APARTATS

28 de maig 2017

ELS PUNTS SOBRE LES ÍS. SETMANA DEL 22-280517


1) ÉS UNA VERGONYA. És una vergonya que Espanya munti la festa de les forces armades augmentant els pressupostos i despilfarrant més que mai i negui diners que deu a Catalunya per exemple o no doni solucions a gent que no pot pagar l’habitatge o que viu al llindar de la pobresa. No m’agrada cap dels valors que darrere impliquin violència. Després sentir les declaracions odioses de la ministra de defensa m’acaben de fer-me emprenyar. La tia té els sants collons de dir a TV1 que es poden fer hospitals i es pot invertir en educació gràcies a la les forces aquestes perquè garanteixen la nostra llibertat; és a dir, que poden fer el dia a dia gràcies a ells: ‘Tenemos suerte de vivir en un país donde las Fuerzas Armadas nos permiten disfrutar de nuestros derechos’.
El govern d'Aznar va donar 150.000 euros en ajudes públiques a la Fundació Francisco Franco. L’excusa és que es van destinar a la conservació de documents. Rates! Ni així podeu amagar els vostres orígens en el franquisme més pur. És una escòria de la que no ens podrem desempallegar en aquest país. No s’ha fet net ni hi ha ganes de fer-ne. O sigui que entre tots ‘los españoles’ s’ha subvencionat el feixisme!
Una dona de 89 anys i el seu fill, desnonats, viuen en una furgoneta. Aquestes coses no s’haurien de permetre. No pot anar bé una societat si aquesta no es preocupa de les persones. Fins que no es doni noves oportunitats a les noies no ens podem donar per vençuts. I compte a no confiar-se massa ja que qualsevol dia podem ser nosaltres els desnonats i els que estiguem a l’altra part.
2) PER APLAUDIR. La CUP anuncia que es persona com a acusació popular en el cas del 3% . Clar que si! Ja està bé! I si hi hagués dignitat els de Convergència també s’hi haurien de sumar perquè la gent se’ls prengui seriosament. S’ha de fet net i més si volem fer un projecte de país nou. Catalunya neta de corruptes!
3) UN EXEMPLE A SEGUIR.  105 milions d'euros per incrementar l'activitat lectora a Catalunya. Una bona mesura per incentivar la lectura entre el jovent. Calen més llibres i més biblioteques on noies i nois, de manera gratuïta, s’apropin als llibres. L’altra cosa que crec important és que es deixi major llibertat a l’hora d’escollir el que es vol llegir.
4) EM SAP GREU. Que arran de l’atemptat de Manchester l’usuari Jorge Larios a tuiter ha lamentat que entre els morts no hi hagi el Guardiola i catalans. És una pena haver de llegir aquestes indecències. Drets.cat ha denunciat el tuit. Massa impunitat hi ha a internet. El tio  en veure la gravetat del que havia dit, lluny de fer-se enrere va esborrar el perfil. Sort que els usuaris han recuperat el seu careto i els seus tuits indignes.
5) QUE N’APRENGUIN. 2.000 milions de persones pateixen fam oculta al món, segons l’Organització Mundial de la Salut. Hem d’aprendre a ajudar a trobar sortides a aquestes situacions més enllà de les institucions. Hem de prendre bona nota de les ONG. El seu treball altruista es fa imprescindible en molts llocs del món, on els governs han abandonat aquella pobra gent.
6) NO HI HA RES A FER. Els que més tenen més estafes cometen. Podran ser els dos millors jugadors del món de futbol però la justícia ha demostrat que no són els més nets a nivell econòmic. A mi la veritat, més que anar a la presó que paguin el que han estafat. En el cas de Messi hauria de ser ell mateix que es tregui les castanyes del foc ja que ell solet i els seu pare s’hi van ficar; que no emprenyin ni reclamin res al club. En aquest sentit, el Tribunal Suprem confirma la condemna de 21 mesos de presó a Leo Messi per frau fiscal.
7) CALDRIA MILLORAR. Traslladen de nit i sense permís la vaca Margarita per impedir que la sacrifiquin. De moment, amagada en terres del Priorat, han aconseguit amb més de 166.000 firmes entregades al govern impedir que la matin. Una mostra irrefutable que el poble unit és molt més fort.
8) CAP MENA DE PIETAT. Agressions en una escola bressol del Morell i abusos sexuals a l’escola especial Taiga de Barcelona, on els mateixos professionals els van detectar. No es fa prou per detectar aquests malparits. Calen més i millors mesures abans, durant i després. En aquests casos, abans no s’hi ha pogut fer res lamentablement. Cal doncs que no hi hagi cap pietat vers ells.
9) ANEM EN EL BON CAMÍ. La Universitat de Barcelona, primera de l'Estat en rendiment científic. La UAB se situa en segona posició. En això hem de seguir sent líders i continuar demostrant a Espanya, Europa i el món que donem molt bona preparació i que després surten molt bons professionals. Que n’aprenguin!
10) TIP DELS IUESEIS. Trump de visita a Israel i Palestina. Ha anat allà a fer el panoli en la aliança amb Israel, a posar-se el barret i fotre el ridícul. I és que després també s’ha entrevistat amb palestins i ha dit que el procés de pau és possible; un gran visionari! I més si dones cova a aquest miserable del Netanyahu. Per rematar-ho, les imatges han deixat latent fins i tot el rebuig vers ell de la seva dona. Al voler-l’hi donar la mà ella li ha picat i li ha fet apartar. Em sembla que tot el que gira al voltant d’aquest pallasso és una farsa com una catedral! La qüestió sempre ha estat fer-se notat i fer veure que domina el món. Trump ha esbroncat públicament els líders de l'OTAN i també s’ha reunit menys de mitja hora amb el papa en la seva gira internacional. Al Papa se li veia cara de pomes agres. Malgrat l’augment de la tensió entre els EUA i el Regne Unit per haver esbombat els EUA el careto de l’autor dels atemptats de Manchester, ell, en pic ha vist una càmera, s’hi ha posat bé per sortir a primera fila encara que això hagi suposat empentar el primer ministre de Montenegro per sortir a davant de fot.
11) LA CAGADA.  L'embolic d'Andrea Levy en directe: "prohibir les urnes és la veritable democràcia". Ja quan feia tertuliana amb el Basté va deixar anar més d’una perla. Fins i tot va arribar a negar que tingués a partir de llavors un paper important dins el PP en breu. I; miracle: va tenir-lo de manera immediata! Amb aquestes paraules ella mateixa queda a l’alçada del betum, però bé; res més lluny del gran intel•lectualisme que practica el Rajoy.
12) UNA DADA.  Setmana de conferències, entrevistes i cartes. Primer, en representació de Catalunya, el president, el Romeva i el Jonqueras van anar a Madrid on van ser rebuts per l’ultra dreta a fora amb tot tipus d’insults i crits. Allà van expressar el que sent una majoria del poble de Catalunya: volem votar. Després Puigdemont va enviar una carta a Rajoy on demanava de nou parlar del referèndum al govern. Ens menys de 24 hores la contesta ha estat clara: no. Una contestació acompanyada d’amenaces i falsedat. Mentrestant, la CUP ha enviat una carta al president dient que acceleri el procés, mentre en Puigdemont al Cercle d’economia de Barcelona era pressionat amb noves mentides per un assistent, tractant els mitjans catalans de manipuladors i tendenciosos. Com si els de Madrid fossin germanetes de la caritat.
13) LA DONA-L’HOME. Raimon s'acomiada avui dia 28 al Palau de la Música després de més de mig segle sobre els escenaris. Temes com ‘Al vent’, ‘Jo vinc d’un silenci’, o ‘Veles e vents’ ja formen part de nosaltres. Han transcendit l’autoria i formen part de l’ADN del poble. La veritat és que he arribat a Raimon amb versions d’altres cantants i grups i ho he fet tard. M’ha costat entrar-hi però en pic t’hi acostes descobreixes un monstre realment -positivament parlant-. No podem oblidar la prohibició i la censura a la que va estar sotmès en temps del dictador. Per tot, per la música, per les lletres, per la resistència i per plegar amb el cap ben alt, en lla plenitud de la seva carrera el meu petit reconeixement.
Quina definició més bella a propòsit de la feina que fa Joan Manuel Serrat, que ha rebut l'Honoris Causa de la UdLleida. Felicitats! No he estat un fidel seguidor del cantant però considero que la llarga trajectòria que ha seguit s’ho mereix sense cap mena de dubte. Més reconeixements s’haurien de fer en vida dels homenatjats abans que traspassin. Almenys així en poden gaudir.
14) EL FET. Zoido nega el traspàs de les competències del Prat: "Vostès no saben gestionar". De moment l’únic evidència que hi ha és que vostès, Sr. Zoido i el govern espanyol, són uns inútils i uns mentiders. Inútils perquè lluny de resoldre problemàtiques les agreugeu; diversos exemples: conflicte amb Gibraltar, Rodalies, autopistes... Mentiders, perquè tot i les promeses fetes segui sense moure ni un dit. Llavors, costa molt pensar que qualsevol que ho gestionés diferent de vostès com mínim podria igualar el nivell d’incompetència que demostreu vers Catalunya. Estic segur però que si administréssim els nostres impostos podríem disposar de majors recursos i per tant donaríem millors serveis.
Un home a la foto de "primeres dames" de l'OTAN. La imatge viral que normalitza els matrimonis gais a la política. Per normal, sorprèn; lamentable! És evident que ser homosexual no està acceptat i no es considera una cosa normal. D’aquí que encara hi pugui haver gent que s’escandalitzi amb fotos com aquesta. Veure a l’imbècil del Trump no els escandalitza, ara, veure un home enmig de diverses dones -que són les primeres dames- això és un escàndol.
15) ELS ‘DURUS’. Setmana mogudeta a nivell de no declaracions de diners. Per una banda Hisenda ha denunciat Cristiano Ronaldo per defraudar vuit milions d'euros. Ara la pilota està a la teulada de Fiscalia. Per l’altra, el fiscal ha condemnat a Messi a 21 mesos de presó. Que paguin clar! I que no ho facin pagar als clubs. Ells solets i els que els han assessorat són els que han de donar la cara a l’hora de depurar responsabilitats.
16) EL PACTE. El ple de Banyoles dirà no a l’exèrcit espanyol. Que cessin les activitats militars fora de les zones que no siguin militars. Clar que si! El terme està per preservar-lo i gaudir-ne,  per anar a fer excursions, caminar, córrer... i no per anar a fer proves militars. El que haurien de fer és eliminar els exèrcits d’una vegada i resoldre els problemes pacíficament.
17) POR. Molts atropellaments de ciclistes es produeixen per no saber-se el codi de circulació. És una de les darreres modes i no estem preparats per assumir-ho amb garanties. Ni els ciclistes tenen la formació adequada, ni la gent sap com ha d’actuar, especialment en carreteres petites. Cal que es segueixi un protocol! I cal molt de respecte entre tots els usuaris de la carretera. Ningú en té l’exclusivitat! Per tot, com ja he dit altres vegades, cal molta educació per conscienciar millor els usuaris.
18) NO VA PEL BON CAMÍ. ‘Cap fiscal ni cap jutge de Barcelona prendrà mesures davant del que s'ha dit a la Comissió Operació Cat. en seu parlamentària? On vivim?’ Lluís Llach. Totalment d’acord Sr. Llach. Vivim en l’Espanya en la que vivim i poca cosa en podem esperar. Ells tenen els poders controlats; costa molt ocupar llocs de prestigi i plantar cara amb problema.
19) NO ME’LS CREC. Que a British Airways li hagi caigut el sistema informàtic i porti quasi dos dies amb retards i col•lapsant aeroports de mig món. Que ens oculten? No me’ls crec! Em sembla que dels creadors de postveritat ara arriba la nova tendència: ocultar el que realment passa per no alarmar més la població. Penso que el que ha passat amb la companyia de vols es que ha rebut un mega atac informàtic. De la mateixa manera que penso que la setmana passada als EUA aquell paio que es va llençar sobre la gent al carrer era un atac i no un paio borratxo. Massa aviat per tacar el nou president Trump!
A un ampli sector de la premsa de Madrid. Les vendes del diari El País han caigut un 57 % en 5 anys. El llegeixes i te n’adones que les informacions donades respecte a Catalunya estan altament manipulables. Abans es deia que era el diari del socialisme. Ara ja potser es pot dir que és el diari de l’anticatalanisme. Lamentable que la premsa sigui tan subjectiva. Una cosa és que hi pugui haver una línia editorial i uns posicionaments. L’altra és que manipulin el que venen directament.
20) EL TEMPS. Setmana de ple estiu amb dies on s’han superat els 36 graus a Lleida (dijous). Pel que diuen els entesos calors de juliol. Als camps una secada que fa por. Per exemple faveres i pesoleres s’han assecat abans d’hora i a Porrera ja podem donar la temporada per conclosa. Una vegada més, reclamar l’atenció dels polítics perquè se n’adonin que maltractem el medi i ell el pobre està embogint. Ho demostra amb exageracions en el temps cada vegada menys previsibles i més agressives.
21) EL TEXT. La CUP envia una carta a Puigdemont per demanar la data i la pregunta del referèndum "immediatament". Si noi! Totalment a favor. Que es deixin de punyetes i fotin la data i la pregunta damunt de la taula. Que vegin que anem de veres i que no ens farem enrere!
22) EL FRAU. El fiscal anticorrupció a Barcelona Emilo Sánchez Ulled ha estat nomenat conseller de Justícia en la representació de l’Estat espanyol davant de la Unió Europea. És el premi que li dóna Espanya per haver tirat casos com les imputacions de Mas i el 9N. És el premi a no ficar-se gens amb Espanya i sobretot amb el PP amb tanes causes que podria haver obert com per exemple l’operació Catalunya. És un premi per haver estat el braç executor del legislatiu. Més proves volem? Doncs les tenim; no es queden curts. Una jutgessa afí al PP presidirà la sala penal de l’Audiència espanyola. Veus! Clar que si! I endavant les atxes!
23) A REUS/AL CAMP. Reus rep de Gas natural un llistat de 29 persones amb l'avís de tall de llum. I ens que ens volen fer creure que la crisi ja és història i no és així. Encara hi ha un munt de gent que viu al llindar de la pobresa. Cal que l’ajuntament hi fiqui mà i eviti casos com el de l’àvia que va morir per culpa de la pobresa energètica a la mateixa ciutat.
GEPEC denuncia que s'espolien nius dels carrers de Reus. Es gent que es dedica a treure les cries per després vendre-les. Poc els hi importa si l’espècie està en perill o no. Ells van de cara al negoci. Una pena!
El Pla Educatiu d’Entorn de Reus organitza dues jornades enfocades a millorar l'escolarització. Hauria de ser un objectiu comú en la nostra ciutat. L’educació és un valor que hem de potenciar, adaptar i millorar segons els temps que corren. Massa sovint els pares van per una banda, els alumnes per una altra i els docents amb tot fan el que poden. Importantíssim tenir una bona educació
Fires i simposis. Tapes i activitats per a tota la família al Mercat Central de Reus. Les tapes estan de moda i el Mercat també, per tant bona iniciativa per unir espais i que la gent en gaudeixi. I Simposi de focs de la Mediterrània. A part de les xerrades, a la Mercadal hem pogut veure diferents maneres d’interactuar amb elements de foc com les atxes per fer les baixades del Pirineu o les fogueres de sant Joan.
Denuncien a Vilanova d'Escornalbou l'existència de residus d'amiant. La gent aboca residus on li dóna la gana i tant li fot si tenen amiant o no. És una xacra que cal penalitzar abastament. Ara, de moment, el consistori cal que netegi bé l’espai ocupat pels residus.
Nova edició del Tàrraco Viva. Més de 100.000 espectadors han passat per Tarragona per veure alguns dels espectacles programats i que enguany vinculaven Grècia i Roma. Un augment d’assistents que ha fet que el sector hoteler es mostri content. En canvi, els organitzadors han tancat la setmana amb crítiques a l’ajuntament per la poca implicació econòmica.
24) NO N’HI HA PROU! Amb les promeses fetes a anys vista a Moncada pel soterrament de la R2 i la R11. La gent veu que hi segueixen havent incidències, que el perill és latent i que els terminis donats són molt allunyats. Calen mesures ja i el govern només estar per tocar violins i fer poca feina a Catalunya. Per tant, tot el suport en les reivindicacions.
25) L’EFEMÈRIDE. 22/05/1895 va morir Isaac Peral inventor del submarí torpede. Cal recordar gent que es va acostar al món de la ciència i aportar el seu granet de sorra. Molt recomanable la visita a Cartagena per veure un dels prototips que va dissenyar.
22/05/1885 mor Victor Hugo. Aquest escriptor romàntic em va captivar amb ‘Els miserables’. A part de posar-nos en la pell de Jean Valjean, la figura d’un fracassat que intenta refer la seva vida, impressiona veure la França convulsa del XIX amb la Revolució Francesa i el seu context.
22/05/1859 va néixer Artur Conan Doyle creador de Sherlock Holmes. Tots hem estat alguna vegada investigadors i les primeres pesquisses fetes les devem a Sr. Conan Doyle. A part de les novel•les, se n’han fet pelis, sèries i dibuixos animats. El pare del sector segur!
25/05/1329 Es posa la primera pedra de Santa Maria del Mar. Pels que hem llegit la ‘Catedral del Mar’ d’Ildefonso Falcones, l’església dels bastaixos, l’església del poble ha quedat per sempre més al nostre cor. Per mi una de les millor catedrals del món gòtic. La seva perfecció en les línies, l’alçada, la llum, el barri. Màgia!
26) NO HO VEIG CLAR. Que el govern espanyol digui que està disposat a tot perquè no surtin les urnes al carrer. Quina democràcia és aquesta? Por a les urnes? Que es deixin de romanços. El que no volen veure és la imatge de les urnes al carrer perquè és un desafiament al seu poder celestial. Ara; com ho aturaran. Es poden donar imatges molt potents. Que trauran l’exèrcit per precintar les urnes? Pot ser una imatge bestial. L'ANC ha anunciat que cal estar preparats per "intervencions extremes" de l'Estat. Els crec capaços de tot! L’ANC avisa que l’Estat prepara “la tempesta perfecta” per justificar intervencions extremes. En qualsevol cas jo crec que la línia serà més d’inhabilitar i intervenir l’autonomia que no pas d’enviar l’exèrcit. Potser ens tocarà veure de reietó de la colònia reocupada al Millo. Venen uns mesos apassionants. Veurem fins on es tensa la corda, quina resposta tindran els polítics i quina la gent.
27) ENS HAN DEIXAT. Ha mort al 69 anys Gregg Allman, el líder de The Allman Brothers Band. He mirat informació a internet i si poseu el nom al youtube podeu veure unes sessions sensacionals improvisant en concerts que no deixen indiferent.
28) EL PARIPÉ. Puigdemont convoca una reunió d'urgència al més alt nivell pel referèndum per dilluns. Els comuns diuen que no aniran a la cimera. Paper galdoset d’aquests comuns. Tenen més ganes de tocar els ous que altra cosa. El que volen es desestabilitzar tot el que poden de cara a les properes eleccions. El seu objectiu és que la Colacau sigui la presidenta de la Generalitat. Els hi fot tres pitos el referèndum, les amenaces, els insults. Quina colla de trepes!
29) UN BRINDIS AL SOL. Fernando de Páramo (C’s): "Si imputen Rajoy per corrupció política donarem suport a la moció de censura".  Paripeton nano! Li han faltat pocs minuts a la Soraieta per sortir a la palestra i alabar la figura del Rajoiet dient que ell és l’artífex de la unitat d’Espanya i que gràcies a la seva gestió s’ha fet un pacte d’estat amb les forces que li han donat suport (PSOE i C’s) per aprovar els pressupostos. I tu Pàramo ara vens a tocar el violí i vendre que donareu suport a una moció de censura al mateix govern en el que esteu? Vaaaaaaa!
30) LA DESGRÀCIA. Setmana desgraciada amb atemptats, atacs i tragèdies de tot tipus. Vam començar la setmana amb l’atemptat de Manchester en el concert d’Ariana Grande reivindicat per Estat Islàmic. Balanç: 22 morts i 59 ferits i un estat de setge que ha durat tots aquests dies. La policia ha aconseguit desmantellat un grup gihadista ben muntat. Mentrestant, el Mediterrani s’ha endut 30 persones, bona part infants, en el naufragi d'un bot. Igualment, la desgràcia no s’allunya de Síria; més de 100 morts, 42 nens, en un bombardeig a Síria de la coalició internacional. És tot plegat dramàtic i penós! Igual que el que ha passat als EUA, a Mississipi. Un home, que volia que la policia el matés, ha assassinat vuit persones. Tant de bo tinguin el descans que ell mai hauria de tenir!
Dos homes han mort i un tercer ha resultat ferit per la reacció violenta d'un passatger en un tren de Portland, als Estats Units. El presumpte agressor estava insultant i amenaçant dues dones musulmanes. Quan uns passatgers han intentat aturar el seu discurs de l'odi, l'home els ha agredit amb un ganivet. Lamentable! No es poden tolerar aquest tipus d’actituds feixistes. Un exemple més que l’odi genera odi.
Tres dones han mort en les últimes hores, dues a Madrid i l'altra a Molina de Segura, a Múrcia per violència masclista. Pablo Iglesias ha demanat amb vehemència que l’Estat ho assumeixi com una qüestió d’estat sinó en seran còmplices. Molt dures les declaracions però és cert que cal fer molt més!
31) LA MODA. Ser hacker. Habitualment són dolents. És gent que es dedica a malmetre els sistemes operatius dels ordinadors. Són capaços de tenir petit abast o gran abast com s’ha vist recentment, amb un ciber atac a escala mundial. Aquest cap de setmana,  hem sabut d’un congrés de hackers blancs; el bons. Aquests es dediquen a frenar els atacs dels dolents. Una feina imprescindible i més en els temps que corren on els ordinadors i semblants són imprescindibles.
32) QUÈ CELEBREM? La copa del Rei del Barça. El dissabte vam guanyar en la final a l’Alabès amb gols de Messi, Neymar i Alcàcer. Novè títol en tres anys de Luis Enrique que s’acomiada de l’equip. Felicitats Barça!
Kilian Jornet ha pujat en una mateixa setmana dues vegades a l’Everest. Un crack mundial que és capaç d’assolir fites a l’abast de pocs. Felicitats!
33) L’ENQUESTA/L’ESTUDI.  Els desastres meteorològics són la principal causa de desplaçats el 2016 al món. La inconsciència i la falta de respecte vers el medi fa que a la llarga la nostra incapacitat provoqui catàstrofes que a la llarga ens perjudiquen. Per exemple ubicant pobles o habitatges a les lleres dels rius, en zones inundables, deforestant, llençant contaminants... Falta molta educació medioambiental.
Un de cada quatre estudiants espanyols no sap prendre decisions sobre economia domèstica. I hi afegiria que amb temes ben simples com aplicar i interessos, descomptes... Són temes que haurien de ser prioritaris si es vol tenir el títol de l’ESO.
34) CIÈNCIA/SALUT. Aquesta setmana s’ha fet un congres a Barcelona per tractar els càncer hereditari de generació en generació. Arran de l’extracció dels pits i els ovaris per evitar desenvolupar càncer per l’elevat risc que tenia, molta altra gent s’hi ha interessat per informa-se. Especialment en noies que volen ser mare i que volen deixar de passar aquesta xacra a la seva descendència. Actualment, existeix una prova amb la que es pot fer una selecció genètica dels embrions sans que no contenen cap carrega genètica negativa.
35) EL DESCOBRIMENT. Els periodistes Patricia López i Carlos Enrique Bayo alerten que hi ha una "policia política" a Interior vinculada al govern espanyol. Fotia la pell de gallina sentir-los. Però noi, cap jutge, ni fiscal, ni ningú ha denunciat les actituds feixistes del govern. Parlen de Turquia i diuen que a Espanya hi ha democràcia; jo parlaria de democràcia a la carta.
36) L’ESGLÉSIA. El Bisbe de Solsona, en el full parroquial de la setmana passada, va insinuar que el fet de ser gai venia determinat per haver criat fills sense la figura del pare. Unes declaracions lamentables i fastigoses!
37) UN TIP I L’OLLA PLENA. Amb l’Arrimadas i els seus. Fan una convenció, després d’haver-la proclamat a ella com a candidata a la presidència de la Generalitat -només amb el 35% de la militància participant per cert-, i amb 4 gats a l’acte, i ella i el ninot del Rivera sentencien que el procés està acabat, que calen eleccions i que ella serà presidència de la Generalitat ‘quan jo sigui presidenta... Tranquil•la Arri; mai seràs la nostra presidenta!
N’estic fart d’haver d’aguantar aquest tipus de personatges. De gent com Sandro Rossell que ha estat detingut per blanqueig de capital. Que pagui i que deixin de malmetre la imatge del Barça.
38) L’ANÈCDOTA. Mentre que parlen de Manel Navarro com a català després del gall d’Eurovisió, tracten a Kilian Jornet ‘de ultrafondista español’ que ha fet l’Everest. Una vegada més una nova manipulació d’aquest diari el País. Que cadascú vegi el que vulgui!
39) LA DEMAGOGIA DE LA SETMANA. Comparar el procés català ara amb dictadures. Rajoy compara el procés sobiranista als models de "les pitjors dictadures". No hi ha dret que venguin aquesta mentida i es quedin tan amples. L’única veritat que diuen és que no poden i no ho volen deixar fer. Fàbrica de demagògia aquesta Espanya.
40)  LA REFLEXIÓ. La Postveritat. La nova manera de crear ‘veritats’. A partir d’una mitja mentida o d’una mentida total o un rumor són capaços de crear una veritat per guanyar eleccions, fer lleis, començar actuacions... Després també cal veure la gent que se’ls creu i sense més els segueix i els adula i els hi dóna el poder.