APARTATS

29 d’abr. 2018

ELS PUNTS SOBRE LES ÍS. SETMANA 23-290418

UNA SETMANA DE TRES PARAULES I UN COLOR (buscarem tres paraules i un color que defineixi la setmana).
NOM: Cristina Cifuentes. Per fi ha dimitit, sobretot després que transcendís un vídeo robant en un súper i que l’enxampessin com una vil lladre. La molt barruda encara ha tingut la barra de dir que això és una caça de bruixes i que la premsa ha de fer una reflexió. El partit més corrupte d’Europa (el PP) continua deixant pistes de la seva manera de fer i ser que ens haurien de fer reflexionar i molt als qui els voten. La capo Esperanza Aguirre, que ja va haver de plegar per corrupteles, ha fet caure l’altre capo, la Cifuentes. La referència als semàfors vermells de la roda de premsa així ho corroboren. Es rumoreja a les xarxes que Ciudadanos proposarà a Mario Vargas Llosa com a candidat a alcalde de Madrid. Quin gran tàndem Valls a Barcelona i Llosa a Madrid; per passar-se vomitant una setmana seguida!
ADJECTIU: fastigós. Un corredor espanyol de la Marató de Londres escup una nena menor catalana que duia una estelada a la espera que el seu la veiés al seu pas.
VERB: cremar. El raper Elgio crema la sentència judicial que l'envia a presó 2 anys i un dia, li fa pagar una multa de 4800 euros i l’inhabilita 9 anys. «No accepto la condemna d'un tribunal feixista».
COLOR: vermell, en defensa del corall. Malestar a la CostaBrava per la decisió del govern espanyol de donar dotze llicències per extreure corall al litoral català. La mesura xoca frontalment amb la moratòria de deu anys decretada per la Generalitat.
EL POBLE: Sant Esteve de les Roures. Arran dels informes falsos de la guàrdia civil de l’1 d’octubre, es van inventar el nom d’aquest inexistent poble. Des de llavors el poble ha anat creixent -en l’imaginari i irònicament- oferint serveis de tota mena i creant-se tot tipus de negocis. I és que la gent és molt creativa quan vol!
DE PONT. Pont de l’1 de maig. El 40% dels catalans escullen destinacions europees. El 60% aposten per fer turisme per Catalunya o la resta de l’estat.
VA DE REIETONS. Puigdemont: ‘El senyor Millo és una veritable inutilitat com a virrei i com a governador general de Catalunya’. ‘zasca’! Totalment d’acord president. En declaracions a Vilaweb s’ha quedat ample dient que no es traurà el 155, que no han fet res ara que tenien l’oportunitat i que el Millo és un inútil! Des de que és a fora les garrotades semblen més contundents. Això és el que ha dit Millo: Enric Millo: "Amb el 155, Catalunya funciona millor".
01 QUÈ HEM CELEBRAT? QUÈ HEM FET? (Festes, festes majors, aniversaris, trobades, gegants, bitlles, aplecs, sortides, correfocs, concerts...). Sant Jordi: la festa de la primavera. En dues jornades esplèndides. Primer, el diumenge a Colldejou amb la parada de roses i llibres a la plaça. Segon, dilluns 23 participant activament de la festa el matí a la Rambla de Tarragona i a la tarda a la Mercadal i voltants a Reus. Una festa d’arrels catalanes que ens identifica com a país i ens dignifica com a poble! 22.000.000 milions d’euros en vendes amb llibres, un dos per cent més que l’any passat.
02 LA DONA/L’HOME (personatges rellevants, gent que mor, premis...). El director de cine Martin Scorsese guanya el premi Princesa d’Astúries per haver renovat el món del cinema amb les seves pel•lícules. D’ell em quedo amb 4 films de la seva carrera: ‘l’Edat de la innocència’, ‘La darrera temptació de Crist’, ‘Taxi driver’ i ‘Un dels  nostres’.
Mor l'actriu Montse Pérez, als 61 anys; la Mercedes de "Plats bruts". Sempre la recordarem per aquest paper icònic de la sèrie. De fet tots els personatges van acabar sent mirall de persones que podem tenir ben a la vora. El tret més curiós d’ella era aquell caràcter fort i hilarant que feia estar a la resta endollats.
03 L’EFEMÈRIDE/CAL RECORDAR (tal dia com avui). 26/04/1937 es va produir el bombardeig de Guernica, l'atac aeri realitzat per l'esquadró conegut com a legió Còndor contra la població basca de Guernica durant la Guerra Civil espanyola. Tot homenatge es poc per recordar aquesta massacre que només uns fills de puta podien haver comès i uns altres planejat. Van ser capaços se destruir una població com Valls. Mai ningú ha demanat perdó però mai se’ls hi atorgarà, així com tampoc a aquells assassins que el van dur a terme per activa o per passiva.
El 1986 explotà un reactor de la central nuclear de Txernòbil. Alliberà més radioactivitat que les bombes d'Hiroshima i de Nagasaki juntes. L'accident, provocat per un error al sistema de seguretat, causa la mort de més de 60.000 persones. Es va crear un núvol radioactiu que va anar circulant arreu fins que un dia va passar prop de casa nostra. La major part de la població va marxar d’allà tot i que hi va haver gent sobretot gran sense recursos que va optar per quedar-s’hi i sobreviure fins el final dels seus dies.
04 LA METEO (el temps, encerts o no de les previsions, fenòmens...). Setmana de calorada d’estiu amb pics de temperatura que han fregat els 30 graus. Els vespres, tot i aquesta tendència s’han mantingut suaus. Els pantans més grans han seguit alliberant aigua perquè no arribessin a sobreeixir-se amb el desgel que s’està produint. De cara al cap de setmana han aparegut nombroses tempestes i és que l’atmosfera està molt carregada.
05 REUS DE TOTA LA VIDA/AL CAMP (notícies de la ciutat i de camp de Tarragona). 60 anys de la Botiga Català del carrer del Vent. Un gran mèrit per aquesta família que ha sabut mantenir i anar remodelant el negoci familiar. Una llàstima que a la ciutat molts altres negocis hagin caigut en l’oblit i hagin acabat desapareixent. A la ciutat, el divendres hi hagut un gran ensurt i és que s’ha ensorrat l’edifici del carrer Monterols que albergava una botiga de roba. Hi estaven fent reformes però ningú ha pres mal. Alarmant la situació que viuen molts edificis vells de la ciutat.
Gepec alerta que el pantà de Riudecanyes podria quedar sec a l'estiu. I és que tant aquest com el de Siurana que estan interconnectats són els que estan en uns límits més deplorables.
Salou asfaltarà les vies del tren «ipso facto» quan deixi de funcionar l'actual via. Clar que si. Serà un espai que quedarà inutilitzat i que almenys es podrà guanyar pel poble. Ja va sent hora que els salouencs recuperin una mica la tranquil•litat i puguin desfer-se d’unes vies massa mortals al territori
06 EL TREMENDING TÒPIC (modes, tendències, mil•lenials, llibres, discos...). #lamanada Ha rebentat les xarxes la sentència injusta que ha emès un tribunal als ulls de tothom caduc sobre els culpables de violació. Lluny d’acostar-s’hi el tribunal ha dit que aquest grup de fills de puta, entre els que hi ha un militar i un guàrdia civil va cometre un simplement un abús sexual. Posa la pell de gallina haver de sentir el relat dels fets. Ens un portar la van anar violant un darrere l’altre per la boca, la vagina i l’anus. No ha dret! És la manada, és Alsasua, és el Procés, són els rapers, els cantants, el senyor del nas de pallasso... demà seràs tu! Estem davant un estat que és regit per unes lleis caduques com les la Constitució i per un dret penal fet a mida. Una mostra d’Estat en el que vivim. Compte no m’avergonyeixo de la seva gent, al contrari. Entre tots hem de fer unes lleis més justes i representatives. El sistema del 78 ha mort! #cuentalo també s’ha fet viral!
#diadelavisibilidadlesbica Tot el meu suport i respecte per aquest col•lectiu que massa sovint és incomprès i se sent atacat. Per aconseguir duna vegada el ple reconeixement i la plena llibertat per a totes les expressions sexuals.
07 ESCLAUS DE LES DADES (dades, fets, textos, pactes, enquestes, descobriments, estudis...). Vila confia que s'arxivi la causa sobre Sixena després de declarar davant la jutge. Se l’acusa de no acatar la sentència que l’obligava, passant-se pel forro la llei catalana, a entregar les obres. Ell, com tot el govern van fer cas a la nostra llei de patrimoni i per això no van ser donades. En aquest sentit tot el suport al Santi Vila i al ex conseller Puig, ara a Bèlgica, que ha estat requerit amb una euro ordre. Tampoc han fet cas a l’al•legació que ell no pot sortir del país. Com sempre la justícia espanyola deixa veure aquell plumeret, fet que la fa ser una mica més indigna.
Treballadors de TVE acudeixen a l'Eurocambra per denunciar la manipulació de l’emissora pública. I és que ja està bé! Només foten la brama sobre TV3 quan és TVE la que esta intervinguda i manipulada fins a la medul·la. Tot el suport als treballadors de la casa que han tingut el valor de fer aquest pas endavant i deixar en evidència la mala praxis de la uno.
08 JUDICI ALS MEDIA (com s’han comportat els mitjans de comunicació i les xarxes tuiter i facebook). ‘La táctica de Rajoy aboca España al abismo’ (Diario16). Sort que encara existeix una premsa capaç d’analitzar la situació amb una certa equanimitat i sense tenir sempre el patriotisme cec com a bandera. Els rumors indiquen que a hores d’ara el govern signaria l’aprovació de l’Estatut Català de 2005. Fan tard però com més llenya vagin posant al foc més els ho costarà apagar un incendi que ells van començar.
Eva Sagardoy (C’s) gravada arrencant llaços grocs mb gent vinculada a l’extrema dreta violenta. Aquest és l’exemple a seguir; la viva imatge dels ‘taronjades’; cap proposta digna, a viure de la crispació i boicotejar la feina que fan els demés ja que la que fan ells és absolutament inútil. I tot això banyat amb una beguda tòxica que encara els retrata més: flirtejar amb l’extrema dreta, nazi i feixista!
09 AMANTS DE LA POSTVERITAT (brindis al sol, mentides, conxorxes, mitges veritats...). La que han ‘liat’ entre la xusma del PP i la de C’s durant la diada. Són el teatrillo i la demagogia més absoluta i indignant. Després de passar-se tot el dia a les principals ciutats de Catalunya amb el seu estand -sense cap mena de problema- fent apologia d’espanyolisme en una festa exclusivament catalana, han acabat venent declaracions manipuladores com aquestes: "Ens sap greu que es vulgui fer del Sant Jordi una festa només d'una part dels catalans" (Carlos Carrizosa). Que hi pinten a Reus gent donant roses taronges amb la samarreta de la selecció espanyola? Què passaria si jo el dia de sant Isidro em presentés a la catedral de l’Almudena amb una samarreta de la  senyera? Sou uns manipuladors execrables. Al vespre del dia de sant Jordi però el colofó l’ha posat l’Albiol. El tio s’ha plantat a la plaça del seu poble, rebutjant una escorta més forta, per provocar al personal desafiant mentre repartia roses que ningú acceptava. Davant d’això aquest és el tuit que ha fet: ‘Un año más celebramos Sant Jordi con los vecinos de Badalona. Una minoría empezó a insultarnos y chillarnos para que dejáramos de celebrar uno de los días más bonitos del año. Ni ellos ni nadie lo conseguirá’. Tu si que mai aconseguiràs ser algú a Catalunya! Altrament, també li dic que li dono tot el suport per les amenaces constants que li ha fet un tuitaire. En això ens trobarem segur; condemna absoluta!
Albert Rivera assenyala en un tuit, seguint una notícia fastigosa de ‘El Mundo’ els mestres que suposadament van cometre un delicte d’odi al fer comentaris a l’escola l’endemà de l’1 d’octubre. Heu ací el tuit: ‘Los maestros separatistas que señalaron públicamente a hijos de @guardiacivil en Cataluña. La fiscalía les investiga por delitos de odio, pero el Gobierno de España dice que no les abrirá expediente. Con cobardía nunca se vence al nacionalismo’. El diari no només posa la cara dels docents, sinó que ja directament els ha acusat i els ha sentenciat per delicte d’odi. És vomitiu haver de veure com aquesta calanya de C’s juga a la presumpció d’innocència de les persones. Tant de bo emprenguin accions legals per defensar-se d’aquest ultratge a les seves persones. Per la meva part només dir que no em crec res del que la fiscalia al·lega contra ells. No oblidem per a bé i per a mal que aquests senyors van estar destinats al País Basc.
10 UN TIP I L’OLLA PLENA (notícies negatives). Una jutgessa en castellà demana a un advocat que es tregui el llaç groc als jutjats de Vic al•legant que incompleix uns articles. L’advocat, amb tota educació i en català li planta cara i li diu que no se’l traurà ja que no atempta contra res ni ningú i que ell té plena llibertat per expressar el que vulgui i on vulgui.
El Constitucional suspèn la llei catalana d'accés universal a la sanitat. La llei estableix que l'empadronament acredita la residència a Catalunya per tenir dret a la sanitat pública des del primer moment. Tot lo bo que havíem fet des de Catalunya s’ho han carregat sobretot des de que hi ha el 155. Ara que surti el Millo dels trons repetint que amb el 155 s’està millor. Malparits! Us ho heu carregat tot!
La científica Conxita Àvila detalla amb una sang freda brutal com els militars espanyols intenten humiliar els científics catalans que estan a la base espanyola de l'Antàrtida. "¡Que vuelvan nadando!" o "Colpistas". I és que la barbàrie d’aquests individus no s’acaba. Tant exemplars que volen ser! La gent al final els acabarà recordant pels cops de porra contra gent indefensa, l’’a por ellos’, els insults, les mentides de les seves declaracions, la manipulació en contra de l’escola catalana, la mala praxis per prevenir els atemptats de Barcelona, Alsasua, la manada. I lo més lamentable és que ningú els hi para els peus. Facin el que facin, com els del govern del PP, gaudeixen d’una immunitat fastigosa.
11 QUE N’APRENGUIN! (Notícies positives). S’aprova una llei de restricció de venta d’alcohol. 6000 menors l’any 2107 van agafar un coma etílic. Fins i tot es diu que poden multar els pares que ho permetin de maners reiterada. A primer cop d’ull sembla que pugui ser una bons mesura. Si més no una mesura que el que pretén és que els pares controlin més els seus propis fills. El problema vindrà el dia que els fills, coneixedors de la notícia, beuran expressament per putejar els pares. Jo el que buscaria és que les noies i els nois a més haguessin de fer treballs socials en benefici de la comunitat. Tot i això aplaudeixo l’actitud dels polítics en aquest cas!
12 ‘DURUS’ A QUATRE PESSETES (economia, fraus, hisenda, euros). ‘Vueling afronta su primera huelga de pilotos con 122 vuelos cancelados este miércoles’ (Okdiario). Només puc dir que se’n vagin a la merda igual que els controladors francesos. Sempre el mateix; anar a putejar a la pobra gent que té tres dies de festa. No tenen collons de quan pugi el ministre de torn en un avió llavors col•lapsin l’aeroport. No hi dret!
El govern espanyol preveu crear un nou impost digital sobre les empreses tecnològiques. Pel que es veu és un impost que permetrà pagar les pensions. ‘Quien no llora no mama’ claríssim! La pobra gent gran es va posar en peu de guerra per les pensions i en veure perillar 9 milions de possibles votants ja han corregut a canviar-ho ja.
13 EL PROCÉS (notícies lligades al procés sobiranista català). Un testimoni assegura que el noi que va perdre un ull l'1-O va rebre un tret directe. Algun dia es demostrarà la barbàrie del desgraciat que aquell dia va disparar a tocar i a fer mal a la gent indefensa. Mai més podrem tenir una bona visió d’aquests cossos fins que no demanin perdó i es depurin responsabilitats.
La Mesa del Parlament aprova delegar el vot. L’Arrimadas ho ha recorregut però pel que es veu poca cosa tenen a fer. Dimecres Comín i Puigdemont ja han delegat el seus volts. Altra cosa és que han paralitzat la hipotètica  investidura de Puigdemont. I tot segueix bloquejat!
La Guàrdia Civil sospita que la promoció del Carnet Jove va finançar l’1-O. Li han faltat cametes al Montorot per aixecar-se de les letrines on s’estava escagarrinant per anar al Congrés i donar la raó al jutge Llarena i reformular el que havia dit (que no s’havia gastat diners públics en el referèndum) per reconèixer que hi pot haver factures camuflades. En aquest mateix sentit míster ‘fake news’ ha dit el següent: ‘Dastis afirma que el Diplocat desvió más de 1,5 millones para el ‘procés’. El titular de Exteriores denuncia la desviación de fondos públicos a favor de la ruptura’ (elMundo). És allò de; si no hi és ja ho trobaran o a males ens ho inventarem! Pervers!
‘Arxivada la causa per desobediència contra l'alcaldessa de Roses pel seu suport a l'1-O. No s'ha acreditat que l'Ajuntament col·laborés "directa o indirectament" amb el referèndum’ (ElGeriódigital). Així mateix també ha quedat arxivat el cas de Jordi Pessarodona; el senyor que va posar-se un nas de pallasso al costat de la policia espanyola. No hi veuen delicte d’odi.
Uns valents voluntaris, després d’una bona caminada han hissat un llaç groc d’una de les muntanyes més emblemàtiques de Montserrat, ben a prop d’on hi ha la Mare de Déu al cavall Bernat, per mostrar la solidaritat amb els presos polítics i la gent que és a l’exili. Igualment s’està a punt de completar una marxa amb relleus fins a les presons espanyoles on hi ha els presos polítics catalans. La qüestió és fer el màxim rebombori perquè notin l’escalf i la solidaritat de la gent que els estima i no els oblida. Més mostres de solidaritat. ‘L'Àliga de la Patum de Berga portarà un ram de clavells i olivera elaborat amb flors grogues en comptes de vermelles "com a mostra de solidaritat amb els presos i preses polítiques i exiliades" (324). 2.000 persones assisteixen a la trobada de campaners d'Os de Balaguer. Aquest any un nou toc reivindica la "llibertat dels presos polítics". Amb el poble no podran mai!
14 TIP DELS IUESEIS (notícies lligades als EUA). Visita de Macron als Iueseis. En les imatges hem pogut veure com entre ell i el Trump es feien petons i s’agafaven de les mans de manera rarament efusiva. Una altra cosa ha estat l’estada al Congrés on el francès ha estat més aplaudit per l’oposició del magnat que no pas pels propis. I és que el francès ha deixat dues perles dignes. La primera instant als EUA tornar a la bilateralitat en temes comercials i la segona tornar-se a afegir als tractats de París per lluitar contra la contaminació. Molta ‘parafernàlia’ de cara a la galeria i potser per darrere s’han dit de tot. Pel que fa a les ‘partenaires’ respectives ha estat molt divertit. El diari ‘el País’ ens ha vingut a ‘demostrar’ la major classe, bellesa i elegància de la Melania vers la Brigitte. Molta costura francesa i a l’hora de la veritat la primers dama americana li ha passat la mà per la cara. Una altra cosa és el tracte i la complicitat que tenen amb els seus marits. En això es veu molt més efectiv en els francesos que en els americans.
15 EL NOSTRE PA DE CADA DIA (notícies relacionades amb l’església catòlica i si s’escau altres confessions). Els bisbes del País Basc demanen perdó per la complicitat de l’església amb ETA. De la mateixa manera demanen l’acostament a presons basques dels presos sempre que les víctimes no se sentin humiliades. Els petits passos són grans passos! Ja està bé! Fins ara no s’havia aconseguit res i des de ja fa un temps tot va seguit el curs de la cordura i l’entesa aquest trist conflicte. La dissolució d’ETA ha estat una gran notícia i com dic, ara és el moment de demanar perdó i conciliar amb les víctimes de tots els colors una pau que sigui duradora; definitiva! Un bon punt de partida! Unes disculpes benvingudes ja que l’església va jugar un paper molt important!