APARTATS

24 d’abr. 2014

SANT JORDI 2014




Un any més hem pogut gaudir d’una diada de sant Jordi per partida triple. Primer ho vam celebrar a Colldejou aquest passat diumenge 20/04/14. El Centre Cultural va muntar una paradeta a la plaça de l’Abadia amb llibres i roses. El dia va aguantar i qui més qui menys va acostar-se a la paradeta per fullejar llibres o comprar una rosa. Els d’aquells dies que la gent té ganes de sortir al carrer i fer-la petar.



 -Més fotos a: Lo Collet Digital

I avui 23/04/14 n’hem pogut gaudir per partida doble. Al matí amb mons pares hem anat a donar un tomet per Tarragona. Allà els diferents estands i paradetes s’escampen al llarg de la Rambla Nova, fins al balcó del Mediterrani. Hi pots trobar tot tipus d’entitats, organitzacions, esplais, grups... que et venen una varietat de productes relacionats amb sant Jordi. Ja no només pots trobar roses –i de tots els colors, per cert-, pots trobar menges relacionades, contes, puntes, brodats, punts de llibres, figures, còmics i un llarg etcètera.
Cap a la meitat els partits polítics prenen el protagonisme. Enguany han tingut una forma molt particular d’atreure hipotètics votants. Els de CIU regalaven un pi per plantar, els del PSC planter d’alfàbrega i els de CIU’s una rosa de paper. Altres entitats han deixat la seva petjada oferint els seus productes per subvencionar campanyes en llocs menys afavorits.






Com sempre el plat fort se l’han endut les llibreries amb les seves concorregudes paradetes al mig de la Rambla i els punts de venda de roses. En temps d’eufòria catalanista s’ha vist molt marxandatge relacionat amb la independència i tot el procés. Des de papers d’embolicar amb l’estelada, roses pintades, punts de llibre, globus...





I a la tarda hem tingut el segon tast de sant Jordi; aquesta vegada a Reus. Hem tombat pel centre de la ciutat posant especial èmfasi en la plaça del Mercadal –punt neuràlgic-, la plaça del Castell i els voltants de sant Pere. Al Mercadal llibreries i floristeries s’han repartit l’espai, mentre que en la resta dels entorns s’hi ha col·locat les entitats reusenques. Els més petits han aplaudit que figures representatives com alguns gegants de Reus (els negres), el Drac de la Bisbal i el de Reus etc








Just a l’hora de dinar la plaça estava força tranquil·la. Al vespre estava plena, tot i que altres anys crec que ho ha estat més. A l’interior de l’Ajuntament s’han presentat els segells en commemoració de l’any Prim. Al mateix temps que hi havia una exposició de llibres relacionats amb el 1714. 



Al llarg de la tarda hem pogut gaudir de les actuacions de la Cobla de Reus amb la tocada –ballada- de sardanes i l’actuació dels Castellers de Reus o els elements de foc ja de nit.
Sant Jordi és d’aquells dies que la gent té ganes de sortir al carrer. Sempre he pensat que seria molt bonic que fos festiu, però el cert és que la gent potser aprofitaria per marxar fora. Així que, any rere any, la diada acaba essent un èxit tant pel que fa a la venda de roses (diuen que se n’han venut més de sis milions) com pel que fa a la venda de llibres.












Els carrers respiren amor; i és que pels catalans sant Jordi és el patró dels enamorats. És un dia ideal per dir a les persones que estimes que les estimes precisament!




Enguany ens hem decantat pels següents llibres: La cuinera de Coia Valls, La terapeuta de Gaspar Hernàndez, Si Beethoven pogués escoltar-me de Ramon Gené i Dies de frontera de Vicenç Pagès.