20 anys: el 34% de la població fuma.

EL PROCÉS. El càrrec de President de la Generalitat al Joaquim Torra li ve gran. La persona i l’equip que hi ha al darrere no poden donar carnassa a la púrria de l’oposició setmana rere setmana. No em sento gens identificat amb moltes de les coses que diu i fa. Deixant de banda que lo del desdejuni és una xorrada, l’ha cagat amb criticar els Mossos i sobretot en defensar ‘la via eslovena’. Jo ja sé que ell ho diu pel tema dels referèndums, però abans que dir res ha de veure per on se li posarà l’oposició. Ells només estan a punt per trobar indicis de violència i així justificar les acusacions que tenen preparades. Algú ho havia d’haver previst! En vistes de la pressió -i l’amenaça espanyola- barretada als Mossos i a barallar-se per les vies. I a comprometre’s a trobar-se a Barcelona en el consell de ministres la setmana vinent. Malgrat el desori que demostra el govern, mai renunciaré a les meves legítimes aspiracions de ser independent.

500 diputats i exdiputats d'Europa i Amèrica demanen "l'alliberament immediat" de Carme Forcadell. I a Espanya què? S’ho passen pel forro dels ous. Si tinguessin més dignitat ja els haurien alliberat a tots. Doncs au! A escoltar Vox i a donar-los-hi la raó, tal com fa aquest miserable del Llarena. Abans escoltar la veu del feixisme abans que ser humans. La història i algun alt tribunal us jutjarà! De moment més mostres de suport com la vaga de fam de l’alcalde de Montblanc o les manifestacions a Madrid davant del Tribunal Suprem, per denunciar la injustícia espanyola. S’hi ha trobat a faltar els de Podem. Una llàstima!

L'alcaldessa de Girona defensa que el cartell dels Pastorets és "una sàtira" davant les queixes del PP perquè els àngels que hi apareixen van vestits de groc. No hi ha dubte que molts del tercet del 155 estan trastocats. Tot el suport alcaldessa.

Reivindicacions. Mig miler d'agents dels Mossos d'Esquadra van tallar la Gran Via de Barcelona per protestar per les condicions amb què treballen. Ara que tinguin els collons d’anar manifestar-se a Madrid, com van fer els de Xusmapol. En segon terme, manifestacions dels avis a Catalunya i en diferents llocs d’Espanya per reclamar pensions dignes. Doncs mira; entre els uns i altres potser si donessin suport a la independència per fer-se eficaç potser la seva situació milloraria.

TIP DELS IUESEIS. Al Trump li somriu la justícia. L’actriu porno Stephanie Clifford ha estat condemnada a pagar les despeses de la demanada que no ha estat acceptada contra el magnat per difamacions. En l’escrit s’afirma que ella va fer una acusació de falses amenaces contra ella de part del president perquè guardés silenci respecte a la relació que havien tingut. En una línia temàtica similar, l’ex advocat personal de Trump, Michael Cohen, ha dit que va pagar a dues amants del magnat en plena campanya electoral seguint ordres de l'ara president. Quin personatge! I aquest ‘zumbat’ ha de ser un exemple per als americans? Anem arriats! Però bé, als iueséis no tot són conxorxes i mals rotllos. També hi ha notícies que fan venir una rialla a la boca. I és que ha transcendit que dues monges d'un col·legi catòlic de Torrance (Califòrnia) van robar 500.000 dòlars del centre durant 10 anys (altrament dit estalviar) i se'ls van gastar en jocs d'atzar.

REUS DE TOTA LA VIDA/CAMP. Setmana clau perquè el club de futbol del Reus Deportiu es pugui saber si desapareix de la competició o hi roman. Els jugadors ja porten tres mesos sense cobrar i la situació s’ha tornat insostenible. La mala gestió ha estat evident. També crec però que dos equips tan propers a segona... mmm, complicat! Clar, per exemple en el tema de patrocini; el Nàstic qsempre serà el que tindrà més avantatges, atès que és l’equip de la capital. Es va rumorejar que si l’empresa del Piqué podia estar interessada en l’adquisició del club, però res. Amb tots aquests dies m’ha faltat un moviment en massa per poder ajudar; des de les institucions a ex jugadors passant per famosillos vinculats a la ciutat. Mentre hi ha vida hi ha esperança. Esperem que arribi una solució i el club el pugui salvar-se. I el dissabte s’ha anunciat que la directiva pagarà als jugadors el que els deu. Jugadors i entrenador fins que no ho vegin clar no estaran tranquils. És una gran notícia!

EL NOSTRE PA DE CADA DIA. El bisbe d’Alcalà Joan Antonio Reig Pla ha començat des de ja fa un temps un projecte anomenat ‘sexólicos anónimos’. Des d’aquesta plataforma pretén curar gent que vulgui lliurar-se de la luxúria i assolir la sobrietat sexual. Com si no tinguessin altres feines a l’església per fer. Com si no tinguessin gent i malalts que curar allà dins. Ha obert una campanya de ‘tractaments’ per superar diferents ‘adicions’. Entre elles superar l’homosexualitat o deixar la masturbació. Entre els seus darrers dos grans ‘hits’ dóna consells de com recuperar la virginitat i finalment dicta 12 passos per deixar el porno. Repassem-ne algun: destruir tot material pornogràfic, buscar un capellà i un amic que puguin ajudar-te, llegir les santes escriptures, foragitar pensaments luxuriosos, auto practicar-te petits exorcismes, no beure alcohol ni drogar-se i resar. Mare de Déu! M’he quedat astorat en llegir-ho! Jo vaig rebre una educació cristiana a les escoles a les que vaig estar primàriament i la veritat és que van ser molt manipuladores. Ja m’explicarà on es parla a les escriptures de totes aquestes xorrades. De tot el mestratge que he après de Jesús es resumeix en un sol manament: fes el bé i no facis als altres el que no et faries a tu mateix. Deixem el sexe en pau mentre sigui consentit, net i no violenti a una altra persona. Bisbe d’Alcalà deixeu de fer el ridícul!

Per acabar, un altre intent de coartar la llibertat d’expressió. Els bisbes espanyols i la ‘confe’ enfadats perquè els bisbes catalans han anant a visitar els presos polítics, als que aquesta xusma ja considera culpables de delictes molt greus, quan ni ha començat el judici.