APARTATS

3 de gen. 2016

BALANÇ TEMPORADA AL CAMP 2015



HORT A COLLDEJOU
La temporada no va començar massa bé certament. Quan les faves i els pèsols estaven ben crescudetes, una inoportuna gelada ens ho va pelar tot. Les faveres van reviscolar, malauradament les pesoleres no del tot, de manera que no vam tenir massa pèsols. L’únic que va sobreviure sense problemes van ser les poques cols que teníem. La resta va quedar malmès. En ple hivern vam adobar bé la terra i gràcies a una mena de miracle tecnològic (propiciat pel pare de la Lu) la cavadora es s’engegà i llauràrem la dura terra quasi d’una tirada. Després vam procedir a l’elaboració dels bancals de cara a la plantada de la primavera. Vam repassar el volum de canyes que havia minvat força, vam repassar la malgastada tanca i sobretot construirem un petit cobert per deixar-hi les eines amb palets vells.
Amb la primavera vam fer la sembra i plantada principal: tomaqueres (benac, hibrida, pera i de penjar), bajoqueres de mata baixa, enciams, bledes, cols, pebrots del piquillo, morro de vedella i italians, albergínies, carabasseres, pastanagues, julivert, àpit. En general, tot va anar força bé. Enguany, les tomaqueres han sobreviscut menys, temps suposem a causa del temps més extrem que hem tingut. Hem fet fins a cinc collides bones. A partit de llavors la cosa va minvar força. De pebrots i albergínies una gran temporada. De bajoques i carabassons semblant al tema de les tomaqueres; bons inicis i descens a partir de llavors. El millor de la temporada bledes i pebrots fins al desembre.
Des de finals de setembre hem anat recollint bolets. Hi va haver un moment estel·lar a mitjans i final d’octubre. Uns rovellons preciosos i de gran tamany. La llàstima és que el temps no ha acompanyat massa i no ha plogut. Tot i això aquest passat 29/12 hem collit els darrers camagrocs, rovellons, carlets i llengües de bou. Veurem si continua el bon temps i ve una mica d’aigua si la cosa es reanima.

 

**** A part de la gratitud que comporta el millor poder compartir aquestes estones amb la Lu, el Rixi i la Xell. Una excusa més per veure'ns i anar a dinar plegats, fer el vermut, xerrar...

TROS DE PORRERA
La veritat és que a nivell de fruita seca ha estat un mal any. Hem fet 68 de lliura pel que fa a l’avellana, però hem fet pocs quilos. D’ametlla n’hem tingut mínimament per fer els panellets. Això si; boníssima collita de pomes del ciri, caquis, raïm i figues negres.
A nivell d’horta hi hagut fluctuació. Gran collita de faves i alls i més minvada de pèsols. La gran sorpresa la vam tenir amb les patateres, positivament parlant. Queda clar que en pic el sol va agafant força les plantes al ser de secà pateixen una minva clara i evident. Per cert, de bolets res. Hi ha hagut una secada enorme. A les zones obagues encara s’hi va trobar alguna cosa però mínimament. Realment ha estat un mal any!
El moment estelar el vam viure quan el Pep de cal Pla va treure'ns 5 panyells que havien fet les abelles en una antiga espitllera del mas. Va ser molt emocionant com ho preparava, picava la paret, encalmava les abelles amb fum, treia els panyells i darrere de la reina totes les abelles eren col·locades en una capsa provisional a la espera d'un nou emplaçament. Un gran moment!
Hem desaiguat la mina diverses vegades per renovar les aigües. Tot i que va costar treure el tap va ser un èxit. D’aquesta manera també hem pogut omplir els bidons per poder regar les zones plantades, encara que només sigui un cop per setmana. En un altre ordre de coses, estic content ja que hem pogut fer diversos dinars aprofitant el bon temps i sinó hem pogut estar a aixopluc dins del mas.