181215 SOPAR AMICS
REUS. Per començar les festes vam quedar amb els amics de Reus per sopar
plegats i passar una vesprada genial després de massa temps. Ens trobàrem el
Javi, el Martí, el David, l'Isra, el Gerard i Jo al Flaps per fer unes cervesetes molt
agraïdes. A les 22h ens vam desplaçar fins el la Vicaria per un any després
gastar-nos els diners que ens van tocar en la loteria de l’any passat. I entre
cullerada i cullerada i copa i copa, rialles, comentaris, política, futbol...
el de sempre. Passa el temps però acaben sortint els temes de sempre, amb
aquella ironia fina i amb aquelles ganes que la nit no s’acabi mai.
201215 PESSEBRE A
COLLDEJOU. Plegats amb la Xell i el Cesc vam muntar el pessebre al poble,
després de trobar uns quants rovellonets i camagrocs a la muntanya. Aquell
mateix matí el Cesc va tenir una enorme sorpresa; enmig de la espessa boira el
tió aconseguí arribar de la Mola a Colldejou. Tot a punt per al Nadal. Així vam
col·locar les fulles, les pedres, la borra, les casetes, les figures, l’estable
i la mare de Déu, Jesús i sant Josep a dins. Mentrestant el Barça jugava la
final de la Copa Intercontinental contra el River i la guanyava,
211215 PESSEBRE I
ARBRE A REUS I PASSEJADA AMB LLUMS. En un matí frenètic preparant el tió, vaig
aconseguir muntar l’arbre de Nadal i a tocar el pessebre les figuretes del
naixement de paper matxé. Llums adequats a l’arbre i el balcó, obertura de
postals nadalenques, col·locar cava i vi en fresc i penjar tot allò que doni
aire nadalenc. Ja estava tot a punt!
A la tarda sortirem
de casa per tenir una primera aproximació a les llums que s’havien muntat pel
centre de la ciutat. S’ha de reconèixer que feia molt de goig, especialment
l’eix del carrer Monterols amb Llovera, Major, Jesús, Pallol, junt a les places
Mercadal, Prim i Llibertat. L’objectiu –suposo- que era fer una mena de circuit
per acostar la gent a la gran novetat d’aquest final d’any: la Fira. Així a la
Mercadal hi van situar una enorme pista de gel, a la Prim unes projeccions a la
paret del Círcol i edificis del voltant i a la Llibertat el gran arbre amb un
bosc que encara no s’ha entès ben bé perquè servia.
231215 SORTEIG LOTERIA
DE NADAL I PRIMERA CAGADA DEL TIÓ. Com sempre la il·lusió estava intacta però
noi no vam ni acostar-nos-hi! Ni el número de Colldejou i mira que sol tocar
sovint. Ja a la nit el tió de Lo Corral va fer la seva primera cagada!
241215 NIT DE Nadal.
I va arribar la màgia. Ens vam reunir a casa de l’Anton i la Lurdes per sopar
plegats, vells, grans, adolescents i nenes i nens. El tió ja s’esperava a
l’escala pel plat fort que arribaria unes hores més tard. Per sopar coses per
picar entre tots: llesques, salmó, pernil salat, espàrrecs i truita en suc. De
postres torrons. Però els postres de veritat van arribar llavors, el tió va fer
acte de presència al menjador, mentre la canalla era convidada a escalfar els
bastons. I així es van fer fins a quatre cagades. La més petitona, l’Aina,
picava amb unes ganes... Regals per a totes i tots, una cagada en la que el tió
va avisar en forma d’aigua que s’acabava “la cagada” i una cagada final de
fruita per purgar.
En acabar se’n vam
anar al Bar a rematar la nit amb unes rialles –i algun que altre malhumor-.
Moment de sincerar-se, parlar i discutir una bona estona. De fet quasi que veiem
sortir el sol al banc del si no fos, en una nit més digna del amés de maig que
no pas de desembre. I més amb una lluna plena que no es repetia des de feia 38 anys.
251215 DINAR DE NADAL.
La Rosita i el Joan ens van convidar a casa seva a Reus. En un any excepcional,
dinàrem plegats les respectives famílies; fins a sis. El menú va consistir en
brou i sopa, tall rodó farcit i varietat de torrons de postres. Abans de dinar
però el Cesc i l’Úrsula van fer cagar el tió de l’oncle Jaume, que per cert és
manté en forma. Regals i presents per a tothom. I el més important; tots junts!
Una foto del grup recordarà per sempre el moment. En la tranquil·litat de la
nit una bona caminada per Reus ens va ajudar a baixar el dinar.
261215 SANT ESTEVE.
Ens vàrem reunir a casa de mons pares a Reus. Després de passar revista als
diversos pessebres que ma mare havia muntat, vam posar per immortalitzar el dia
en una foto de grup. Posteriorment, ens vam asseure a la taula per dinar: entremesos i pollastre de corral amb guarniment. Per rematar-ho assortiment de
dolços, torrons, neules... Vam repetir la fórmula de la nit anterior, vam anar
a caminar més enllà d’una hora per sentir-te una mica millor.
271215 PESSEBRE DE
SORRA DE LA PINEDA. En una dia més que radiant –digne del mes de maig- vam
arribar-nos a la platja de la Pineda per observar les figures pessebrístiques que
artistes mundials havien fet amb la sorra de la platja. Probablement, no va ser
el pessebre més bonic que haguem vist, però va valdre la pena. Voldria destacar
l’escena del caganer especialment. I per rematar-ho un vermutet a la vora de la
platja en màniga curta. Un diumenge en el que la gent del camp va aprofitar el
benentès per sortir en massa al carrer i donar una volteta a la vora del mar.
281215 DIA A
TORROJA. Tenim un pack de dinar als Cups de Torroja, així que vam aprofitar el
regal per perdre’ns per aquest preciós poble del Priorat. Realment, és el
Priorat en essència el seu nucli. Amb un esforç admirable han mantingut i
restaurat el paviment empedrat dels carrers, els quals vinguis d’on vinguis,
com si fos un vell campament romà acaben confluint en la plaça de l’església.
Pots anar amunt, avall... Els desnivells són salvats elegantíssimament en
aquest poble. I per fer-ho més màgic antigues cases senyorials com Casa Comte,
portals, façanes, balconades... i un feix d’història lligada a l’antic prior.
Tot ben acompanyat per una espectacular vista des de la part alta del poble,
coronada amb el gran campanar típic i essència del priorat antic, elevant-se al
cel per damunt del conjunt. Al fons el Montsant expectant i ben a la vora el
segell de la marca Priorat: terres i terres arranjades amb una infinitat de
ceps centenaris i nous que donen als millors vins del món. Un record per totes
aquelles persones que durant anys i anys van deixar l’esquena en aquests
costers impossibles. Gràcies a ells avui aquestes noves generacions han pogut
recuperar aquests vells cultius per poder-hi viure, tenir un prestigi i fer-se
un racó entre els patrimonis de la Humanitat.
A l’hora de dinar
els Cups ens oferiren un menú bo. De primer amanida amb formatge i fruits secs
amb vinagreta i de segon llangonissa amb guarniment. I com no amb vi de la
terra, en aquest cas de Porrera. Molt recomanable!
311215 CAP D’ANY A
COLLDEJOU. El protagonisme del matí, davant la manca d’acord en política, el va
prendre la Grossa de Cap d’any. Al final encara hem rascat uns quants premis
que ens permetran fer el vermut!
Puntualment, a les
17h vam quedar a Lo Corral per començar amb els preparatius del sopar de cap
d’any. El segon plat que havíem escollit era potes de xai per fer al forn amb
cebetes i patates. Així a pelar pataques i cebetes i amanir bé el tall. Amb el
xai al forn –al llarg de tres hores ben llargues- vam parar la taula i la vam
fer petar una bona estona amb un vermutet a la mà, mentre atiàvem el foc per estar
ben calentets. Aquests també són d’aquells moments que desitges. A tocar de les
21h la gent va anar arribant. Primer un vermutet i a sopar. De primer amanida
amb formatge de cabra i fruits sec i de segon la pota de xai (excel·lent). Una
mica abans de les 00h la plaça de l’abadia ja bullia. Es repartiren cava i raïm
per a tothom. I si; així, ben alerta van arribar els quarts i les hores. Amb un
cert neguit, ja que les campanades avancen de pressa, vam deglutir el raïm i
vam brindar amb cava. Abraçades, felicitacions, ànims, desitjos, nostàlgia...
Tot ben ajuntat en la ment dels que vam acomiadar aquest 2015 i vam donar la
benvinguda al 2016. La sensació general, a part que hi havia més gent, és que
la gent semblava més optimista. I bé, acabar de menjar-nos torrons i neules a
casa, unes copetes i cap al bar per rematar la nit. Una vetllada complerta
entre amics i coneguts especial, diferent d’altres anys sense festa però amb la
paraula i l’intercanvi d’opinió ben viva.
010115 PRIMER DINAR
DE L’ANY. Ens vam reunir a casa de mons pares per donar la benvinguda al 2016.
Ens vam trobar amb els fillols de Barcelona i els tiets. Ja només arribar es
van trobar amb el tió que els esperava a la porta. El Manel, el Joan i sobretot
l’Adela el van saludar i li van donar la benvinguda, preocupant-se des de
llavors que tingués el menjar suficient. Tur de pessebres per la casa mentre
acabàvem de preparar el dinar i a la taula. De primer sopa de galets amb flam,
formatge i ou dur d’acompanyament i de segon dos pollastres que ni cabien a la
llauna amb guarnició nadalenca; un clàssic! Uns brindis per celebrar-ho i a la
feina! El tió tenia ganes de “cagar”. La menudalla va anar a escalfar els
bastons i vinga: -caga tió... Fins a quatre cagades va fer la vella biga. En
una tarda una mica atípica vam jugar una bona estona amb els regals i vam
passar unes fotos.
031215 21è PESSEBRE
VIVENT DE PORRERA. Res va poder impedir una nova edició del pessebre vivent i
la gent, desafiant el clima, també va oferir una bona resposta. Just una hora
abans de l’inici va començar a ploure sense pietat. Però la força de voluntat
de les porreranes i els porrerans va fer que el pessebre es desenvolupés amb
tota normalitat. Vam començar amb paraigües el primer tram del mateix però al
final el temps es va aclarir. El pessebre enguany va traslladar-se a la part
baixa del poble, concretament al carrer de la font de Baix en el darrer tram.
Et donaven la benvinguda uns guardians vestits de romans. Acte seguit et
donaven un record del certamen i un paper caragolat on s’explicava el perquè
del pessebre. Els diners que enguany es van aconseguir arreplegar anaven
destinats al l’Hospital de sant Joan de Déu. Una causa admirable i que cal
aplaudir ferventment. A les entrades de les cases a banda i banda del carrer s’hi
anaven obrint diferents escenes vinculades al pessebre. Cridava especialment
l’atenció el jardi-hort amb un gran foc on els pastors s’aixoplugaven a la vora
del riu. Al mig del carrer el pou i a tocar filadores, artesans, pagesos,
vinaters, recaptadors, neulers, forners, la taverna... Tres escenes
imprescindibles i molt ben aconseguides una vegada més. El portal amb els tres
reis, amb els que et podies fer fotos i et donaven caramels, l’infern amb el
gran Diable i els diablets ben a la vora afamats i sobretot el naixement, en
uns baixos molt ben aconseguits. A la part final del pessebre s’hi obria el
mercat, on hi podies trobar diverses botigues on adquirir-hi diversos productes
artesanals, torreters, flors... A la part esquerra hi havia un petit ruquet a
tocar del seu carro i al final de tot una jaima una mica peculiar. Per mi però
el plat més fort era just abans d’entrar al marcadet: l’anunciació. Als peus
els pastors escalfant-se a la vora del foc i a dalt de tot d’un oliver,
aixcant-se en el desnivell del terreny l’àngel blanc que anunciava el
naixement.
De veritat que
felicitar a totes i tots els que feu possible el pessebre vivent de Porrera i
més en un any com aquest amb aquest clima capritxós.
051215 NIT DE REIS
A REUS. Els carrers van anar tallant-se ja que en una estona els reis hi
desfilarien en el si de la cavalcada. Passades les 16h, ses majestats van
arribar en helicòpter al parc de sant Jordi, on van ser rebuts per centenar de
nenes i nens emocionats. Ja a les 19h es va donar el tret de sortida a la
cavalcada. Els comentaris en general donen a entendre que aquest any es van
llençar menys caramels, malgrat que des del consistori es diu que es van
llençar 4 tones de caramels. En qualsevol cas ses majestats, dalt de la seva
carrossa, van desfilar pel centre de la ciutat. Nosaltres els vam veure a la
plaça del Condesito, primer el Blanc, seguit del Ros i finalment el Rei Negre.
De nou els vam tornar a veure al carrer sant Joan per arreplegar uns caramelets
de record.
A l’hora de sopar
vam fer cap al Batan, on els Reis, aprofitant la proximitat del centre, solen
deixar els regals en primer lloc. Primer vam sopar i després amb l’estómac
tranquil amb el tortell ben pait vam obrir els regals que ens pertocaven segons
indicaven els noms. La màgia dels Reis una vegada més va complir els desitjos
dels concurrents.
061215 REIS I 68è
ANIVERSARI JOAN GAYA.
Ja només llevar-nos
vam trobar els regalets que els reis, molt generosament, ens havien deixat a
casa. Obrir-los, gaudir-ne una miqueta, arreglar-nos i anar cap a casa dels
sogres. Estàvem de doble celebració. Per una banda els reis però de l’altra el
Joan Gaya pare coincideix que fa l’aniversari aquest mateix dia. Seixanta-vuit
anys que tens el privilegi de festejar i que nosaltres tenim el privilegi de
poder compartir. Abans de dinar però calia descobrir els paquets que els reis
havien deixat ben a prop del balcó. Com no podia ser d’una altra manera, el més
petit de la família –el Cesc- va prendre tot el protagonisme. La il·lusió que
tenia en obrir els regals és precisament el millor regal del dia. Tots
contents!
Per dinar sopa de
peix i de segon rap amb llagostins; boníssim! A l’hora dels postres el plat
fort se’l va endur el tortell de Reis, especialment ambientat amb el número 68
en forma d’espelma per celebrar els anys del Joan.
071215 REBAIXES I
REIS PAU. La promesa es va complir. Com que els reis també ens van obsequiar
amb uns quants dinerets, vam aprofitar la primera jornada de rebaixes per pujar
fins a la Fira i comprar uns quants articles de roba i sabates.
Encara quedava un
cartutx més. Els Reis van dur uns presents pel meu fillol de Porrera, el Pau.
Al vespre van venir a casa nostra a recollir-los. Impressionant veure com el
Pau, ell tot solet i seguint les instruccions, va muntar una nau de Lego. Entretant,
els grans vam acabar de rematar la jugada analitzant el panorama que ens
envolta.
08-101215 CAP DE
SETMANA DE RELAX FINAL. Hem aprofitat bé el cap de setmana per estar tranquils
al poble. Amb una certa recança hem desmuntat el parament nadalenc i hem acabat
de recarregar les piles per afrontar el segon trimestre renovats. I entremig
encara hem tingut l’esma de trobar-nos amb la colla de Colldejou i sopar
plegats. Una mica com per acomiadar aquest Nadal. La bomba va arribar la tarda
del dissabte, quan a mig partit del Barça es va informar que la Cup i Junt pel
Si havien arribat a un acord per formar govern definitivament. El nou president
serà Carles Puigdemont.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada