APARTATS

2 de des. 2018

ELS PUNTS SOBRE LES ÍS. SETMANA 2611-021218

UNA IMATGE VAL MÉS QUE MIL PARAULES.


La Unesco ha declarat les barraques de pedra seca Patrimoni de la Humanitat. A Catalunya se’n compten 19.000. És un reconeixement a la feina per aquests arquitectes i artistes avantpassats nostres que les van edificar amb una tècnica ben ancestral passada de pares a fills: pedra sobre pedra. Entre les construccions barraques, masos, cisternes, marges i pous. Per ells la imatge!

QUÈ S’HA CELEBRAT O FET? Dia dels Mestres. Tot el meu reconeixement cap a ells, cap als bons Docents, que hi són! Com a docent em sento indignat per diverses raons entorn al món d’ensenyament. Hi vull reflexionar una mica! En primer lloc, perquè avui en dia el Mestre i el Professor han deixat de ser una autoritat dins la nostra societat. En la seva majoria, alumnes i pares se’ls passen pel forro i acabem sent els culpables de tot. A més, en les decisions que es prenen ministerials, sovint ni se’ls consulta a l’hora de fer canvis. Dos; els mestres majoritàriament no tenen els recursos que haurien de tenir, especialment per governar classes de més de 15 alumnes. A l’altra banda de la línia també vull fer una petita reflexió. Per mi el bon docent és aquell que s’implica amb els alumnes i els motiva, no el que es limita a llegir en veu alta un llibre i ni coneix els alumnes. A part que molts es cansen i demostren una deixadesa de funcions alarmant. Amb tot trenco una llança pel bon Mestre i el bon Professor!

EL PERSONATGE. "Tots hem estat infants, i tots hem salvat alguna cosa del naufragi de la nostra infantesa".  Quina gran frase! Una persona capaç d’escriure aquestes paraules havia de ser un geni. Aquests mots els escrigué el poeta i dramaturg Joan Oliver, que un 29 de novembre de 1899 naixia a Sabadell. Se’l recordarà més però pel pseudònim Pere Quart. Aquell 23 de maig de 1991, a la classe de la Buixeda de Lite Catalana de BUP, vaig llegir per primera vegada un dels seus poemes insigne ‘Corrandes d’exili’; em van colpir el cor. Una persona que des d’un país diferent del seu (ell va viure a França i a Xile) recorda la seva terra de la que ha estat privat, per la injustícia d’una dictadura miserable com la franquista (tros):
A Catalunya deixí
el dia de ma partida
mitja vida condormida:
l'altra meitat vingué amb mi
per no deixar-me sens vida.
Avui en terres de França
i demà més lluny potser,
no em moriré d'enyorança
ans d'enyorança viuré.
En Lluís Llach hi va posar música per encara colpir més i travessar amb més força el cor. Quina grandesa fer del que surt de dins una lletra com aquesta. I després encara hi ha inútils que diuen que la poesia és un gènere menor. Per desgràcia en els temps que corren, amb els presos catalans a la presó i els exiliats, aquestes ‘Corrandes d’exili’ encara agafen més força i demostren que gran és la injustícia que s’està cometent amb aquesta gent.
Per mi són filosofia de vida aquests versos:
Vacances pagades (1960)
CODICIL DE POETA
Us llego, amics, senzillament,
els tres quefers humils de sempre:
viure (i menjar) amb decòrum cada dia;
si podeu, endegar cobejança i luxúria;
pensar (creure o dubtar)
en la certesa i les hipòtesis 
de la mort de la carn
i la vida nova de l’ànima.
No hi ha res més a fer; i ja basta.
La resta és literatura.

L’EFEMÈRIDE. El 26 de novembre de 1985 moria assassinat pel terrorisme de l’estat espanyol Miquel Zabalza. Sota la direcció del ministre socialista Barrionuevo, la comissaria d’Intxaurrondo va sembrar el pànic. Fins i tot la CIA hi va ficar el nas per qualificar els informes amb el ‘B3’ que indica que podrien perillar les relacions diplomàtiques entre Espanya i els EUA si s’embombava. Aquí són documents que romanen sota secret. Significatiu és que els governs del PP i el PSOE, que quan els hi interessa ja es posen d’acord, van vetar anar més enllà. Doncs bé, van agafar aquest noi sota la sospita de col·laborar amb ETA i el van torturar fins a matar-lo. Per rematar l’acte execrable van llençar el cos al riu Bidasoa. Quan la mare va anar a preguntar pel seu fill li van dir que s’havia escapat i que l’anés a buscar a objectes perduts. Només va faltar la creació dels GAL per acabar de lluir-se. Pretenien acabar amb ETA sense cap mena de diàleg, acabant-ne amb els que consideraven que n’eren els líders. Vist el mal que han fet els uns i els altres és un miracle que avui es visqui amb pau en aquella terra! Està clar que les coses no s’arreglen a base de matar i de violència!

LA METEO/ESPAI TERRA. El vent ha estat el gran protagonista del primer tram de la setmana. Baixada de temperatures i glaçades/gebrades a diferents punts del país coincidint amb el final de la lluna plena. Una lluna que ha fet que els darrers rovellons d’aquests dies sortissin avivats tot i l’aparent bon estat per sobre. Estudis micològics apunten que en aquesta fase lunar es ponen els ous per després desenvolupar-se. Miqueta de pluja la matinada del divendres i prediccions que pronostiquen una setmana monòtona del pont de desembre amb anticicló i caloret fins i tot. A veure si hi ha una bona afluència de sortides.

He flipat amb les imatges del terratrèmol de 7 graus a l’escala de Richter a Alaska. Hi hagut risc de tsunami però al final no ha tingut lloc afortunadament. Un exemple clar de la bona preparació que demostren aquella gent.

Dades donades per TV3 evidencien que ja són 200 els Municipis que han fet un canvi en la recollida de les escombraries. Cada vegada s’opta més per la recollida selectiva casa per casa. Aquest fet obliga a la gent a reciclar més. Doncs bé una millora per a la nostra societat. Molts municipis han passat de reciclar un 20% al 65%. Al barri Vila Mocada de Lleida s’ha passat a reciclar el 67%, més del doble (Agència de reciclatge). És una gran notícia ja que tot reverteix en una més eficient dels residus que generem. Igualment no deix de tenir un punt amarg de crítica pel fet que si no ens ho passen a recollir per la porta de casa deixem de reciclar.

Brussel·les s’ha fixat el 2050 com a data límit per acabar amb l’alliberament de fums a l’atmosfera. No ens n’acabem de fer càrrec però aquesta és una de les xacres que acaba amb més persones. ‘Acabar les emissions de CO2 a Europa reduiria més d’un 40% les morts prematures a causa de la contaminació i estalviaria 200.000 milions d’euros l'any’ (324). Vetllar pel medi és vetllar per la nostra salut.

EL TREMENDING TÒPIC/MEDIA. La setmana que el món universitari espanyol està fent consultes per fer fora la monarquia, han transcendit noves revelacions del Villarejo que poden fer trontollar la ‘borboneria’. Doncs bé; resulta que la reina, que no és més que una simple periodistilla de la Uno, té un patrimoni acumulat de 8 milions d’euros. Sembla ser que va ser amant del tal López Madrid, el seu ‘compiiogui’ (company de ioga). Es trobaven en pisos de luxe per ser venuts diuen que ‘per prendre cafè i xerrar’; si! I fer punta de coixí. Curiosament el ‘follamigo’ aquest ha estat imputat pel finançament irregular del PP. Pel que sembla el Pedrito Sànchez està fent tot el possible perquè els mitjans no publiquen res més i així protegir la casa reial. No en va sembla que els uneix uns bona relació. Es veu que vam ser companys d’escola. A la merda home! Prou de vividors, puteros, matadors d’elefants, cornuts, drogates, lladres, hereus de Franco... Això és tot el que fan aquests borbons. Ah i vendre armes als saudís i criminalitzar i criticar els catalans. No saben fer res més que viure del ‘cuento’ a la nostra esquena. Fora els borbons, ‘abajo la monarquia’. Que caigui d’una vegada!

QUE N’APRENGUIN! Setmana de vagues en l’Atenció Primària del personal sanitari. Per a ells tot el suport! És indigne el que està passant amb la sanitat a Catalunya. I tot ve per les retallades que es van fer en el temps de la crisi (que personalment crec que no s’ha acabat). Catalunya va ser una de les Comunitats que més retallar en sanitat. Es van congelar uns sous i en canvi les condicions laborals no només es van mantenir sinó que en molts casos augmentaren. El que no és sostenible és que es cobri el mateix que anys enrere fent més feina i tot. Es calcula que un metge de CAP pot estar atenent fins a 40 persones durant una jornada laboral (un metge ja jubilat ha arribat a dir que fins a 65 visites en un dia). Justament reclamen un màxim de 28 visites al dia. Això surt a uns 12 minuts de mitjana per visita. Si es demostra que la Generalitat no ha fet les coses bé, seré el primer a criticar-la, però no oblidem les converses de De Alfonso i el Fernàndez Diaz on des de les clavegueres de l’Estat deien que s’havien carregat la Sanitat catalana. Amb tot és imperdonable que 900 metges hagin marxat. I no només ha estat sector de la Sanitat. A mitja setmana s’hi han afegit els bombers, que ham reclamat la fi de les retallades i el dijous els estudiants universitaris que reclamen una davallada a les tarifes universitàries del 30%. De la mateixa manera professors associats demanen menys precarietat. Com dic, tot el suport per tots! I on estan els ‘peixos bullits’ mandataris de la Generalitat donant explicacions clares i concises?

UN TIP I L’OLLA PLENA. Hi ha hagut la campanya per les eleccions andaluses i la púrria dels PP i C’s se n’han anat a la terra dels terratinents i els PIRMIS a posar-se en boca Catalunya. Cada discurs que han fet no han sabut res més que treure Catalunya per demanar 155 i criminalitzar-nos. Aquí les més intel•ligents (fer pel que l’Enric Juliana diu que els farà perdre les eleccions) han estat la Susanna Diaz (PSOE) i la Teresa Rodríguez (Podemos). Quasi que no els hi calgut fer campanya ja que vivint de la cagada constant dels altres n’han tingut prou. Veurem la intel•ligència de la gent del sud. Jo si fos andalús preferia un partit que vetlla per la meva terra i no pas un que ve aa la meva terra amb dues aspiracions: atiar l’odi contra Catalunya i arribar a la Moncloa. El meu pronòstic de cara a les eleccions és que guanyarà la Susi més que res perquè és l’única que pot mantenir els tinglados i els xiringuitos que tenen d’antuvi muntats. Si Arrimadas; a la teva terra és on hi ha xiringuitos muntats. Pels comentaris que fa la gent ha quedat clar que han vist com les gastes. Fins i tot ells s’han afartat de la merda que llences i de la vehemència amb la que parles. Per cert, crec que Voox no entrarà. Vull acabar de creure en la dignitat de les persones.

ESCLAUS DE LES DADES. Segons la ‘Comisión Nacional del Mercado de Valores’ (CNMV), l’empresa de viatges online EDreams ha perdut 16,9 milions d’euros en el primer semestre de 2018. Curiosament, tot i que els mitjans afins al règim espanyol no t’ho diran, coincideix amb el canvi de seu de l’empresa de Barcelona a Madrid després de l’1 d’octubre. Les dades parlen per si soles. Apuntat! Als que ens van deixar amb el cul a l’aire ‘dues pedres’, que n’afrontin les conseqüències. Ara que vagin a demanar ajuda a la màfia castellana a Bankia o al Florentino.

DURUS A QUATRE PESSETES. Ja està tardant massa a plegar aquest inútil del Borrell. Quina setmana que ens ha donat. 30.000 euros de multa per tenir informació privilegiada a Abengoa. Encara és poc! I per rematar-ho ha fet mofa de la història americana dient que els americans no tenen història i que total van matar a 4 indis. És vergonyant tot el que fa aquest pallasso que pel que sembla va col•locar al govern el rei i no el Sànchez! Els límits de la indecència ja fa dies que els ha superat. I bé, si ell no dimiteix no sé a que esperen per fer-lo plegar els del partit. Està clar que és la viva imatge de la negror més amarga d’aquesta Espanya dels Gonzàlez, Guerra, Aznar i altres miserables. Per molt que la Cunillera hagi volgut treure ferro a l’assumpte ja és evident que mig Espanya, mitja Europa i mig món no volen aguantar-lo més dient i fent les seves merdes. Palla a l’ull que tenen aquests socialistes triant ministres.

‘Borràs va adjudicar sense concurs tres contractes a un col·laborador seu. La consellera va encarregar aquests treballs per 45.550 euros quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes’ (ElPeriodico). Em causaria una profunda decepció ja que és uns persona que sap parlar i que té al darrere un bagatge cultural brutal, però si així es demostra seria el primer en demanar-ne la dimissió. No podem anar pel món fent tràfic d’influències, sabedors que som poderosos.

EL PROCÉS. El dia que Òmniun ha fet pública la primera foto dels presos polítics junts, Jordi Sànchez i Jordi Turull han iniciat des d’aquest dissabte una vaga de fam per denunciar la situació jurídica dels presos polítics. I és que consideren que no tindran un judici just. Només cal veure que s’han passat pel forro tots els recursos d’empara que han anat presentant. Mentre el govern espanyol s’ha limitat ha dir que hi haurà un judici just, altres personalitats europees com el ministres de defensa belga n’ha reconegut la valentia i ho ha posat en valor. Al mateix temps s’ha obert una pàgina per donar-los suport. En mig dia ja ha rebut més de 55.000 afiliacions de suport.

Segons apunta ‘LaRepulica.cat’, Aamer Anwar reclama als independentistes actuar “ara” sense esperar la sentència del procés. I és que ja s’hauria d’haver fet el pas vist el que hem vist. La política al món i a Europa va de fets consumats, no de posicionaments per veure si o no ens donarien suport... No tenen res per acusar el processisme i tot i així mantenen a la presó injustament una gent que no va fer res del que se l’acusa. A més veient que hi ha darrere dels tribunals espanyols i darrere de la classe política poc s’espera. Així que totalment d’acord! Per molt que el Rubalcaba digui que la via unilateral ha mort, vist lo vist, està més viva que mai! Cada dia es va veient realment qui són els veritables colpistes tal com bé afirma Joseba Azkarraga (ex conseller de justícia basc) a Vilaweb: ‘La corona, el Suprem i la Guàrdia Civil han comès l’autèntic cop d’estat’. Com? Volent donar validesa a un relat d’acusació fals i manipulat dels líders del procés per acusar-los i recolzant la repressió contra el poble català.

Admeten a tràmit la reprovació del rei de part de govern de Catalunya. Ho veuen com un pas més de la via unilateral. Clar que si! No se n’adonen -o no volen adonar-se- que això ja no va de vies unilaterals -per dissort, sembla- sinó que va de reprovar l’actitud indigna de la màxima autoritat de l’estat. Una actitud que no només va ser reprovada pels suposats independentistes sinó pels Comuns i estic segur que molts gent d’aquí i d’allà hi estaria d’acord.

TIP DELS IUESEIS. En la crisi entre Ucraïna i Rússia i ha hagut de fotre cullerada el ros americà. En una de les seves típiques ficades de pota el tio ha dit que no sap si es veurà amb Putin en un dels seus gestos més de cara a la galeria que res, com el de l’Aràbia Saudita; que per cert, en la cimera del G20 s’han saludat efusivament. Tots sabem que no li interessa entrar amb un conflicte amb Rússia i menys en una possible guerra. Per cert de la cimera: els plors del Macri i l’acord Xina i iueséis per aturar durant 90 dies de les hostilitats comercials entre ells.

El 30 de novembre passarà a la història per la mort del Bush pare. Els iueséis i el món li deuen haver entrat en la guerra d’Irak creient-se la policia del món. Pensem tot el que va representar després d’odi cap de part dels països que en van patir les conseqüències dels seus deliris. Ja em diran què hi pintaven allà. Ah, potser és que volien controlar el petroli de la zona? Il·lús de mi! Però si ells només volien deslliurar el món de la barbàrie.

REUS DE TOTA LA VIDA/CAMP. Reus cada dia més insegur. Darrerament ja han atracat la pastisseria Huguet, el supermercat Clarel del carrer del Vent (dos cops), la Farmàcia Piqué de la Mercadal i l'Hotel Gaudí. On és la Guàrdia Urbana? I els Mossos? Fent paperassa? Va home va. Molts d’aquests atracaments es fan a llum de dia. És una vergonya! Més enllà que han deixat el Barri del Carme de la mà de Déu, on la penya ve a drogar-se, a beure pels carrers i a prostituir-se tenim el centre deixat. I quan passen cotxes patrulla, que és de molt de tant en tant, poden passar per llocs on saben que es fa tràfic de drogues i trapis raros com per exemple davant del Gimnàs Damian o al pàrquing sant Serapi al carrer del mateix nom, passen i ni s’aturen a intimidar-los. No tenen ganes de problemes. Després hi passa una iaia i li demanen calers de mala manera o venen droga a qualsevol fins i tot tallant l’accés als carrers amb cotxes travessats al mig del carrer al Sant Serapi. Menys places i reformes de carrers alcalde Pellicer i més inversió en seguretat ciutadana.

EL NOSTRE PA DE CADA DIA. 27 dies ja duu una església holandesa fent actes litúrgics per protegir una família que hi ha a dins refugiada i així evitar-ne la deportació. La policia, segons la llei no pot irrompre en un recinte de culte mentre hi hagi celebració. Per això allarguen la cerimònia. Aquests són els gestos que dignifiquen una institució. Primer sempre han de ser les persones. Estic segur que Jesús n’estaria orgullós.

A Veneçuela han detingut el sacerdot espanyol Iván Merino Pedial. Aquest malparit ha reconegut haver abusat sexualment d’una nena de 12 anys. El molt cabró ja tenia denúncies a Espanya que es van passar per alt. La diòcesi de Maracaibo li ha prohibit tornar a exercir allà. Hauria de sortir el Vaticà i expulsar del cristianisme aquesta mala gent a part de personar-se com acusació particular. Destinar-lo a una altra parròquia no ha de ser en cap cas la solució ja que tornarà a fer mal a algú o altre. Cap perdó contra aquesta mala gent.