APARTATS

30 de des. 2018

ELS PUNTS SOBRE LES ÍS. SETMANA DEL 24-301218

UNA IMATGE VAL MÉS QUE MIL PARAULES. La imatge del Nadal per a mi és aquesta: els nens a bord de l’Open Arms fent cagar el tió. Un gest d’humanitat que ennobleix encara més a les persones que ho fan possible i envileix una mica més als que els tanquen els ports del món!


QUÈ S’HA CELEBRAT O FET? Primera tanda nadalenca; una mica de balanç. Del sorteig de la Nacional com sempre hem rascat alguna cosa a Colldejou; anirà bé pel Centre Cultural que és qui ho organitza. El 24 a la nit precisament al poble vam sopar (amb assortiment de menges per picar) i vam fer cagar el tió plegats. La matinada l’acabàrem al Casal jugant al Risk i amb musiqueta. Als pares meus els hi vam regalar un sopar de càtering, per donar la benvinguda als dos nous pericus de la casa. El 25 vam dinar a Reus a casa de mons pares; sopa de galets i canelons i per sant Esteve, amb la família a casa nostra. De menú crema de marisc i mar i muntanya de peix amb rovellons de la temporada. Ja el dia 29 hem presenciat la meravella que suposa el Pessebre dels estels de Castelló (Vandellòs). Diumenge hem anat a Porrera per presenciar la 24ena edició del Pessebre vivent que s’ha desenvolupat pel carrer de la font de dalt. Un mèrit enorme! Els beneficis aniran destinats. L’Associació Club Vaixell de Tarragona. Per cert, del discurs de Nadal del rei, res de res. Cap aportació nova i res que surti del guió establert pel règim del 78. Del discurs de final d’any del President Torra doncs que diàleg, recordar els presos i exiliats i que el 2019 serà decisiu. Res de nou, tampoc! Cap pas ferm!
De tot plegat, sense cap mena de dubte, hem quedo amb la grata companyia de la gent i la família i més enguany que les circumstàncies no han estat les millors. Donar les gràcies perquè ho hem pogut tots junts i plegats.

EL PERSONATGE. Avui serà una persona Anònima en majúscules. Un sense sostre va trobar-se una cartera amb 1000 euros i la va tornar perquè fos entregada al seu amo; un senyor belga. Aquest si que és un veritable detall de nadal i no tanta parafernàlia de regals i aparences familiars. Gestos és el que ens cal i bones obres. El senyor belga ha fer una crida per localitzar aquesta gran persona per recompensar-lo. Una gran lliçó de vida en temps on massa escasses són!

L’EFEMÈRIDE. El 30 de desembre de 1896 el ‘Imperio Español’ va executar José Rizal, acusat de rebel•lió, sedició i conspiració. Avui vull repassar una mica la vida d’aquest oftalmòleg. Quin va ser el seu pecat? Defensar l’autonomia del poble filipí de la metròpoli espanyola. L’home va ser diverses vegades a Barcelona, on va instruir-se de l’ideari federalista català d’il•lustres com Pi i Maragall. Pel que es veu sempre el va perseguir l’ombra d’un paio l’Eulogi Despujol que va acabar essent nomenat governador a les Filipines. En contra d’ell va fer tot el que va poder. Va il•legalitzar el partit que va fundar Rizal (Liga filipina) i no va parar fins que el va agafar a Barcelona, el va traslladar a les Filipines i el va executar de la manera més humiliant que hi ha: d’esquena (per traïdor a la pàtria). No va comptar ni que es presentés com a metge voluntari per Espanya a la guerra de Cuba.

LA METEO/ESPAI TERRA. Nadal de platja tu. Quin temps! Boires a les fondalades però al litoral solet i caloret digne de setmana santa. Nit i dia de Nadal en màniga curta, i dia de sant Esteve més tapat amb una mica més de frescor. A partir de llavors fredorada i ventolera freda arreu. Al Pirineu han començat a patir per manca de neu i de baixes temperatures per poder-ne produir a les nits. Inversió tèrmica brutal; a la Torre de fontaubella 1 grau i a Colldejou 9.

La terra ha tremolat a Sicília arran de l’erupció de l’Etna, amb destrosses i ferits però sense víctimes. En canvi, la pobre gent d’Indonèsia encara troben cadàvers sota les runes, i ja en porten més de 400. Sembla que la terra s’hagi posat d’acord en esclatar i esquinçar-se! Relacionat amb els tsunamis, la Universitat de Michigan ha simulat el tsunami que va acabar amb els dinosaures. Conclouen que va ser 2600 vegades més potent que els tsunamis actuals. Atenció; van assolir una alçada de 1500 metres. Tot va venir per l’impacte d’un meteorit damunt de la terra.

EL TREMENDING TÒPIC/MEDIA. Segons Carla Merino, psicóloga de l’IMQ-AMSA, l’exageració a l’hora de fer els regals als nens els hi pot provocar baixa intolerància a la frustració i tenir una imaginació més pobra. I és que en som sense adonar-nos-en còmplices. Cada vegada les famílies per no ser menys els d’una banda que l’altra, omplen de regals i més regals els nens. No ens n’adonem que ja no valoren el detallet sinó que volen lo millor, el més car i molts. Ens podem trobar que un mateix nen la nit del 24 rebi regals del tió a casa d’un avis, l’endemà a casa dels altres i per sant Esteve a casa dels tiets o germans. I encara queden els reis. Llavors quan una persona vol tenir un detall amb ells el que acaba passant és que no ho valoren. També pot succeir que les expectatives siguin tan altes que s’acaben frustrant en veure el que els hi donen. Si, noi! A més van als tòpics i a lo que es ven més. És perquè ens ho replantegem!

QUE N’APRENGUIN! Hi ha algú net al PP? Fixem-nos en tot el govern Aznar; ni un pam de net. És un decàleg de tots els salts de la llei possible: finançament irregular, corrupció, tràfic d’influències, malversació... I ara la merda arriba a la boca de la dona del gurú de la màfia i ex alcaldessa de Madrid‘: Ana Botella y siete cargos de su Gobierno, condenados a pagar 25 millones por vender pisos públicos con rebajas a fondos buitre’ (OkDiario). Quina repercussió tindran en la societat espanyola tots els casos de ‘merda’ escampada del PP. Crec que és tan gran la xarxa tipus pop de la trama del PP que estic segur que al darrere hi ha molta més gent implicada que opten pel silenci, no fos cas que la caiguda de la merda els esquitxés a ells i tot. Lo del caciquisme de la Restauració és un pati de col•legi amb la trama del PP. Qui pot seguir votant-los? Els que són sabedors que els seus ‘trapis’ i ‘xanxullos’ poden acabar-se. Lentament han anat caient els dos puntals del ‘Règim del 78’, primer de la pota del PSOE corcada fins a la medul•la, ara comença ensorrar-se l’altra pota, la del PP.

UN TIP I L’OLLA PLENA. Al final s’han complert els pronòstics. El PP i Ciudadanos han permès que Vox entri al Parlament andalús. Quan el que haurien d’haver fet és aïllar-los per higiene democràtica, doncs no; els hi obren les portes del poder. Careta destapada: tots tres són el mateix amb algun matís: hereus directes i fills de l’ideari franquista. Mireu sinó el que ha fet aquesta impresentable: ‘Rocío Monasterio, dirigent de Vox, comparteix una pel·lícula de l’època franquista sobre la División Azul per comparar-ho amb l’entrada de Vox al Parlament andalús’ (elPeriódico). L’Alcalde de Cadis José María González (Por Cádiz sí se puede) els ha definit molt bé: són excrements del PP. Hem d’aïllar-los com sigui i a les tres forces a ser possible. Semblen desbocats a veure qui és més feixista.

ESCLAUS DE LES DADES. ‘Els delictes sexuals contra menors no prescriuran fins que la víctima tingui almenys 40 anys’ (ElPaís). És una mesura que ha pres el govern espanyol i que així no permetrà que els delictes prescriguin amb tanta facilitat. I tot i que crec que és una mesura bona, no deix de ser una mesura que és pren quan el mal ja està fet damunt d’una pobre víctima. En aquest sentit, crec que el cal és precisament evitar que hi pugui haver més víctimes i aquesta és una feina que s’ha de fer conjuntament entre famílies i escola. Una bona prevenció pot evitar moltes agressions. També és rellevant el paper que pot jugar la gent de l’entorn d’una possible víctima. Imprescindible és estar amatent per poder denunciar situacions de risc davant d’una persona. Finalment, crec necessari i imprescindible una vigilància molt més estricta de la gent que ja ha fet mal una vegada i es planteja la seva reinserció a la societat. Protocols i vigilància molt més estricta perquè no puguin tornar a fer mal a ningú com aquesta pobra noia de Màlaga.

DURUS A QUATRE PESSETES. Nou ‘pelotazo’ urbanístic a Madrid segons ha destapat elDiario.es. DCN (BBVA i Constructora San José) compren el sòl a meitat de preu a ADIF (Renfe) amb un contracte secret i acte seguit l’Ajuntament requalifica els terrenys. Només amb el sòl DCN obté plusvàlues de 1.000 milions d’euros. Títol de la peli: ‘Pelotazo privado con suelo público’. Allà si noi; allà val tot, a Madrid val tot. Com que és la capital, tot es tolera. Corrupció endèmica del partit més votat, ‘pelotazos’, corrupteles, clavagueres, màfies, tràfic d’influències... I mentrestant ‘los españoles’, encegats expressament per una classe política que desvia els veritables problemes amb Catalunya, la immigració o la unitat d’Espanya, segueixen criminalitzant els que no tenen culpa de res. I el cert és que això ja va més enllà dels partits; és el sistema que és negre i corrupte. Només cal veure que és la Carmena la que és al capdavant de l’Ajuntament. Indignant! Això sí; canya contra Catalunya: ‘El PP tomba al Senat el sostre de dèficit de Sánchez, que hauria suposat 400 milions més per a la Generalitat’ (324). Operació estima Catalunya engegada! La gran seducció d’Espanya no és refusable. Així és com voleu convèncer els catalans; amb pals, garrotades, insults, menyspreu... deixant de donar-los el que els toca! Llavors s’entenen mesures com la d’abandonar el FLA espanyol. Queda clar que Catalunya és capaç de quadrar els comptes per si sola i sinó acudirà als mercats. Crec que és la manera més clara de veure el potencial real econòmic del país.

EL PROCÉS. Commemoració per la mort del president Macià el dia de Nadal. Allà Torra ha parlat dels punts que va tractar amb el Sànchez. 21 punts que com el Memorial de greuges es passaran pel cul. Mentrestant, la gent ha anat en massa a passar una mena de vetlla nadalenca als voltants de les presons per donar escalf als presos i preses polítics. Ha estat un gran gest! A fora de Lledoners ens ha posat la pell de gallina que 450 cantants han cantat el ‘Messies’ de Haendel. Així ha reaccionat Vox: ‘@VoxLerida Aquí os dejamos una  foto de independentistas cantando frente a la cárcel de lledoners. Lo que no sabemos es la  hora en que la  Secta hará que sus seguidores se suiciden colectivamente’. Gent així hi és i fa molta pena però hi és i no passa res. Ha transcendit un vídeo en el que uns camioners espanyols en un sopar de nadal se’n foten dels presos polítics, els exiliats, la vaga de fam... cantant una suposada nadala. Em reservo el que els hi desitjo!

‘No hi haurà un judici del procés, n'hi haurà dos: el Suprem jutjarà 12 dels acusats i el TSJC jutjarà els membres de la mesa i Mireia Boya’ (324). I què? Doncs res! Una ‘filldeputada’ més pels que hauran d’anar cada dia a Madrid a aquesta farsa de judici. En qualsevol cas una merdosa mentida més. Voleu saber la sentència? Sense cap prova concloent: culpables. Al Tribunal de Drets Humans i una nova manotada als morros al sistema del 78. Però i a ells què? Hauran fet escarment per haver desafiat l’Estat amb una presó de 4 o 5 anys que ja no els hi traurà ningú de sobre.  Més, pel que comencen a dir entesos com el Pallín, van per evitar que el Jonqueras sigui candidat a les eleccions europees.

TIP DELS IUESEIS. ‘Kevin Spacey es defensa de les acusacions d'abusos sexuals en un vídeo a les xarxes. L'actor parla com si interpretés "House of Cards", el dia que l’han acusat formalment, per primer cop, d'una agressió a un menor’ (324). Molt americà tot plegat. Munto una mena de xou imitant la sèrie que m’ha donat més fama -tipus plató- per a defensar-se. Au va! Calla, defensat -que jo no dic que siguis culpable- però deix de muntar ‘tinglados’ mediàtics com aquests! Com a mínim per fer-ho tot plegat una mica més seriós i creïble! M’afarta veure aquests xous mediàtics típics de la venda al preu que sigui de qualsevol segon d’intimitat de la vida d’un famós.

Amb el país paralitzat pel boicot a uns pressupostos que defensen l’aixecament del mur a Mèxic, Trump ha volgut donar una imatge de serenitat, quan per dins segur que tot li deu picar. Així s’ha ficat de ple en la campanya nadalenca. En un acte que la seva dona i ell fan amb càmeres al davant, truquen a nens i els hi feliciten el Nadal. En una trucada a un nen de 7 anys, el molt malparit li qüestiona sobre l’existència del Santa Claus. I és que no té cap tacte. Normal que sigui una de les persones més val valorades al món. A la seva esquena hi quedarà la nena iemení a la que no va permetre fins a darrera hora estar amb els seus pares tot i saber que tenia una malaltia terminal. La nena s’ha mort! No té perdó de Déu no de ningú!

REUS DE TOTA LA VIDA/CAMP. Avui si que em sento orgullós de l’Ajuntament de la ciutat. Hem sortit a les notícies perquè Reus donarà feina a un grup de persones de raça negra ja que participaran en la cavalcada de ses majestats els Reis. Aquesta decisió ve després d’escoltar la demanda feta des de la iniciativa recolzada per la CUP #BaltasarDeVeritat, impulsada pel col·lectiu  ‘Casa Nostra, Casa Vostra’. Reus deixarà de ser un de les ciutats que no tenia representació d’aquesta raça. És una gran notícia, més tenint en compte que aquesta pobra va ser rescatada del mar per Open Arms i que des de llavors estan formant-se a casa nostra especialment per aprendre la llengua o treballar.

Tanca el Bar Boada de Tarragona, 71 anys després d’haver obert. Darrere d’ell queden uns entrepans quasi personalitzats i una etapa que va coincidir amb la Universitat Rovira Virgili que era a la plaça Imperial Tàrraco. Tot s’acaba! Pels bons moments Senyor Eduard!

No puc deixar de lamentar dos fets tristos i greus que han succeït aquesta setmana a Reus. El primer és l’acceptació de l’ERO a l’empresa Virgínies, fet que suposarà que entre finals d’any i el febrer es quedi un munt de gent al carrer. La segona és la falta de paraula de Joan Oliver al club de de futbol fet que ocasiona la marxa de diferents jugadors que queden lliures per incompliment de contracte. Pinta molt malament!

EL NOSTRE PA DE CADA DIA. Feliciano Miguel Rosendo va ser el gurú de l’ordre dels ‘Miguelianos’ (Orden y Mandato San Miguel Arcángel), a part de ser un suposat sanador. Doncs bé, la justícia espanyola l’ha absolt de 21 acusacions i només li fot 9 anys (quan en demanaven fins a 66) per abusos sexuals que va cometre sobre uns feligresa de manera continuada. Que els tribunals espanyols prenen decisions estranyes ja és una evidència, amb exemples com el cas de ‘Manada’, els membres de la qual estan en llibertat. Ara, si després hi afegim la indecència de l’església ja és per plegar. Els molts desgraciats encara han dit que només és un pecat i que no hi veu abusos sexuals. Papa Francisco; per molt que sigui la persona més ben considerada del món, hem de fer molt més per evitar i culpabilitzar aquests malparits.