APARTATS

1 de gen. 2017

ELS PUNTS SOBRE LES ÍS. SETMANA DEL 261216-010117


1) ÉS UNA VERGONYA. Primer cas de violència masclista a Madrid. Una noia de 40 anys ha mort a mans de la parella de 20 que tenia una ordre d’allunyament. Tot i que les víctimes durant el 2016 han disminuït no es podrà cantar victòria fins que no hi hagi cap víctima. Tolerància 0 amb la violència i la violència de gènere.
Que l’Estat detingui a Joan Coma, hagi de declarar a Madrid per expressar una opinió al ser denunciat per Anglada i el deixin en llibertat amb càrrecs i li retirin el passaport. Menys mal que per no danyar la imatge dels mossos s’ha fet amb més discreció i respecte. Sentint les preguntes que li han fet dels ous i tota la mandanga, n’hi ha per llogar-hi cadires. L’estat es vol carregar tot element independentista i ha posat en marxa tota la maquinària pesada. Li importa una merda que el que va expressar en Coma fos una opinió. Ara, es demostra que no n’ha de llibertat d’expressió, sobretot quan toques els puntals de la seva dictadura. Tot el meu suport en les manifestacions en  solidaritat pel Joan que s’han fet arreu de Catalunya. També han arribat els posicionaments polítics; excepte el PSC que ha passat del tema. Dues bancades; els que aplaudeixen PP i C’s i els que no l’accepten JxSi, Cup i CSQP. I el PSC? Paper galdós una altra vegada dels socialistes.
Que EasyJet operant des de Barcelona es negui a atendre en català els seus passatgers. És patètic i lamentable. Una raó més per exigir la independència d’aquest país que abans que protegir les llengües internes deix que s’expressin en qualsevol altra llengua. I és que són capaços d’atendre’t en vuit llengües diferents menys la del país en el que operen. Boicot total a aquesta companyia!
2) PER APLAUDIR. Primer naixement de l’any: la Lara de Salt. Ha nascut a les 12:01. Benvinguts a aquest món tots els nounats. Esperem que puguin créixer en un món millor.
Que la Generalitat i Barcelona vagin de la mà al no deixar posar l’exèrcit al saló de la Infància. Ben fet! Si volem ser diferents també ho volem ser en això. No volem que hi hagi cap representació bèl•lica ni militar en un lloc on la canalla hi vagi a jugar i a aprendre uns valors. Per aplaudir!
3 ) UN EXEMPLE A SEGUIR. A Madrid, arran de la contaminació, restriccions per matrícules segons els dies. Ja ho han fet altres ciutats europees i ara és el torn de la capital, tot i que a l’Aguirre no li hagi agradat. Ha declarat que amb aquesta mesura la deixen reclosa a casa. Com pot dir això? Quin exemple és aquest? Ben fet per la Carmena i el seu ajuntament. Ara; cal més conscienciació per no arribar a aquests nivells.
4) EM SAP GREU. Que els jubilats espanyols puguin perdre fins el 3% del poder adquisitiu. Segons les rendes les pèrdues són proporcionals. Ataquen aquell sector que fins ara no havien atacat però és que no en quedava altra gastant com gasten. Passen de llarg d’aquelles famílies que s’havien reagrupat a casa dels avis a l’haver estat desnonats o a l’haver-se separat.
5) QUE N’APRENGUIN. Multen Telefònica per vendre el mateix preu per sempre del pack Fusion i l’apugen. Ja era hora que multessin aquests lladres. Tota la vida han comptat amb el monopoli de les comunicacions i sempre han fet el que els hi ha donat la gana, encara que això suposi donar un servei deficient com encara passa en molts llocs d’Espanya amb les cobertures contractades. Pagar per no poder fer trucades! Lladres!
Catalunya es consolida com a primer destí turístic amb 17 milions de turistes seguida per les Balears amb 13 milions. La costa mediterrània és el destí escollit per la majoria ja no només per la platja i el sol sinó pel patrimoni que hi ha a la vora. Si a això hi sumes preus raonables, bon menjar i bon beure i bon clima, heus ací la clau de l’èxit. Doncs ara imaginem amb aquestes xifres la de diners que es quedarien a casa nostra si fóssim independents. Pensem-ho! Una altra raó!
6) NO HI HA RES A FER. La meitat dels pensionistes espanyols cobren per sota del salari mínim. Lligant-ho amb la notícia d’abans acabem de completar el drama. Això vol dir que una gran quantitat de persones cobren per sota dels 600 euros. Ja hem arribat a la clau de volta. Cobrar menys i repartir més els sous. Què ha suposat això? Una reducció massiva de la capacitat adquisitiva de la població! I això que ja som fora de la crisi, tal com ens volen vendre des del govern!
Mesures per al 2017 immediates. El gas i la llum pugen. Congelen l’aigua. Trucades al 012 es paguen la meitat. S’abaixen els peatges nacionals. Congelació dels preus de rodalies. Et quedes amb cara de tonto!
7) CALDRIA MILLORAR. El 87% dels accidents a les carreteres catalanes és provocat per senglars. Dada esgarrifosa! Per això ara ja no se’n fan càrrec les assegurances dels caçadors. Has de ser tu mateix que ho contractis al renovar l’assegurança del vehicle. A veure si el govern declara ja l’estat de Catalunya en alerta màxima per poder-los caçar i alleugerir-nos la vida una mica més.
8) CAP MENA DE PIETAT. Contra els joves que practiquen violència gratuïta a Alemanya. Ara s’ha posat de moda agredir a indigents pel carrer. Doncs que paguin i rebin un bon càstig. No hi ha dret que ataquin a la pobra gent indefensa.
Amb les dues noies espanyoles detingudes a Turquia que s’havien radicalitzat, així com dos nois més als que se’ls hi ha trobat armes. Caldria analitzar bé que poden explicar del seu canvi de conducta i perquè tornen de l’Orient mitjà amb ganes de matar occidentals civils que cap culpa tenen del que dictaminin els seus líders. Cal molt de diàleg!
Contra els que amagaven droga en globus i que han estat interceptats. Ara que els tornin a deixar amb llibertat. Segur que demà tornaran a fer-ho. I és que 240 dosis de cocaïna donen molt de joc i més pels voltants de cap d’any.
9) ANEM EN EL BON CAMÍ. Els sindicats demanen que es garanteixi el coneixement del català al País Valencià. És la seva llengua i fins ara no l’han tractada massa bé. Menys mal que els governs valencians han canviat. Els nous partits tornen a donar importància a la nostra atacada llengua. A més volen lluitar perquè hi pugui haver intercanvi de televisions i teles entre Catalunya i València. En relació amb el català hem sabut que s’ha utilitzat el 65% a les webs.
Les víctimes mortals d'accidents de trànsit a Catalunya baixen un 13,1% el 2016 respecte a l'any passat. És una gran notícia. Felicitar-nos tots plegats i a seguir amb la lluita i a no abaixar la guàrdia.
10) TIP DELS IUESEIS.  S’acaba el mandat Obama i l’ambient es crispa, especialment amb Israel i Rússia. Els EUA i el Japó no es demanen perdó per la Segona guerra mundial. Fan el paripé davant els ex combatents, reverències... però no es demanen perdó mútuament per la barbàrie que va haver de patir amb la població civil amb la bomba atòmica o els atacs a Pearl Harbour (tot i que allà si que eren militars). No es poden oblidar mai aquests fets lamentables si volem assolir un món més just.
Els EUA s’enemista amb Israel pels assentaments. En John Kerry, pensant-se que és com una mena de semidéu i pot dir el que li sembli, ha gosat donar lliçons a la seva aliada Israel. Aquests, lluny de reconèixer cap error comès sobre els palestins, li han plantat cara mig maltractant-lo de desequilibrat. Saben que juguen amb avantatge i és que en Trump mai prescindirà dels lobbis jueus que capitalitzen l’economia americana.
11) LA CAGADA. Detenen un lladre que volia robar una bici de la caserna de Mossos de Lleida. Ho sento i m’agafen ganes de riure! Un tio que per segona vegada es cola a la caserna i pretén furtar sengles bicicletes. Digne de peli de Pajares i Esteso.
12) UNA DADA.  85 són els quilòmetres que separen Guardiola de Berguedà de la Seu, els dos únics llocs on hi ha un caixer automàtic. Banc Sabadell ha tancat el de Saldes. Lamentable! Com sempre els bancs miren per ells i els hi fot una merda el que pugui passar a les persones. Això si, quan els hi convenen diners llavors a fer campanyes per entabanar a la pobra gent. Amb aquests casos hi hauria d’intervenir l’administració per posar fre a aquestes actituds indignes.
Barcelona rebrà 2 milions d’euros per la taxa turística. Impost ben recaptat, si senyor. I amb volum de gent que ve de fora a la ciutat ho trobo molt correcte. Res més lluny del que es fa a totes les ciutats europees i pobles. Per què aquí no? Ben fet! Ja ni ha prou que es pensin que aquí només hi venen perquè tot és més econòmic. Què paguin encara que sigui mínimament!
13) LA DONA-L’HOME. Una part del PSOE demana que Pedro Sànchez sigui el candidat. Normal! Era el candidat escollit per la majoria abans del cop d’estat dels andalusos. Dubto que els colpistes deixin presentar-lo. El felipisme va per una altra banda. Una llàstima ja que tot i la discrepància amb ell se’l veia més apersonat.
14) EL FET. El Suprem processa a Homs pel 9n. Per tant tot continua endavant. Ells don erre que erre. No veuen o no volen veure que així no aconseguiran res? És una absurditat que per ser el portaveu del govern en el 9n t’imputin càrrecs per deixar que el procés tiri endavant. Massa casos que demostren que es volen carregar els impulsors del sobiranisme: Forcadell, Coma, Homs, Rigau, Mas, Ortega... No esteu sols darrere hi teniu tot un poble. I si caieu vosaltres en posarem un altre igualment vàlid. Cap pas enrere!
Llei de transitorietat aprovada. Una mica per la porta del darrere però aprovada. No sé fins a quin punt aquesta llei s’hauria d’haver anunciat amb bombo i platerets. Suposo que l’estratègia és evitar que puguin imputar alguna cara visible. Ara falta un pas en ferm per ingressar els diners en l’administració catalana i la gent s’hi tirarà en massa.
15) ELS ‘DURUS’. El jutge fixa una fiança d’1’2 milions d’euros pel pares del cas Nàdia. És una animalada la fiança però veient el que han estat capaços de fer amb la solidaritat i comprensió de la gent és el mínim que podia passar. La pena més gran és que la nena està malalta i aquests sense ànima han jugat amb la bona voluntat de la gent.
16) EL PACTE. Rússia, Iran i Turquia segellen un pacte per Síria excloent els EUA. No ho trobo malament, al cap i a la fi són els que queden més a prop del conflicte. Els EUA no han de posar el nas en tot el que succeeix en món i més quan se n’han desentès des del primer moment.
17) POR. Obama expulsa 35 ambaixadors russos per espionatge, mentre Putin passa d’ell i no fa el mateix. Sembla ser que ha quedat demostrat que l’espionatge rus va interferir en la campanya americana a favor de Trump i en contra de la Hillary. Putin diu que es reserva el dret a prendre una determinació proporcional a la que ha pres Obama. En un exercici d’honestitat o cinisme ha dit que no vol trencar la pau de les famílies americanes que són a Rússia en dies de festa nadalenca.
18) NO VA PEL BON CAMÍ. 6000 euros per a les 36 famílies que van demanar escolaritzar els seus fills en castellà. Otorga el govern espanyol però paga la Generalitat. Au! Una altra via per separar-nos d’aquest estat diglòssic que si pogués voldria veure el català reduït a la toponímia i els noms de persona. No ho aconseguireu mesquins! Us hauria de caure la cara de vergonya que només ho han demanat 36 famílies. Ja m’agradaria veure aquestes mateixes famílies si anessin a viure a França si aprendrien la llengua o no.
19) NO ME LA CREC. A la Kirchner que diu que és perseguida. Tot bé perquè el fiscal Nisman va acusar-la d’encobriment vers l’Iran, a qui segons sembla va acabar tapant. Una persona que ha estat acusada d’associació il•lícita i corrupció poca credibilitat mereix. És ben evident que entre ella i el seu maridet van muntar una xarxa espessa d’influències de poder ben complexa. A més, el fiscal Nisman va morir misteriosament després de destapar el cas. Que allargada que és l’ombra de la corrupció.
20) EL TEMPS. Setmana d’anticicló, fred quan marxa el sol i boires a l’interior. A les muntanyes les gebrades han estat constants, amb unes temperatures que han anat baixant durant la setmana. Amb el sol s’està prou bé, ara de nit i matinada feina rai! Dades de boira. El mes de desembre ha estat el mes de més boira des de 1942 segons dades de l’observatori de Lleida.
21) EL TEXT. Pablo Iglesias surt per internet llegint un text en el que demana perdó a la militància per les discrepàncies entre ell i l’Errejon. És un bon començament. Almenys ha demanat perdó, cosa que tota la resta de la classe política mai ha fet. Realment entre els dos membres de Podemos hi ha força mala maror. Surt un i desdiu a l’altre. Així cada setmana. Clar això dóna molta inseguretat als seus seguidors. Necessiten adoptar una estratègia única sinó la gent passarà d’ells. I per fer-ho cada vegada està més clar que un dels dos ha de saltar.
22) EL FRAU. Rússia reconeix el dopatge sistemàtic dels seus atletes. Ja era hora. Després de múltiples casos en diversos anys i modalitats, només faltava que per fi ho reconeguessin. El frau és tan gran que difícilment podran aixecar cap en molts anys. La sanció hauria de ser exemplar.
23) A REUS/AL CAMP. La Grossa de cap d’any ha repartit diferents premis de la loteria catalana. Els premis van ser venuts a la llibreria Domingo i al Roslena de les Oques. Ja que la Nacional passa de llarg, almenys la catalana deix una bona pessigada.
63914 sol•licitants d’ajuda per dependència. 18225 beneficiaris. 2165 morts sense ajuda. Les dades són esgarrifoses, més si tenim en compte que en teoria estem sortint de la crisi o que ens volen vendre que s’ha superat fins i tot. I amb quina realitat ens trobem? Doncs que hi ha un gruix important de gent que són dependents i necessiten ajuda i que molts es moriran sense rebre-la. Hi hem de destinar molts més esforços i és que és un dels sectors més vulnerables.
Saturació de les Urgències de Reus. Les primeres festes han saturat les urgències de l’Hospital sant Joan. Feia falta personal i llits. De cara a cap d’any es preveu un augment de fins a 15 llits més i més personal. No caldria haver d’arribar a aquests extrems per millorar els serveis. Falta previsió i mira que fa dies que s’alerta que la grip ve amb força enguany.
Ikea oferirà 100 llocs de treball a Valls en el centre de logística que obrirà. És per aplaudir. Llàstima que no siguin empreses d’aquí, no obstant benvinguts siguin aquests llocs de treball.
5 detinguts a Tarragona per dur armes blanques i pals. Com si estiguéssim al Bronx, tu. No s’han de permetre de cap manera aquestes actituds. Aquests desgraciats van a fer mal i t’hi pots trobar pel mig i en pots patir les conseqüències.
Tanca la Ferreteria a Reus. Alguna cosa no es deu haver fet bé. Ja són uns quants anys que fa que el negoci funciona, amb fases ben diferents. Fases que estava buit, altres de ple absolut, saturació, mal servei, servei excel•lent... Massa alts i baixos. Ja s’havien convertit en un referent del centre i és una llàstima que hagi de tancar. Una de les coses que em van agradar és que van mantenir l’essència de la vella ferreteria que allà hi havia.
Borges tanca amb beneficis milionaris. Com no pot ser d’una altra manera. De les empreses mes potents de casa nostra. Des de que patrocina el Reus de futbol encara ha agafat més embranzida. M’agradaria explicar dues experiències però al voltant d’ella. Fa uns anys hi vaig treballar uns dies ensacant. Tenien la cara molt dura, ja que els sacs ja carregats en els feien muntar mà per no encendre la màquina ensacadora. Vaig acabar amb els canells destrossats. I dos. Vaig conèixer un encarregat de l’empresa que em va assegurar que gran part de l’avellana que comerciaven no era d’aquí sinó que la duien de fora perquè era més econòmica i en podien treure més beneficis. Esperem que ambdues coses hagin canviat
24) NO N’HI HA PROU! Amb que la conselleria de Justícia compensi amb 14 euros els advocats que facin servir el català. Amb els temps que corren si més no és una mesura que no acontentarà a tothom. Però ja posats a fer, dir que qualsevol mesura que ajudi a potenciar i no arraconar el català, benvinguda sigui. Falta més conscienciació per protegir la nostra llengua.
Amb que el nou ministre de Nacions Unides Antonio Gutierres digui que farà un mandat social en la línia de Banki Moon. Cal que els estats s’hi impliquin amb fermesa sinó no hi ha res a fer. Seran nous brindis al sol.
25) L’EFEMÈRIDE. 15 anys de l’arribada de l’euro. Qui ens ho havia de dir quan ens vam passar tots aquells anys fent anar calculadores. Ara qui més qui menys ja té el cap a l’euro, tot i que la gent gran encara mostra dificultats. A Catalunya encara queden dos negocis que accepten pessetes. Fixa’t tu! Com passa el temps!
30 anys del Joshua Tree dels U2. Un dels discos de major èxit del grup i de la història de la música pop. En ell s’hi recullen temes que avui en dia ja són himnes com Where the Streets Have No Name, I Still Haven’t Found What I’m Looking For o With or Without You entre altres.
Joan Manuel Serrat fa 73 anys. S’ha de reconèixer el mèrit del cantant per haver-se mantingut a dalt de tot durant aquests anys. De la llarga llista de cançons excepcionals que té em quedo amb el seu Mediterraneo, la Tieta o Ara que tinc vint anys. Totes elles han sonat en els nostres cassettes i ens hem après les seves lletres.
32 anys després, Cinema 3 plega amb Jaume Figueras, que quedarà integrat a Tria 33. Una llàstima perquè era un programa que podia enganxar-te pel seu dinamisme i la seva frescor a l’hora de presentar els films. Va saber transmetre amor pel cinema i per les pelis i això s’encomana.
26) NO HO VEIG CLAR. El jutge que ha citat a declarar a Joan Coma era policia durant el franquisme. Va detenir els titellaires de Madrid. Doncs aquest és l’estat del que volem marxar, ja que la teranyina que tenen muntada està molt ben muntada.
27) ENS HAN DEIXAT. George Michael als 53 anys. Durant un temps va ser una icona del dance-pop. Va començar amb els Wham per seguir una reeixida carrera en solitari. Ens ha deixat temes memorables com Faith, Freedom, Wake me up, Careless whisper, Father figure.
Carrie Fisher amb 60 anys. La princesa Leia de Star wars. Debbie Reynols mor als 84. Era la mare de la Carrie. Va fer ‘Cantant sota la pluja’. Aquelles casualitats de la vida han fet que filla i mare morin en poques hores de distància. Dos referents de dues pelis clàssiques del món del cinema.
Tricia McCauley es trobada morta dins el seu cotxe. 46 anys. Es veu que un delinqüent -al que han agafat- la va escanyar. Era una actriu coneguda per fer de doble en films com ‘Ballant’. Estranya la mort per seva joventut.
Santi Ibañez als 58 anys. Beni al cor de la ciutat. Havia participat en diverses sèries com 'Temps de silenci', 'Plats Bruts' i 'Estació d'Enllaç'. Un actor que ha estat present a les nostres llars en diferents personatges de tv3, tot i que la seva passió era el teatre. El seu bigoti negre, els seus papers i la seva actitud semi desmanegada quedaran per sempre en nostra memòria
28) EL PARIPÉ. D’un poble de França, Beaucaire (governat per Aliança Nacional). Ha posat el nom de Brèxit a un carrer. Resulta que són partidaris que es renegociï el paper de França dins la UE. Se us ha notat el llautó; darrere d’aquest acte el que hi ha és una estratègia política per reformular el paper de la France dins la UE, ja que consideren que no hi té el suficient pes.
29) UN BRINDIS AL SOL. El portaveu de CSQP al Parlament, Joan Coscubiela, ha qualificat l’acord entre JxSí i la CUP sobre la llei de transitorietat jurídica de “placebo polític” per acontentar els compromisos sense complir-los. Ell si que és un placebo polític. El seu partit si hagués seguit apostant amb força pel dret a decidir potser ara hi hauria més consens i més majoria. Deixeu ja de fer el ridícul i pugeu al carro del sobiranisme sinó la història us jutjarà per haver deixat escapar una única. El Domènech ha dit que s’han de posar d’acord tots els comuns amb el tema del referèndum.
30) LA DESGRÀCIA. El Síndic alerta de càstigs desproporcionats als centres d'internament de menors. És una xacra amb la que s’ha d’acabar ja de manera contundent. No pot ser que tinguem centres de menors i que es castigui a la pobra canalla ja de per si amb problemes. Si s’ha de buscar personal amb major formació i preparació que es faci ja, però no maltractem aquest jovent ja que en un futur les conseqüències poden ser encara més catastròfiques.
Atemptat en una discoteca d’Istanbul amb almenys 39 morts. Acabem l’any i com era d’esperar el món radical s’ha deixat notar en una discoteca de la ciutat. Un tio armat s’ha liat a tiros cridant consignes en àrab i donant-se a la fuga. Hi ha 17 morts estrangers. Mai podrem acabar de tenir-ho tot controlat del tot el nostre voltant i hem de pensar que estem exposats arreu a un atemptat. És la seva victòria!
31) LA MODA. Fer super illes a Barcelona. Ha arribat la Colau i està innovant constantment en un munt de coses. Unes són un ‘trunyu’ absolut com aquesta; altres segur que estan bé i tenen èxit. Està bé voler reduir el trànsit per baixar la contaminació però el que no podem fer és col•lapsar els carrers d’una ciutat com Barcelona tallant-ne els carrers principals perquè la a gent hi jugui o hi passi l’estona compartint aquest espai. I els de descàrrega... S’ha de perfeccionat molt més!
Fer testament. A Catalunya ha augmentat des del 2009. Actualment es fan 77.553 testaments dels que 552 són llegat solidari. No deixen de ser tendències el fet que ara se’n facin més. El que és rellevant és el número de testaments en el que es lleguen diners o propietats a entitats que fan algun servei a la comunitat, segurament en agraïment per algun servei prestat. És realment admirable!
32) QUÈ CELEBREM? Sant Esteve. Vam dinar a casa nostra amb els consogres i mons pares i el germà de la Xell i la seva família. El menú va ser: crema de marisc i cassoleta de rap amb llagostins. La tarda la vam cremar mirant el you tube veient vídeos diversos, fent-la petar o jugant amb la canalla fins que va començar el Concert de l’Orfeó català al Palau de la música. Vam acabar amb totes les existències de cava. Com sempre el final amb el cant de la senyera acaba essent apoteòsic.
Cap d’any. Enguany ha estat ben diferent i és que l’hem celebrat sols a casa. Va anar a comprar i després de prendre unes copes ens posarem a fer el sopar variat. El menú: crema de llamàntol, torradetes variades, tatín de patata, carpaccio de salmó i xarrups de salmó i fruits variats. De tall, rodó amb pinya i bacó. En acabar vam traslladar-nos a la Mercadal, on amb companyia d’altra gent que omplien la plaça vam seguir les campanades i ens vam menjar el raïm.
Dia 1. Ens hem reunit amb els fillols de Barcelona i els tiets per celebrar l’entrada al 2017. Per dinar sopa de galets amb mandonguilles i pollastre de nadal. Després el tió ha fet acte de presència i la canalla l’ha cagat tres vegades i els grans dues. Benvingut 2017!!!
33) L’ENQUESTA. Enquesta «La Razón» eleccions Parlament: ERC 38-40, C's 22-24, PDECat 20-22, PSC 15-16, ECP 13-15, PP 11-13, CUP 8-9. El "No" a la independència es distancia 1,5 punts del "Sí" i la majoria independentista al Parlament podria perillar, segons el CEO. En ambdós casos queda clara una cosa i és que l’independentisme no remet. Podrà baixar o pujar però segueix sent una evidència que seguiria sent majoria. En el CEO es considera que el ‘si’ a la independència baixaria una mica. Doncs això deixeu votar-nos i ens expressarem i sortirem de dubtes d’una vegada.
34) CIÈNCIA/SALUT. 10 operacions de transplantament a la Vall d’Hebron en 24h, mobilitzant més de 200 professionals. Per aplaudir una vegada més l’eficiència d’aquests professionals salvant vides. Només queda dir que gràcies!
La grip, en fase epidèmica aquesta setmana o la vinent. Hi ha una setantena de casos per 100.000 persones. Alerta. Ja pels vols de Nadal els hospitals van col•lapsar-se pels primers casos. Segons sembla la vacuna que s’ha subministrat és força eficient. Caldrà veure com acaba manifestant-se, de moment moltes indisposicions. Haurem d’estar amatents!
35) EL DESCOBRIMENT. Descobert un vaixell íber al cap de Creus. Transportava àmfores de vi. Estava preparat per navegar per rius i mars. És increïble. Es veu que va embarrancar en aquella zona i va acabar enfontsant-se. El vaixell es conserva en força bon estat malgrat els anys, igual que les àmfores que transportava, que es podran visitar reconstruïdes d’aquí un temps.
36) LA REFLEXIÓ. Nou Barcelona World. Estan entestats en tirar aquest projecte endavant i el territori no ho acaba de veure clar. La por és que això s’acabi convertint en una mena de mega puti club on gastar, apostar i jugar en són els valors. I una cosa és tenir parcs temàtics on grans i petits hi poden passar una bona estona i l’altra es muntar un Las Vegas. Jo, com molts, estic en contra d’aquest model. Ens hauríem de fixar més en models d’èxit com Port Aventura.